Arkadaşlar selam bugün daha öncede açmış olduğum Hatsan Torpedo Mod 100x tüfeğimi Ft standartına getirmemi ve namlu değişimi ile kısa namlu carbine hale getirdikten sonra ki son halini yayınlıyorum
İlk hali aşağıdaki gibi
ilk hali böyle olan tüfeğimin namlusunu ilk önce Hatsan at44 Lw namluyu torpedoya göre işletip boyunu 32 cm e tornada kısalttırıp taktım. kısaltmalar namlunun arka kısmından olmuştur.
Torpedolar benim çok sevdiğim ve namluları en kolay değişen yaylılardır. Bold kolunun sarı topuzunu söktükten sonra altındaki setiskuru da sökerseniz namlu vidalıdır önden tornavida ile sökebilirsiniz. Ayarladığınız başka kalibre ve uzunlukta bir namluyu kolaylıkla takabilirsiniz.
bu arada lw namlu da hoşuma gitmeyince ve şans eseri İtalyan beretta logolu, (yada ben öyle biliyorum ama geldiğinde namlu üzerinde beretta logosu vardı.) 4.5mm bir namlu elime geçiti ve tornada onu ayarlayıp boyunuda 28.5 cm yaptırıp taktım.
Fakat torpedolar uzun boylu tüfeklerdir ve ağırlık merkezleri ön tarafa doğrudur. Doğal olarak namlu kılıfı ve kurma koluda hayli uzun olduğundan hem ağırlık merkezini ön tarafa zorluyordu hemde içerdeki namlu ile uyumsuz olduğuna karar verdim .45 cm namlu kılıfı içinde 28.5 cm bir namlunun gereksiz olduğu kanaatine vardım. Toplam 120cm olan tüfek boyunuda biraz daha kısaltıp, 105 cm e getirmek için vede ağırlık merkezini daha geriye almak için namlu kılıfında ve kurma kolunda kısaltma yaptım.
yayını 32 spirden kısaltıp tüfeğin gücünü Ft standartı olan 16 joule güce çektim. yay tansiyonu azaldığı için kısalan kurma kolunun zorluk çıkarmasıda ortadan kalkmış oldu. oldukça koyu vernikli ve ahşap dokusu belli olmayan kundağı ise, zımparalayıp schaftol ile güzelce yağlayıp dokuların çıkmasını sağladım. dipcik kısmıda biraz uzundu onuda biraz kesip silahın toplam boyunu 120 cm den 105 cm e indirdim.
böylece ağırlık merkezi tetiğin 5cm önünde çok dengeli ve isabetli bir silah haline geldi.
namlu ucunada bir muzzle uygulaması yapıp işi bitirdim. Bu silahı inşallah Hatsan görürde son zamanlardaki ucubik modellerinin yanında torpedo serisine böyle güzel bir carbine üretir.
Kendim yapmış gibi olmasında çok beğendim yahu... Türkiyede de Dünyada da Tek cillop gibi Mod 100x carbine.