Bence teknolojinin her alanında uygulanan bir taktik bu. Mesela cep telefonları, bilgisayarlar, silahlar. Her bir modelin bir öncekinden yalnızca 1-2 fazla özelliği var. İsteseler en üst seviyeyi yakalayabilirler. Hele teknoloji, mekanik bu kadar gelişmişken. Ancak ürettikleri ürün son seviye olsa bir alt modellerine gerek kalmayacak ve bir daha model üretmek için daha farklı şeyler düşünmeleri gerekecek. O yüzden her geçen gün farklı bir telefon, bilgisayar modeli çıkıyor. Adamlar yaptıkları hesaplarla öyle bir füze üretiyorlar ki, binlerce km ötedeki bir hedefteki "canlılığa son vermek için" yapmaları gereken tek şey koordinatları girip düğmeye basmak. Teknoloji bu kadar gelişmişken piyasada hala bu kadar güçlü full-auto havalı silahların olmamasının nedeni bence bu. 9 mm çapında kurşun pellet kullanan, ortalama hızı 800-1000 fps arası olan, kuru hava ya co2 ile çalışan bir silah üretilse, dünya çapında ateşli silah pazarına inanılmaz bir darbe vurulur. Aynı şekilde suyla çalışan araba yapılsa petrol şirketleri istedikleri gibi dünya piyasasında at koşturamazlar. Bir şekilde teknolojinin dizginlenmeye çalışıldığı çok açık.
Serbest piyasa ekonomisinde bu bahsettiğiniz şekilde firmaların ürünlerin ulaşacağı teknolojik seviyeye gem vurabilmeleri için o ürünün piyasasında tekel veya kartel olması şart.
Cep telefonu örneği vermişsiniz ama bu örnek doğru değil çünkü şu anda Apple Samsung'dan 2 ay sonra ürün çıkarabildiği için bile çok büyük kayıplar yaşıyor, hatta önümüzdeki 2 yılda tamamen piyasadan silinebilecekleri konuşuluyor.
Mesela işletim sistemi piyasasında Microsoft tekele örnektir. Otomobil piyasası da kartele örnektir. Zaten bu piyasadaki ürünlerin gelebildiği noktalardan herkes de şikayetçi.
Ama tekel ve kartel piyasalarının sayısı bir elin parmaklarını geçmez.
Asıl konuya dönersek: havalı silah piyasası bir tekel ya da kartel midir? Ya da ateşli silah piyasasından baskı yer mi?
Tekel olmadığı kesin çünkü başa baş bir çok marka var. Kartel olabilirler mi? Kanıtlayamam ama bu da bana uzak ihtimal olarak geliyor.
Ateşli silah piyasasından baskı yiyebilir. Ama o bile bana çok anlamlı gelmiyor. Çünkü eğer ateşli silah firmaları havalı silahların kendi ürünlerine alternatif olduğunu düşünselerdi kendileri bu konuda yatırım yapar ya da başarılı havalı silah şirketlerini satın alırlardı. Aynı Google'ın youtube'ı kendine rakip görüp parayı bastırıp alması gibi.
Bence PCP havalı silahlarda çok büyük bir enerji depolama problemi var. Yaylı havalılarda da seri atmak mümkün değil. Bu problem(ler) çözülmeden ateşli silahlara alternatif olması mümkün değil.
Saygılar