Yatay rüzgar yönünyle mermi dönüş yönü arasındaki bağı biliyorum. Saat dönüş yönündeki mermiye sağdan bir yanal rüzgar etki derse (arkadan bakıyoruz mermi çekirdeğine) tahminimce daha çabuk yere düşer ? Kısmet tabi emin değilim
Namludan çıkan mermi ile elden yere bırakılan mermi aynı sürede yere düşer
Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..
-
-
Kısmet tabi emin değilim
Haha, en iyi cevap buydu!
-
Ya açmayın böyle konular. Atışınızı yapın gerisine karışmayın.
-
Peki ben soruyu biraz daha dallandırayım.
Yerden aynı yükseklikten, biri yere bırakılan ve diğeri yataya paralel bir yivli silah ile atılan iki özdeş mermi düşünelim. Yivli silahtan çıkan mermi arkadan bakıldığında saat yönünde bir rotasyona sahip olsun.
Mermilerin rüzgarsız havada, sağdan rüzgarlı havada ve soldan rüzgarlı havada ayrı ayrı düşüşleri nasıl olur? Bırakılan mı önce düşer, atılan mı önce düşer, yoksa ikisi yine aynı anda mı düşer?
Hadi bakalım, bunu tartışmamıştık hiç.
bırakılan mı önce atılan mı bilmem ama düşüş sırası tahminimce şu sıra ile olur
geç düşenden erken düşene
1. sağdan rüzgar alan
2.rüzgarsız
3.soldan rüzgar alan
bende bi soru sorayım
yivli silahtan atılan bir çekirdek düşünelim bunun 200 metrede düşmesi 2 santim olsun
bu çekirdeği yüzeye paralel olarak nişan hattını namluya paralel olarak düşünüp 5 cm den ve 2 cm den ateşleyelim
bu çekirdeklerden hangisi dahauzun yol alır?
-
bu çekirdeği yüzeye paralel olarak nişan hattını namluya paralel olarak düşünüp 5 cm den ve 2 cm den ateşleyelim
5 ve 2cm değerleri yükseklik mi?
-
evet namlunun yerden yüksekliği
-
5cm yükseklikten atılan daha uzun yol alır. Göremediğim bir tuzağı yoksa bu soru fazla basit. =)
-
eblemis
senin sorunun cevabını yazmadın daha ben cevabımı söyledim ama bişey yazmadın -
Biraz daha cevap verilsin diye bekliyorum.
-
benim cevabım da tutmadı yani oysaki çok güvenmiştim
-
bide bu konu bende ikinci sayfada çıkıyor normalde yeni yazılan konu 1. sayfada en üste çıkması gerekmez mi bende bi problemmi var acaba, çünkü başka konularda da oluyor mesela satılıklar bölümünde yeni bi konu açıldığı zaman göremiyorum yani ana sayfa üzerinden gözüküyo ama konunun içine girince gözükmüyor bilmem anlatabildimmi biraz karışık oldu ama
-
sayın eblemis;
bu sualler 36 kalibre safir kurşunu içinde geçerlimi???
-
Aynı şartlar geçerliyse evet. =)
-
Satılıklar bölümündeki ilanlar alfabetik olarak sıralı. Konuya yeni bi mesaj yazıldığında üste çıkmıyor. Bulunduğu yerde kalıyor.
-
Bence ayı zamanda düşmez.
Silahı sıfırladığımızda neden 2 tane sıfır noktası olur. ilk sıfır 15, 2. sıfır 60 metre gibilegolas amca (adınızı bilmiyorum özür dilerim), sizin dediginiz konu dürbün dogrultusuyla namlu dogrultusunun birbirini kesmesi olayı.arkadaşların bahsettigi konu daha farklı
bu arada abilerimizin dedigi gibi ve bizim fizik dersinde ögrendigimiz üzere(atışlar konusu) yatay atış ile serbest düşme arasında yerçekimi sabit oldugu sürece zaman farkı yoktur
-
Sorumun cevabını vereyim.
Aslında airsoft ve paintball ile uğraşan arkadaşlar cevabını tahmin edebilir.
Akışkan dinamiğinde Magnus Etkisi denilen bir etki vardır. Buna göre bir akışkan içinde kendi çevresinde dönerek hareket eden bir cisim, hareket yönüne dik olan bir kuvvet altında kalır.
