yani bu yüzden şehzade Mustafa'nın devletin başına geçmesi engellenmeliydi, öylemi demek istediniz hocam..
Aslen Mustafa şii , sunni ayırımı yapmayan bir insandı o birlik taraftarıydı ve Safeviler dahil hiçbir müslüman toplulukla savaşılmaması gerektiği yönündeydi ayrıca çok iyi yetiştirilmiş müslüman hıristiyan , musevi tüm anadolu halkı tarafından ve dahi ordu tarafından Yeniçeriler ki Belki bilirsiniz veya bilmezsiniz Yeniçerilik makamının bağlı olduğu ana tarikat bektaşilikti. Yeniçeriler arasında. adaletli duruşuyla çok tutulan bir şeyhzadeydi ayrıca ileri görüşlü bir savaş adamıydı. Babası 1. Süleyman aslen Ebusuud efendinin ve zevcesi Hürrem sultanın çok etkisinde kalmıştır.
Ebusuud un şiilik ve aleviliğe karşı duruşu ve tutumunu anlatmama gerek yoktur. ve bu duruşu 1. Süleyman a devamlı empoze etmiştir.
Sultan Süleymanın da iktidar hırsı bu vaad ve empozelerle birleşince ne yazık ki olan Mustafaya olmuştur.
Kimse bana oğlu boğdurulurken ve de Mustafa celled larına galip gelirken perdenin arkasına saklanıp celladlarına Daha ne durursunuz halledin hemen şunu diyen bir baba müsvettesini haklı çıkartamaz. Benim de çocuklarım var benimde bir oğlum var ben bunu kabul edemem .
Sorunun cevabına gelecek alursak Eğer Mustafa tahta gelseydi inanın bu gün ne Türkiye coğrafyasında ne de ortadoğuda şii, sunni kavgası olmayacaktı çünkü hepsi ta o dönemde barışacaktı.
Hiç düşündünüzmü Müslüman coğrafyadaki bu kavga ne zaman ve nasıl biter??? Bakın dünyanın hiç bir yerinde bu kadar büyük bir meshep kavgası yok kendi kendimizi yiyoruz
bu gün dünyanın neresinde savaş var bir düşünün??? ve neden onuda düşünün ??? sizce doğrumu??? ben 45 yaşındayım benim hayatım boyunca müslüman coğrafyada savaş vardı. babam 67 yaşında oda aynı şeyi söyler yazık değilmi???