Merhaba Arkadaşlar.
Dürbünlerin üçünün otak özelliği First Focal Plane olmasıdır.
Bilmeyen arkadaşlar için kısaca özelliği nedir ondan bahsedeyim.
Bu dürbünlerde büyütme oranı değiştikçe dürbün reticle da doğru orantılı olarak büyür ve küçülür.
Normal( second focal plane ) dürbünlerde mesale 6-24x50 de marka önemli değil tüfeği 20 metrede sıfırladık.
Büyütme 10 x de iken 1. dot 57 mt'ye vuruyor 2.dot 73 mt Vuruyor.
Büyütme 16 x de iken 1. dot 50 mt'ye vuruyor 2.dot 61 mt Vuruyor.
Büyütme 24 x de iken 1. dot 46 mt'ye vuruyor 2.dot 54 mt Vuruyor.
Yani büyütme oranları değiştikçe dot başına düşen vuruş noktaları değişir.
Başka bir değişle aslında büyütme değişince sıfırlamanız bile değişmektedir. First Focal plane
dürbünlerde ise böyle bir durum söz konusu değildir 0 noktanız ve dotlara denk gelen metrajlar
asla büyütme ile değişmez. Bir nevi pcp tüfekte regülator neyse burada da FFP özellik budur.
FFP özellik dürbünün regülatorü diyebiliriz.
Benim elimden geçenleri kıyaslayalım basitçe.
Vector opticsler orjinal BSA ise Muhtemelen replikadır( ama ilk defa bir dürbünün içinden garanti belgesi
ve üretim etiketi çıktı ve üzerinde arıza durumunda USA'da bulunan bir adrese postalayın diyordu )
* Fiyatlar;
Vector optics Capricorn 4.5x14-44 FFP 292-340 dolar
Vector optics Counterpunch 6-24x56 FFP 365-450 dolar
BSA TMD FFP 4-14x44 184-244 dolar( Bu dürbünün bir kısmı marcool optics tarafından fason olarak üretiliyor
ve fiyatları daha yüksek. İşin garip tarafı aynı dürbünü Marcool optics markasıyla sattığındaki rakamlar
260-300 dolarda.
* Netlik olarak benim gördüğüm kadarı ile Vector optics markası genel olarak çok çok iyi durumda zaten,
BSA TMD Aşağıda kalır dersem haksızlık etmiş olurum. BU noktada gerçekten karar veremedim hangisi net diye.
* Agırlık olarak BSA TMD 720 Gram, Vector Capricorn 800 gram, Vector counterpunch ise 917 gramdır.
BSA hafif olması nedeniyle kişiye göre bu noktada daha fazla beğeni kazanabilir.
* Click,turretler ve paralax. Her üc dürbünde 1/10 mil ölçüsündedir.Yani her bir click 100 mt de 1 cm
tekabül eder. Her üçünde de turret 10 tur döndüğünde 1 çizgi yol almakta ve Görselliği müthiştir.
Vector ürünlerin turretleri çok daha sağlam görünüyor.Bsa 10m-500m ve sonsuza odaklanmaktadır,
Vector Capricorn 10m-1000m ve sonsuz, Vector Counterpunch 10m-200m ve sonsuza odaklanmaktadır.
* Reticlelar nasıl?
FFP olayını her iki forumda inceledim reticların kalın olmasından bahsedilmiş büyütme artınca kalınlasıyormuş
yazılmış. Bu üç dürbünde de kesinlikle böyle bir olay yok aksine reticle lar müthiş ince.
Reticler Üçüde birbirine yakın nerdeyse aynı. Benim sürekli kullandığım en çok beğendiğim reticle tipidir
bunlar.Reticle modelleri üçündede aynı fakat Counterpunch'ta ekstra olarak merkezde ışık var ve oldukça kullanılışlı.
* Gövde ve sağlamlık bu noktada Vector kasa olarak çok iyi durumda. Bsa bu iki dürbünden biraz zayıf durumda.
Bu noktada hiç hayatında dürbün görmemiş bir çocuğa seç birini deseler eminim vector'lerden birini seçer.
* Kutu aksesuarları,
Capricorn: Silme bezi, 3' sun shade, Flip up cap ve çok kaliteli ayaklar
BSA TMD: Silme bezi, 3' sun shade ve rezalet kötü o dürbüne ve 200 dolara hiç yakışmayan ayaklar.
Counterpunch: Silme bezi, 3' sun shade, Lastikli koruma kapağı ve çok kaliteli ayaklar.
* Talep ve pazar. Bu konuda Capricorn dürbün benim gördüğüm kadarıyla çok daha fazla tercih edilmektedir.
Ben kısa ve öz olarak şöyle söyleyeyim .Her üç dürbünde gercekten çok güzel dürbünler herkes kendi bütçesine
göre uygun olanı aldığında kesinlikle yanlış karar vermiş olmaz. Ben burda her üçünüde inceledikten sonra
Counterpunchın bana daha uygun olduğuna karar verdim.
NoT:Şu bilgiyide Vereyim benden bu dürbünlerden alan arkadaşlar oldu herkes çok memnun fakat ortak olarak
hepsinin söylediği tek handikap BSA TMD ve Vector Capricorn serilerinin büyütmesinin az geldiğidir.
Kesinlikle Marka model, mağaza ve kişi yönlendirmesi yapmıyorum isteyen istediği yerden gönül rahatlığı ile alabilir.
Dürbün hakkında atlamış olduğum, eksik bildiğim noktalarda tecrübeli arkadaşlar bildiklerini eklerlerse sevinirim.
Bu üç dürbün hakkında bilgi, teknik destek almak isteyen arkadaşlar konunun altına soruları çekinmeden sorabilirler.
Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
Bundan sonraki yazımda nasipse güneşli havalar bizleri bekliyor ''Bal peteği'' Güneşliği deneyip paylaşmayı düşünüyorum.
Sevgiler saygılar................