Havalı silahlar; günümüz pnömatik teknolojisinin gelişmesinden sorumludur diyebiliriz, bilinen en eski havalı silahın tarihi 1580'lere kadar uzanır.
17.yy'da havalı silahlar 0.30 ile 0.51 (7.62mm - 13mm) kalibreler arasında üretiliyor, geyik ve yaban domuzu avında kullanılıyordu. Bu tüfekler günümüzde de olduğu gibi bir pompa vasıtası ile hava tüpleri doldurularak kullanılıyordu, 650 - 1,000 fps (saniye/feet) civarındaki hızlarda misket atan tüfekler aynı dönemlerde savaşlarda da kullanılmıştır, bunların en ünlülerinden bir tanesi de Girandoni havalı silahıdır.
O yıllarda hızlı yanan barutun ve ateşli silahların üstün yetenekleri ortaya çıkarabilecek diğer argümanların henüz keşfedilmemiş olmasından dolayı havalı silahlar, ateşli silahlardan daha üstün durumda idi. Örneğin yağışlı havalarda fitil ve barut yanmazken, havalı silahlar atış yapabiliyordu ayrıca namludan dolma tüfeklere göre çok daha hızlı atışla hazırlanabiliyorlardı. Ancak havalı silahlarında bazı sıkıntıları vardı, valf'ten hava kaçağı ve tüp patlamaları havalı silahların bilinen sorunlarıydı. Ayrıca havalı silahlar hayatları boyunca at arabasındaki mekanikten başka bir mekanik sistemden haberi olmayan köylü askerler için fazlaca nazik, dolayısı ile kullanışsız kalıyordu. Dönemin silah ustaları tüp ve valf konularındaki geliştirme çalışmaları konusunda oldukça geç kaldı.
Ancak yetenekli askerlerde bu silahlar yukarıda anlatılan avantajlarından dolayı askeri üstünlük sağlayabiliyorlardı. Fransa, Avusturya ve diğer ülkelerin orduları havalı silah kullanan sniper kıta'ları bulunduruyorlardı. 1780 model Avusturya menşeili Alman literatüründe Windbüchse 'wind rifle' (Rüzgar Tüfek) isimli 1778 yada 1779 yılında Bartholomäus Girandoni tarafından üretilen Girandoni tüfeği 120 cm uzunluğunda ve 4.5kg ağırlığında hava tüpü takılıp-çıkarılabilen, omuz ped'ine sahip 0.51 kalibre yani 13mm çapında kurşun misketleri boru şeklinde bir şarjör'e depolayan sisteme de sahipti. Yetenekli bir asker şarjörü 30 saniye içinde boşaltabilecek kadar hızlı kullanabiliyordu ki bu namludan doldurulan bir ateşli silaha göre korkunç bir hızdı... Bu tüfekle 100 adım mesafeden 2.5 santim kalınlığındaki ağacı delebiliyordu, bu günümüz 9mm yada .45'lik bir tabancanın etkisidir.
Grindoni tüfeği
[Resim Engellendi: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm…i_Air_Rifle.jpg]
[Resim Engellendi: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm…erments_Bag.jpg]
http://www.youtube.com/watch?v=QgNc1g…feature=related
http://en.wikipedia.org/wiki/Girandoni