Sevgili Vmaxxx bileme konusunda değerli tavsiyeleriniz esirgemezseniz sevinirim.
Bıçak bileme sanatı
Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..
Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır.
Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
-
-
bence bıçak bileme işi çok ustalık isteyen bir iştir. bir çok bıçağı bende zamanında bozdum. şimdi ustasımıyım hayır. buradaki püf nokta
1. bıçağı ihtiyacı olan kadar bilemek fazla doku kaybına neden olmamak.
2. bıcağın ucu fabrikasyon nasıl açıldıysa aynı açıdan bilemek ki bu oldukça zor iş.
3.çok ama çok ince bir aşındırıcı ile yapmak. budama makasını dremelle ince ucla yaptım harbiden jilet oldu ama bunu tavsiye etmem. benmkisi sadece fantaziaçılan bıçak körelme yaptıysa bunu eski haline getirmek için orjinalliğini bozup atıyoruz.
bunun için https://www.airgunturk.com/www.kemalelitemiz.com sitesinde değerli abimizin sanırım tavsiyeleri var. incelemek lazım -
bileme konusunda hiç bir tecrübemiz yoksa en risk taşımayanı , en ince zımparayı bulup rulo haline sigara kalınlığına getir. bunu çok hafif dokunuşlarla bıçağın çaprazından sür. dikine yaparsan mikro tırtıllar oluşur ve ne kadar keskin olsada hemen körelir. hafif çapraz yaparsan bu sorunu bir nebze çözmüş olursun.
bu konudada malum bahçedelerde ince ayrık otları oluşur. bunu kesen tırpanın jilet olması gerekir. defalarca denedim hemen köreliyordu. yaşlı bir amca geldi ve bunu o gösterdi . daha uzun süre keskinlik kaybolmadan uzun süre ayrık otlarını biçmeye başladı. ama ıslatıpta yapmak ve birde hafif çamurumsu olması sanırım daha profosyonel olur. buda şimdi aklıma geldi yazdım -
Merhabalar
Bileyi taşınız çift taraflı ve güzel bir bileyi taşı; normal ev şartlarında aynı taşı kullanarak ideale yakın keskinlikte bıçak bileyebilirsiniz...
Taşa dikkat ederseniz bir tarafı daha kaba diğe r tarafı daha ince(kaba taraf daha koyu renk olur genelde) önce kaba tarafla dediğiniz gibi kör bıçak temizlenir daha sonra ince taraf ile dikkatli bir açı verilerek bıçak bilenir ancak yanılmadıysam dikkatimi ince bir nokta çekti...
Sanırım siz taş ve bıçak arasında 90 derecelik bir açıyla yani haç çeklinde bıçağı taşın kısa eksenine hatta köşesine çekrek bilemeğe çalışmışsınız.. bu işlem sadece bıçağı temizler ancak bilemez...
Önce taşı bir güzel ıslayın daha sonra masanın üstüne koyun ve bıçağa 20-30derecelik açı vererek taşın uzun ekseninde baştan sonuna kadar çekin. söylediğim gibi bu işlemde en önemli unsur açı o da zamanla oturur.
ustura veya kasap bıçaklarının çeliği sağlam değildir. zaten o amaçla üretilmezler onların amacı hemen kıl kesecek inceliğe gelmeleri tabi bunun için de hemen de körelirler ancak kasaplar ve eski berberlerin ismini bilmediğim o metal ve kumaş gibi olan aletiyle hemen açılırlar. sizin bıçaklarda ise sağlamlık önplanda; zor bilenir zor da körelirler... -
Selamlar,
sasuta ve caki severlerben caki bilemesini dedemden ögrendim....
onun kadar hicbir zaman bileyemedim ,ama ugrasiyorum....kendimi gelistirmeye devam ediyorum.
Dedemin bir bileme tasi vardi kendi dagdan saatlerce arayip bulmus (ne tasiydi bilmem ama koyu griydi) 10cm genis 25-30cm uzundu , yüzünü nasil düzeltmisse düzeltmis hep o tasla ve suyla bilerdi...saatlerce bende onu seyrederdim (8-10 yasindaydim)gelelim benim bilememe...
bileme tasi, bileme celigi (kasaplarinkinden) ve keramik bilegi hepsini denedim ,hepsinden var....
hepsiyle bileniyor ama en iyisi ve benim favorim elmas kapli bileme bloklari 3 cesit yüzleri var[Resim Engellendi: http://img89.imageshack.us/img89/4674/55produktbildschleifwer.jpg]
Uploaded with ImageShack.us
tabi önce en kalin , sonra orta ve enson en inceyle cakinin yüzünü aciyorum (cakini durumuna göre bazen kali ve ortayi az yada hic kullanmiyorum)
simdi gelelim 1. püf noktasina
bileyeceginiz caki ve celigi 1. kalite olmasi lazim , o kadar ugrasacaksan degmeli (hem ne kadar pahaliysa o kadar dikkat edersiniz cizilmesin diye)
biraz sert cikis olacak ama : ucuz caki bilemem , esas hobisi olan herkez gibi (nasil hovarda güzeli, yarisci spor arabasini bende öyle birsey).2. püf noktasi yüzeyini korumasi
burdan itibaren resimle devam etmek istiyorum müsadenizle
biraz foto cekmem lazim
görüsmek üzere
saygilar -
Selamlar
2. Bölüm
haaaa unutmadan söyliyeyim caki ve bicagin et kalinligi ne kadar az olursa o kadar keskin olur (mesela opinel cakilari mükemmel keskin olurlar tanto cakilar genelde kalin olur ona görede fazla keskin olmaz)
cakinin ,helehele siyah renk yüzü varsa , ciziklerden korumak icin en iyisi bantlamak.
