Yayların markalarını yazmadığınız için güvenilir, çok kullanılan bir ürün mü şeklinde karşılaştırma yapamam ama diğer özellikler hakkında bilgi verebilirim.
Çekme uzunluğu kişiden kişiye değişir. Ortalama bir yetişkin ve makaralı yay için genellikle 28-30 inch aralığındadır. Kişiye özel ölçülmesi ve yayın ayarlarının buna göre yapılması gerekir.
Yay boyu ise genellikle kullanım amacına göre seçilir. Av için olanlarda genellikle kısa olanlar tercih edilir. Dar alanlarda orman içinde atış yaparken önemlidir. Yayın hafif olması taşıma sırasında kolaylık sağlar. Fakat ağırlık arttıkça stabilitesi ve isabet oranı da artar. Yine bir tercih konusu.
Çekiş kuvveti de kişinin fiziksel kuvveti ile ilgili yine. Üzerinde gördüğünüz 40-65 libre aralığında ayarlanabilir olduğu anlamına gelir. FITA kurallarına göre yarışma amaçlı yayların maksimum kuvveti 60 libre olabilir. Let of da direk olarak çekiş kuvveti ile alakalıdır. Makaralı yaylarda çekişe ilk başladığınız andan makaralar devreye girene kadarki çekiş bölgesinde yay oldukça zor çekilir. Eliptik makaranın dönüşünü tamamladığı anda da aniden harcadığınız güç azalır. Let of bu aralığa girdiğinizde yayı gerili tutmak için harcadığınız kuvveti gösterir. Örneğin yay 60 libre ise bu aralıkta yayı tutmak için harcadığınız güç 21 libredir. Bu sayede yayı daha uzun süre gerili tutabilir ve nişan alabilirsiniz. Twin cam ise yayın hem alt kolunda hem de üst kolunda eliptik makara olduğu anlamına gelir. Bazı yaylarda bu makaralardan biri eliptik diğeri ise daireseldir. Yani güce ve çekişe etkisi yoktur. Hangisinin daha avantajlı olduğunu bilmiyorum fakat iki makara iki kat ayar anlamına gelir.
Gördüğünüz çıkış süratleri de aynı tüfekte olduğu gibi kullandığınız okla doğrudan alakalıdır. Verdiğiniz ok örnekleri için de şunları söyleyebilirim. Fiber glas oklar ağır ama dayanıklıdır. Genellikle eğitim sırasında dayanıklılıklarından dolayı kullanılır. Ağırlıklarından dolayı yayla balık avcılığında kullanılır yeleksiz olarak. Diğer av veya yarışmalarda kesinlikle kullanılmaz. İlk öğrenme aşamasında alıp kullanabilirsiniz ama bundan sonra hiçbir işinize yaramaz.,
İkinci örnek ise ahşap bir oktur. Makaralı yayla kullanılabileceğini pek zannetmiyorum. Flu flu olarak bahsedilen yelek ise bildiğimiz üçgen şeklinde yerleştirilmiş yelekler yerine okun etrafını iki ya da üç tur olarak katedecek şekilde yapıştırılmış helezon şeklindeki tüyleri ifade eder. Okun hızını düşürmeyi sağlar. Havada uçan kuşlara ya da ufak hayvanlara karşı yani penetrasyon istenmediği durumlarda kullanılır. Bu tür hayvanlara ok içinden geçip gitmesin maksimum enerjisini hedefe aktarsın diye sivri olmayan tamamen küt uçlar kullanılır.
Üçüncü örnek ise oldukça sık olarak kullanılan aliminyum oklardır. Fakat size uygun boyda ve yayınızın çekiş kuvvetine uygun esneme değerine sahip olmalıdır. 40 librelik yayın kullandığı oklar 60 librelik yayda kullanılmaz. Çekiş kuvvetinin artmasından dolayı dayanmayabilir veya hafif kalabilir. 60 libre için olanlar da 40 librede yeterli esneme değerine sahip olmadığı için iyi sonuç vermez.
Bu tür yaylarda normalde yayı görerek ve size uygun olup olmadığını deneyerek almakta yarar var aslında fakat malesef ülkemizde böyle bir seçenek yaratma şansınız pek yok. O yüzden biraz şansa ve yapılacak iyi ayarlara kalıyor işiniz. Yayı seçerken öncelikle dikkat etmeniz gereken kullanım amacınız, çekiş mesafeniz ve çekiş gücü sırasıyla önemli.