Yivsiz av tüfekleri hakkında bir kaç soru...

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • -Yivsiz tüfeklerde namlu çapının maksimum tesir mesafesine etkisi nasıldır?

    -Yani 12 numara bir tüfekle mi yoksa 20 numara bir tüfekle mi daha uzun mesafeli hedefe atış yapılabilir ya da yaklaşık aynı mıdır ?
    (sorunun devamı)-Bu defa kalibre aynı olsun; farzedelim 20 numara...Aynı çapta olan ancak namlu boyu 61cm olan mı 71cm olan mı daha uzun mesafeye tesirli olur ?

    -76mm ile 76mm magnum arasındaki fark nedir. Barut hakkı mı farklıdır yoksa başka bir şeyi mi? Ve 76mm dediğimizde fişeğin neresinden neresi 76mm dir? Plastik gördüğüm bölümü mü tamamı mı?

    -1,2,3,5 gibi numaralarla fişeğin metal bölümü (alaşımını bilmiyorum) uzuyor galiba...Bu ölçünün birimi nedir ?
    Peki uzadıkça beraberinde barut hakkı da çoğalmış mı demek yoksa boyu ne olursa olsun barut aynı mı?

    -Peki şevrotinimi kendim hazırlasam ve fişeğe çelik misketler doldursam namluyu parçalar mıyım?

    Amaç belirtmeden genel beğeni olarak soruyorum; süper poze mi, çift kırma mı, pompalı mı, yarı otomatik mi, tek kırma mı, sürme mekanizmalı mı(rus - toz) ?

    Not: avcı değilim, avcılık forumlarına üye de değilim...Bir av tüfeği edinmeyi planlıyorum...Dolayısıyla biraz da bilgi gerekmekte...

    Saygılar...

  • Selamlar,namlu çapı düştükçe etkin mesafe artar lakin fişek daraldığından barut payıda azalır,bunun sonucunda 36 numara ile 12 numara arasında çok ciddi bir fark oluşmaz,bahsettiğiniz çapların hepsini kullanıyorum,menzil bazında en etkini 20 numara diyebilirim,havalı silahlarda 5.5 kalibre hangi konumdaysa bana göre yivsiz tüfeklerde de 20 numara aynı konumda,tek kurşun kullanmayı düşünüyorsanız mümkün olan en kısa namlu boyunu seçmeli ve haliylen kaval tipi(slug)olmasına dikkat etmelisiniz,çelik bilyeler namluyu zamanla deforme edebilir,numaralarla ifade edilen de fişeğin içindeki saçmaların ebadıdır(aynı zamanda miktarı,çap düşer sayı artar) ve ters orantılıdır,tabi bunlar benim düşüncelerim üstadların fikirlerini bende öğrenip bilgilerimi tazelemek isterim,genel beğeni herkese göre değişecektir muhtemelen ama en azından şunu söyleyebilirim benim sıradaki hayalim 20 numara kısa ve slug namlu bir pompalı,görselliğide idare eder,takılma yapıp yolda bırakmaz,güvenlik amacıyla da kullanılabilir lakin ava gitmez :)

  • sayın insomnia; tüfek

    teknik olarak değilde size uygun şekilde cevaplamak isterim sorularınızı.

    öncelikle 76 mm veya 89 mm bunlar fişek yatağıdır ve namlunun ve kasanın kaldırabileceği max fişek gücünü belirtir. magnum fişek daha uzağı vurmaz. daha ağır kurşun veya saçma miktarı fazladır.ilkernazlı arkadaşımız 20 kalibreye olan hayranlığını dile getirmiş ve çokta haklıdır. 20 güzel bir kalibredir ve çokta zevklidir. yormaz arkasındaki kişiyi. tesir olarak daha güçlü veya zayıf değildir 12 kalibreden.

    namlu dar olduğu için ve arkasındaki atıcı,avcı daha tedbirli attığı için daha düzgün vuruşlar yapılır. çünkü bu işin %90 ı atıcı % 10 u tüfektir. (fişeği stabil kabul ediyorum). haliyle 20 cal ile atıcı daha az gramaj ve daha düşük kalibre diye daha itinalı ve özenle atar.

    her 2 kalibredede maksimum 50 metre etkili tesirli ve doğru atış yapılabilir.bunun üzeri mesafeler elbetteki vurulabilir ama öyle 100 metreler 150 metreler biraz fantazidir.yani mesafe olarak birinin diğerine üstünlüğü yoktur aynı gramaj fişek ve kurşun için.

