Merhaba,
Kısa bir süre önce aldığım Hatsan Mod55s 4,5mm ile kısıtlı bir alanda, yaklaşık 8m'den atışlar yapmaya fırsat buldum. Öncelikle tüfekle ilgili izlenimlerimi aktarayım:
1- 3kg civarında bir tüfek bulma amacıyla yola çıkmıştım ama yaklaşık 500gr daha ağır olan Mod55s aldım. 3,5kg ağırlığında. İnsanı yormuyor. Ele oturuyor.
2- Kundak çok güzel görünüyor.
3- Metal yüzeylerde rahatsız edici hiç bir şey yok. Oldukça temiz.
4- Namlu içinde yiv-set belirgin ve çok düzgün. Namludan geçirdiğim pellet üzerinde düzgün bir şekilde iz bıraktı.
5- Kurarken yorulmuyorsunuz, keyifli diyebilirim.
Tüfeği aldıktan sonra temiz bir bezle sildim. Göze çarpan, ele gelen fazla yağdan arındırdım. Ardından yaklaşık 25-30 atış yaparak, başlangıçta çok güçlü olan dizellemenin azalmasını sağladım, bu arada sert olan tetiği biraz yumuşattım .
Ertesi gün, forumdan bir arkadaştan aldığım Optima 3-9x44 dürbünün optik merkezlemesini yaptıktan sonra, bir su terazisini kullanmak suretiyle 4 adet ayağa monte ettim. Dürbün montajı sırasında, dürbün ile ayaklar arasına Bahause'da bulduğum kalınca bir çift taraflı kauçuk/plastik bant yapıştırdım. Son olarak, üzerine ayaklarının montajı yapılmış dürbünü tüfeğe sabitledim. Tüfeğe önce ayakları monte edebilirdim, ancak su terazisini rahat kullanamayacağımı düşünerek bu sıralamayı tercih etmedim.
Atışlarda 3 çeşit pellet kullandım: Crosman Ultra Magnum 10,5gr, Spoton Dome 10,34gr ve Finale Match 4,5mm. Crosman ve Spoton aynı tip de pelletler olmakla birlikte Crosman ile daha dağınık bir grupman ortaya çıktı. Spoton'da gördüğüm önemli bir sorun şu oldu: Spoton pelletlerin bazıları diğerlerinden biraz daha küçük. Spoton pelletleri namluya parmağımla iterek yerleştirdiğim halde bazıları buna gerek kalmaksızın yerleşiyordu. Finale Match pelletler de namluya kolay girdi. Finale Match ve Spoton birbirine yakın sonuç vermekle beraber Finale Match biraz daha iyi gibi.
Tüfeğin dizellemesi hala bitmiş değil. Ancak biraz daha kullanıldıkça ve tetik ayarını düzgünce yapınca çok iyi sonuçlar vereceğini düşünüyorum. Bu tüfeğin yurt dışında bu kadar çok tercih edilmesi kesinlikle boşuna değil.
Son olarak, tercihimi bu tüfekten yana kullanmamda etkili olan Zetax ve Kafaavcısı arkadaşların önceki incelemeleri etkili olmuştur. Kendilerine teşekkür ederim.