Öğrencilerimden ve sağlık nedenlerinden haftasonları fırsat bulamadığım, fırsatı yakalayınca ateşli ile haşır neşir olduğum son 6-7 aylık dönemde, piknik döneminin elbet açılacağını ve ateş ile barutun hüküm sürdüğü çayır çimene piknikçilerin dolacağını idrak edemediğimden, tüfeklerimi elden çıkarmıştım. Ancak İstanbul çevresindeki piknikçi faktörü ateşliyi kılıfına hapsedince yeni bir havalı almak farz oldu. Bu noktada yabancı havalı tüfeklerden ziyade bu kez yerliye yönelen bendeniz, Hatsan modellerinden yakışıklı bulduğum Mod 87 ye göz kırpmaya başladım.
airgunturk.com/attachment/27477/
Yerli veya yabancı forumlarda mod87 ile ilgili sağlıklı bir grupman çalışması yok. Umarex ile karşılaştırılan bir çalışmada pellet seçici olduğu, en dar JSB 13,43 ile 35 yardda 2,3 inçlik grup yaptığı; diğer pelletlerde grubun çok dağınık olduğu belirtilmiş iken bir online mağazada JSB nin av saçması gibi dağınık pattern çıkardığı; Crosman Hollow Point ile daha sıkı bir grupman verdiği şeklinde yorumlar yapılmış. Forumda 87'nin ağabeyi 135 'in isabeti ile ilgili olumlu yorumlardan sonra 87'nin gerçek kabiliyetini tüfeği temin edip bizzat kendim görmeye karar verdim. Böylelikle bıraktım dediğim havalı diyetini mod87 ile bozmuş oldum. Hafta içi siparişini verdiğim tüfek dün elime ulaştı. Grupmanın olmazsa olmazı yumuşak bir tetik olduğundan akşam ilk olarak sert olan tetiğe yay modifikasyonu gerçekleştirdim (Bu aşamada paylaşımlarından faydalandığım Sn Zetax-Emir Bey'in kulakları çınlasın )
Tetik grubu ile ilgili hoşlanmadığım iki temel problem vardı: 1- Sertliği 2- Tetiğin oynak oluşu
1-Yay değişimi:
Tetik ayarında en arkada sertliği ayarlayan alyanın bağlı olduğu parça tetik grubu dağıtılmadan çıkarılabiliyor:
airgunturk.com/attachment/27472/
..airgunturk.com/attachment/27473/
Fabrika yayının tansiyonu yüksek olduğundan daha yumuşak bir yay ile mevcut olanı değiştirince tetik, grupman çalışmasında parmağıma eziyet vermeyecek bir düzeye geliverdi;
airgunturk.com/attachment/27474/
2- Tetik oynaklığının giderilmesi:
Tetik ile kaset arasına boşluğu giderecek ince bir pul yerleştirdim, ancak bunu yaparken pulu kaset içine (tetik mekanizmasına) düşürmemeye gayret ediyoruz:
airgunturk.com/attachment/27475/airgunturk.com/attachment/27476/
Esasen tetik ile ilgili hoşuma gitmeyen üçüncü problem daha vardı: Yurtdışında trigger creep olarak adlandırılan, tetik elemanlarının pürüzsüz olmayan sürtünmesinden ötürü tetiğin hangi aşamada düşeceğini kestirememek. Bunun için tetiği dağıtmaya ve komponentlerin entegre olan yüzeylerini 600 grit zımpara ile niyetlenmiştim. Fakat yay değişiminden sonra tetik yumuşayınca sürtünme hissi oldukça azaldı bu uygulamaya gerek duymadım.
Tüfekte işçilik hatasına rastlamadım. Amerika'da bir kullanıcının, namlu ceketinin dönük olarak kaynatıldığı; başka bir kullanıcının kız arkadaşının ilk görüşte tüfekteki kozmetik bir iki hata nedeniyle tüfeği kullanılmış zannettiği şeklindeki bir iki olumsuz yorumdan sonra korktuğum başıma gelmedi. Özellikle yanak desteğini çok beğendim:
airgunturk.com/attachment/27478/
Tüfeğin tetik modifikasyonundan sonra esas konumuz olan grupman için tüfeğin dizellemeye doymasını ve boş vakit için haftasonunu beklemek zorundayım.
Tüfeği temin ettiğim Aksu Av'a teşekkürlerimi sunarım.
Bu başlık altında tekrar görüşmek üzere..