[Resim Engellendi: http://i56.tinypic.com/1zflu8k.jpg]
bunlarda bileme aletlerim
[Resim Engellendi: http://i54.tinypic.com/20z9o9g.jpg]
ama genelde yanliz bunlari kullaniyorum
[Resim Engellendi: http://i51.tinypic.com/11rswf4.jpg]
cakiyi et kalinligina göre 15-25 derece aciyla en önce kalin elmasla tek tarafini sonra öbür tarafini bileyin ..iki tarafin asinma-genisligi ve acisi ayni olmasi lazim...Ayni islemi orta elmasla yapip kaba cizikler kapanincaya kadar ve bilegilenen yüzeyin dümdüz oluncaya kadar tekrar edin.
bu islemi yapip fotosunu cekmeye calisacagim (yanliz ne kadar sürer bilemem )
saygilar
-
selamlar
3. Bölüm
KATIYEN aciyi bozmadan ,en son elmasla biledikten sonra zaten caki keskindir. ama yüzü elmaslarin biraktigi ince ciziklerdin dolayi cooook ince testere gibidir . Bu durum yeni bilendikten sonra cakiyi sanki cok kesinmis gösterip aldatir ve kisa zamanda keskinligini kaybetirir..
bundan sonra bulabileceginiz en ince su zimparasiyla (1500ile 2500 arasi) ,cakiyi ayni acida bilemenizdir , yani yüzünü son derece ciziklerden arindirmak . Sonunda caki bilerken kaymaya baslar buradan itibaren cakinin acisini cok az bir miktarda kaldirip , sanki kesiyormus gibi tek yöne bileyeceksiniz (yüzü önde) ama az 10-20 kere ..
sonucunu tuttugunuz aci ve titizliginiz belirler....
bu hali kalin ve orta elmasdan sonra.....
[Resim Engellendi: http://i53.tinypic.com/n5oehd.jpg]
bunlarda bitmis hali (aslinda hala cizikler var , istenirse ayna gibi yapilabilir)
[Resim Engellendi: http://i51.tinypic.com/2mpbxpy.jpg]
[Resim Engellendi: http://i54.tinypic.com/21c5hmf.jpg]
karsilastirmak icin fabrika cikisi
[Resim Engellendi: http://i56.tinypic.com/1zflu8k.jpg]
PS : biledigim cakinin celik kalitesi normal kalite o yüzden cabuk bilendi
saygilarimla
umarim biraz fikir vermis oldum
-
-
Kullandığınız elmas kapli bileme bloklarından nasıl tedarik edebiliriz araştırdım ama ülkemizde satan bir yeri internette bulamadım.
-
Sn Vmaxxx , bu elmas kaplı bileme bloklarını nereden temin edebiliriz?
-
selamlar
elmas bloklari almanyadan aldim (orda yasiyorum ) ama herhalde internetten bulabilirsiniz , bende aksan bir arastirayim nerden alinabilir...
sayin TUKA , ben elektrikli bilemeyi hic tavsiye etmem
1. sürtünmeden olusan sicaklik celigin suyunu (sertligini ) bozar
2.Yüzündeki bileme izleri paralel olur yani tam keskin olamaz ( bu yüzden hic biz kasap yada cok bicak kullanan kimse kullanmaz) belki satir ucu acmak icin
3.acisi cok dikdir
4. zevk vermez
saygilar
-
- Resmi Gönderi
Karaköy, perşembe pazarından bulabilirsiniz, ucuzu pahalısı var, teklisi, 4 tarafı farklı pürüzlülüğe sahip olanları var,
Aşındırma olarak mükemmel diyebilirim, özellikle ahşap el aletlerinin bilenmesinde mükemmel, ama çok hassas bıçak bilemede finish işlemi için bence bu aşındırıcıdan sonra taş aşındırıcı kullanılmalı, bende yaklaşık 20 ye yakın farklı aşındırıcı bileme gereçleri mevcut ve bıçaklarımla rahatlıkla sakal tıraşı olabiliyorum.
Benim, jilet keskinliğine yakın bir keskinliğe ulaştırdığınız bir bıçak için sonrasında seramik bir bileme taşına geçmeniz, bu işlem sonrasında da, ağızda oluşan gözle görmenin zor oolduğu "krağı" tabir edilen kalıntıları kösele ile almak.