Yaylı havalı silahlar arasında Diana (yada amerikada satılan adı ile RWS) modelleri, gerek gücü ve gerekse isabetliliği ile ülkemizde bugün itibari ile alınabilecek en iyi markadır. yaylılar içerisinde kırma namlu olmasına rağmen gücü ve isabetliliği ile tüm yaylıları geride bırakan 350 magnum'a güç olarak yakın olan üçüz kardeşleri model 48/52/54 ün tamamı aynı yay, aynı piston, aynı silindire sahiptir, dolayısı ile de her üç tüfeğin gücü ve yine aynı namluları kullanmalarından dolayı isabetlilikleri aynıdır, burada üç modelin herhangi birinden bahsederken aslında her üç model için de geçerli olan bilgiyi vermiş oluruz.
Peki bu üç model bire bir aynı mı? Hayır. güç üreten mekanik aksamları birebir aynı olmasına rağmen, model 52 kundak ve model 54 kundak+yürüyen mekanizma sistemleri ile birbirinden ayrılır.
Benim şu anda sahip olduğum Model 48 .22 cal (5.5)
[Resim Engellendi: http://img210.imageshack.us/img210/4021/rwsmod48jb1.jpg]
Namlu çıkış hızı : 890-900 fps / 265-270 metre saniye (fabrika verilerine göre)
Güç (ürettiği enerji) : 25 ft/lbs (beeman kodiak/HN Baracuda/Diana HighPower ile)
Kalibre : .22 (5.5mm)
Ağırlık : 4 kg
Tetik : Çift kademe, oldukça hassas hale gelebilecek kadar ince ayar yapılabiliyor, çift ayar vidalı
Standart nişangah : gez-arpacık
Chairgun'daki grafiklere göre 16 grain AA mermi ile 10 metreye sıfırlanmışken
50 metrede 2.52 cm aşağı 22.764 J
75 metrede 22.0 cm aşağı 18.725 J
100 metrede 59.6 cm aşağı 15.403 J
125 metrede 119.5 cm aşağı 12.600 J
150 metrede 203 cm aşağı 10.422 J
yukarıdaki değerleri üretiyor, sanırım ülkü beyin bir pelletin bir soda şişesini kırabilmek için ihtiyacı olan enerjinin 8 joul olarak hesapladığını yazdığını hatırlıyorum (yanlış hatırlıyor olabilirim, hatam varsa affola), eğer böyle ise; o mesafede isabet ettirmek oldukça zor olmasına rağmen eğer ederse 150 metrede bu şişeyi yukarıdaki verilerden rahatlıkla kırabileceğini anlarız. benim bu tüfek ile 150 metrede soda şişesi kırmak gibi bir hayalim yok, 120 metreden sonrasında PCP'ye geçmenin elzem olduğunu çok iyi biliyorum. Ancak bir atıcı silahını ve yetenekleri ne kadar iyi bilirse o kadar iyi kullanır diye düşünüyorum.