Beretta fs92 silahım 2 kez aynı arızayı verince infaz etmek zorunda kaldım. Tüfeğimle birlikte bir tabancamın olması mobilite açısından çok önemli. Örneğin aracın torpido gözünde sürekli taşınabilir. CO2 li Beretta ile biraz tecrübe kazandığımı düşünüyorum. Öcelikle şunu söylemem gerekir ki umarex gibi hatırı sayılır bir firmanın ürettiği bir silah bile 1500-2000 atıştan sonra arıza vermeye , contası hava kaçırmaya başlıyor. Pellet namlunun önüne düşüyor, iç mekanızması kırılıp dağılıyor. CO2 tüp çok az sayıda stabl atış imkanı sunuyor. Bu deneyimlerimden sonra bir tabancada aradığım özellikler;
1-En azından soda şişesini kırabilmesi
2-Metal olması
3-Gerçek bir silah havası vermesi (Bu anlamda müsabaka silahı olarak adlandırılan yamru yumru bir kabzeye, çirkin ördek yavrusunu kıskandıran namluya, kabzenin tabanında bulunan pede sahip olan silahlara asla sempati duymuyorum. Gerçek silah kullanıyorum sanrısını oluşturmak için silahında görüntüsüyle destek vermesi gerekiyor bence. 30 metreden tek delik yapabilen buna karşılık daha önce havalı silahlarla haşır neşir olmamış birinin karga burnuna benzettiği bir silah bana hiç cazip gelmiyor)
4-Kaliteli olması ve uzun süre arıza vermemesi
5-Her atışda pelleti aynı hızda atabilmesi
6- Kurmasının kolay olması...
Böyle bir silah şu an muhtemelen yok. Ama bunların bir kısmını karşılayan bir kaç silah var;
*Zoraki hp-01
olumlu özellikleri: 3 kademeli atış yapıulabilmesi, geri tepmesinin olmaması nedeniyle isabetli atışlara imkan vermesi ve yaylı tüfeğimde yaşadığım gibi her 30 atışta bir yeniden dürbün sıfırlama gerektirmemesi, uygun fiyatı
olumsuz özellikleri ise Ünlü bir yerli firmanın ilk havalı silah modeli olması ve yakın zamanda piyasaya sürülmesi nedeniyle sağlamlık, teknik servis gibi konularda geniş tecrübelerin olmaması
*hw45
olumlu özellikleri: Kalitesinden kuşku duyulmayacak bir silah olması, gücü, iki kademeli kurma sistemi, metal olması, cezbeden görünümü ve çok uzun ömrü
olumsuz özellikleri: Geri tepmesinin fazla olması nedeniyle reddot gibi aksesuarlarda sıfırlamasının bozulma ihtimali (bunda emin değilim) yüksek fiyatı
*hw75
olumlu özellikleri: Kalitesinden kuşku duyulmayacak bir silah olması, güzel görünümü, geri tepmesinin olmaması
olumsuz özellikleri: Haşmetli görünümüne karşılık, tek kademeli kurma sistemi ile ancak CO2 li tabanca kadar olan gücü olması, fiyatı
Tabi bu saptamalarımın çoğu kağıt üzerinde böyle. Bu nedenle bunlardan birine karar veremedim. Seçimimde en son kriter silahın fiyatıdır. Uygun fiyata içime sinmeyecek ve beni yarı yolda bırakacak bir silah almaktansa çok para verip uzun yıllar içime sinerek kullanacağım bir silahı almak isterim.
Diğer bir konu da kalibre. Bana 4,5mm daha iyi bir seçim gibi geliyor. Bir tüfek için 5,5 almak stabl atış için daha uygunken tabanca ile en fazla 30-35 metreye kadar güçlü atış yapılabileceği ve bu mesafede de rüzgar gibi dış şartların daha az önemli olduğu göz önüne alınırsa 4,5 mm daha uygun olduğunu düşünüyorum. (Yanlışım olabilir)
Fonksiyonel anlamda en tatmin edici olanı zoraki gibi duruyor ama fiyatı beni işkillendiriyor. Bu bilgilerle tercih sıralamam
hw45 = zoraki > hw75. Gönlüm hw45 de mantığım zoraki de. (Allah bana kolaylık versin )
Her üç silahı da görüp deneyen kullananlardan (fiyat-performans hesabı yapmadan) yorum rica ediyorum. Özellikle de olumsuz özelliklerini belirtirseniz çok sevinirim.