Kuş Lastiği-Sapan

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • [Resim Engellendi: http://img9.imageshack.us/img9/9605/sapan1.th.jpg]

    Parçalar;meşin,çatal,sırım,lastik

    [Resim Engellendi: http://img204.imageshack.us/img204/8761/sapan2.th.jpg]

    Lastik sırımla aşınmaması için bez kullandım

    [Resim Engellendi: http://img204.imageshack.us/img204/3484/sapan3.th.jpg]

    işte kuş lastiğimiz

    Anılarım canlansın istedim ve tabiyi ki sizinde anılarınız için ;eski sihir sopam :huh:

  • eskiden serum kauçuklarından sapan yapardık. 6 lık bakır telleri u şeklinde kıvırır kalın kauçuk sapanlarla atardık.olağanüstü bir güç vardı. çok daha sonraları bir kilo şarjevitin ( fişeklerde 9 lu derler) alıp ava çıkmaya başladık. buda gayet etkili idi. yabancılar bunu profosyonel manada kullanıyor ama ülkemizde yok galiba. aslında hızı ölçülebilse havalı silahlara yakın bir hız olabilir diyorum. hemde öldürücü bir etkiye sahip. çok av yaptık bununla.

    FX Gladiator
    FX GLAD.........
    egeteam.png

  • Ortaokul zamanlarında benimde kendi yaptığım bir sapanım vardı. Sapanla atış yapmayı çok severdim. Bir gün ormanda yine atışa gittim. son atışımı yaparken lastiği çekerken baş parmağımın çatalın tam birleşme kısmının hafif yukarda kaldığını farketmedim ve lastiği bıraktığımda taş tam sol elimin baş parmağına geldi. Tırnağım tam ortadan ikiye yarıldı. Tırnağım koptu. Acıdan nerdeyse bayılacaktım ama allahtan kalıcı hasar kalmadı. Aklıma gelen 2. olay sa şu; sene 2006 yazı yine yazlıkta sapan yaptım. Evin ön bahçesinden denize doğru sapan atıyorum. Bu sefer de yanlışlıkla attığım taş babamın arabasını arka camına geldi ve cam tuz buz oldu :pinch: o günden beri elime sapan almıyorum. Tabi bunlar hep benim sakarlığım yüzünden oldu. Çok zevkli bir uğraş olmasın akarşı birazcık tehlikeli ( benim gibi kullanmayı bilmeyenlerin elinde.) :!:
    Lakin avcıhoca nın sapanıda gayet şık gözüküyor. dikkatli kazasız atışlar dilerim ^^

    ankarateam.png[color=#0000ff]

  • Küçükken benimde sapan ım vardı.Babam yapmıştı , onunla öyle güzel atışlar yaptım ki...Sapı dut ağacındandı , lastiği meşini ayrı bi güzeldi.Mahallede herkesin sapan ından güzeldi.Biz sapana ÇATAL da derdik.Ben sapanı yan , yani yatay kullanırdım ve öyle atardım.O zamanlar attığımı vururdum , nostalji yaptırdınız bana :). Sağolun............

    Sevmek güzel meslek ,

    Can dayanıyor dayanmasınada ,

    Yürek gitti gidecek ...
    cukurovateam.png

    Güzel olan sevgili değildir , sevgili olan güzeldir ...

  • aaah benimde çocukluğum aklıma geldi, ne biçim cam kırardık (yanlışlıkla) hakkaten u½%; güzel günlerdi.

    .

    AA s400 MPR FT + Falcon 10-50x60 FT MilDot Metric

    AA s510 Carbine .22 + Hawke RedDot

    ankarateam.png

  • Eh artık sıra bana geldi sayılır: bir de dinozor hatırası ekleyeyim. Benim çocukluğumda serum lastiği ne gezer?? Bisiklet tamircilerine yalvara yakara çıkma iç lastiklerden bulduğumuzda uzunlamasına şerit halinde keserdik. Oto lastik tamircilerinden "hammadde" tedarik edebildiğimizde ise kendimizi çok mutlu hissederdik. Meşin tedariki daha kolaydı: o zamanlar her mahallede 1-2 ayakkabi tamircisi mutlaka bulunurdu.
    Çatal ise "Y" şeklindeki ağaç dalından yapılırdı. Bunun en makbulü şimşirden olan idi. O zamanlar şimşir bitkisi bahçe kenarlarında çit olarak yaygınca kullanılırdı. "Y" şeklindeki dal kesilip sapı ve uçları uygun boya getirildikten sonra kabukları soyulur, Y'nin bacakları arasına kısa bir tahta yerleştirilip uçları içe doğru kastırılır ve en uç kısmından sicimle sıkıca bağlanırdı. Böylece "Y" şekli "U" harfine dönüşürdü. Bu işlemden sonra da dal hafif hafif ateş üzerinde iyice kurutulur ve hatta pişirilirdi.
    Bu işlemden sonra 1 hafta on gün kadar kurumaya bırakılır sonra da uç kısmındaki sicim çözülür ve çatal kullanıma hazır hale gelirdi. Bundan sonra da evvelce hazırlanmış olan meşin takılı şerit lastikler çatalın uçlarına sıkıca bağlanırdı.
    Çocukluğumdan bu yana (tek istisna dışında) hiçbir canlıya atış yapmadım. Sapanı da genelde hedef atışı ve en fazla da ağaçtan ceviz düşürmek için kullanırdım.
    Uzun oldu anlatımım, ama tarih sayfaları bir kere açılınca peşpeşe dönüveriyor :)