    fişek doldurmamaya gayret edin. orjinal iyidir. orjinal mec makina alıcaksınız boş kovan,kapsül,tapa,iyi barut ( bulamazsınız) . orjinalden pahalıya geliyor artık.fabrikasyon dan şaşmayın.

    namlu boyuna gelince genel kabul görmüş boylar 71 ve 66 cm dir. bu 2 namlu arasında mesafe ,yanma,tesir,hız açısından hiç bir fark yoktur. ancak slug namlular tek kurşun ve şevrotin denilen 9 adet bilye için tercih edilmektedir.birincil sebebi savunmadır kısa namluluların.dar alanda namlunun sizi engellemesi veya sağa sola takılması riski azalmaktadır. ikinci sebebi avda tek kurşun için ormanlık arazide ağaç çalı gibi sizi engelleyici ve anlık nişan ve atış gerektiren durumlarda kısa namlu avantajlıdır.

    tüfek seçimi konusunda ise dünyada değerli ve kolleksiyon değeri olabilecek tüfekler çiftelerdir ( side by side) . atıcılık ve avcılık amaçlı süperpoze ( over&under) .av amaçlı otomatik. savunma amaçlı ise pompalı tüfekler tercih edilmektedir.

    gelir durumunuz ve ayıracağınız bütçe ile ilgili bilgi verirseniz daha spesifik konuşmak mümkün olacaktır.

    S410

  • 12 ve 20 gauge tek kurşunları karşılaştırırsak:
    12 gauge Federal Truball 28 gram
    Namlu çıkış hızı: 1600 fps Ürettiği enerji:2488 fpe
    100 yard'daki hız: 971 fps Enerji: 916 fpe
    50 yard sıfırlama ile 100 yar'da -5,7 inch , 150 yard'da -20,6 inch düşme yapıyor.

    20 gauge Federal Truball 21 gram
    Namlu çıkış hızı: 1600 fps Ürettiği enerji:1866 fpe
    100 yard'daki hız: 1009 fps Enerji: 742 fpe
    50 yard sıfırlama ile 100 yar'da -5,3 inch , 150 yard'da -19,2 inch düşme yapıyor.

    Tek kurşun atışı için genelde kaval namlu kullanılma sebebi , yapılan hesaplamalarda 55-60 cm civarı yanmanın tamamlandığı ve kurşunun daha fazla namlu içinde kalmasının faydadan çok isabet üzerinde olumsuz etkisi olduğu için.Ayrıca şoklu namlularda en büyük şok bile kullanılsa kurşunda mutlaka tüfeği terkederken bir miktar bozulma olması sebebi ile şoksuz kaval namlular daha avantajlı.
    Uzun namlular tüfeği savurarak nişan alırken kısa namluya göre avantajlı olduğu için ördek gibi uzun mesafeli uçan avlara atanlar olabildiğince uzun namlu kullanıyor.
    Tüfeği almaya karar verdiğimde kalibre konusunda bende çok tereddütte kalmış ve sonunda hafif ve tepmesinin az olması sebebi ile 20 gauge'ye karar vermiştim.Amacım tek kurşun atıp , domuz avlamaktı.3 senedir her sonbahar kuzenlerimle domuz avına dedemin Çankırı - Ilgaz Dağları'ndaki köyünde yaylaya çıkar 2 gece çadır kurarız.İşin komiği 3 senedir daha domuz görmedik.Sonunda anladık ki av bizim için bahane.
    Eğer İngilizce biliyorsanız "shotgunworld" diye bir forum sitesi var , aradığınız herşeyi bulabilirsiniz.
    Son günlerde Ankara Team'in ateşli silah başlıkları bende de heves yarattı , silahıma dürbün taktım.En kısa sürede biraz tek kurşun atışı yapmam lazım.Barut kokusu ayrı bir keyif.
    [Resim Engellendi: http://s7.directupload.net/images/100610/temp/mf2psubb.jpg]

    FİLİNTALAR GRUBU

  • sayın impo güzel bir açıklama yapmış.

    bende bir kaç ilave yapayım. müsade isteyerek.

    uzun namlu ( 71 in üstü) swing diye tabir edilen , süzdürme ,savurma hareketlerini daha smooth ( bunun türkçesini bilmiyorum) yapabilmenizi sağlar. trap atışlarında veya yurtdışında yaygın olan bir branş da (sporting) 76 ve 81 cm namlular tercih edilir. ha sorarsanız 66 namluyla vurulmazmı gayette vurulur. ama branşlar gereği öyle sert ve ani atışlar yapılmadığından uzun namlu ile plak lar takip edilerek atış yapılır. ördek avına gelince 2 çeşit avlanma tekniği vardır.

