değerli ustalar, üstadlar size bir konu danışacam kafam çok karıştı
internette bir çok yerde merminin havada parabol çizdiğini söylüyor bizde eveli günlerde okulda parabol konusunu işledik orada grafikten denklem yazmanın formüllerini falan öğrendik aklıma bir şey geldi eğerki biz merminin izlediği parabolün denklemini yazarsak harklı mesafelerdeki POI değerini ChairGun gibi programlar olmadan cep telefonundaki hesap makinesi ile hesaplaya biliriz diye düşündüm ve işe soyundum
ChairGun programındaki POI parabolünün denklemini yazmaya çalıştım okulda öğrendiğimiz bütün yolları denedim ama hiçbiri istediğim soucu vermedi
atıyorum jsb'yi 900fps ile atan bir silah 50m ye sıfırlı kabul ettim dürbün yüksekliğide 5cm dedim ve bir ikinci dereceden fonksiyon elde ettim sonra 100m değerini hesapladım ChairGun'un değerinden 10 cm farklı bir değer buldum 70 mde 4cm farklı bir değer
bayada küsüratlı bir değer buldum
f(x)=0,0078864353312303*(x-12,7)*(x-50)
başka yollarlan 3 fonksiyon daha elde ettim ama en yakın değer veren bu
şimdi sorun bence iki sebepten ötürü gelebilir birincisi program değerleri yuvarlayarak veriyor ama yuvarlasa dahi 10cm fark çok geldi bana ikincisi ise mermi tam bir parabol çizmiyordur benzer bir yörünge takip ediyordur bana en mantıklı gelen bu
ben daha 10. sınıf öğrencisiyim forumda daha fazla mürepkep yalamış mühendis olmuş abiler var onlardan yardım istiyorum