Arkadaşlar, FT yarışmaları havalıtüfekler ile yapılan bazı arkadaşlarımızın görüp katıldığı, bazılarımızın ise görmediği bir yarışma türü. Yurtdışında özellikle Avrupa ve Amerika'da birçok kulüp vs. tarafından FT şampiyonaları düzenlenerek keyifli, yarışmalar yapıldığını takip ediyoruz.
Görülen lüzum ve ülkemizde bu sporun yaygınlaşması ve belirli kurallar dahilinde aynı standartlarda yapılabilmesi adına aşağıdaki kuralları Amerikan sitelerinden alarak Türkçe'leştirdim. Amerika'dan alma nedenim Avrupa'da silahlarla ilgili daha sınırlı kullanıma müsaade edilmesi, örneğin tüfek güçlerinin 12ft/lb'den güçlü olmaması vs. nedeniyle, güçlü silah seven milletimize çok uygun olmayacağı, ayrıca böyle bir yarışmaya herkesin ellerindeki silahlarla katılımının sağlanabilmesidir.
Çeviride sehven hatalarım olmuş olabilir, şimdiden özür dilerim.
FT (ARAZİ HEDEFİ) YARIŞMA KURALLARI
ATIŞ KURALLARI
-
Havalı Silahlar ;
a) Tek pellet atan, her tür mekanizmaya sahip güvenli havalısilahlar.
b) Güvenli olmayan, insan-eşya (hedefler dahil) ya zarar verebilecek silahlar yarışma direktörü/hakemler tarafından yasaklanacaktır.
c) Bir seri hedef atışı sırasında silahın bozulması haricinde birden çok silahla atış yapılmasına müsade edilmez. -
Nişan Sistemleri ;
a) Maç sırasında her türlü nişangah kullanılabilir.
b) Nişangahtan ayrı olarak özellikle mesafe ölçer türü cihazlarla hedeflerin incelenmesi-bakılması yasaktır. -
Mühimmat ;
Her tipte ve şekilde kurşun ve kurşun alaşımlı pelletler kullanılacaktır. -
Hedefler ;
a) Silüet formunda vurulunca düşen-atış bölgesinden tekrar düzeltilebilen hedefler kullanılacaktır.
b) Hedefler atış noktasına 9 m. den yakın 50 metreden uzak olmayacaktır.
c) Yarışma direktörü atış kulvarları, ve atış noktalarının fiziksel sınırlarının açıkça belirlenmiş olmasını kontrol edecektir.
d) Atış noktalarında en az bir atış pozisyonunda hedefin açıkça görülebilmesi sağlanacaktır.
e) Atıcılar sayı hakeminin izni sonrasında hedeflerini hazırlayacaklardır. -
Puanlama ;
a) Puanlamada her bir vuruş "1" puan, her ıska "0" puan olarak kaydedilecektir.
b) Vuruş hedefin düşmesi halinde geçerlidir. Hedefin vuruş noktasının sallanması ancak hedefin düşmemesi "ıska" olarak değerlendirilecektir.
c) Atış noktasında hakemlerin "boşalt" anonsu haricinde yere bile silah boşaltılırsa "ıska" sayılacaktır. -
Atış Pozisyonu ;
a) Organizasyonun bazı hedeflerde zorunlu pozisyon belirlemesi haricinde tüm atış noktalarında her türlü pozisyonda atış yapılabilir.
b) Silah askıları kullanılabilir.
c) Havalısilah ve vücut için hiç bir şekilde destek kullanılamaz (bipod, benchrest, sandalye, ağaç, duvar v.b.).
d) Oturma-yatma için minder-mat kullanılabilir. (bakınız kural no. 7).
e) Havalısilah yalnızca atıcının elleri ve vücuduyla desteklenebilir. -
Oturak ;
a) Atıcı üstündeyken ölçülen minder vs. yüksekliği maksimum 15cm. olacaktır.
b) 15cm. yerden oturağın en üst noktasına kadar ölçülerek dikkate alınacaktır.
c) Oturak sadece oturma amaçlı olarak kullanılacak, silaha destek olarak kullanılmayacaktır.
*Not: 6. ve 7. kurallarda Yarışma direktörü, yarışmacılar arasında herhangi bir haksızlığa yol açmadıkça yarışmacıların talepleri/ rızaları, hava durumu vs. göre değişiklikler yapabilir. Eğer bazı yarışmacılara avantaj sağlıyorsa bunları ayrı bir klasmanda değerlendirebilir. -
Puan Anlaşmazlıkları ;
a) Atışlar hakemin gözetiminde atış noktasından ayrılmadan yapılmalıdır.
b) Anlaşmazlığın çözülememesi halinde Yarışma Direktörüne başvurulur. Yarışma Direktörü'nün kararı kesin karardır. -
Cezalar ;
İstenmeksizinde olsa yarışma kurallarını ihlal eden, güvenlik almadan idman yapan, kötü hal-davranışta bulunanlar ve her türlü hile yapanlar yarışmadan ihrac edilir ve puanları ne olursa olsun klasmanda yer almazlar. -
Hedef Sırası ;
a) Yarışma Direktörü atış hedefleri için bir sıra belirleyecektir (yakından uzağa, sağdan sola vb.), ve atışlar bu sırada yapılacaktır.
