Merhabalar değerli hobidaşlar,
Bir kaç zamandır 500cc grubu tüfeklerin paylaşım platformlarında tavan yapması benimde çeşitli bazı bir kaç yönüyle değerlendirmek istediğim elimin altında bulunsun dediğim ama pek yanaşmadığım 500cc tombul tüp hayalim hatsan nova ile buluştu tabikide luxfer tüp ve lothar waltherin isminin yan yana durması ve fiyatının çok afaki olmaması bu tüfeğe şans vermemde öncü oldu.Doğrusu yıllar önce ilk hobiye başlangıçta ki pcp tüfeğim hatsan at44 idi çokta güzeldi tüfeğim o zamanlar durmadan canım sıkıldıkça söker takar oynardım o günlerim aklıma geldi bir yandan.Aslında mekaniğini seviyorum mekanik hastasıyımdır meraklıyımdır da bir çok tüfeğin mekaniğine el atarım hiç çekinmeden isterse elimde kalsın.Uzun zaman sonra verdiğim bu karar neticesiyle tüfeğimi aldım ve kullanmayada başladım ve sonuçlarından memnun oldum.Yanlız bu tüfeği işi çok iyi bilen arkadaşların kullanmasını tavsiye ederim yoksa ufak sorunlar yüzünden çıldırmamak elde değil yada tüfeği zorsunup elden çıkarmak hiçte uzak değil tamamen şans işi bazı şeyler her tüfek için geçerli aslında,envanterime aldığım her tüfeği ince detaylarına kadar incelerim ve öyle kullanırım nitekim bu tüfeğide inceledim ve çok fazla uzatmadan diyebilirim ki namlusu tüpü vs tüfekle uyumunu beğendim gayette temizdiler fakat hatsanın valf içindeki temizlik konusundaki tutumunu hiç beğenmedim çünkü valfin içerisinde bir miktar imalat tozu talaşı vs vardı eğerki temizlemesem hava kaçırıp atışımı yarıda bırabilirdi ki zaten buna baya yıldır artık izin vermiyorum her tüfeği aldığımda hemen masaya alıyorum artık tecrübelerim doğrultusunda vazgeçilmez tutumum budur isterse daystate olsun isterse air arms olsun güvenmem.Valf haricindeki bölgeler gayet temiz ve düzgündüler neyseki tüfeği notladıktan sonra geriye kalan kısım atıştaki performansıydı tabi onuda denedim sizinle burada paylaşacağım lakin tüfeğin stabil atış aralığı regulator olmadığı için şuanki tespitim 220-160 bar arası olduğunu sevgili ali tekin hocamdan öğrendim sağolsun chronom yoktu onun sayesinde bu basınç aralığında çalıştırarak tüfeğimi test ettim ve doğru çıktı tam isabet aldığımı söyleyebilirim tabiki ilerleyen zamanlarda detaylı ölçümler yapıp tüfeği daha verimli haliyle kullanmaya özen göstereceğim tüfeğin genel yapısını beğendim fakat sabır isteyen bir tüfek hobi hayatımda beni yetiştiren ve terbiye eden hatsan olmuştur
Kısacası hafta sonu atışımda bayağı lezzet aldım bu tüfekten,air armsla vurmaktan sıkıldım artık.
Jsb 15,89 grain ile kaç fps bilmiyorum ama 70mt den sonra takla atar gibi olduğunu hisssetim gibi emin olamadım hızlı atıyordu 55 yard'a kadar çok çok isabetli parmak ısırtan atışlar yaptım cidden benim s510 la bile bu kadar uğraşmadım nede olsa eski hatsancıyız dedim birden güldüm
Bu arada tüfekle ilgili anllatıklarım ve isabet konusunda ki tutarlılığı biraz kısıtlı yani 250-100 bar aralığını kullansanızda atışlar basınçlardan dolayı değişecek ve vuruş noktalarınız da değişecektir,toplamda 220 ve 160 bar arası 40 a yakın çok stabil etkili atış aldım gerisi iniş ve kalkışlar diyebilirim tabi en doğru olanı tüfeğin 2000 atıştan sonraki performansı olarak düşünüyorum içindeki çekiç yayı henuz çok sert ve tansiyonlu.Tabi benim için şiddetli etkili 40 atış yeterli mesela 160-220 arası çalıştırıp buradan çiçek toplarım şimdilik havayıda bu aralıkta çok zorlamadan harcarım mutlu olmasını bilene mutluluk dayanmazmış .
Bu arada tetik grubunda sanırım ufak bir oynama olmuş ki tetiği hassaslaştırabildim hiçte patlamadı hatta emin olmak için bayağı kuvvetli sarsıntı testi yaptım yinede patlatmadı yani düşüremedi bu konuda da beğendim ali hocam sağolsun söylemese hiç ellemeyecektim.
Tüfekten ve grupmanlarından biraz görseller;
Tüfek: Hatsan nova compact 5,5mm
Pellet :Jsb 15,89 Grain
Dürbün: Hawke panorama 6-18x50 10x half mildot (Yeni seri)
Tüfeğin hızı: Şuanlık muamma henüz ölçülmedi