Kral Puncher sökümü ve parçaları..
İnceleme Burak bey tarafından yapılmıştır..
Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..
Kral Puncher sökümü ve parçaları..
İnceleme Burak bey tarafından yapılmıştır..
Bu da benim Puncher'ın namlu sökümü ve crown kontrolü..Yaptığım kontrolde her iki namlu ucunda crown açılmış vaziyette..
benim gibi cahiller için crown un ne olduğunu açıklar mısınız?
Namlunun her iki ucunda yer alan ters konik şeklindeki iç bükeye verdiğimiz isim..
Benim puncherde namlu çıkışında olup,pellet girişinde olmayan bükeye verdiğimiz isim:)
Peletin arkasındaki basınçlı hava bir an önce dışarı çıkmak ister,
onun bu isteğini engellemek söz konusu değil
Madem öyle o zaman namlu uç yapısına öyle bir işlem yapalımki, birden boşalan hava, namlu içinden henüz yeni kurtulmuş olan pelete-çekirdeğe etki etmesin, demişler..
Denemeler sonucunda 11 derece ve üzerinde açılan crown'ların başarılı olduğu görülmüş..
daha aşağıda tam tersi bir etki bırakmış.. (hatırladığım kadarı ile)
Aynı şekilde estetik olmasa da namlu içine doğru düz bir fatura şeklinde yapılan crown'lar olsa da, hatta başarılı da olmuşlar ama pek tercih edilmemişler..
Velhasıl, maksat..
hem namlu ağzını darbelere korumak ve hemde asıl sorun olan havanın birden namludan boşalması ile oluşan dengesiz bir sirkülasyon, ve namlu içinden henüz kurtulan peletin bundan çok fazla etkileniyor olması ve bunun önüne geçmek..
Adeta havayı o belli bir açıda açtığımız crown ile yanlara doğru salarak, peletin arkasına içerdeki havadan etkilenecek bir basınç-sirkülasyon oluşmasına izin vermemek bundaki maksat..
''Bu okuduğumuz konudaki namlu girişine açılan ayrı bir şey, bu anlamda etkileri yoktur ..
peletin merkezlenmesine, kolay yüklenmesine faydası olan bir durum.. ''
..........
Namlu ağzına açılanlar ise gerçekten çok önemli ve hassas bir iş..
bu yüzden çok kurcalanmasını tavsiye etmem..
Düşünün..
Tetik düşürmüşsünüz, pelet-çekirdek neyse hareket halinde..peletin tam namlu ağzında crownun başladığı yerde olduğunu hayal edin;
Açılan başarılı br crown'da yivsetlerin aynı anda boşa çıkması gerekir,
aksi halde isabetsiz olur,
Tam düzgün açılmamış bir crowndan yivlerden birinden hava dışarı çıkarken, diğerleri henüz havanın dışarı çıkmasına izin vermemektedir, pelette hemen namlu ağzında,..
Dolayısı ile; tüfek istenilmeyen, namlunun göstermediği bir tarafa doğru isabetsiz bir atış sergiler..
Dediğim gibi, namlu çıkışındaki bölgeyi çok kurcalamamak gerekir, hassas bir iştir.
Daha Çok Gösterpeletin arkasındaki basınçlı hava bir an önce dışarı çıkmak ister,
onun bu isteğini engellemek söz konusu değilmadem öyle o zaman namlu uç yapısına öyle bir işlem yapalımki, birdn boşalan hava, namlu içinden henüz yeni kurtulmış olan pelete-çekirdeğe etki etmesin, demişler..
Denemeler sonucunda 11 derece ve üzerinde açılan crownların başarılı olduğu görülmüş..
daha aşağıda tam tersi bir etki bırakmış.. (hatırladığım kadarı ile)
aynı şekilde estetik olmasada namlu içine doğru düz bir fatura şeklinde yapılan crown'lar da olsa da, hatta başarılıda olmuşlar ama pek tercih edilmemişler..
Velhasıl, maksat..
hem namlu ağzını darbelere korumak ve hemde asıl sorun olan havanın birden namludan boşalması ile oluşan dengesiz bir sirkülasyon, ve namlu içinden kurtulan peletin bundan çok fazla etkileniyor olması ve bunun önüne geçmek..adeta havayı o belli bir açıda açtığımız crown ile yanlara doğru salarak, peletin arkasına içerdeki havadan etkilenecek bir basınç-sirkülasyon oluşmasına izin vermemek maksat..
''Bu konudaki namlu girişine açılan ayrı bir şey, bu anlamda etkileri yoktur ..
peletin merkezlenmesine, kolay yüklenmesine faydası olan bir durum.. ''..........
Namlu ağzına açılanlar ise gerçekten çok önemli ve hassas bir iş..
bu yüzden çok kurcalanmasını tavsiye etmem..Düşünün..