b) Sırası gelmemiş olan hedefe yapılan vuruş, sırası olan hedef için "ıska" sayılacak, Atışlara buna göre devam edilecektir.
c) Eğer yanlış hedef vurulduysa, bu hedef düzeltilecek, atışlara doğru hedef sırası ile devam edilecektir. -
Atış Süresi ;
a) Yarışma Direktörü/Hakemler atış kulvarı veya belirli bir hedef için yarışma öncesinde veya sırasında süre belirleyebilirler. Belirlenen şartların/sürenin bütün yarışmacılara duyurulması ve uygulanması organizasyon tarafından sağlanacaktır.
b) Bu süre silah omuza dayanıp atış pozisyonu alındığında başlar.
c) Süre sınırı içinde atış yapılmadıysa "ıska" olarak kaydedilir. -
Aynı Puanlı Sonuçlar ;
Eğer yarışmanın normal seyri sonunda 2 veya daha çok yarışmacı aynı puana sahipse, bu yarışmacılar arasında tekrar yarışma veya organizasyonla belirlenmiş başka bir şekilde birinci ve diğer sıralama belirlenir. -
Yarışma Direktörünün Yetkileri ;
Yarışma direktörü bu kurallar dahilinde yarışmanın idaresini yapar, bu kurallar haricinde oluşabilecek aksaklık ve problemleri çözer, direktörün kararları nihai ve bağlayıcıdır.
GÜVENLİK KURALLARI
- Atış noktasına gelene kadar bütün havalısilahlar boş/kurulmamış, namluları yere bakar şekilde beklenecektir.
- Havalısilah namluları hiçbir zaman ve hiçbir nedenle kişilere doğrultulmayacaktır.
- Atış noktası/hattında güvenlik kurallarına uyulacaktır ;
a) Hiçbir havalısilah atış sırası gelene kadar kurulmayacak-doldurulmayacaktır.
b) Eğer silah doldurulmuş-kurulmuş ise namlu hedefe yönlendirilmeden ve yarışmacı atışa hazırlanmadan önce silahın "EMNİYET"I açılmayacaktır.
c) Yaylı silahlar kurulduğunda yarışmacı silahı doldururken bir eliyle namlu/kurma kolunu tutarak, kazayla kendisi veya diğer yarışmacıların yaralanmasını engellemekle yükümlüdür.
d) Yarışmacılar arasında güvenli mesafe bulundurulması gerekli ve zorunludur.
e) Her yarışmacı kendi atış alanının güvenliğinden sorumludur, atış alanı güvenli değilse direktör/hakeme bildirerek atış alanının güvenliğinin sağlanmasını istemelidir.
f) Atiş alanı hakemininin "Ateşkes" komutu vermesi halinde yarışmacılar derhal silahlarının yükleme portlarını veya boltlarını açacak, kurma kolu ve namlularını açarak güvenli bir ateşkes sağlayacaklardır.
g) Bir yarışmacının yeni bir alıştırma hedefi dikmek istemesi halinde Atış alanı hakemine bilgi verilecektir. Bu durumda Atış Alanı Hakemi "ateşkes" ilan eder. Bu komutla beraber, alıştırma hedefleri değiştirilir. FT (arazi hedefi) kulvarlarında önceden belirlenmiş hakemler Atış Alanı Hakemi görevinide gerektiğinde yerine getirirler.
h) Atış Alanı Hakemi , atış alanı güvenliği ile ilgili nihai karar merciidir.
i) Kurşun pelletler sadece atış alanında kullanılır. - Güvenlik kurallarının uygulanması gerekli ve zorunludur. Bu nedenle bütün yarışmacılar havalısilah güvenlik kurallarını uygulamalı, uymayanları uyarmalı ve gerekirse hakemlere bu kişi hakkında bilgi vermelidirler.
- HİÇBİR çocuk hiçbir şekilde atış alanına sokulmamalıdır. Genç yarışmacılar Atış Alanı Hakemi nezaretinde atışlarını yapmalıdırlar.
- Atış alanı ve FT alanılarında alkollü içecek kullanılması-bulundurulması yasaktır.
BU GÜVENLİK ÖNLEMLERİ KESİNLİKLE UYGULANMAK ZORUNDA OLUP, UYMAYAN YARIŞMACILAR-İZLEYİCİLER ATIŞ ALANINDAN UZAKLAŞTIRILACAK VE YARIŞMADAN PUANSIZ OLARAK İHRAC EDİLECEKTİR.
KLASMANLAR
- Açık Sınıf : Her tür nişangaha sahip her tür havalısilah.
- Pistonlu Sınıf : Her tür nişangaha sahip Pistonlu havalısilahlar.
Yarışma direktörü, gerekli görmesi durumunda herbir sınıfa alt sınıflar açabilir. Alt sınıflar genellikle yeterli yarışmacı olması durumunda açılabilir. Al sınıfa örnek olarak 4.5mm -5.5mm veya standart-limitsiz v.b.
Şampiyonada takım ödülleride verilebilir. Takımlar yarışmalara düzenli olarak katılan bir kulübün veya ilin 5 yarışmacısından oluşur. Takım puanlamasında bir takımın 5 yarışmacısının o yarışmadaki en iyi 4 skoru alınarak kaydedilir, en kötü skor, puanlamaya dahil edilmez.
http://www.airguns.net/
Tercüme : Erdem Kaya