    1.si geçit avı. ördeklerin güzergahı belirlenerek aşşağıdan ver kurşunu ver kurşunu şeklinde yapılır.çok yaralı az ölü ,bide düşerse bulma derdi var. ( hiç sevmem,tasvip etmem)

    2.si mühre avı. plastik ördek-ler kullanarak ördeklerin gelmesi muhtemel yerde bekleyerek ve gelen ördeği hem mühre-ler hemde düdükle kandırarak yaklaştırma şeklinde yapılır. ( bayılırım)

    sevdiğim bir deyiş vardır ''çok yapmakla çok çocuk olmaz'' diye. uzun namlu daha uzaktan vurmaz.magnum fişek te daha uzağa gitmez ,sadece içinde daha fazla saçma olduğundan vurma şansı biraz artar. ama zaten siz silahı düzgün tutup doğru yere attıktan sonra ve mesafede uygunsa 60 metre ve altı (ki ördekte dahada kısa mesafe) zaten vurursunuz . ha düşmez yaralı gider o ayrı.


    küçük anı: ilk kaz avımda bu arada ilkokula gidiyorum.yer konya -acıkuyu. kazlar geldi geldi. babam hadi dedi bir çıktım elimde rem 11-87 var. mesafe yaklaşık 15-20 metre . 5 atış ve sıfır hasar. babam gülmeye başladı ne oldu hayırdır diye. ki o zamanlar üveyik avında esip gürlediğim dönemler. bende anlam verememiştim. sonra bir sürü (alay)daha geldi . 5li 6 lı bi gruptu.iyice yaklaştı mesafe nerdeyse aynı. babamın kulağıma fısıldadğını hatırlıyorum , seçerek tek tek at diye. veee boyuma kadar olan çukurdan ( küme-güme) kafamı çıkarıp başladım atmaya. önce en öndekine atılan fişek 4 numara 36 gram. 5 atış 3 vuruş. fotoları durur hala annemlerde....

    S410

  • Arkadaşlar verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkürler.

    Sanıyorum tercihim pompalı olmalı. Günün birinde belki ihtiyacım olursa diye dolap bekleyecek bir tüfek...Arada teneke, tahtaya atabileceğim...

    Yazılanları okuduktan sonra; "uzun menzili de ne yapacaksam" diye sordum kendime. Fikrim olmadığı için kararım da her an (okudukça) başka biçime kayabiliyor.

    Ayıracağım bütçe az olacak. Düşüncem yerli markalardan herhangi biri...
    Eğer bu işten hoşlanırsam ileride iyi bir marka ve modele geçerim belki...

    12 ve 20 numara tek kurşun karşılaştırmaları için de ayrıca teşekkür ederim...

  • Ben uzun zamandır ateşli ve havalı silah forumlarını sessiz sessiz takip ediyorum..Forumlardan edindiğim bilgiler doğrultusunda söylüyorum ortak kanı domuz avının tüfeğinin 12 gauge olması gerektiğidir.Ama av diğil de hedef düşünüyorsanız impo bey in verdiği örnekte de görüldüğü gibi 20 gauge la aralarında pek bir fark yoktur..Savunma anlamında 20 no işinizi fazlasıyla görecektir .Bu söyleceğim bilimsel diğil tahminidir:20 no ateşli yivsiz bir silahın enerjisi ortalama bir tabanca dan daha yüksek olacaktır(savunmadan amaç caydırıcılıksa zaten hepsi aynı işi görür,yok bir gün kullanmak zorunda kalırım diye korkuyosanız :allah kimseye göstermesin ,20 no nun durduramayacağı insan yoktur.)..Ancak pompalı düşünüyorsanız maalesef 20 no su yok diye biliyorum.En azından aylardır yaptığım pisikopat forum seyahatlerinde ben rastlamadım.sadece duran hedeflere kurşun atmak için mutlaka slug namlu bir silah almanızı öneririm.iyi forumlar iyi atışlar..

    Sİz süt içerken ,biz rakıdan balığın hesabını soruyorduk.Kırmızı rujlu kadınlar turnusol kağıdını turuncuya boyarken yüzümüz kızarıyordu,utanıyorduk

    Huğlu çift tetik 12/71 çifte (baba yadigarı)
    huğlu çift tetik 16/76 çifte (dede yadigarı)
    Torun 307 lihgt 12/66 sp (24-32 gr arası çok tatminkar)
    hatsan torpedo 150 (bozuk bir dürbünle paslanmayı beklemekte)
    Hatsan at44 WX10 LW(sonunda)
    zoraki 4.5mm

  • Arkadaşlar verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkürler.

