Sevgili Arkadaşlar,
Sıcak ve güzel günler artık yavaş yavaş yerini soğuk ve yağışlı günlere bırakıyor. Ülkemizin bulunduğu coğrafi koşullara baktığımızda kış mevsimini serin geçiren yerler olduğu kadar çok soğuk günleri yaşayan bölgelerimizde var. Ancak hobimize hiçbiri engel değil. Biz yazın nasıl 35-40 derece sıcaklıklarda bu sporu yapıyorsak doğada olabilmek adını kış aylarında zaman zaman eksi (-) sıcaklık seviyelerinde de bu hobiyi fırsat buldukça yapacağız ve yaşamın bizlere yüklediği stresi atacağız. İşte bu bağlamda şimdi kışa hazırlanma zamanıdır. Nasıl tüfeklerimizi yağışlı havalarda kullandıktan sonra hemen bakımlarını yapıyorsak kış aylarının hobimize temel etkilerini de aynı bilinçle değerlendirmeliyiz. Bu konuda sizlere aktarmak istediğim ilk konu PCP sahiplerini ilgilendiriyor. Soğuk havanın stabil atış sayımıza direkt etki edeceğini hiç düşündünüz mü?. "Bu nasıl oluyor?" derseniz kısaca açıklamak isterim. Örneğin tüfeğinizin tüpünü evinizde 200 Bar basınçla doldurdunuz ve dışarıya çıkıp atış yapıyorsunuz. Birde baktınız ki tüfekteki tüpünüzün şarjı yaz aylarındakinde daha çabuk bitiyor ve stabil atış sayınızda hatırı sayılır şekilde düştü. Regülatörünüz mü bozuldu?, Tüfeğinizde hava kaçağı mı var?Neden acaba?
Nedeni basit; soğuk hava tüfeğinizdeki şarjlı hava basıncını olumsuz yönde etkileyecek ve atış sayınız düşecektir. Bunun nasıl olduğunu size açıklayayım.Temel olarak hava basıncı hava sıcaklığı ile doğrudan ilişkilidir. Örneğin evinizde tüfeğinize hava basarken oda sıcaklığınız 22 derece santigrad olsun. Tüfeğinize bu sıcaklıkta 200 BAR Basınçla havayı doldurdunuz ve hobinizi yapmak için dışarı çıktınız. Mevsim Kış, hava soğuk.Farzedelimki dış sıcaklık -5 santigrad. Aslında o anda elinizde tuttuğunuz PCP nizin hava tüpünde 200 BAR değil 181.7 BAR hava basıncı var. Dolayısı ile de yazın örneğin stabil 40 atış yaparken şimdi bu sayınız 32 ye indi.Daha sık tüpünüzü doldurmanız gerekti.
İşte konu bilimsel olarak böyle ve eğer bunu nasıl hesaplayacağınızı merak ediyorsanız size konuyu kısaca açıklayayım. Genellikle gazlarda kullanılan sıcaklık birimi KELVIN ölçeğidir.(Termodinamikle ilgilenenler bilir) KELVIN ölçeği aynen Santigrad birimi aralıkları gibidir ama sıfır mutlak sıcaklık 273.15 KELVIN olarak belirlenmiştir. Buradan hareketle;
ODA SICAKLIĞIMIZ: +22 derece santıgrad
DIŞ HAVA SICAKLIĞI: -5 derece santigrad
KELVIN MUTLAK "0" DEĞERI: 273 K
TÜP DOLUM BASINCIMIZ: 200 BAR
GERÇEK BASINÇ: 200/295(273+22) X 268 (273-5) = 181.7 BAR bulunacaktır.
Umarım bu ufak bilgilendirme sizlerin bazı olası sorularınıza ve şüphelerinize çözüm olacaktır. Konuya ait ilave bilgileri bizlerden daha deneyimli, duayen, sayın arkadaşlarımızdan beklerim. Yararlı Olması umudu ile saygılar sunarım.