Başlık biraz iddialı gibi duruyor ama, bence dikkate almakta fayda var, yani dikkate alanlar kazanacaktır diye umuyorum
Bu konu; geçenlerde iş yerinde yaklaşık 1,5 mete uzunluğunda 25-30 kg civarında bi parçayı kaldırdığımda aklıma geldi aslında, o zaman farkettim aslında bu olayın bugüne kadar bahsedilmeyen bu yönünü..
Şu aşağıdaki oğlum ile ilgili durum aslında olayın en net göstergesi..
8 yaşındaki oğlum destekli atışlarda çok başarılı sonuçlar çıkarsada, tüfeğe sahip çıkma, onu hakkıyla kaldırabilme noktasında yetersiz kaldığı için çok başarısız bir atıcı olarak görünüyor, halbuki çok iyi biliyorumki O, iyi bir atıcı ama sadece güçsüz..
İşte edindiğim bu tecrübe anında, oğlumun tüfeği kaldırmak için harcadığı enerji geldi aklıma , kendimi onun yerine koydum.. Benim iş yerinde kaldırdığım bu parçada hisstiğimi muhtemelen O, tüfeği nişan almak için kaldırdığında hissediyordu..
Sonra tüfekler, ağırlıkları ve insan kasları geldi aklıma,
dedim ya ; bu 1,5 metre civarında boyu olan, 25-30 kg arası ağırlığındaki parçayı ayakta nişan alır pozisyonunda kaldırdığımda hangi kaslarımızın bu işi yaparken daha çok etkilendiğini görmek için tam fırsatı dedim..
Önce bir etrafıma bakındım.. (umarım kimse görmemiştir, yoksa mesleki kariyerim olumsuz etkilenecektir )
sonra bir tüfeği ayakta desteksiz atış yapar gibi, bu ağır parçayı kaldırdım..
En çok etkilen kas grupları ; (sırası ile yazmaya çalıştım ama bu kişiden kişiye farklıklık gösterecektir..)
- -Üst kol deniyor galiba (biseps) yani pazu dediğimiz kas grubu..
- -Yan omuz kası,
- -Triseps(biseps in arkası, yada pazu dediğimiz kasın arkası)
- -Dirseğimizin iç tarafı (biseps ile ön kolun birleştiği yer)
- -Ön kol içi
- -Ve tüfeği kabzasından tuttuğumuz elin bileği..
- -ve hatta yan omuz kasını göğüs kaslarına(pectoral mı deniyordu ) bağlayan, belki ön omuz kası denilebilecek daha az etkilenen bir bölge..
Tabi bu deneyde ağırlık bir tüfeğe göre oldukça fazla olduğundan, normalde bir tüfek ile atış pozisyonu aldığımızda hissetmediğim kaslarıda hissetmişimdir, bir tüfeğe göre abartı denebilir..
Ancak yük ve dolayısı ile gerilim fazla olduğundan, hangi kasların nasıl etkilendiğini çok net bir şekilde hissettim ve gördüm.
Ancak her ne olursa olsun; bu işe gönül vermiş tüm kardeşlerime şu tavsiyeyi çok net bir şekilde verebilirim.
- Düzenli olarak bu bahsi geçen kas gruplarını çalıştıracak egzersizler yaparlarsa..
- Hatta bu egzersizleri ilk başlarda atış yapmaktan daha çok önemserler ise..
- Sonrasında bu kas gruplarından, bir tüfeğin vereceğinden 5-6 kat fazla ağırlıklara çok sakin cevaplar alabildikleri ana kadar ..(yani titreme-zorlanma v.s. kalmayana dek ve sonrasında düzenli olarak çalışmalara devam ettikleri müddetçe..)
- Ve genel kabul görmüş diğer atış teknikleri ile bu gücü birleştirebildikleri takdirde..
ben inanıyorum ki; bu hobiden başarı ile çıkan bir sporcu olmamak mümkün değil..
Şimdi elinize tüfeğe benzer yada benzemez tüfekten çok daha ağır ve uzun bişey alın, hangi kaslarınızın daha sakin hangilerinin daha stres altında olduğunu not alın..
Böylece geride kalmış kas gruplarını fark edebileceksiniz...
Ve lazım gelen antreman ve çalışmalara, vücudunuzu ve kaslarınızı gözlemlediğiniz doğrultuda başlayın..
Teşekkür ederim, başarılar dilerim..
Ferhat Karaçuha