    Sanıyorum tercihim pompalı olmalı. Günün birinde belki ihtiyacım olursa diye dolap bekleyecek bir tüfek...Arada teneke, tahtaya atabileceğim...

    Yazılanları okuduktan sonra; "uzun menzili de ne yapacaksam" diye sordum kendime. Fikrim olmadığı için kararım da her an (okudukça) başka biçime kayabiliyor.

    Ayıracağım bütçe az olacak. Düşüncem yerli markalardan herhangi biri...
    Eğer bu işten hoşlanırsam ileride iyi bir marka ve modele geçerim belki...

    12 ve 20 numara tek kurşun karşılaştırmaları için de ayrıca teşekkür ederim...


    Otomatik daha iyi bir seçim olur güce gelince pompalı yada poze ile aralarında gözle görulucek aman amaman bir fark yok, uzun menzil atışında ise tüfeğin gez arpacığı ile 120 metrede etkili ve isabetli atışı 20 gauge ilede 12 gauge ilede yapabilirisniz fakat 12 gauge daha etkili olucaktır.

  • impo beyin verdiği değerlere bakarsanız biri 28 biri 21 gram dır kurşunların. yani sizde 20 kalibrede daha ağır kurşun atarsanız birbirine çok yakın snuçlar ortaya çıkar. amaç domuz avında hayvanı yıkmaktır. bunun içinde en uygun olan bölge ön ayaklarının daha doğrusu omuzlarının hemen arkasında kalan bölgedir.dolayısıyla bu bölgeye ulaşabilecek 20-16-12-10 hangi kalibre kurşun olursa olsun. o canlı veya hayvan yıkılır ön ayaklarını kırıp sürüklenir. bu bölge dışında vuracağınız yerlerde hayvanı öldüremiyebilirsiniz .

    [Resim Engellendi: http://s5.directupload.net/images/100612/u47rznr3.jpg]

    S410

  • impo beyin verdiği değerlere bakarsanız biri 28 biri 21 gram dır kurşunların. yani sizde 20 kalibrede daha ağır kurşun atarsanız birbirine çok yakın snuçlar ortaya çıkar. amaç domuz avında hayvanı yıkmaktır. bunun içinde en uygun olan bölge ön ayaklarının daha doğrusu omuzlarının hemen arkasında kalan bölgedir.dolayısıyla bu bölgeye ulaşabilecek 20-16-12-10 hangi kalibre kurşun olursa olsun. o canlı veya hayvan yıkılır ön ayaklarını kırıp sürüklenir. bu bölge dışında vuracağınız yerlerde hayvanı öldüremiyebilirsiniz .

    " wcf_href="=http://www.directupload.net][Resim Engellendi: http://s5.directupload.net/images/100612/u47rznr3.jpg]">=http://www.directupload.net][Resim Engellendi: http://s5.directupload.net/images/100612/u47rznr3.jpg]

    Bu domuz türü antalya/akseki gidengelmez milli parkında bol bol yaşıyor.Şaka bir yana özel izinle yivli silah kullanmak şartıyla belli bir bedel ödeyerek avı yapılabiliyor.Memleketimin reklamını yapayım biraz kafasi beyin müsadesiyle.

    Sİz süt içerken ,biz rakıdan balığın hesabını soruyorduk.Kırmızı rujlu kadınlar turnusol kağıdını turuncuya boyarken yüzümüz kızarıyordu,utanıyorduk

    Huğlu çift tetik 12/71 çifte (baba yadigarı)
    huğlu çift tetik 16/76 çifte (dede yadigarı)
    Torun 307 lihgt 12/66 sp (24-32 gr arası çok tatminkar)
    hatsan torpedo 150 (bozuk bir dürbünle paslanmayı beklemekte)
    Hatsan at44 WX10 LW(sonunda)
    zoraki 4.5mm

  • esatafurullah resim sadece ölümcül bölgeyi göstermek için kondu.bütün 4 ayaklı hayvanların en zayıf bölgesi burasıdır. hayati organlar var diye içerde.

    ama siz kalkıp elinizdeki havalıyla bir koyunun kulağının altına atarsanız oda ölür...ama yapmayın

    S410

  • Eskiden avcı büyüklerimiz anlatırdı koltuk mu koltuk (sizin gösterdiğiniz bölgeyi anlatmak için) dedim attık yıkıldı diye.Sonradan anladım anatomiye biraz hakim olunca neden bu kadar hayvanların koltuk altları konusunda ısrarcı olduklarını..

