farkları nedir ???

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Yayların markalarını yazmadığınız için güvenilir, çok kullanılan bir ürün mü şeklinde karşılaştırma yapamam ama diğer özellikler hakkında bilgi verebilirim.

    Çekme uzunluğu kişiden kişiye değişir. Ortalama bir yetişkin ve makaralı yay için genellikle 28-30 inch aralığındadır. Kişiye özel ölçülmesi ve yayın ayarlarının buna göre yapılması gerekir.

    Yay boyu ise genellikle kullanım amacına göre seçilir. Av için olanlarda genellikle kısa olanlar tercih edilir. Dar alanlarda orman içinde atış yaparken önemlidir. Yayın hafif olması taşıma sırasında kolaylık sağlar. Fakat ağırlık arttıkça stabilitesi ve isabet oranı da artar. Yine bir tercih konusu.

    Çekiş kuvveti de kişinin fiziksel kuvveti ile ilgili yine. Üzerinde gördüğünüz 40-65 libre aralığında ayarlanabilir olduğu anlamına gelir. FITA kurallarına göre yarışma amaçlı yayların maksimum kuvveti 60 libre olabilir. Let of da direk olarak çekiş kuvveti ile alakalıdır. Makaralı yaylarda çekişe ilk başladığınız andan makaralar devreye girene kadarki çekiş bölgesinde yay oldukça zor çekilir. Eliptik makaranın dönüşünü tamamladığı anda da aniden harcadığınız güç azalır. Let of bu aralığa girdiğinizde yayı gerili tutmak için harcadığınız kuvveti gösterir. Örneğin yay 60 libre ise bu aralıkta yayı tutmak için harcadığınız güç 21 libredir. Bu sayede yayı daha uzun süre gerili tutabilir ve nişan alabilirsiniz. Twin cam ise yayın hem alt kolunda hem de üst kolunda eliptik makara olduğu anlamına gelir. Bazı yaylarda bu makaralardan biri eliptik diğeri ise daireseldir. Yani güce ve çekişe etkisi yoktur. Hangisinin daha avantajlı olduğunu bilmiyorum fakat iki makara iki kat ayar anlamına gelir.

    Gördüğünüz çıkış süratleri de aynı tüfekte olduğu gibi kullandığınız okla doğrudan alakalıdır. Verdiğiniz ok örnekleri için de şunları söyleyebilirim. Fiber glas oklar ağır ama dayanıklıdır. Genellikle eğitim sırasında dayanıklılıklarından dolayı kullanılır. Ağırlıklarından dolayı yayla balık avcılığında kullanılır yeleksiz olarak. Diğer av veya yarışmalarda kesinlikle kullanılmaz. İlk öğrenme aşamasında alıp kullanabilirsiniz ama bundan sonra hiçbir işinize yaramaz.,

    İkinci örnek ise ahşap bir oktur. Makaralı yayla kullanılabileceğini pek zannetmiyorum. Flu flu olarak bahsedilen yelek ise bildiğimiz üçgen şeklinde yerleştirilmiş yelekler yerine okun etrafını iki ya da üç tur olarak katedecek şekilde yapıştırılmış helezon şeklindeki tüyleri ifade eder. Okun hızını düşürmeyi sağlar. Havada uçan kuşlara ya da ufak hayvanlara karşı yani penetrasyon istenmediği durumlarda kullanılır. Bu tür hayvanlara ok içinden geçip gitmesin maksimum enerjisini hedefe aktarsın diye sivri olmayan tamamen küt uçlar kullanılır.

    Üçüncü örnek ise oldukça sık olarak kullanılan aliminyum oklardır. Fakat size uygun boyda ve yayınızın çekiş kuvvetine uygun esneme değerine sahip olmalıdır. 40 librelik yayın kullandığı oklar 60 librelik yayda kullanılmaz. Çekiş kuvvetinin artmasından dolayı dayanmayabilir veya hafif kalabilir. 60 libre için olanlar da 40 librede yeterli esneme değerine sahip olmadığı için iyi sonuç vermez.

