mrb arkadaşlar pcp tüfeklere kuru h3ava basılması gerekmektedir diyorlar ancak benim mesleğim icabı metreküp azot kullanıyorum hatsan at44 tüfeğime basmamda sakınca varmı
pcp tüfeklere azot gazı konusu
Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..
-
-
Azot gazı kullanabilirsin..hiç bir mahzuru olamaz.
-
Osman abi maşallah bizleri izliyosun hemen tehlike arzeden bir konu oldumu dalıyosun konuya yanlış yerlere gitmeden saol.
-
Osman abi maşallah bizleri izliyosun hemen tehlike arzeden bir konu oldumu dalıyosun konuya yanlış yerlere gitmeden saol.
+1 -
Osman abime katılıyorum evet kullanabilirsin. Hatta daha verimli olduğu söyleniyor ama kanıtlanmamış. Crhonayla ölçüm yapılsa belkı daha verimlimi öğrenirdik. Yanlız tüpün daha gec kronzlaşma yapacağı kesin.
-
Yanlış hatırlamıyorsam tam tersi kesinlikle azot kullanmayın tüp icersinde korozyona sebep verir diye okumustum. Tam emin değilim ama hatsanin kullanim kilavuzalarindaydi sanırım. Bizde is nedeniyle hidrolik unitelerin basinclarini takviyelemek icin azot tüpleri kullaniyoruz bende scuba parasindan kurtuldum diye sevinirken bu yaziyi okuyunca bir adet sbuba tupunude sonradan aldim.
Suan Benjamin marauder kullanıyorum onun kullanim kilavunda da kuruhava veya karbondioksit yaziyor baska birsey kullanmayin yaziyor.
Tabi bunlarin ikiside imalatci tavsiyesi. Benim cok fazla tecrubem belki aydinlatici olabilir diye yazdim sadece -
http://www.torosoksijen.com/azot.htm
Buradan kullanım alanlarını ve özelliklerini okuyun,,
uçak lastikleri azot ile dolduruluyor,, "AZOT GAZININ DİĞER ADI NİTROJEN" korozyonu önleme özelliği var tüplerde azot kullanıldığında paslanma yapmıyor. " karamurat1 " bey, nerede okuduysanız tekrar bakın yanlış bilgi almışınız..söylediğinizin tam tersi. "h a t s a n" tüpler dikişsiz çelik boru olduğu için, kuru havada zamanla pas yapabilir ama azot kullansak pas yapmaz. bu nedenle, ucuz ve kolay dolum sebebiyle kuru hava kullanmak tercih sebebi olduğundan,bazı üreticiler silah tüplerini korozyondan korumak için alüminyum veya paslanmaz çelikten imal etmektedir..dolum rahatlığı ve daha fazla para harcama lüxü olanların azot gazı kullanmalarında hiç bir mahsur yoktur faydası vardır. -
ankarada nerede dolduruyorlar ve kaç paradır
hava tam bitmeden üstüne doldurmanın yani karışmasının bir sakıncası var mı
-
Habaş firması dolumunu yapıp satıyor.. Azot kullanmaktan vazgeçtiğinizde ,tekrar kuru hava kullanılabilir..Zaten ,Havanın büyük bir kısmı azot ve oksijen gazlarından oluşur. kullandığımız soluduğumuz kuru havada zaten azot var..havadan elde ediliyor zaten.
web sitelerinde faaliyette olduğu iller yazılı..Fiyatı habaş tan öğrenilebilir..sanayi tüpleri ile satışı yapılmaktadır.
Habaşın yayınladığı güvenlik bilgisi formunu indirip okuyunuz..
-
Osman Bey'in de belirttiği gibi soluduğumuz havanın %79'u azottur. Azot Fransızca bir kelime olup, dilimize Fransızca ismi ile yerleşmiştir. İngilizce ismi ise Nitrojen'dir, kimyasal olarak N ile gösterilir. Renksiz, kokusuz, tatsız, asal bir gazdır. Bu özelliğinden dolayı otomatik gaz ile söndürme sistemlerinde kullanılır.
