Herkese merhabalar,
Sizlerin yardımıyla ihtiyacıma uygun bir havalı silah almayı düşünüyorum. Kendim de outdoor sektöründeyim ve hobilerimizde kullandığımız ürünleri yetilerimizi geliştirmeyi sağlayan bizimle bütün olan bir uzuv gibi görürüm. Buzdolabı almaktan farklı birşeydir hobi-spor ürünü almak, ihtiyaçları doğru belirlemek gerekir. İşte bu sebeple, çevremdeki pek çok insana ilgi alanım dahilindeki hobilerde ürün seçerken doğru ürünlere yönlendirmeye çalışıyorum. Sizlerden de havalı silahlar konusunda bilgi rica ediyorum.
20ga Bora Br-20 ateşli tüfeğimle ve tabanca ile poligonda hedef atıcılığı yapıyoruz. Avcı değilim, hedef atışları yapıyoruz arkadaşlarla. Ateşli tüfeğimi kullanamadığım zamanlarda, bağ bahçede atış yapabileceğim, insanları rahatsız etmeyecek, pratik bir havalı silah arayışındayım.
Havalı silahtan beklentilerim ve durumum şu şekilde (Bütçem max 1300TL)
1 ) İlk başta PCP düşünmüyorum, kurmalı bir tüfek veya tabanca olabilir. İleride PCP'ye heves edersem bütçemi yüksek tutup ortalamanın üstünde PCPbir tüfek almayı düşünebilirim. Şimdi alacağım kurmalı silahı kardeşime veya bir arkadaşıma devreder onun da bu hobiye başlamasına vesile olabilirim. Yani boşa gitmez PCP'ye geçerken.
2 ) Sakin küçük biryerdeyim, evimizin bahçesi ve faresi bol büyük bir meyve bahçemiz var. Normalde ilaçla mücadele ediyoruz farelerle. Alacağım silahla en fazla 20-30 metreden bu fareleri hedef alabilirim diye düşünüyorum. Havalı tüfekle DÜRBÜNSÜZ 20-30 metreden bu fareleri vurmak mümkün olur mu acaba? Havalı bir tabanca da bu imkanı sunar mı?
3 ) Atış alanını gittiğimizde 40-60 metredeki 30x30cm hedef kağıdına veya şişelere atış yapılabilir mi DÜRBÜNSÜZ olarak?
4 ) Pratik mümkün olduğunca sorunsuz olsa iyi olur. Yani ihtiyacın olunca al yanına kur ateş et. Sıkılınca evin balkonundan bahçedeki çelik hedefe, kağıda ateş edebileyim diyorum. Sesi ne kadar az olsa o kadar iyi benim için.
5 ) Uzak mesafe ile ilgili bir beklentim yok, 40-60 metre atışta tahribat gücü yüksek olsun isterim. 5,5mm veya 6,35mm hangisi iyi olur? Yivsiz av tüfeğimle sığır kuru sığır kafatasına ateş ediyorum arasıra. Kasap bir arkadaşım var ve kuru sığır kafatası bulabiliyorum bolca. Arazide tüfekle ateş ettiğimizde kemikleri köpekler, tilkiler yiyor zamanla. Alacağım havalı tüfek de ahşap ve kemikte etkili olsa, tahribat seyri için iyi olacaktır.
6 ) Forumlardan ve Youtube videolarından, öğrendiklerimle Hatsan 135 vortex 5.5mm ve Gamo IGT 5.5mm gibi silahlara yöneldim şu an için. Doğru yolda mıyım bilmiyorum, belki de istediğim mesafede güçlü bir kurmalı tabanca da vardır?
Özetle ;
60metreye kadar, tahribatı yüksek, sesi mümkünse az, pratik kullanımlı bir silah arıyorum.
Zahmet edip okuyanlara ve fikirleriyle yönlendirenlere şimdiden teşekkürler.