Merhabalar,
Benim adım Güney. Güney Koreli uyrukluyum.
Türkiyede uzun süredir yaşıyorum.
Türkiye benim ikinci memleketimdir.
Elimde kaç adet havalı tüfekler var.
Herkes gibi bu işin hastasıyım.
Konuyla ilgili bildiğim ve anlatabİldiğim kadar detaylı şeklinde yurtdışından Türkiye’ye havalı silah getirme prosedürü hakkında sırayla anlatmak isterim.
Benimde bu konular hakkında bir fikirlerim yoktu, Bir zaman Enver beyden yardımı aldım.
Bu işlem yapıldıktan sonra bende sıralama şeklinde hobidaşlarla paylaşma sözümü verdim.
Şimdi kendime verdiğim sözümü tutuyorum.
Biraz ilgilenseniz o kadar zor olan bir şeyde yok, Türkiyenin yurtiçinde bu türü tüfekler getiren ithalatçılar belidir. Biz başka seçenek olmadığından dolayı pahalı olduğu bile bile satın almak zorunda kalıyoruz. Ama, Bir kere deneseniz artık Yurtiçinde satıcılardan muhtaç değilsiniz. İstediğiniz silahı istediğiniz modeli istediğiniz kadar direkt getirebilirsiniz. Sabırlı olursanız, istediğiniz ürün daha uygun fiyatına elde edebilirsiniz.
Başlıyorum.
(1) İstadiğin ürünü seçin ve fiyat karşılaştırınız.
- Yurtiçi fiyatıyla yurtdışındaki fiyatı karşılaştırmalısınız. ABD tarafından gelecek ürün üzerinden %20 gümrük vergisi var. EU tarafından gelecek ürün üzerinden %18 gümrük vergisi var.
- Fiyat karşılaştırma yaparken dikkat etmeniz gereken bir şey Avrupa sitelerinde VAT hariç tutarına baz alarak yüzdelik hesaplayacaksınız. (EU yurtiçindeki fiyat üzerinden yüzdelik hesaplarsanız yanlış yapmış olursunuz.) Havalı tüfekler için EU VAT(KDV) oranı %23’tür.
[ÖRNEK]
FX AIRGUN MK3 STANDART MODEL
Yukarıdaki tablo, Yurtiçinde bulunan satıcı H**** A* ile yurtdışındaki satıcı M******* ile karşılaştırılmasının sonuçtur. (EK1)
Yurtdışından direkt getirirseniz net olarak 1.011,33 EUR sabit 15 kuruyla 15.169,95 kar edersiniz.
(2) Yurtdışındaki satıcıyla irtibata geçmeniz lazım.
İstediğiniz ürünü seçtiniz mi? Satıcıyla e-mail aracılıkla iletişime geçiniz, Gümrük işlemler için ihtiyaç olan evrakları talep etmelisiniz. Satıcı tarafından temin edilmesi gereken evraklar, (A) Proforma invoice, (B) Ürün bilgi sayfasıdır. Bu evraklarında olması gereken önemli ibareleri var. (a) Ürün’ün seri numarasının yazılı olması, (b) Her iki evrak içinde de çıkış hızı 7.5J altındadır diye bir ibaresi geçmesidir. (EK2)
[ÖRNEK]
(3) Gümrükten ürün geçirebilmesi için EGM ÖGDB’ye başvuru yapınız.
Bir adet dilekçe yazıp Ankara’da bulunan Emniyet genel müdürlüğü özel güvenlik denetim başkanlığına ithalat izin başvuru yapmalısınız. (a) ve (b) evraklarda ek olarak birlikte göndereceksiniz önemli olan noter tarafından Türkçeye çevirilmiş hali olması gerekiyor. Ankara’ya evrak gönderim PTT kargo ile göndermelisiniz. (EK3)
[ÖRNEK]
(4) EGM ÖGDB tarafından inceleme sonuç bekleyin ve sonuç çıkınca satıcıyla izin belgesini paylaşınız.
Göndermiş olduğunuz cevabını aynı şekilde PTT kargo ile alacaksınız. İzin belgesi elinize ulaşırsan artık işlem bitmiş sayılır. Evrakı güzelce tarayın ve satıcıya göndermelisiniz. Ambalaj kutu üzerinde teslim aldığınız izin belgesini yapıştırılmasını isteyin. Bu aşamasında Satıcıya ödemede yapacaksınız.
(5) Ürün Türkiye’ye giriş ve gümrük vergi ödenmesi ardında ürünü teslim aldın.
İzin belgesi sayesinde ürün gümrük tarafından el konulmayacaktır. Size SMS, e-mail, yazlı olarak bildirim gelecektir. Bildirim alınca ikamet ettiğiniz yerin gümrüğüne ziyaret edip vergisini ödeyerek ürünü teslim alın.
(6) Keyif çıkarınız.
İlgili yasalar değişmediği sürece bu yöntemi ile Türkiye’ye havalı silah getirebilirsiniz. Sayı sınırı yoktur. EGM izin verdiği sürece hiç bir sorunlarla yüzleşmeyeceksiniz.
Baz insanlar için benim bu paylaşımı hoşlarına gitmeyecek.
Ama akılı satın alım, tüketicilerin doğal hakkıdır.
İşlemler bu kadar sabittir.
Umarım, yazdıklarım ihtiyaç olan kişilere yarar.
Herkese mutlu bayramlar, isabetli atışlar dilerim.
Güney Kim
P.S. Ürün değeri 15.000,00 TRY geçenler için Gümrük Müşavir aracılıkla işlem görülmesi tabidir.