    Sİz süt içerken ,biz rakıdan balığın hesabını soruyorduk.Kırmızı rujlu kadınlar turnusol kağıdını turuncuya boyarken yüzümüz kızarıyordu,utanıyorduk

    Huğlu çift tetik 12/71 çifte (baba yadigarı)
    huğlu çift tetik 16/76 çifte (dede yadigarı)
    Torun 307 lihgt 12/66 sp (24-32 gr arası çok tatminkar)
    hatsan torpedo 150 (bozuk bir dürbünle paslanmayı beklemekte)
    Hatsan at44 WX10 LW(sonunda)
    zoraki 4.5mm

  • ah şu safir çıktı mertlik bozuldu. 410 diye listede belirtilen 36 kalibre yani safirin kalibresi. birde domuz vuruyolarmış ya onla nasıl domuzmuş ben anlamadım.domuz diye kastedilen canlı köpek se anlarımda onuda 100 metreden falan vurazmazsınız safirle .domuzu koşarken görenler bilir

    S410

  • şu safir için metal kovanlı fişekler yapıyolarmış ve %50 daha etkili olduğunu sölüyolar sanırım metal kovan sayesinde barut haddini arttırıyolar aslında özel yapım fişek ve yivset çekilmiş bi namlu ile etkili bi silah olabilir diye düşünüyorum ben siz ne dersiniz?

  • silah düzgün çalışsa belki bir takım modifikasyonla bişeyler olur ama benim gördüğüm en düzgün çalışan safir yine bu forumda ardenne arkadaşımızda. oda en az bir safir parası daha masraf etmiştir ama o bile takılıyor.

    otomatik silah takılmamalı benim silah anlayışıma göre. onun yerine 12 veya 20 kalibre çok daha etkili,işe yarar, kullanışlı ve hatasız olacaktır. BENCE.....

    S410

  • haklısınız avcılar için pek kullanışlı değil sadece bi hobi silahı niteliğinde keşke bunun bide bolt action versiyonunu yapsalar şöyle warfare 50bmg yada cheytak m200 benzeri mesela tadından yinmez :whistling:

  • -76mm ile 76mm magnum arasındaki fark nedir. Barut hakkı mı farklıdır yoksa başka bir şeyi mi?

    -1,2,3,5 gibi numaralarla fişeğin metal bölümü (alaşımını bilmiyorum) uzuyor galiba...Bu ölçünün birimi nedir ?
    Peki uzadıkça beraberinde barut hakkı da çoğalmış mı demek yoksa boyu ne olursa olsun barut aynı mı?

    geçen gün sorumu da yanlış sormuşum :)

    1,2,3,5 derken aslında kastettiğim buydu...
    [Resim Engellendi: http://www.rasgeleavci.com/img/sss/Tler.gif]
    T1: 8 mm
    T2: 12 mm
    T3: 16 mm
    T4: 20 mm
    T5: 25 mm (bulduğum kadarıyla birim böyleymiş)

    Barut hakkı da farklı oluyormuş...Sanırım T1 kuş için, T5 ayı için... :)

    Metal bölüm alaşımını gene soruyorum. Pirinç mi, bakır mı, çelik mi? Ayrıca yivli fişeklerin kovanı ile yivsiz av fişeklerinin metal bölümü (kovan denir mi bilmiyorum) aynı metal alaşımı mı?

    -Tüfeklerin açıklamalarında bazen sadece 76mm bazen de 76magnum tanımı var. Yani sorum şu ki: 76magnum fişek atmak için fişek yatağı daha mı dayanıklı olmalı (tüfeğin illa 76magnum olduğu belirtilmiş mi olmalı) yoksa 76mm yataklı her tüfek 76magnum fişekleri atabilir mi?

    Aslında kararım artık şekillendi Slug 51cm namluda karar kıldım. Pompalı olacak. Mutlaka ağaç kundak olmalı.

    Şimdi de Sn Kafasi' nin eklediği grafiğe istinaden soruyorum.

    20 numara ile yapılan atışta mesafe 200 yard iken bile hala 1227fp enerji varsa ve sadece 14" irtifa kaybı olmuşsa; bu değerler "son derece ölümcüldür" sonucuna varmamda bir yanlış anlamam yok değil mi?

    200 yard a mildotlu bir dürbünle yapılan atış neticesinde domuzu koltuk altından vurduğumuzu varsayarak soruyorum...

    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen InsoMNiA (14 Haziran 2010 22:36).

  • Yalnız , o verdiğiniz değer Hastings'in sabot slug'ları ile elde ediliyor.Sabot mermi atmak için paradox namlu yada paradox şok gerekli.Maalesef bunların kullanımı yasak.

    FİLİNTALAR GRUBU