Herkese merhaba, daha önceki şu konumda sizlerin yardımıyla Hatsan Mod 87 QE Vortex tüfek sahibi oldum. Mod 87 ve aynı güce sahip benzer tüfeğe sahip olanlardan 5.5mm pelletleri tavsiyesi rica ediyorum.
Kendim de araştıyorum, videolardaki fps ölçümlerine, kullanıcı yorumlarına bakıyorum. Bu tüfek hakkında öğrendiklerimi ve denediklerimi paylaşacağım. Hobilerimi çok severim ve işin teknik kısmını da merak ettiğim için, FPS, FPE, JOULE tablosu, hangi pellet markasını ne kadara aldığım, pellet adeti kaça geldi v.b. şekilde excel tablosu hazırladım. Ayrıca elimdeki pellet çeşitlerin, oto lastiği, kemik, ahşap v.b. üstündeki etkisini gösteren fotoğraf da çekiyorum. Pelletler şekerleme gibi, insanın hepsini alası geliyor ama tüfekle uyumsuz pellet kolleksiyonu da yapmaya gerek yok. Belki bu paylaşımlarımızla, tüfeğine uygun olmayan pellete boşa para harcamaktan kurtulur hobidaşlar.
ELİMDEKİ PELLETLER
1) JSB Exact Jumbo Heavy 18.13gr : Yabancı bir videoda Mod 87'nin 680 FPS hız ölçümü var. 18,6 FPE ve 25,5 Joule Enerji yapıyor. Tüfeğime biraz ağır gelmiş olabilir diye düşünüyorum. Araç lastiğine bazen girmiyor. Girince de pointed pelletker kadar derine işlemiyor. Küresel yapıda ve diğerlerinden daha sert. Aynı tip daha hafif olan versiyonlarından da denemek istiyorum lastik üstünde.
2) Gamo ProMagnum 15.42gr : Namluya zor giriyor, hem kafa kısmı hem etek kısmı. Bazen çapraz şekilde sıkışıyor, biraz daha bastırınca gidiyor. Isınamadım, güven vermedi. Elimdeki pelletler içinde en parlağı bu ve yağlıymış gibi geliyor.
3) SpotonPointed 18.5gr : En çok harcadığım pellet bu. JSB sipariş vermeden önce hep bunu tüketmeye çalıştım. Hızlı gidiyor sanki, memnunum
4) Spoton Match 15.1gr : Neden Maç adını aldığını anladım, hedef kağıdını çok güzel ve tam bir daire şeklinde deliyor, kağıdı deldiği daha belli oluyor diğerlerine göre, oto lastiğine kesinlikle girmiyor, az iz bırakıp düşüyor Daha kaliteli ve Mod 87'ye uygun ağırlıkta düz uçlu pellet tavsiyesi istiyorum.
5) Victory Sport Prem. Pointed 16,2gr : Pek ısınamadım, tükensin diye sıkıyorum rastgele. Oto lastiğine giriyor. Şişeyi zor kırıyor, tam ortalı gelmediğinde şişeye çarpıp sapıyor.
ALMAK İSTEDİĞİM PELLETLER
1) H&N Field Target Trophy 14.66gr : Yaylı tüfekler için çok övülüyor. Videolar'da JSB 18,13'den daha yüksek FPS'ye sahip olduğu görünüyor. Piyasada az var. Bunun alternatifi olarak JSB 14.35gr ve 15.89gr pelletlerinden hangisini seçmek gerekir acaba?
2) Jsb Exact Jumbo Express Dıabolo 5.52mm 14.35gr : 18.13gr'lik JSB'den daha hızlı gideceğini, tüfeğimin gücüne daha uygun olduğunu, daha az düşme yapacağını düşünüyorum ??
3) Jsb Exact Jumbo 5.52 15.89gr : 18.13gr'lik JSB'den daha hızlı gideceğini, tüfeğimin gücüne daha uygun olduğunu, daha az düşme yapacağını düşünüyorum ??
4) Araç lasitiği delebilecek sivri uçlu pellet : H&N SilverPoint gibi sivri uçlu pelletler gördüm. Mod 87 ile lastiği desenli düz yüzeyinde delebilecek pellet varsa denemek isterim. Lastik yanaklarını delebiliyor elimdeki pelletler.
5) H&N Teminator 5.5mm 16.36gr : Merak ettiğim denemek istediğim bir pellet. Hedefe girince genişliyor, hallow point tarzı. Bu av için tercih ediliyor anladığım kadarıyla. Av yapmıyorum ama kalın deri veya kot kumaşa sarılmış et parçası üstünde deneme yapmayı düşünüyorum. Su dolu pet şişelerini daha gürültülü vurabilir, tahribatı daha büyük olur diye düşünüyorum?
Not : Dürbün kullanmıyorum. Atışlarım en fazla 50 metreye. Fakat havalı sevdası sarmaya başladı. 300'liraya kadar bir dürbün deneyebilirim belki. İlerde PCP'ye karar verirsem, dürbün konusuna giriş yapmış olurum.