Daha Çok Gösterevet
Aslında mesela ben taret kullanmam mildotla atarım.
Size bir örnek vereyim diyelimki tüfeğiniz 10 metreye sıfırlı
1. Kullandığınız silahın gücü değişim göstermeyecek
2. Kullandığınız pellet değişmeyecek
3. Kullandığınız. Dürbün ve zoom u değişmeycek ( atıyorum 8x32 40 da 32 x de)
4. Rakım, atmosfer basıncı, sıcaklık , verileri stabil olacak yani hep aynı olacak, rüzgar 0 olacak.
Siz ahşap çıtalar alıp bunlara hedef kağıtlarını yerleştirin. Ve bu hedefleri aynı boyda düzlemde olcak şekilde 20 metreya kadar 5 er metre ondan sonra 10 nar metre arayla çakın daha sonra tüfeğinizi sabitleyip en yakından başlayarak hep aynı noktaya nişan alıp ateş edin ve dürbünden silahın merkezden nekadar aşağı veya yukarı attığını not alın. Bu size silahınızın seçtiğiniz pellet ve ortamdaki atış karakterini çıkaracaktır. Oradaki değerlere bak tığınızda pelletin bir yay çizdiğini ve belli noktalarda aynı bölgeleri vurduğunu göreceksiniz. Mesela benim tx , 8.44 gr pellet be 20 derece sıcakta , 32 x de
7m. +1 ,
10 m. 0 ,
15 m.-3,
20 m. -3
30 m -2
40 m -1
50 m 0
60 m 1.5
70 m 2.5
80 m 4Atardı yani ben 10 m. Deki hedefede 50 m deki hedefede merkezleyip atardım.
Siz bunu silahınız için çıkarttığınızda. Hedefi vurmamanız sizden kaynaklanan el titremesi , pellet bozukluğu ve anlık rüzgarlar gibi dış faktörlere kalır.
Anlatmak istediğinizi gayet iyi anladım. Söylediğiniz koşullardan en çok değişiklik göstereni sıcaklık olacaktır galiba. Değişik sıcaklık koşulları için bu verileri çıkartmak için her farklı koşul için dediğinizi yapmak gerekiyor galiba. Peki ne kadarlık bir sıcaklık farkında bu değerler değişmeye ve atışları önemli ölçüde etkilemeye başlar ?