Arkadaşlar malum bu dönemde bir yarışmamız var .ve foruma üye olan deneyimli deneyimsiz tüm arkadaşlarımızın gönlündende bu er meydanına çıkıp kendini gösterme isteği varki , pehlivan kızıştırması dediğimiz ufak atışmalar haliyle hız kazandı.
Burada yazacaklarım deneyimsiz ilk defa bu yarışa katılacak bir arkadaşımıza öyle hesap kitap yapmadan atışını nasıl geliştirebilir. onun ufak püf noktalarını kendimce anlatacağım
varsayalım konuya mevzu bahis olan kişi bütçesi oldukça sınırlı ama genede bu işe gönül verdi forumdan okuduğu bilgilerlede güç bazında 12 fpe ye uygun olan bir hatsan webley hts 375 veya winchester 800x vs. satın aldı üzerinede nikula 4x32 mildotlu bir dürbün bu takımın hemen hemen maliyetinide 250 tl civarına bitirdi. biraz rica ilede av bayinde dürbünü 20 metre civarına sıfırlattı ( bu arada silah markası ve dürbün markası göstermeliktir önem arzetmemektedir)
sonra yapması gereken ne olabilir
birincisi mühimmat kendisinin ayırdığı cüzzi bütçe ile bir kutu veya 2 de olabilir. dandik pelet , 2 kutuda kaliteli pelet almasını tavsiye ederim. dandiklerin markasının önemi olmamasına rağmen özellikle kaliteli peletler iyi bir marka olmalıdır. jsb burda herkesin hem fikir olduğu pelet markasıdır. özelliği kutudaki peletler arasındaki farkın minumum olmasıdır.
jsb 8.4 gr tavsiye ederim.
alıştırmaya ilk önce tetikden başlanması en doğru olanıdır. Arabada deriyaj neyse silahda da tetik odur. nerde kavrayacağını bilmediğiniz arabayı süremezsiniz aynı şekilde sertliğini ve istinad boşluğunu bilemediğiniz bir silahlada doğru atış yapamazsınız . boş bir alanda dandik peletlerinizle tetiğe dikkat ederek atış yapmaya başlayın boşluğun nereye kadar olduğuna sertliğin nekadar olduğuna dikkat ederek yapın ve bunu zihninize kaydedin zihninize kazıyarak bol bol ateş edin burda hedef önemli değil önemli olan tetiğe alışmanızdır. asla tetiğe abanmayın bu hareket fazladan silahı sallayacak çekiş yönünüze göre aşağı sağ çapraza doğru namluyu düşürecektir. tetiği hafif hafif parmağınızın ucuyla ezerek çekin çok yavaşça dikkatlice
bunu yaparken nefes almayı ve tutmayıda bilmek gerekir hedefe konsantrasyonunun ilk şartı nefesi doğru kullanmaktır. göğüsten değil karından ve yavaş nefes alın göğüs kafesi inip kalktıkça omzunuza dayalı silah yukarı aşağı oynayacaktır. karından alırsanız diyafram yukarı aşağı hareket edeceğinden ciğerin hareketi göğüs kafesini en az şekilde oynatacaktır. hedefe hazır olduğunuzda hafifce nefes alın ve bir kısmını verip bekleyin bu size hem konsantrasyon sağlayacak hemde stabil durmanıza neden olacaktır.
kollarınızı asla çok sıkmayın tüfeği fazladan sıkarsanız tüfekle kavga etmiş olursunuz. asla gereğinden fazla tüfeği sıkıştırmayın tüfeğin ve sizin doğal hareketleriniz ortadan kalkacaktır. desteksiz atışda dürbünde tüfeğin hareketlerini izleyin genellikle aynı yörünge üzerindedir. hedefin üzerinden nezaman tam olarak geçtiğine dikkat edin atış anınız o an dır. ateş anında tüfeğin reaksiyonunu kafanıza kaydedin ve bol bol atış yaparak ona alışın
tüfeği tutarken tetiği çeken elinizin dirseğini mümkün olduğunca gövdenize dayayın kundağa uzanan destek elinizide çok uzatmayın kol açınızı dar tutun o dirseğinizide gövdenize dayayarak sabitleyin bu ayakta veya oturarak elde edeceğiniz en stabil yöntemlerden biridir. kundaktaki eliniz hemen tetik muhafazasının iki üç parmak önünde olsun normal dağılımdaki bir silahda bu nokta ağırlık merkezinin olduğu noktadır.
