Herkese selamlar.
Evanix başlığının altına AR6 ile ilgili yazmış olduğum bir problemim vardı. Pompa ile doldurmayı başaramayıp "Sohbet" bölümüne bana yardımcı olabilecek biri olabilir mi acaba diye yazmıştım. @backir abi sağolsun bana yazdı, konuştuk, telefonlaştık, yardımcı olabileceğini söyledi. Ancak malumunuz soğumak diye birşey var. Bir süredir elimde olan ve daha atış yapamadığım Evanix AR6'yı da bu sebeple geri verdim. Çok güçlü, orta derecede isabetli ve kaliteli bir tüfek olsa da geri vermemin tek sebebi soğumak değil aynı zamanda 3 gün sonra bir problem çıkardığında muhattap bulamayacak olmamdı.
Bu şartlar doğrultusunda haliyle yeni bir PCP Tüfek almaya karar verdim ve ilk PCP Tüfeğim olacağı için de sıfır almak istedim. İlk diyorum çünkü ilk diye sayabileceğim bir atış daha yapamadım. İthal PCP Tüfeklerde 7,5 jl sınırlamasından haberdar oldum ve bu gerçekten üzücü bir haber oldu bana göre... Ve ayrıca yeri gelmişken hemen belirtmek isterim; daha önce havalı tüfek kullandım, şuan elimde Kral marka bir namludan kırmalı var. Ateşli silahlarla da yakından ilgiliyim, tecrübelerim oldu ancak havalı tüfekler konusundaki bilgim tavsiye, öneri ve görüş belirtecek kadar yeterli değil. Bu sebeple forumda biraz başınızı ağrıtırsam şimdiden kusuruma bakmayın
Yukarıdaki şartlardan ötürü hem satış sonrası desteği gerçekten başarılı olan, dünya çapında ve kaliteli tüfekler üreten ve en önemlisi YERLİ olan Hatsan marka bir PCP Tüfek almak konusunda karar kıldım. Ne kadar tahribat atışlarını ve yüksek gücü seven biri olsam da grupman atışlarını, küçük hedef atışlarını, uzun mesafe atışlarını da bir o kadar severim ve bu yüzden Hatsan ile Evanix arasındaki güç farkına takılmamaya, İsabet=Güç - Güç=İsabet doğrultusunda bir felsefeyi benimsemeye karar verdim. Bunu biraz açacak olursam benim için bir PCP tüfek ne kadar isabetli ise o kadar güçlüdür ve ne kadar güçlü ise o kadar da isabetli olmalıdır. Bir paradox olduğunun farkındayım ancak güç ve isabet konusundaki beklentilerimi her ikisinin de bir kısmından feragat ederek ortak noktada buluşturabileceğim bir tüfek arıyorum.
Bu noktada sizden hem düşünce tarzım hem de modeller hakkında tavsiyeler almak istiyorum.
İlk sorum: Yukarıdaki şartlar doğrultusunda bana kaç calibre bir tüfek önerirsiniz?
Aşağıda bahsedeceğim tüfeklerden estetik ve güç öncelikli kriterlerim olacak çünkü isabet konusunda tecrübem yok hiçbiri ile. Tüfeklerin kullanıcıları, tüfeklerle ilgili tecrübe yahut bilgiye sahip olanlar objektif bir şekilde tüfekleri birbiri ile isabetlilikleri ve güçleri arasında karşılaştırabilirse gerçekten çok güzel olur.
1-) Kafamda olan ilk Hatsan modeli BT65 RB-W. Mavzer tipi olması estetik açıdan çok hoşuma gitti. 1250 FPS'lik hızı farklı grain pelletlerde değişecek olsa da beni tatmin edecek bir güce ve isabete sahip olabileceğini düşünüyorum.
2-) Bir diğeri ise Galatian I. Estetik açıdan gerçekten beğendiğim bir tüfek bu da. Ancak 1190 FPS ile Bt65 RB-W arasındaki 60 FPS'lik far beni düşündürüyor. .22 cal'da bu fark 80'e çıkıyor. Ancak Galatian I ve Galatian I-Carbine arasındaki farkı biri anlatabilirse çok sevinirim.
3-) AT44W-10Long'u nedense bir türlü beğenemedim ancak o da değerlendirdiğim bir tüfek. .22 calibrede BT65 ile arasında 100 FPS'lik bir fark var.
Şimdi bu tüfekler hakkındaki sorularımı aşağıda sıralıyorum.
-Güç Ayarı Yaplıabiliyor mu?
-İsabetliliği ve gücü hakkındaki yorumlarınız nedir?
-Malzeme kalitesi nasıldır?
-Kronik bir sorunu var mıdır?
-50 Metre üstüne 100, 150 ve 200 Metreye gerekli ayarlar ile isabetli atışlar yapılabilir mi? Tahribatı ne kadar etkili olur?
-50 Metre üstünde tahribat atışlarının tahmini etkileri nelerdir? (Pet şişeyi deler ve arkasından geçer, cam şişeyi kırar, deler vs.)
-Gerekli ayarlar doğrultusunda bu tüfeklerden herhangi biri kaç metrede teflon tavayı delebilir? Başka bir deyişle bu tüfeklerle teflon tava delebilecek güç elde edilebilir mi?
-Ortalama scuba tüpü, dolum aparatı da dahil olmak üzere bir set bana kaç liraya mal olur?
İthal tüfeklerle ilgili önerilerinizi de alabilirim. Başka marka-model bir silahta önerebilirsiniz. Herşey dahil ortalama bütçem şu anda 4.500 TL. Bu kritere göre yabancı tüfek önerileriniz olursa sevinirim.
Şimdiden ilginiz için hepinize teşekkür ederim.
Saygılar