No Limit Ayaklarda Nişangah Yüksekliği?

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Arkadaşlar uzun mesafe atışları için no limit ayak aldım ve strelok pro programını kullanıyorum. Program gayet kullanışlı baya rahatlık sağlıyor fakat no limit ayakta ayak yükseklikleri farklı olduğundan dürbün ile namlu arasındaki mesafe farklı oluyor. Bu sorunu aşabilen bir arkadaş yardımcı olabilir mi? Şimdiden teşekkürler.

  • Bende aynı programı kullanıyorum fakat bu konuyu hiç düşünmedim önemli şöyle denene bilir ama pek te iş göreceğini sanmıyorum ön ve arka ayak ortalamasını denemekte fayda var takipteyim ustalar ne diyecek

  • Bence mantıksız bu durumda programın pek faydası olmaz farklı mesafelerde denemek lazım programın gösterdiği düşüşle gerçekteki düşüş farkından belli olur

  • bu konuyla alakası olmayabilir ama chairgun programında dürbün yüksekliği verisini daha hassas ölçmek için şöyle bir yöntem okumuştum;

    beyaz bir kağıda çok küçük bir nokta hedef işaretliyoruz kalemin ucuyla

    dürbünü eğer zoomlu ise en düşük zoom değerine, eğer ao var ise en yakın ao değerine alıyoruz

    dürbünün ön objektifini alüminyum folyo ile kapatıp sadece merceğin ortasına gelecek şekilde folyoda 3 mm delik açıyoruz

    hedefe yaklaşabildiğimiz kadar yaklaşıp atışımızı yapıyoruz

    hedef ile açtığımız delik arasındaki mesafe dürbün yüksekliği değeri oluyor...

  • bütün amaç hedef namluya en yakın şekilde atış yapmak ki dürbün görüşü ile atış yolu arasındaki sapmayı saptamak sanırım. anlatması yapmasından daha zor olan bu yöntem ise sadece bu çok yakın mesafeden yapılan atışta dürbünden hedefi görebilmek için ışığın manuple edilmesi. bu yöntemle bile bu kadar yakın mesafede temiz bir netlik sağlayamıyorsunuz ama hedefi atış yapacak kadar seçebiliyorsunuz.

  • Ben kumpas ile ölçüyorum. Dürbün ayaklarının birleştiği yer zaten dürbünün yarıçapı oluyor. Ordan başlayıp pelletin namluya girdiği yerin yarısını kumpas ile sabitleyip ölçüyorum. Daha da mı hassas yapılması gerek acaba bende tereddüte düştüm şimdi.

  • Konu açılmışken bende bir soru sorayım tecrübeli hobidaşlarımıza. Ben en çok balistik katsayısı olan BC değerinde zorluk yaşıyorum. Jsb’ninkileri program veriyor ama yerli üretim solid ve pelletlerin bc katsayılarına ulaşamıyorum. Siz o değerleri kaç giriyorsunuz.

  • BC (Balistic Coefficient) pelletin yoğunluğu ve formuna göre değiştiğinden her marka ve model için farklılık gösterir ve Ar-Ge çalışmaları ile saptanır. Bildiğim kadarıyla yerli pelletler için böyle bir çalışma yapılmıyor.

    Daystate AirWolf MCT 0.22 & Hawke Sidewinder 30 Tactical SF 8.5-25 X 42 & Draeger 6L 300Bar

    Weihrauch HW98 0.177 & Hawke Varmint 6-24 X 44
    Weihrauch HW75 0.177 cal.

    Weihrauch HW45 0.177 cal.
    Bushnell Sport 850 Laser Rangefinder

    hasag.png

  • Ben kumpas ile ölçüyorum. Dürbün ayaklarının birleştiği yer zaten dürbünün yarıçapı oluyor. Ordan başlayıp pelletin namluya girdiği yerin yarısını kumpas ile sabitleyip ölçüyorum. Daha da mı hassas yapılması gerek acaba bende tereddüte düştüm şimdi.

    Bende aynısını yapıyorum ve de tam orantılı strelok ile

  • Bende kumpasla yapıyorum.

    Önce dürbün çapını, sonra namlu çapını alıyorum.

    Ardından dürbün ve namluyu ölçüyor ve çıkan sonuçtan yarı çapları çıkarıyorum.

    Tam doğru sonuç veriyor.

    Hem chairgun da hemde strelok ta doğru sonuç alıyorum.

  • Soru zaten standart ayaklardaki ölçüm değil arkadaşlar no limit ayaklardaki yükseklik farkı iki ayağın ayarına göre yükseklik farklı oluyor ve dürbün namluya göre eğri duruyor.

    Anladım.

    O zaman dediğimiz programlar doğru çalışmaz bence attığımız yere göre sıfırlama yapmak gerekir.