Tetik düşürmüşsünüz, pelet-çekirdek neyse hareket halinde..peletin tam namlu ağzında crownun başladığı yerde olduğunu hayal edin;
Açılan başarılı br crown'da yivsetlerin aynı anda boşa çıkması gerekir,
aksi halde isabetsiz olur,
Tam düzgün açılmamış bir crowndan yivlerden birinden hava dışarı çıkarken, diğerleri henüz havanın dışarı çıkmasına izin vermemektedir, pelette hemen namlu ağzında,..dolayısı ile; tüfek istenilmeyen, namlunun göstermediği bir tarafa doğru isabetsiz bir atış sergiler..
Dediğim gibi, namlu çıkışındaki bölgeyi çok kurcalamamak gerekir, hassas bir iştir.
tam anlamıyla açıklayıcı bir cevap.sağol abi.
Rica ederim Hüseyin , dilim döndüğünce, hatırımda kalanlardan,bildiklerimden..
Ayrıca;
Şu air striper 'ler de, belki crown olmayan namlular için düşünülmüş tasarlanmış bir şeydir muhtemelen.. yada crown etkisini olumlu anlamda arttırmak adına yapılmıştır..
İşte bu Crown denilen şeydeki mantık ve benim anlatmaya çalıştığım şey bu airstriper'ler de çok net bir şekilde görünüyor..
Saygıdeğer ferhat bey,size şöyle sıralayayım ben daha açıklayıcı olsun forum açısındanda, mesela puncherdeki namlu ağzına açılan crown tarzı havşanın puncher açısından hiç bir yive zararı yok,neden derseniz çok basit, açılan havşadan sonra oring kanalı geliyor oring kanalından sonra yiv ve set başlıyor burdaki amaç pelletin rahat yolunu bulmasını sağlamak zaten kurma kolu pelleti itince pellet yolunu bulunca oringide geçtikten sonra direksiyona oturuyor,bu yaptığım işlem punchere zarar vermiyor ama diğer elle pellet koyulan havalı tüfeklere zarar verebilir dediğiniz gibi düzgün açılmadığı için, ama puncere ilaç gibi gelir:)iyi bir usta şart yani.
namlu ağzına açılan crown tarzı havşanın puncher açısından hiç bir yive zararı yok, neden derseniz çok basit, açılan havşadan sonra oring kanalı geliyor oring kanalından sonra yiv ve set başlıyor burdaki amaç pelletin rahat yolunu bulmasını sağlamak
Ellerinize sağlık,
Hatta ben ilk önce yivler başlıyor diye çekinip bu yüzden size de dediğim gibi matkabı ters çevirin talaş kaldırmadan düzletmeye çalışın demiştim ..
Sizde halletmişsiniz zaten,
Ama açıklama için ayrıca teşekkürler kafalarda soru işareti , yanılış algılar oluşmasın..
Ben x20s deki namlu ağzını resimdeki konik parmak taşlama dedikleri 2 tl lik bir uçla genişletmiştim.
[Resim Engellendi: https://www.teknikoutlet.com/modules/catalo…01_2448_max.gif]
@ztbr
Pelet seçme olayı geçti mi crown açıldıktan sonra? Şarjör pelet seçiyordu diye hatırlıyorum
kralı tebrik ediyorum gayet temiz gözküyor ayrıca tetik tertibatının da gizlenmiş olması başka bir güzellik
Tüp sökümünü gerçekleştirdim,tüpün içerisi çok temiz çıktı sizler için fotoğrafladım,dişlerin durumu iyi içindeki parçaların sökülüp takılması çok kolay ve akıllıca olmuş mantıken,oldukça hoş bir mantıkla dizayn edilmiş, parçaları dediğim gibi temiz ve kaliteli, resim yükleyemiyorum sürekli hata alıyorum en kısa zamanda yükleyeceğim selamlar.
HATIRLATMA;Tüplere hava basarken nizami kurallarıda göz ardı etmemeliyiz,scuba tüpümüzün içinde nem/su olmamasına ve pompalarımızında nemli hava basmamasına özen göstermeliyiz.
Bu arada tüp boyu 45-47 cm olan puncher'ler 320cc toplam hacime,parçalar takılı vaziyetle beraber 280cc kuru hava kapasitesine sahip bilginize.
Tüp sökümüne ait resimler
Valf'in üzerinde görüren beyazlık bildiğimiz teflon kalıntısı.
namlu girişi crown u nu sizmi açtınız yoksa fabrikadan böylemi geldi.
Emeğinize sağlık güzel paylaşım.
Elinize sağlık hobimiz adına çok çok yararlı bir çalışma olmuş.
Şimdi geriye kaldı chrono testleri ve orta-uzun mesafe (kaliteli pelletlerle) grupman denemeleri. Bunlardan da tam not alırsa bu iş bitti demektir. Ben dahil birçok hobici de bu güzelliği denemek için sipariş verecektir diye tahmin ediyorum.
bu arada elinize sağlık demeyi unuttum özür . çok güzel bir konu olmuş. Namlu girişindeki crown hariç gayet güzel görünüyor