Bunu özellikle belirmek istedim, benim asıl uzmanlığım, otomatik gaz ile söndürme sistemleri. Azot, doğal olarak kullandığımız söndürme gazlarından biri. Çünkü ortama boşalttığınızda bilgi işlem merkezleri, kıymetli evrak arşivleri, bitmiş ürün depoları vs. gibi ortamlarda hiçbir şeye zarar vermiyor. Ortamdaki oksijen oranını %21'den %12 seviyesine indirdiğinizde (yetersiz oksijen nedeni ile) artık yanma olmuyor. Bu neden ile kapalı ortamlara yangın anında azot gazı basılarak oksijen oranı %12 seviyeleri düşürülüyor ve yangın söndürülüyor. Bu oksijen seviyesi de 5000 metre yükseklikteki oksijen miktarına eşdeğer, yani insanlar solunuma devam edebiliyorlar. Oksijen miktarı %10 altına düştüğü takdirde insan için boğucu etki gösterir.
Diğer bir kullanımı korozyonu önlemek amacı ile kapalı kapların içlerinin saf azot ile doldurulmasıdır. İçerisinde oksijen olmayınca, doğal olarak aslında metalin yavaş yavaş yanması olayı olan paslanma (veya korozyon) oluşamaz.
Azot (veya nitrojen) büyük bir çoğunluk tarafından bilinmediği için, defalarca TSE veya başka firmalar tarafından bize bu gazın yanıcı, patlayıcı ve zehirleyici olmadığına dair sertifikalarının sorulması da ayrı bir komedi konusudur.
-
İzzet bey detaylı açıklama ve bilgilendirme için teşekkür ederiz.
-
Merhalar
Tekno Osman bey doğru hatırlamışım ve doğru okumusum Hatsan orjinal sitesinden bt65 kullanım kılavuzunda şimdi konumuzla ilgili olan kısmı kopyaladım yapıştırıyorum.
Uyarı!
1.HATSAN BT65 tüplü havalı tüfekleri yüksek basınçlı sıkıştırılmış hava içerir ve bu tüfeğin demontesi yetkili tüfek tamircileri tarafından yapılmalıdır. Tüpün sökülüp veya değiştirilmesi dışında
tüfeğinizi sökmeyiniz. Tüp sökülmüş vaziyette veya tüp tamamen boş iken atış yapmayınız. Aksi
takdirde tüfeğinize hasar verebilirsiniz. Hava tüpünü tamamen boşaltmadan tüp kapağını veya
manometreyi sökmeye çalışmayınız. Aksi takdirde tüpün içerisindeki basınçlı hava sebebi ile ciddi
yaralanmalara ve ciddi hasarlara yol açabilirsiniz.
2. Tüfeğinizde sadece fabrika üretimi ve iyi kaliteli saçmalar kullanınız.
3.HATSAN BT65 serisi tüplü havalı tüfekler SADECE KURU HAVA ile doldurulmalıdır. Herhangi başka
bir gaz veya gaz kombinasyonu kesinlikle doldurmayınız. Tüfek dalgıç tüpüyle, uygun bir hava
kompresörü ile veya tüplü tüfek el pompası ile doldurabilir. MAKSİMUM ÇALIŞMA BASINCI: 200
BAR. ÖNERİLEN DOLUM BASINCI: 190 BARBu kısım hatsan orjinal siteden alıntıdır.
Birde Buna benzer bir uyarıda kullanmış olduğum crosman Benjamin Marauder tüfeğin kullanım kılavuzunda da yazıyor ama bilgisayarımda pdf dosyayı açamadım problem var o yüzden oradan alıntı yapamadım.
Daha önce bende azot kullanmayı düşündüm bu yazıları okuyunca vazgeçmiştim. Bir konu daha belirteyim azot kullanımını düşündüğüm için izmit adapazarı habaş şubeleriyle görüştüm maksimim dolum basınçları 235 bar üzerine çıkamıyorlar. 300 barlık bir dolum kesinlikle yaptıramıyorsunuz.
Hatta 1,5 ay önce 10 litrelik sıfır azot tüpünü 185 tl bulmama rağmen sırf kullanılmaz diye vaz geçtim.
Konuyu özetlemek gerekirse azot kullanın kullanmayın diye birsey söylemiyorum Bendeki tecrübe bunu söylemeye yetmez sadece bunu biliyorum.