    S&W 686-6

  • [Resim Engellendi: http://www.marksman.com/newimages/3040.jpg]

    [Resim Engellendi: http://www.slingshotworld.com/images/marksman_3040sling2large.jpg]

    [Resim Engellendi: http://www.slingshotworld.com/images/marksman_3040sling3large.jpg]

    [Resim Engellendi: http://www.discountcutlery.net/media/MA3040.gif]

    Hocam bende de bundan var ama lastiği kopuk şu anda :) servis dışı +;tuftabV#

    Arkadaki parça katlanabiliyor ve lastiği çektiğinizde kolunuzdan kuvvet alarak sapanın bükülmemesini sağlıyor, kolunuzun çekebildiği kadar abanabiliyorsunuz, yalnız elinizi falan vurursanız kırar :)

    Weihrauch HW100T Falcon T35x56 Premier Target
    Weihrauch HW97KL Blue Laminate Maccari Hornet MKVI
    Weihrauch HW45 .177&.22 Maccari
    Zoraki HP-01 Ultra .177
    Heckler & Koch USP Compact Blue 9x19 Para Trijicon Nightsights
    Remington Spartan SPR220 12ga 22'' Double Trigger & Hammer Coachgun
    Bernardelli Compact 9x19 Para
    CZ 75B Semi Compact 9x19mm Para
    Hatsan 250XT Tac Boss (KJW Ruger MKIII)
    Gamo PR776

    Mesaj 2 düzenlendi, son düzenleyen TheNightHawk® (27 Mart 2008 00:35).

  • hocam eline sağlık mutlu ettin bizi .ilk sapanımı rahmetli dedem yapmıştı 5 yaşında ya vardım ya yoktum o gün hem kullanmayı ev içi atış denemelerini öğretti hemde bizim evin camını indirdiğimde anemden sıkı bir fırça yemiştik . bütün çocukluğum boyunca binlercesini imal etmiştim amanın ne sihirler yapmıştım #hims;kihhik,

  • Ben egeliyim... Bizim orda zeytinden yaparlar çatalı...

    Webley Patriot 5.5mm.

    Crossman 2100B

  • sapan deyince bu bizim buralarda biraz farklı bir şey...tamamen örme ipden yapılan birşey..yaklaşık 60 70 cm boyunda 2 tane koyun yününden örülmüş sağlam ip. uçları yuvarlak işaret parmağımızın girebilecek şekilde ve yorak örme ipden yapılıyor.bununla büyük taşları atabilme imkanına sahip oluyo insan ama kuş lastiği gibi nokta atışı biraz zor bunun la..çoban lar kullanır bu sapanı genelde ^^

  • Benim çocukluğumda da Polat abinin anlattığı senaryolar aynen geçerli idi.ayakkabıların altından çıkan kauçuklar da kullanılırdı bu işte ve şambrele göre çok daha elastik ve güçlü olurdu.bazen sadece çekildiğinde görülen özür dediğimiz defolar olurdu bu lastiklerde ve buradan kopardı çoğu kez de çekiliyken ve direkt yüze patlardı lastik.Çatal ağacı kızılcıktan meşe ve dişbudak(yanılmıyosam)da güzel olur yapım tekniği aynen anlatıldığı gibi.Bağda bahçede uygun çatal formunu bulmak için bu ağaçlarda uzun keşiflere çıkardık elde bıçak veya küçük balta gibi bişeyle ama o formu vermek baya bi ustalık ister simetri ve bükümleri sağlamak zordur,ben genelde birilerinden alırdım karşılığında cikletten çıkan futbolcu resimleri vs.gibi promosyonlarla değiş tokuş yapılırdı veya bazen arkadaş jesti olarak bedava da verildiği olurdu.Bir de bişey hatırlıyorum iyi atıcılar bunu nasıl yaptıklarını ya anlatamaz veya anlatmazlardı.İyi derken gerçekten iyi mesela 15 metre 2 inç center to center atan(rahat) minik avcılar olurdu(minik dinozorlar ;kihhik, ) .Bu bağlamda Avcıhocamın dizaynı gelenekselden hayli uzak o tür olanlar da nadiren bakkal,oyuncakçı vs. gibi dükkanlarda bazen plastik bazen de kontraplaktan kesme şeklinde(yassı olurdu)bulunabilirdi ama tercih etmezdik. Televizyon çıktıktan sonra ;şrofls;. tabi biraz gözden düştü bu nevi aktivite.