    Bu tür yaylarda normalde yayı görerek ve size uygun olup olmadığını deneyerek almakta yarar var aslında fakat malesef ülkemizde böyle bir seçenek yaratma şansınız pek yok. O yüzden biraz şansa ve yapılacak iyi ayarlara kalıyor işiniz. Yayı seçerken öncelikle dikkat etmeniz gereken kullanım amacınız, çekiş mesafeniz ve çekiş gücü sırasıyla önemli.

  • Siteyi inceledim. Altı ay kadar önce bu siteden bazı arkadaşlarım sadak almışlardı. O zaman bu kadar ürün yoktu sitelerinde. Tahminimce yine de yoktur. Diğer satıcıların ürünlerini koymuşlar sitelerine. Bu yaylar uzak doğu imalatı pek kaliteli olmayan yaylar. Eğer niyetiniz daha ciddi ise bence tercih etmeyin. Satışını yaptıkları okların hiçbirinde spin değerleri yazmıyor. Bir ok için en önemli özelliktir. Fiyatlar da bu malzemeler için oldukça yüksek. Bilinen bir markadan alırsanız fiyatları daha da artacaktır ama en azından ne aldığınızı bilirsiniz.

    Daha detaylı bilgi almak isterseniz bizim çalışmalarımızdan birine gelmenizi tavsiye ederim.

  • Yavuz'un söylediklerine aynen katılıyorum. Bir kaç ilave yapmak istiyorum:

    Teorik olarak makaralı yaylarla da ahşap ok kulanılabilir ama bu çok akıllıca olmaz. Okların spine (esneme) değerleri çok önemlidir. Yüksek spine değerinde ahşap ok enderdir; hem bunların spne değerleri alüminyum ve karbon oklardaki kadar tutarlı değildir hem de yüksek enerjii bir makaralı yayda uygun olmayan spine'da ok kullanmak tehlikeli olabiliir (atış sırasında ok kırılıp okçuyu yaralayabilir). Bu tür setler ucuz malzemeler bir araya getirilerek düzülmektedir. O sebeple, okların iyi kalite olmayabileceği ihtimali göz ardı edilmemelidir.

    "Flu flu" denilen yelek tipi, hayvandan elde edilen tüyün hiç bir işlemden geçirilmeden tam büyüklükte, alışılmış olduğu gibi 3 taneden fazla sayıda yapıştırılmasıyla elde edilen oklara denir. Bu oklar yaydan çıktıktan sonra hızla hız kaybetmeye başlar. Amaç daha az penetrasyon değil, daha kısa menzildir. Yani uçara veya hava hedeflerine yapılan atış eğer ıskalarsa ok çok uzağa gidip kaybolmasın diye kullanılır. Avın vücudundaki penetrasyonu azaltmak için küt uçlar kullanılır. Yavuz'un yazdığı gibi, tek bir yeleği helezonik olarak gövdenin etrafına sararark da aynı uçuş karakteristiğinde oklar yapılabilmektedir. Bu, bizim ecdadımızın metodudur ve Osmanlı bu oklara "ibriş" veya "ebrüveş" derdi. Menzil atışlarından önce, yükseklerdeki rüzgâr ve hava hareketlerini değerlendirmelerini sağlayacak yavaş bir uçuş elde etmek için kullanmışlardır. Ve tabi hiç şüphesiz, kuş avlarında da.

    Makaralılarda çift kamlı ve tek kamlı (üst yay kolunda "idler" denilen yuvarlak makara) modeller arasındaki en önemli fark, tek kamlıların "vadi aralığı" nın (yayın let-off da olduğu çekiş mesafesi aralığı) çift kamlılara göre daha kısa olmasıdır. Bu sebeple atış tekniğinizin daha iyi olmasını gerektirirler. Yavuz'un dediği gibi, iki kam arasındaki senkronizasyonu ayarlamak gibi bir mecburiyet olmaması avantajına sahiptirler.

