- Resmi Gönderi
KONU : SES HIZININ AŞILABİLDİĞİ TUNING YAPILMIŞ DIANA MARKALI SİLAHLARDAKİ DAR YİV VE GENİŞ SET'İN DEZAVANTAJLARI
Bu konuyu değerli abim Üstad Ülkü bey (ihtiyar) " yiv - set " Başlıklı bir topic'de işlemişti,fakat o başlık altında yiv-set ler hakkında genel bilgiler ve ülkemizdeki mevcut yerli markalar ve ithal silahların yiv ve setlerinden,yiv ve set oranlarından bahsetmişti
Ayrıca 17-mart-2007 günü Ülkü bey ile forum dışında bizzat bir sohbetimizde aynı konu üzerine fikirlerimizi paylaşmış ve bu tartışmamızdan DİANA marka havalı silahlarla ilgili ortaya çıkan " yüksek hızlarda (tuningli silahlar) pellet materyalinin kurşun (yumuşak) olması halinde,çok dar yiv ve çok geniş set'in pelleti namlu içinde çeviremeden,pellet eteğini daha namlu başlangıcında iken traşlayacağı fikrini belirten (benimde bu fikre katıldığım) ülkü bey " 'in teorisi bugünki buluşmamızda,Benim mod54 ile prometheus (plastik etekli) ve dynamic (kurşun ihtiva etmeyen,kurşuna göre bir miktar sert olan) marka pelletler dışında 3-5 civarı standart kurşun bazlı pelletlerlede atış yaptığımızda ispat edilmiş oldu.
Tabi her silah meraklısının yaptığı gibi eve gelip akşam yemeğini yer yemez silah temizliğine geçtim.Daha bir gün önce konuştuğumuz konunun açıklamasını temizlik esnasında görmüş oldum ;
Harbi takımını hazırlayıp önce namlu ağzından harbiyi soktum ve harbi ucu pellet yükleme yuvasından görününcede ucuna temizlik yağı emdirilmiş bezi harbi ucuna iliştirip geriye çekmeye çalıştım,ancak 5 santim çekebildim harbi sıkıştı ve benim geri itmemle (pellet yükleme yuvası istikametine) gördüklerim beni şoke etti.....
Ciddi miktarda sıyrılmış kurşun parçacıkları pırıl pırıl parlıyorlar !!!! tabi hemen bir gün önce tartıştığımız konu aklıma geldi ve ben yeniden bezi değiştirip tekrar çektiğimde bu sefer harbi rahat geliyor ve ben namlu ucuna kadar harbiyi çektiğimde bu sefer kurşun kalıntıları yok denecek kadar az,ki o parçacıklarda namlu pellet yükleme tarafından gelen parçacıklar,sonrasında hemen tel fırça ucunu harbinin ucuna iliştirip temizliğe devam ettiğim.Özellikle kontrollü temizlik yaptım ki bu pellet eteğinin traşlanması namlunun neresinde gerçekleştiğini gözlemleyeyim;
Sonuç şu ki namlu başlangıcında ilk 3 santimetrelik bölümünde oluşmuş.
Bunu daha sonra prometheus pellet ile 3 atış yapıp harbi ile temizlik yaptığımda hiçbir problem yok,dynamic pelletlede deniyorum sonuç yine pozitif (pellet traşlanması) yok.
Fakat standart pelleti koyup yine 3 atış yaptıktan sonra yine temizlik yapmaya kalkıştığımda gördüğüm ; Yine namlu başlangıcındaki ilk 3 santimlik bölümde pellet arkalarını namlu içindeki set'ler traşlamış....!!!
Bu arada belirtmemde fayda var pelletleri sıkıştırılmış bir büyük pamuk yastığa sıktım ve pelletleri gözlemleme imkanım oldu; sonuç ilk iki tip (prometheus ve dynamic) pelletlerde set izleri doğal görünümünde iken,son 3 atışımdaki kurşun bazlı standart pelletlerde eteklerde bir iz yoktu sadece etek komple traşlanmış halde idi.
Buradan çıkardığım sonuç; Diana marka Havalı tüfeklerdeki yiv set oranının Dünya silah Normlarına aykırı (geniş set çok dar yiv) olmasının sonucu,bu silahı ancak kendi standardı hızlarda kullanıp,tuning ile güçlendirmemek.
Yada tuning yapılacaksa (yapılmışsa) yumuşak kurşun bazlı pellet kullanılmamalıdır.
Aksi halde traş olmuş (dönmeyen ivmelenmeyen) bir pelletin her ne kadar namlu çıkış hızı yüksek de olsa (ki namlu çıkışındaki hızda yiv bölgelerinden boşa kaçacak olan havadan dolayı,güç düşer) uzun mesafe gidemeyip çok kısa mesafelerde enerjisini kaybedecektir.