  • Kumpas ile Doğru Nişangah Yüksekliği Ölçümü

    1. Dürbün Çapını Ölçün:
    • Kumpas ile dürbünün çapını (dıştan dışa) ölçün. Bu değerin yarısı, dürbünün yarıçapıdır.
    2. Namlu Çapını Ölçün:
    • Aynı şekilde, namlunun çapını ölçün ve yarısını alın. Bu, namlunun yarıçapıdır.
    3. Dürbün ve Namlu Arasındaki Toplam Yüksekliği Ölçün:
    • Dürbünün alt kenarından (dürbün ayaklarının birleştiği nokta) namlunun üst kenarına kadar olan toplam yüksekliği ölçün. Bu ölçüm, dürbünün alt noktası ile namlunun üst noktası arasındaki mesafeyi verecektir.
    4. Sonuçları Hesaplayın:
    • Toplam yüksekliği hesapladıktan sonra, bu değerden dürbünün yarıçapı ve namlunun yarıçapını çıkarın.
    Formül:

    \text{Nişangah Yüksekliği} = \text{Toplam Yükseklik} - \left( \frac{\text{Dürbün Çapı}}{2} \right) - \left( \frac{\text{Namlu Çapı}}{2} \right)


    No Limit Ayaklarla Dürbün Yüksekliğinin Ölçümü

    “No limit” ayaklar kullanırken, dürbünün namluya göre eğik olabileceği durumu dikkate almanız gerekir. Bu durum, ölçümün hassasiyetini etkileyebilir.

    1. Dürbünü ve Namluyu Aynı Düzleme Getirin:
    • Dürbünü ve namluyu yatay bir düzlemde sabitleyin. Bu, dürbünün eğik durmasını engelleyecektir.
    2. Dürbün ve Namlu Yüksekliklerini Tekrar Ölçün:
    • Dürbünün ve namlunun yüksekliklerini aynı eksende olacak şekilde tekrar ölçün.
    3. Hassas Ayar:
    • Dürbünün “no limit” ayaklarının ayarını yaparken, dürbünün yatay durduğundan emin olun. Gerekirse, ayakları kullanarak dürbünü düzeltin ve tekrar ölçüm yapın.

    Özet

    Kumpas ile yaptığınız yöntem doğru ve hassas sonuçlar verir, ancak “no limit” ayaklar kullanırken dürbünün eğik durmasını önlemek için daha dikkatli olmalısınız. Dürbünün namluya göre eğik olup olmadığını kontrol edin ve dürbünü yatay bir düzleme getirerek ölçümlerinizi yapın. Bu şekilde, balistik hesaplamalarınızda daha doğru sonuçlar elde edebilirsiniz.

  • dürbün ve namlu aynı düzleme gelirse zaten no limit ayağın bir espirisi kalmıyor maksat dürbün cliklerinde yetmeyen kısmı kazanmak ya bunun bir yöntemi vardır ama ustalar sanırım bu konuya bi el atıp bilgilendirirler

  • Bilgiler için teşekkürler, elinize sağlık, uğraşmışsınız. Uzak mesafelere atış yaparken dürbünün namlu hattına paralel olmasından dolayı, kuleden vereceğimiz klik bir yerde bitecektir. Sonrasında yapılabilecek olan, SFP dürbün kullanıyorsanız zoom küçülterek mildot yardımı ile atış mesafesini uzatabilirsiniz. Eğer atıcı Nişan almak icin dürbün artıkıl merkezini kullanmak istiyorsa, o zaman dürbünün arka ayağının şimlenmesi veya "no limit" denilen ayakları kullanılması gerekir. Pratikte arka ayak yükseltilir ve dürbünün namlu hattına paralelliği bozulur, böylece tüfeği havaya kaldırarak dürbün hattını hedefe paralel tutarken namlu ve atış hattını havaya kaldırmış olursunuz. Böylece kabaca cebinize fazladan klik ile atışa başlayarak kuleden klik vermeye devam edebilirsiniz. Misal, benim dürbünüm ortalama 100 MOA, no limit ayaklar ile dürbünümü 10 MOA üst kule ile 100 metreye sıfırladım. Böylece daha uzağa atabilmem için elimde 90 MOA kule kullanımı kaldı. Dürbün yükseklik hesabına gelince, dürbün namlu hattına paralel ise kumpas, cetvel gibi şeyler ile kolayca ölçüm yapabilirsiniz fakat no limit ayaklar ile bu ölçümü yapmak zor olur. Onun için foruma bir video atmıştım, izlemenizi tavsiye ederim. Linki tekrar mesaj olarak atacağım.

    Harici İçerik youtu.be
    Dış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.

    Steyr lg110 ft

    Nikko 10-50-60

    Huglu Px5 pro .22

    Vektoroptic 3-18-50

    Hw100s .177 (12fpe)

    Hw97k .177 (12fpe)

    Zoraki .177

    Mesaj 2 düzenlendi, son düzenleyen getboga (23 Haziran 2024 06:35).