Merhaba Hobidaşlar,
Ozzytheguitar dan Zoraki virüsünü aldığımdan beri bu kadar güzel bir silahın kabzesi neden büyük? ya da benim elim neden buna uymadı? şeklinde sorularla boğuşmaktaydım. İzine çıkıp ta elimi işlerden çekince hadi uğraşayım şununla dedim. Öncelikle ceviz blok bulup damar yapısına göre kestirmek gerekti.
Bu Bloklar üzerinde istediğim şablona göre çizim yapıp kesim işlemini tamamladım. Şablon çıkarırken Zorakinin kendi kabzesinin iç ölçülerine bağlı kalarak biraz değişiklik yaptım. Öncelikle kabzenin elime uyması ve eğiminin de bilek açıma uyması yani kısacası bana özel olması gerekliydi. Elime en çok uyan ve hemen ulaşabildiğim iki silah olan glock 19c ve browning hp3 kabzelerinin şablonlarını çıkarıp Zoraki ye modifiye ettim. Macera böylece başladı.
Şablona göre kestiğim ceviz bloklar üzerinde çalışmaya başladım. Böyle bir projeye girecekseniz öncelikle elinizin altında dremel 3000 ve yine dremel in ahşap için geliştirdiği mengene sistemi olmalı. Bir de bolca ahşap işleme uçları... Bu aletlerle yeni tanıştım ama benim profesyonel işimde kullandığım aletlerin amatör versiyonu olduğunu gördüğünde içime su serpildi. Çünkü bir amatör için böyle ince işçilikli bir proje göz korkutabiliyor. Hem kendi işimde hata yapma şansım yoktu ama burada hata yapsam da "at onu yedeğini kullan" mantığı geçerliydi...
Şablona göre kestiğim ceviz blokta şekillendirmeye başladım ama bir sorun vardı o da silahın oturacağı metal yuvayı açmaktı.
Kısa bir internet gezisinden sonra çözüm kolaydı, ceviz bloğu uzunlamasına hassas kıl testereyle kesip planyalayınca elimde kabzenin simetrik sağ ve sol parçaları olacaktı. Oldu da... Öncelikle bu parçaların içine silah yuvasını yapayım diye düşündüm, iyi ki de öyle düşünmüşüm...
her iki yarım bloğun içini dremelin o muhteşem kesici, oyucu uçlarıyla şekillendirip kalın zımpara ile temizledikten sonra bir baltadan daha da kaba olan odun parçasını zorakiye monte etmeyi başardım. Bu safhada resim çekip ekleyecektim ama görüntü o kadar kaba ve kötüydü ki zorakiye bunu yapamam diye düşündüm. Teker teker vida deliklerini açıp parçaları demonte ettim.
Sonrası projenin en zevkli kısmı. iki yarım parçayı tutkalla birbirine yapıştırıp mengenede 1 gün bekletiyorsunuz, taş gibi yapışınca ve silaha da cuk oturunca sıra geliyor şekillendirmeye. Dremele takıyorsunuz kalın zımpara ucunu ve mengenede başlıyorsunuz ahşabı istediğiniz şekilde inceltmeye. arada doğaçlamalar yapıyorsunuz, ufak bir hatada fazla ahşap almasın diye dikkatli olmak lazım. Ben pek sorun yaşamadım, dediğim gibi bu projede atıp yenisini yapma alternatifim vardı:)
Veee sonunda elime uyan açıda ve kalınlıkta kabzenin kabası ortaya çıktı...
Montaj sonrası motivasyon tavan yapıyor:)
sıra geldi son işlemlere...
önce 240, sonra 400 ve en sonunda da 600 gr zımpara ile dokuyu bozmadan yüzeyi düzeltiyoruz, burada küçük bir trik var, 600 gr ile zımparalayınca ooo çok güzel demiyoruz, ahşabı ıslatıyoruz, kuruyunca küçük çapaklar çıkıyor, onları zımparalayıp bu ıslatma ve zımparalama işini bir kez daha yapıp forumdaki yazıları ile bize yol gösteren Recep794 arkadaşa içimizden teşekkürler ediyoruz...
Final işlem için ben şaftöl yağı kullandım, bu bitkisel yağ silah kabzeleri için üretilmiş ve renklendirme yaparken ahşaba işleyerek damarlarını belirgin hale getiriyor. İnternetten bakarsanız İstanbul da satılıyor, isteyene özelden dükkan ismini verebilirim. Yüzeyin cam gibi pürüzsüz olması gerekli. Yağlamayı parmak yardımı ile, yağı bastırarak ve iyice yedirerek yapıyoruz. İlk kat önemli, ahşabı ve yağı ılık tutmak lazım, güneş altında yaparsanız yağ derinlere işliyor, youtube abi böyle diyor. Ben üç kat yaptım, mükemmel oldu. Şaftölün de koyu kahvesini kullandım.
iki gün kuruduktan sonra çok ince bir
pasta cila yaparsanız ipeksi mat oluyor, isterseniz parlak cila da
atabilirsiniz, Bu işlemler için tekrar Recep794 arkadaşa teşekkür ediyorum.
Eğer böyle bir işe kalkışacaksanız ya bir atölyeye gidin ya da evde eşinizin girmediği alanları tercih edin, yarattığınız çevre kirliliği ciddi sorunlara neden olabilir...
veee ceviz kabzesi bitmiş şekliyle zoraki ultra huzurlarınızda...
Şu anda tek eksiğimiz, İzmir HİT takımımla birlikte silahı denemek ve sonrasında da sofra başında yapım aşamalarını tartışmak, kısa süre içinde bunu da halledeceğiz.
Bir sonraki proje renkli lamine ahşap blok elde etmek ve lamine kundak yapmak. Bilinen renklerde lamine ahşap çalışmam oldukça başarılı oldu ama hiç olmayan renklerde bir çalışma düşünüyorum. Olgunlaştığında paylaşırım.
Herkese sevgi ve saygılarımı sunarım.
Ömer Akçalı