İmalatçıların önerisi farklı gazlar kullanmayın
-
Hatsan ın bu yazısını hazırlayan kim ise konuyu incelemeden yazmış..bilmediği için risk almak istememişler..benim bildiğim ve araştırdığım kadarı ile sakıncası olmadığını biliyorum, ama azot temini daha zor ve pahalı olduğu içinde ben kullanmayı düşünmedim...istenirse kullanılabilir.güvenmeyende kullanmasın..sorulduğu için fikrimi yazdım..kimseyi ikna etmek gibi bir meselem yok.konu azot olduğu için olabileceğini yazdım..örneğin kuru hava ile çalışan sumatra silaha karbondioksit basan biri silahı patlatmış..internette parçalanmış tüp ve silahın resimleri var..her gazı kullanabilirsiniz demiyoruz zaten..Konu Azot karıştırılmasın.İzzet beyin yazdığı gibi soluduğumuz havanın %79'u azot olduğuna göre bu miktarı zaten kullanıyoruz ,,oran %100' saf azot oluncada , %21' fazla olsa ne olur..korozyon yapıcı yanıcı oksijeni aradan çıkartmış oluyoruz...böylece saf azot kullanmak daha iyi oluyor.
-
Nitrojen gazını PCP'de kullandınız mı bu yazılardan sonra?
Bana nitrojen tüpünün çıkış valfinden bizim klasik dolum aparatı girişine çevirici lazım yapabilen kullanan var mıdır? -
Azot gazı rahatlıkla kullanılabilir ancak dolumda bir problem var 230 bar üstü doldurmuyoruz demişti bana izmir güneş gaz, zamanında
-
Nasıl yani? sıvı nitrojenin çok daha yüksek basınçlarda elde ediliyor olması lazım. CO22ninki öyle değil ama N2 daha yüksek olsa gerek. Öte yandan nitrojen sıvı haldeyken tutuluyorsa tüpün içinde sıvı halde bulunduğu sürece aynı basıncı sağlayacaktır...
-
sıvılaştırılmış gazlarda ısı alış verişinden dolayı pcp tüfekler de yeterli performans alınamıyor.
Azot tüpü de sıvılaştırılmış Azot ile dolu ise performans alanımayabilir -
Doğru bilinen yanlışlar var ne yazık ki. Tüp içinde sıvılaşmış gazlar tüpten çıkarken tüp içindeki basınç azalacak ve bu basıncı dengelemek için sıvılaşan gazın bir kısmı tekrar gaz fazına geçecek. Bu işlem için ısıya gerek duyduğu için anlık gerçekleşen bu olaydan dolayı ısıyı bulunduğu ortamdan değilde kendinden alacak yani kendini bir miktar daha soğutacak. Tüpün valfinden dışarı çıkan gazın basıncı ciddi anlamda düşecektir bu sıcaklık azalmasından dolayı. Örnek verecek olursak çakmağın sibobuna bastırdığımızda sıvı fazdan gaz faza geçerek dışarı çıkan gaz ortamdan ısı alır hatta elimize tutarsak elimiz soğuk yanması olur. Özetle gazları güç eldesi için kullanacaksak sıvılaşamayan yada çok yüksek basınçta sıvılaşan gazlar kullanmalıyız.
-
Ben makina mühendisi değilim işim de akışkanlar ve gazlarla değil ancak fen lisesi mezunuyum ve o dönemden hatırladığım kadarıyla Nitrojen havada bulunan gazların içinde en düşük derecede sıvılaşma özelliği taşır. Genel gazlar kanununa göre de : P1V1/T1=P2V2/T2 olduğuna göre sıvılaştırılmış hava gazlarının içinde en yüksek basınç nitrojene ait olacaktır. Regülatörden geçen ve dik konmuş bir sıvılaştırılmış gaz tüpünden çıkan gazla %100 randumana ulaşamayacağımızdan tekrar sıvılaştırılamayacaklarına göre ya içerideki basınç X'e ulaştıktan sonra artık akış sağlanamayıp kör sistem oluşacaktır veya dışarıdan ısı alıp (örn. nitrojen tüpünün ısıtılması) akış geri sağlanacaktır. Kuru hava tüpünden 300 BAR basınç oluşturulabiliyorsa kanımca sıvı nitrojenden de aynı basınç oluşturulabilir.
Şu anda bu işi denemek için herşeyim var elimde sadece normal dolum aparatının nitrojen gazı tüpüne bağlantısı sağlayacak bir ara bağlantı aparatı arayışındayım. bunu yapabilen arkadaş var ise forumda denemek için sabırsızlanıyorum
-
Azotun performans vereceğine bu kadar eminseniz ,aparat konusunda yardımcı olayım size o zaman.
Tüpün vana standartlarını bana gönderirseniz size uygun bir aparat yapar gönderirim
-