Hatsan firmasının SAS (shock absorber system) ismi adı altında kullandığı darbe emme sistemi nedir? ilk hatsan tüfeğimden buyana merak eder dururdum. Nedeni ise sas sistemi olmayan mod 125 im ile sas sistemi olan mod 125 im arasında darbenin nerdeyse aynı olması ve bir şekilde hafiflememesi idi ki bu konuda devrim niteliğindeki mod 54 ün recoil sisteminden sonra oldukça gülünç gelmekteydi.
En son ft için hazırladığım mod155 de de yok olmayan ve rahatsız eden bu sarsıntı bende bardağı taşıran son damla oldu ve bu konuda bir modifikasyona başladım kendimce yaptığım bu işlemi sizlerle paylaşmak isterim arkadaşlar.
Birincisi sas denilen sistemde önde bir demir halka icinde bulunan derlin dediğimiz sert plastik parça kundağı tutan ana vidayla demir arasında conta görevi görmesi düşünülmüş bu parçanın darbeyi kundağa iletmeyeceği var sayılmış. Arka tarafda ise kundağı gövdeye bağlayan ikinci vida ahşap kundak yerine sert plastik tetik koruyucusuna bağlanmış ve bu ikili ahşap kundağa sabitlenmiş. Aynı zamanda gövde ahşap kundağa tam değmeyerek milimetrik bir boşlukla askıya alınmış Tabiki burda sakat olan mantık ve bu sistemin çalışmamasındaki neden darbeyi emecek malzemenin de sert olması gövde kundak içinde yeterli esneme yeri bulamaması. Darbenin olduğu gibi gövdeden kundağa oradanda kullanıcıya geçmesine neden olmaktadır.
Peki bu sistem yararlı hale getirilebilirmi? Tabiki getirilir özünde doğru olabilecek bir mantık seçilen malzemenin yanlışlığı ve montesinin hatası yüzünden aksamış.
Ben ne yaptım peki ? ilk önce ön de bulunan derlin plastik parçayı çıkarttım , onun yerine basınçlı ketenli hortumlardan derlin boyundaki bir parça kesip üst tabakasını iç tabakadan ayırdım kauçuk ve ketenli olan bu parçayı derlinin yuvasına oturttum böylece ön tarafta darbeyi ciddi anlamda emecek bir amortisör elde ettim . esas sorun arkada tetik korumasına direk bağlanmış olan vidada idi çünkü ilk darbe burdan geliyordu.
Tetik korumasını çıkartıp vidayı bir pulla ahşapta bulunan ray yatak üzerinde hareket edecek şekilde kundağa monte ettim aynı zamanda vidanın yuvası direk ahşaba değdiği için onunda ileri geri çalışması için ahşapta bir boşluk açtım.
Bu kesme işlemini en arkadaki emniyet mandalınin olduğu plastik parcanın ahşapta milimi milimine tam olarak oturduğu yeri de bir kaç milim keserek genişlettim ve parçaları tatlı sıkı geçecek şekilde monte etmeye başladım en son tetik korkuluğunda bağlantı vidasının geldiği noktayıda 1 cm kadar boşaltarak vidanın hareketini rahat yapacağı bir ray elde ettim bu bana silahımın gövdesinin ahşap kundakta öne arkaya ortalama 5-6 milim esneyecek bir alan çıkartmış oldu . herşeyi yağlayıp monte ettikten sonra silah 40 küsür cm lik uzun yayına rağmen oldukça sakin ve yumuşak bir hal almış oldu. Nerdeyse tx200ün darbesi diyeceğim kadar bir tepmeye kadar düştü .
Bir dahaki çalışmamda gövdeyi mod54 deki gibi ray üzerine almayı planlıyorum. Hatsan mühendislerinin neden bu çözümü yapmadıklarıda hala bende bir fenomendir.
Saygılar