Öncelikle anlatacağım bu yöntemin tam olarak çıkış hızınızı veya stabilitenizi değil de belirli bir pelletle tüfeğinizin ortalama atış gücünü tahmin etmenizi, buna bağlı olarak chair gun hesaplamaları yapmanızı sağlayacağını bilmenizi isterim. Dot hesabı ve optik bilgisi bu hobide ilgimi çeken en önemli unsurdur.
Bu yönteme başlamadan önce bilgisayarınızdaki chair gun programına şu bilgileri kesin doğru biçimde girmeniz gerekmekte.
1) Scope Height (Dürbün Yüksekliği)
2) Pellet ve BC değeri (Balistik Katsayı)
3) Dürbününüzün tam Reticle Türü (Generic Mil-Dot/Diğer )
4) Sıfırlamayı yaptığınız ve denemeyi yapacağınız zoom değeri.
İşlem bu değerleri doğru bir şekilde girerek başlıyor. Ardından ilk aşama olarak dürbünün optik merkezlemesini yapıyoruz. Bkz: Optik Merkezlemenin Önemi
Ardından tüfeğimizi kesin olarak bir mesafeye (bu örnekte 30 m) sıfırlıyoruz.
Sıfırlama bilgilerini girdikten sonra Programda Poi eğrisini ekrana getirip dürbün dotlarını ve line larını görünür hale getiriyoruz böylece elimizde çıkış hızını bilmediğimiz bir tüfeğin 30 metreye sıfırlı atış eğrisi oluyor.
Eğri1
[Resim Engellendi: http://i.hizliresim.com/278QBd.jpg]
Ardından bu örnekte 50 metre olarak verilen mesafeye atış yapıyoruz (zoom değeri ya da pellet değiştirmeden) bu atışı bir kaç kez tekrarlayıp pelletin düştüğü yeri iyice belirliyoruz.
[Resim Engellendi: http://i.hizliresim.com/ydLAd0.jpg]
Bu aşamada programın gösterdiği düşüş noktasının ve pelletin düştüğü dotun kesişmediğini görüyoruz (tabi default olarak girilen değer tesadüfen tüfeğimizin çıkış hızına denk gelmediyse)
Şimdi yapacağımız işlem basit. Program grafik ekranında 50 metrede bizim yaptığımız atıştaki pellet düşme noktası ile programdaki pellet düşme noktası kesişinceye kadar programın çıkış hızı bilgileri ile oynamak yani bir nevi deneme/yanılma yöntemi.
[Resim Engellendi: http://i.hizliresim.com/BXDRoj.jpg]
50 metredeki iki nokta kesiştiğinde silahımızın çıkış hızı ekranımızda demektir.
En başta verdiğim bilgiler ne kadar kusursuz girilirse o kadar gerçeğe yakın sonuçlar alıyoruz.
Bir dönem chronom vardı ve deneyerek teyit etmiştim. Sonucun çeliştiğini görünce dürbün yüksekliğini yanlış girdiğimi farketmiştim.
Burada verilen ikinci dot noktası ne kadar uzakta olursa ölçümün hassasiyeti o derece artıyor.
Liseler için sınav dönemi ve ben bu akşamdan 18:00 den beri yazılı okuyorum biraz olsun uzaklaşmak için bu paylaşımı yapmak istedim. Tecrübeli/bilen arkadaşlar zaten bilir. Daha önce denemeyen arkadaşlar içinse vakit geçirecek bir konu diye düşündüm. Keyifli paylaşımlar dilerim.
Samet