ikinci kısım dürbüne alışmak. bir sehpaya ve ya masaya tüfeği atış yastıklarıyla sabitleyin 20 cm x 20 cm bir karton levha bir çıta alarak 10 metre ( isterseniz 5 er metreylede olabilir) arayla dikip dot larla (noktalarla)ölçüm yapın ( eğer müsabakada kullanılacak hedefin ölçüsüne göre bir hedef keserseniz bu çok daha makbul olacak fazladan hesab işine girmeyeceksiniz.) atıyorum 10 metrede 10 dot, 20 metrede 5 dot , 30 metrede 2.5 dot 40 metrede 1.2 dot vs. bunların hepsini teker teker bir kağıda not alın (eğer dürbün zoomlu ise ölçüm yaptığınız zoom aralığı kesinlikle değişmesin ve ölçüm yapacağınızda hep o noktada zoom yapın. en doğrusu en alt açıklık)
bu size uzunluğunu bildiğiniz bir cismin sizden ne kadar uzak ta olduğunu kaba taslak bilgisini verir. alışırsanız çok hızlı birşekilde ft müsabakasında mesafe tayini yapabilirsiniz.
Atış kısmı
silahınızı bir sehpaya tam dengeli bir şekilde sabitleyin gerekirse su terazisi kullanın . silah tam dengede iken ufak bir su terazisini denge 0 dayken yani ortadayken dürbünün altına yapıştırın.
bu silahın dengeli durup durmadığına karar vermenizi sağlayacak ve atışda oldukça etkili olacak.
bu atışları yaparken müsabakada kullanacağınız peletleri kullanın yani kaliteli olanları. ve mümkünse aynı kutuyu.
tüfeğinizi gene sehpaya sabitleyin ve sırasıyla 10 metre , 20 metre, 30 metre, 40 metre ve 50 metreye aynı boydaki çıtalarla hedef kağıtlarını dikin (isteyen 5 er metre araylada yapabilir)
silahınızı hedefin tam ortasına gelecek şekilde nişan alıp sabitleyin ve hep aynı noktaya atış yapın dikey dotlardan peletin hedefin nişan aldığınız noktanın ne kadar altına veya üstüne düştüğünü not alın atıyorum 10 metre 0 dot ken 20 metre 1 dot yukarı gibi
bu sizin kaç metrede nekadar yukarı yada aşağı atacağınızı gösterir.
basitçe
kundağın önüne hafif bir nesneyi ince bir iple bağlayarak bir rüzgar göstergeçiniz olacaktır(kuş tüyü iyi ve estetik bir seçim). rüzgarlı bir havada atışa tekrar çıkın yukardaki düzeneği hazırlayıp tekrar atış yapmaya başlayın bu sefer hedefin arkasına daha iri bir karton tabaka bağlayın ve sallanmasını önleyin
atışlarınızın sonuçlarını göstergecin konumunu dikkate alarak not alın
bu size rüzgarlı havada sapmayı gösterecektir. atıyorum ( göstergeç 45 derece sağ tarafa eğimde iken 10 metrede yarımdot sağa , 20 metrede 1 dot sağa vs gibi )
bu denemeyi dahasonra rüzgara göre yönünüzü değiştirerek tekrarlayın mümkün olan bütün açıları deneyip not alın.
bütün aldığınız bu notları bir ufak defterde yanınızda bulundurun ancak önce ezberlemeye çalışın. ve bol bol atış yaparak pekiştirin.
müsabaka yerine geldiğinizde rakım ve atmosfer değişeceğinden sıfırlamanızda değişecektir. ( pelet daha ileri veya geri düşecektir.)
tekrar sıfırlamanızı kontrol edin yapabiliyorsanız ilk 10 metre , 20 metre vs düşmelerinide deneyin.
telaşınız ve heyecanınız olacaktır. kesinlikle panik yapmayın .bir önceki akşam veya o gün alkol yada aşırı uyarıcı almayın , o gün mümkünse yarışmadan önce ki iki saat içinde yemek yemeyin gazlı içecek içmeyin.
sizlere rastgele dostlar .