Bu kuvvet, dönen cismin dönerken bir tarafındaki akışkanın akışını hızlandırırken diğer tarafındaki akışkanın akış hızını azaltmasından kaynaklanır. Akışkan içinde hareket eden cismin iki tarafındaki akış hızı farklı olduğunda yavaş akan akışkan hızlı akan akıştan daha fazla direnç göstereceği için akış hızının yüksek olduğu tarafa doğru bir kuvvet oluşur. Uçakların kanat profili de bu etkiden faydalanmak amacıyla alt kısmı düz, üst kısmı bombeli olacak şekilde tasarlanmıştır.
Magnus etkisinden faydalanan airsoft ve paintball namluları attıkları topun üst kısmına geriye doğru bir dönüş vererek topun altında bir kaldırma kuvveti oluşmasını, dolayısıyla topun daha düz bir uçuş yoluna sahip olmasını ve daha uzak mesafeye ulaşmasını sağlar.
Yivli namludan çıkan mühimmat da yanal rüzgarlara aynı şekilde tepki verir. Yazdığım örnekte saat yönünde dönen mühimmata sağdan etki eden rüzgar mühimmat üzerinde sağa ve aşağı doğru, soldan etki eden yanal rüzgar ise sola ve yukarı doğru bir kuvvet oluşturacaktır. Durağan akışkan içinde ise mühimmatın dönüş yönünün etkisi olmamaktadır.
Bu durumda namludan çıkan mühimmat rüzgarsız havada yere bırakılanla aynı anda yere temas ederken, sağdan esen rüzgarda daha önce ve soldan esen rüzgarda ise daha sonra temas edecektir. Mühimmatın dönüş yönü saat yönünün tersine doğru olursa bu durum da tersine döner.
Yani tek doğru cevabı veren ilkertozluklu.
[Resim Engellendi: http://schema-root.org/science/physics/effects/magnus/magnus_effect.png][Resim Engellendi: http://www.avalanche-center.org/Education/topics/Magnus_effect.gif]
-
Yani 1m yükseklikteki bi tabanca namlusundan tam mermi çıktığı anda, aynı anda, aynı yükseklikten, aynı ağırlıkta bi mermi yere bırakılırsa farz edelim elle yere bırakılan 1sn'yede yere düşüyosa tabancadan çıkan mermide 1sn sonra yere düşer.
Eğer silah ekvator çizgisine paralel bir doğrultuda ateşlenmez ise 2 si aynı anda yere düşmez. Çünkü yer çekimi ekvatordan kutuplara gittikçe artar.
Silah ekvatora doğru ateşlenirse mermi çekirdeğine etki eden yer çekimi kuvveti gidiş esnasında azalırken kutuplara doğru ateşlendiğinde artacaktır. Elle yere bırakılana ise sürekli aynı yer çekimi kuvveti etki edecektir.
Diye düşünüyorum -
Eğer silah ekvator çizgisine paralel bir doğrultuda ateşlenmez ise 2 si aynı anda yere düşmez. Çünkü yer çekimi ekvatordan kutuplara gittikçe artar.
Silah ekvatora doğru ateşlenirse mermi çekirdeğine etki eden yer çekimi kuvveti gidiş esnasında azalırken kutuplara doğru ateşlendiğinde artacaktır. Elle yere bırakılana ise sürekli aynı yer çekimi kuvveti etki edecektir.
Diye düşünüyorumhocam naptın füze atmıyoruz
-
bende biliyodum ama yanlış yazmışım cevaba
sağdan esen rüzgar çekirdeğil altında alçak basınç noktası olusturur buda çekirdeği aşağıya çeker soldan esende ise tam tersi keşke açıklamayı yukarıda yapmış olsaydım da yanlış yazdığıma inandırabilseydim
-
evet alçak basınç yüksek basınç olarak düşünürsek o şekilde oluyo. Uçaklarında kanatlarının üst kısmı bombeli, uçarken o bombeli kısım havayı yukarı iterek orda bi boşluk yaratıyor ve alçak basınç alanı oluşuyor, aynı şekilde alt kısmıda havayı alta iterek yüksek basınç oluşturuyor ve bu şekilde yukarıda oluşan alçak basınç kanadı yukarı doğru çekiyor bununda mantığı aynıymış ben olaya sürtünmeden girdim
-