Merhaba arkadaşlar PCP olsun, Pistonlu olsun tüfeklerimizle en az kaç metreden atış yapmalıyız? Sorum güvenlik açısından değil tüfeklerin en düşük verimli kullanılabileceği mesafe.
Havalı tüfek atış mesafesi
Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..
Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır.
Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
-
-
FT müsabakalında, 16 joule kuvvetinde sınırlandırılmış tüfekler ile hedefler 9 metreden başlıyor. Daha aşağısını güvenlik sebebiyle tavsiye etmem ayrıca düşük esafelerde koruyucu gözlük kullanılmasını öneririm.
-
Cevabınıza teşekkür ederim asıl sorma amacım 4 - 5 metre gibi mesafeden alt vurmanın sebebi uzaklıklamı alakalıdır?
-
Doğru, kısaca özetlemek gerekirse;
Pellet çıkış hızı, pelletin balistik etkinliği, sıfırlama mesafesi, pellet ağırlığı gibi etkenler başta olmak üzere, pelletin namludan çıkıp hedefe ulaşırken çizdiği uçuş hattı lineer değil paraboliktir.
Yani pelletimiz namluyu terkedip yükselir ve alçalır.
Örneğin sıfırlamanızı 20 metrede yaptınız, 0-20 metre arası tüfeğiniz alt vurur, 20 metrede yükselmeye başlar, ve bir noktada uzak 0 noktanızla kesişir ve bu zaman zarfında da üst vurur, uzak sıfırı geçtikten sonra tekrar alt vurur ve uçuşu sonlandırır.Bu sebeple click ve mesafe tahminleri için çok zaman harcıyoruz.
Detaylı araştırmak isterseniz, ballistic coefficiengy, pellet bc değerleri ve hawke chairgun programını biraz kurcalayın.Keyifli atışlar.
-
Kardeşim askerden geldiğinde ondan duymuştum ilk. Orda öğretilmiş. G3 mermisi önce yükselir sonra alçalırmış. Nasıl ya dedim. Altında roket mi var küçük. Önce yükseltiyor sonra yakıtı bitince alçalıyor. Burada küçük bir anlatım hatası var. Her mermi namludan çıkar çıkmaz 1/2gtkare formülüyle yatay düzlemde serbest düşmeye başlar. Yani namlu hizasında daima aşağı doğru hareket eder. Buradaki anlatım farkı bizim nişan hattımıza göre önce yükselir sonra alçalır olmalı. Yoksa dimağlarda yanlış bir iz bırakıyor.
-
Düzeltme için teşekkürler, nişan hattımıza göre önce yükselir sonra alçalır.
-
5m dürbün atışı için biraz yakın bir mesafe.
Mesafe, metre Yükseklik, santimetre 0,0 0,00 5,0 1,99 10,0 -0,00 15,0 -1,54 20,0 -2,61 25,0 -3,16 30,0 -3,17 35,0 -2,60 40,0 -1,41 45,0 0,44 50,0 2,99 55,0 6,28 60,0 10,37 65,0 15,30 70,0 21,13 75,0 27,92 -
burda 10m ye sıfırlı bir tüfekten hedef mesafesi m ve vuruş noktası cm yerleri ( - ) olan mesafeler sıfırdan yukarı olan mesafe yani pelletin yukarı çıktığı noktalar.
-
bu
8.44 gr jsb nin 250 m/sn ile 10m ye sıfırlı bir tüfekten çıktığı yol karekteristiği.
Ağırlık ve hız değiştikçe pelletin izlediği kavis değişir. -
Bilgilendirici ve çok güzel bir çalışma teşekkürler
-
müthiş bir konu