Forumda çeşitli başlıklar altında soru ve cevaplara rastladım. Bilgi edinmek isteyenler için kolaylık olur düşüncesi ile yeni bir başlık açtım. Konuyla ilgilenen arkadaşların katkılarını bekliyorum.
Mil Dot Reticle mesafe ölçüm amacı ile üretilmiştir.
MOA derece-dakika türünden açı birimlerini kullanırken MilDot, radyan- miliradyan açı ölçüm birimini kullanır. İsmi de buradan kaynaklanmaktadır. Miliradyan/Dot, bu sistemde iki nokta arasının görüş açısı 1 miliradyandır.
1 miliradyanlık açı 1000 metrede 1 metre açıklığa ulaşır. Hedefin ölçüleri bilinirse
Uzaklık (metre) = (hedef boyu(cm) x dürbün büyütmesi)/hedefin kapladığı nokta adeti
formülünden, hedef uzaklığı hesaplanabilir.
FT etkinliklerinde kullanılan hedeflerin (sincaplarımız) atış bölgesi 2" (5 cm) dir.
Bu atış bölgesinin boyunu, 9 büyütmeli dürbününüzde 2 nokta arasında görüyorsanız, hedefin size olan uzaklığı: (5*9)/2=22.5 metredir. Aynı hedefe, aynı yerden, 24 büyütme ile bakarsanız, atış bölgesi 5.33 nokta arası büyüklükte görünür.
Mil dot dürbünde, noktaların merkezlerinin arası 1 miliradyandır. Noktaların büyüklüğü 1/4 (0.25) mRad ve komşu iki noktanın yakın teğetleri arası 3/4 (0.75) mRad, uzak teğetlerin arası ise 1 1/4 (1.25) mRad dır. Bu şekilde hedefin boyu ve mesafe daha hassas şekilde belirlenebilmektedir.
Mil Dot dürbünün başka bir kullanımı da, dürbün ayarlarına dokunmadan farklı mesafelere isabetli atışlar yapabilmesini sağlamasıdır.
Önce favori pelletinizi seçmelisiniz, bu pelletle silahınızın sağlayabildiği ortalama hızı ölçtükten sonra bir balistik programı ile (ChairGun 2) atış yapmak istediğiniz uzaklıklar dürbününüzün belli bir büyütmesindeki en üst ve en alt dot aralığına oturacak bir sıfırlama mesafesi seçip silahınızı bu mesafeye sıfırlamalısınız.
Aynı program yardımı ile bir skala bastırarak yanınızda taşıyın. Ben silahın kabzasına yapıştırıyorum. Mesafeyi kestirdikten sonra skalaya bakıp nasıl nişan alacağınızı belirliyorsunuz.
[Resim Engellendi: http://img518.imageshack.us/img518/3355/mildotus6.jpg]
Bu skala, 24 büyütme dürbün, 16 grain AA Field pellet ve 300 m/s çıkış hızı için. Buna göre 8.5 metrede sıfırlama yaptıktan sonra hassas sıfırlama için 75 metrede atışlar yapmak gerekiyor.
Sıfırlamayı tamamladıktan sonra, atışlarınızı artıkılın ortasına değilde, hedefin mesafesine uyan rakamın yanına yapacaksınız..
Bu şekilde ayar değiştirmeden 105 metreye kadar sıhhatli atışlar yapabilirsiniz.
Farklı dürbün büyütmeleri, farklı mesafeler veya pellet - hız verileri ile bu skala örnekleri çoğaltılabilir.