  • Alıntı

    himalayacrispy
    Benim çocukluğumda da Polat abinin anlattığı senaryolar aynen geçerli idi.ayakkabıların altından çıkan kauçuklar da kullanılırdı bu işte ve şambrele göre çok daha elastik ve güçlü olurdu.bazen sadece çekildiğinde görülen özür dediğimiz defolar olurdu bu lastiklerde ve buradan kopardı çoğu kez de çekiliyken ve direkt yüze patlardı lastik.Çatal ağacı kızılcıktan meşe ve dişbudak(yanılmıyosam)da güzel olur yapım tekniği aynen anlatıldığı gibi.Bağda bahçede uygun çatal formunu bulmak için bu ağaçlarda uzun keşiflere çıkardık elde bıçak veya küçük balta gibi bişeyle ama o formu vermek baya bi ustalık ister simetri ve bükümleri sağlamak zordur,ben genelde birilerinden alırdım karşılığında cikletten çıkan futbolcu resimleri vs.gibi promosyonlarla değiş tokuş yapılırdı veya bazen arkadaş jesti olarak bedava da verildiği olurdu.Bir de bişey hatırlıyorum iyi atıcılar bunu nasıl yaptıklarını ya anlatamaz veya anlatmazlardı.İyi derken gerçekten iyi mesela 15 metre 2 inç center to center atan(rahat) minik avcılar olurdu(minik dinozorlar ) .Bu bağlamda Avcıhocamın dizaynı gelenekselden hayli uzak o tür olanlar da nadiren bakkal,oyuncakçı vs. gibi dükkanlarda bazen plastik bazen de kontraplaktan kesme şeklinde(yassı olurdu)bulunabilirdi ama tercih etmezdik. Televizyon çıktıktan sonra tabi biraz gözden düştü bu nevi aktivite.

    Sapan geleneği her bölgede farklı farklı ,çatalları duttan ,kesme ağacından ,demirçik,kiraz aşağı yukarı kavak hariç pekçok ağaçtan yapabiliriz ama en sağlamı kesme ağacı (maki içindeki diken yapraklı bir odunsu yapı alabilen iri çalı aslında)bu ağacın çatalı çatal kırmaç oyununda en dayanıklı olandır ,kozanımızda varsak kültürü hakim bu çatalı dedemden öğrenmiştim tip olarak baş parmak ve işaret parmağı arasına hafif çıkacak şekilde çatal uclarının oturması lazım ,kişiselleşiyor çatal aslında kullanıcıya göre yapmak en eftal olanı birde bu çatal tipiyle kesinlikle dik atamassınız ,amma canım sıkıldı bu dizaynın gelenekselden uzak olduğunu söylediğinizde ;atlise; ama Tarihçiyim tavan aralarından çıkan nerdeyse yüzyıllık ardıçtan yapılmış orjinal varsak çatallarının aynısı ,niyemi? bende varsak Türküyüm ağaçlardaki bükme çatallar yerine hep oyma çalları severim (hallende kullanıyorum ) ve kendi ellerimle keserle ham çatal şeklini verir bıcakla ince işine gecerim zaten kundak yapabilmemdeki enbüyük etken bu çatal hastalığımdan geliyor ,ayrıca toros aydınlıları (yörükler)tarafından kullanılan bileklerinde sarılı vaziyyete olan çatalsız meşin ve kanatlarına koyun yününden iple sabitli çatalsız savurma sapanlarda var büyük taşları çok rahat atabilen inşallah bir fırsatını bulursam onu da eklerim .Canımın sıkkınlığı cocukluktan kalma engüzeli benimkisi hesabı gecerliliği yoktur g;$i

  • Arkadaşımın köyünde çobanlar arbelet tarzı bir alet yapıyorlarmış kuş avı için vs. onun hakkında da bilgisi olanlar bi konu altında yapımını anlatsa güzel bir kaynak olur görüşündeyim. g;$i

    Huben K1 Gen 6 .22 cal

    Huğlu Px-4 .22 cal

    Reximex Throne Gen2 .25 cal Fx superior namlu

    Hatsan AT44-10 LW .22 cal

    Zoraki ultra .177 cal

  • Benim Hiç sapanım olmadı :( :( :(...

    --------------------------YUMUŞAK BAŞLI İSEM KİM DEDİ UYSAL KOYUNUM,KESİLİR BELKİ AMA ÇEKMEYE GELMEZ BOYNUM-----------------------

    SAFİR T14 / RED DOT...

    GAMO CFX ROYAL / 3X9X32

  • Sapanla kendini vuran tek salak çocuk benimdir herhalde. Bi gün kuşu kaçırmayım die aceleyle sapanı sol elle çekip, alışkanlık sağ elimi bırakmıştım. Neticede catal suratıma yapıştı, bi süre yüzümde "Y" harfiyle dolaştım. :)

    ______________
    Diana Mod. 460 Magnum 4.5