- Resmi Gönderi
Merhaba Arkadaşlar
Burada "Bactery" Togay Yeğenimin Mod54 silahına yaptığım "Super Tuning" sınıfında yaptığım
modifiyeyi teferruatıyla açıklıyorum.
Silahımız Tepme absorbe edici bir sisteme sahip olmasından dolayı yaklaşık 9 saatlik
bir çalışma sonucu bitirebildim.
Silahımızın Orijinal yay'ı 3,18mm tel kalınlığı ve 33 spir sayısına sahip,
Testlerde 9,16 grains
ağırlığında 5,5mm lik prometheus pellet kullandım.
Silahı Modifiye öncesi yaptığım testler ;
5 atış ortalaması 1180ft/sec ( 28,47 footpounds/lbs ) Güç üretti.
Silahı söküyoruz,ve öncelikle gücün artışına paralel olarak bilyeli sürgü sistemine modifiye
uyguluyoruz,daha önce kendi mod54 ümde bu sürgü sistemindeki alyen vidayı sıkarak yaptığım
sertleştirmede bilyenin 4mm olması çalıştığı yüzeye kanal açmasına neden olduğu için bilye çapını
6mm ye büyülterek bilyenin temas yüzeyini artırarak,yüzeye kanal açmasını engellemiş ve
başarılı olmuştum,bu işlemi bu silahta da tekrar ediyorum.
Bunun için öncelikle silahı kundağa bağlayan arka hareketli pirinç sürgüyü söküyoruz.
Sonrasında öncelikle eski 4mm lik bilyenin yerine takacağımız 6mm lik bilyeye göre
kilitleme yuvasındaki 3mm lik deliğe 6mm lik matkapla havşa açıyoruz.
Bu işlemden sonra yeni 6mm lik bilyenin pirinç sürgü içinde rahat hareket edebilmesi için sürgünün
alt kısmındaki bilye yuvasını 6mm matkap ile genişletiyoruz,Burada dikkat edilmesi gereken konulardan
biride bilyenin sürgü altına girdiğinde sıfır noktasına kadarlık kısmı yani 6mm lik bir matkapla
6mm lik derinlik sağlıyoruz,burada malzeme pirinç olduğu için dalma yapabilir diye önce
sürgünün üst kısmından alyen vidayı sıkarak altta 6mm lik derinlik bırakıyoruzki sürgünün
altından delerken matkap dalmasın bu alyen vidaya dayanıp dursun.
Bundan sonra ön sürgüyü söküyor burada da sürdü ray'ının arka kısmına ince bir o ring takıyoruz,
nedeni de atış esnasında metalin metal e çarparak ses çıkarmaması ve bu o ring inde sistem
sitabilizasyonuna katkısını sağlamak.
Daha sonra öncelikle Yay,piston ve piston gömleğini söküyoruz,a dan z ye temizliyoruz,
fotoğraftada görüldüğü gibi eski yay eğilmiş ve yakın incelememde yay sırtının 2 ayrı noktası
piston içine sürterek aşınmış,Piston keçesini incelememde hiç bir aşınma belirtisi görmediğim
için değiştirmeye gerek görmedim,
şimdi fotoğrafta da gördüğünüz plastik yay tutucunun daha önce yüksek güçlerde parçalanmasından
dolayı burada yekpare 8620 kalite ıslah çeliğinden işlediğimiz parçayı yeni yay'a
(3,60mm tel kalınlığında , 32 spir ve keserek 29 spir e küçülttüm) takıyoruz,burada
fotoğrafını çekmeyi unuttuğum beyaz teflon yay dengeleyiciyide yay ucuna takıyorum ki
yay,bulunduğu piston haznesinin kenarlarına sürterek hem ses hemde aşınma yapmasın.
En son olarakta 4mm olan transfer deliğini 5mm matkap ile genişlettim
Ve sıra geldi silahı toplamaya,sırasıyla silahı tekrar,inceden inceye temizleyerek metal çapaklarından
arındırıyoruz ve önce piston gömleğinin içini kauçuk gresle çok ince bir film tabakası oluşturacak
şekilde yağlıyoruz,sonra piston keçesi kenarlarınıda ince bir şekilde yağladıktan sonra pistonu
gömlek içine keçeyi gevdirmeden sokuyoruz.Sonrada gömleğin dışını gresleyerek ana silindirin
içine yerleştiriyor ve silahın diğer tüm parçalarını dikkatlice,fabrika fazlası parça vida artırmadan monte
ediyoruz.En son olarakta kendi imalatım olan yay takma aparatına silahı yerleştirip yay kavuşturma
ve sonrada yay'ı gövde altındaki delikten bloke edip aparattan ayırıyoruz ve tetik mekanizmasını da
taktıktan sonra pimleri takıyoruz ve en sonunda da yay blokajını serbest bırakıp,kundağı silaha
vidalarından bağlıyoruz.
Şimdi sıra Yeni hız testlerinde,yaklaşık 40 - 50 atıştan sonra ki ölçümler
5 atış ortalaması 1440ft/sec ( 42 footpounds/lbs) 56,6 Joules