Sevgili arkadaşlar.Bir süredir hw97k tüfeğimin daha isabetli hale gelebilmesi için bazı iyileştirmeler yapmaktaydım.Bu iyileştirmeler aslında genel anlamda isabetli olan stock haldeki bu tüfeği daha stabil halde daha konforlu atış yapmak için yapıldı.İlk olarak basit bir yaylı silahın nasıl çalıştığı hakkında hepimiz biraz bilgi sahibiyiz.
[Resim Engellendi: http://i.hizliresim.com/zRzb4g.gif]
Namlunun kırılmasıyla 1 nolu parça pistonu 3 nolu parça yardımıyla yayla birlikte iterek 4 nolu parçalya klitler.Böylece yay ve piston silindir içerisinde kurulu bir biçimde ateşlemeye hazır olarak bekler.2 nolu parça olan tetik çekilerek silindir içerinde kurulu olan yay ve pistonu serbest bırakır.Silindir içinde sıkışan hava hava transfer deliği sayesinde namluya iletilir ve peleti iter.
Bu bağlamda yayın boşalmasıyla tüfek bir çalkalanma hareketiyle sarsılır. Bu sarsıntı pelet namludan kurtuluncaya kadar devam eder.Böylece çok küçük de olsa bu sarsıntı isabeti kötü yönde etkiler.Öyleyse isabeti nasıl daha iyi hale getirebiliriz diye düşünürsek.
1 Sarsıntıyı azaltarak.
2 Peletin Namludan kurtulma süresini azaltarak.
İlk olarak sarsıntıyı nasıl azaltabilirizi konuşalım.Bu sarsıntı yayın potansiyel enerjısinin boşaltmasıyla oluşmakta ve silindir içinde çırpma hareketiyle ortaya çıkmakta olduğunu söylemiştik.Bu durumu ortadan kaldırmak için yayın toplam uzunluğunu kısaltmamız gerekmektedir.Bu durum bize yay uzunluğunu optimum seviyede tutarak potansiyen enerjisini tek seferde bırakmasını ve yayın silindire vurarak çalkalanmamasını sağlayacak.Fakat bu durumun bize olumsuz bir getirisi var.Daha az güç!Örnek verecek olursak bir hw97k 4.5 tüfek fabrika stock halde olan yay ile 8.44grn bir peleti 830-840 fps ortalamayla atar.Yayın toplam uzunluğunu kısalttığımızda bu hız düşecektir.Yani peletimiz daha fazla düşme yapacaktır.Aslında bu olumsuz gibi görünen durum 4.5 kalibrede oldukça işimize yarar.Pelet düşme yapsada peletin uçuş esnasında kendi etrafında yaptığı dönüş yolu hızın düşmesiyle azalır ve isabeti belirgin şekilde olumlu yönde değiştirir.Yani 800fps nin altında atılan bir pelet (11-12fpe enerji oluşturacak şekilde) hedefe çok daha isabetli ulaşır.Tabi bu hız atacağınız peletin ağırlığıyla doğru orantı olarak değişecektir.
İkinci duruma gelirsek.Yani peletin namludan kurtulma süresini azaltmak.Bunu size anlatmaya çalışayım.Tüfekte oluşan sarsıntının isabete olan kötü etkisinden yukada bahsetmistim.Yani namlu ne kadar kısa olursa peletin namluyu terk etme süresi o kadar azalır.Kücük bir örnek vermek gerekirse. Namlu uzunluğu 200cm olan dev bir namlu düşünelim.Bu tüfeği çok sağlam bir yere sabitlediğimizi hayal edelim.Tüfeği kurup 10m uzaklıktaki bir küçük hedefe dürbünümüzle nişan alalım ve tetiği çekelim.Biz tüfeği ne kadar sabit tutmaya çalışsakta tüfekte oluşacak sarsıntı peletin namludan kurtulma suresi boyunca namluyu oynatacağı için hefefi istediğimiz yerden vuramayacağız.Fakat bu durumun tam tersini düşünerek namlumuzu 30m civarında tutarsak namlumuz oluşacak bu sarsındıtan en az şekilde etkilenecek ve nisan aldığımız yeri tam istediğimiz şekilde vurmuş olacağız.
İşte bu durumun adı locktime.Bir yaylı tüfeğin namlusu ne kadar kısaysa locktime oranı o kadar düşer ve isabeti yükselir.Yaylı tüfek alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta da bu. Namlusu kısa olan bir yaylı tüfek tercih edilmeli.Tabi bu yazdıklarım 50m ye kadar mesefelerde güç beklentisi olmadan grupman ve FT calışmak için seçilecek bir yaylı tüfek için geçerlidir.
İşte arkadaşlar ben sadece isabetli bir tüfek hayal ettiğim için bu anlattığım kriterlerde bir tüfek olan hw97k yı tercih ettim.Gücü stock halde 14fpe ve 30cm namlulu olan bu alman yapımı carbine tüfek beklentilerimi oldukça karşıladı.Fakat bu yaylı stock haldeyken yayı güçlü ve sarsıntılıydı. Bu durum isabeti etkiliyordu.30cm lik namlu ile locktime zaten iyi olduğu için bu duruma müdahale edilmeyecekti.Sadece yayın gücü düşmeli ve sarsıntı azalmalıydı.Bu tüfekler için avrupada üretilen 12fpe lik kısa yaylı kitler mevcut fakat getirtmesi oldukça zahmetli ve pahalı.Bu yüzden bende kendi kitimi kendim yapmaya karar verdim.
Avrupada satılan vmach maccari ve vortex kitlerin yaylarının ölçülerini nette araştırarak buldum.Yabancı forumlarda insanlara konuştum. Ve hatsanın mod125 tüfeğinde kullanılan yay ölçülerini bu yay ölçüleriye hemen hemen aynı olduğunu fark ettim.Yapmam gereken tek şey yayı uygun ölçülerde kesmekti.Bu yayı vmach ölçülerinde keserek (27bakla) küçülttüm.Fakat kesilmiş toplam uzunluk bile olması gerekenden daha uzundu.Yayı nette bulduğum bir yöntemle setledim.Ve baklaların birbirine olan mesafesini daralttım.Böylece toplam uzunluk tam beklediğim kadar oldu.ve bu yay tüfeğe hiçbir yay aparatı kullanmadan rahatça takılmış oldu.27 baklalık bu mod125 yayı 8.64 grn hn ftt peleti 770 fps hızla hiç sarsıntı yapmadan attı!!! İsabet sarsıntı azaldığı için belirgin bir şekilde arttı.Ayrıca tüfeğin yayını ve pistonu solventle temizleyip piston içine röntgen filmi uyguladım.Yayın önüne derlinden bir yay dengeleyici ekledim.son olarak eser miktarda yeşil gresle yayı ve piston contasını yağladım.İşte bu kadar
Engin tecrübe ve deneyimlerini benimle cömetçe paylaşan Avcı hoca Aykut abi ye ve thenighthawk Murat abiye sonsuz teşekkürler.
Yayın setlenmesi
[Resim Engellendi: http://i.hizliresim.com/lYgVEl.jpg]
[Resim Engellendi: http://i.hizliresim.com/b8oWrY.jpg]