    Makaralı yay almak istiyorsanız, ABD'den getirtmeye bakın. En iyi kaliteyi en ucuza oradan alırsınız. Yayı sipariş etmeden önce ok atma tekniğinin temellerini öğrenin ve çekiş mesafenizi belirleyin. Okçulukta, hangi ekipmanı kullanıyor olursanız olun, en önemli şey çekiş mesafenizi bilmektir. Sonra, yayı sizin çekiş mesafenizde istediğiniz çekiş kuvvetinde olacak şekilde ayarlatın. Bu ayarı sizin yapmanız hem zordur hem de "yay presi" denen bir cihaz gerektirir. Bazı makaralılar yay presi gerektirmeden ayarlanabilecek şekilde yapılırlar, ama bunlar istisnaîdir. Sonraki safha, sizin çekiş mesafeniz ve yayın çekiş kuvvetinde doğru spine veren ok almaktır. Sonra, düzgün ok atışı elde etmek için yayı akord etme süreci (bow tuning) başlar ve bu da sancılı, uzun ve bilgi gerektiren bir yoldur, ama deneme-yanılma zevkli bir şeydir.

    En son olarak şunu ilave edeyim. Bu setlerin av uçlarıyla donanmış oklar ihtiva etmesine kesinlikle karşıyım. Ok ve yay avda kullanılması en zor silahtır. Makaralı yaylar gibi hassas atış yapabilen mekanik harikalarında bile okçuya çok iş düşmektedir. Bunların peynir-ekmek gibi satılması insanları bir an önce böyle bir yay edinip kurda kuşa atmaya teşvik etmesi, okçuluk temel tekniğini öğrenip geliştirme gereğinin önemini azaltması gibi bir zararı vardır. Canlı hayvanlara atış yapmadan önce iyice ustalaşmanızı, yayın akordunu çok iyi yapmanızı; makaralıyla uçara atmayı ise tamamen aklınızdan çıkarmanızı tavsiye ederim

    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen Tozkoparan (12 Şubat 2008 18:19).

  • Fatih Yılman rahmet istedi. Allah rahmet eylesin. Size vermiş olduğu yay ondan bir anı olarak duvarda asıl demek? İnşallah size uygun teçhizatı bir an önce edinir ve bilfiil ok atmaya başlarsınız.

  • Sevgili Tozkoparan; sizinle bir süre pm den mesajlaştık.Bana pm den yazdığınız gibi buraya da yazmışsınız.Amerikadan yay getirtmek nasıl olacak?Yurda girişte problem olurmu? Bu işin prosedürü nedir? İnternetteki web sitelerinden getirtebilirmiyiz? Aydınlatırsanız sevinirim...

  • sayın tozkoparan aydınlatıcı bilgileriniz ve anlaşılır akıcı yazılarınız için teşekür ederiz sizi ve arkadaşlarınızı atış buluşmalarında görmeyi arzu ediyoruz .başarılarınızın devamını dilerim , saygılarımla.

  • Konuya meraklı olduğum için birşeyler bildiğimi düşünürdüm ama yazdıklarınızdan okçuluk konusunun çok daha derin bir konu olduğunu gördüm.Bence okçuluk, kişinin fiziksel yetenekleri,aerodinamik bilgisi ve fizik bilgisinin bileşiminden oluşuyor ki atalarımız bu işi sanat haline getirmişler.Acı olan bir Osmanlı yayını bu gün yapan bir ustanın olmaması.Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler.

  • Dün bütün gün yayları araştırdım. Maalesef çok az şey öğrenebildim. İş yerinde beraber çalıştığım sevdiğim bir arkadaşımda yaylarla ilgileniyor. Uygun fiyata bir yay alıp atış yapmak istiyoruz. Uzun yıllar kendi aramızda yarışmaktan öteye gitmiycek fakat çok zevk alacağımız bir uğraş. Yinede olimpik ekipmanlara kadar geliştirebileceğimiz bir hobi. İlk etapta klasik ve nişangahı olmayan kendi alışkanlığımızla uzun mesafelerde 50/100 metre gibi hedef atışı yapabileceğimiz yay arıyoruz. Yazdığım saçma birşey de olabilir ama düşüncem bu yönde. Öğrenmemek ayıp :) Ben 1,92 arkadaşım 1,85 boylarında. İkimizde yapılıyız. Nerelerden alışveriş yapılır, yeni başlayanlar için neler önerilir bilgi almayı çok isterdim. Birde hazır setler var. Bunlarda olabilir ama Satıcı sayfasındaki bilgilerden iyi bilgi edinemiyor insan. Telefon edip izahat isterim ama sadece bir pazarlamacıyla konuşmuş olup yanılmak çok kolay şu anda.

    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen ilkertozluklu (20 Aralık 2008 15:39).