Çok teknik bir inceleme oldu.
HATSAN AT44 GENEL YORUM.
-
MASTER -
21 Ağustos 2008 12:35 -
Kapalı
Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..
-
-
-Bushnell Trophy Red Dot Scope
-
- Resmi Gönderi
mustafa bey bu at 44w kullanıcısıyım bu tüp olayı içime dert oldu
biz ne yapmalıyız firmaya geri gönderip test edilmiş tüpmü isteyelim herkez istese bile bişey olmaz deyip yapmazlarsa tüketici mahkemesinemi başmı vuralım çünkü tüplerin geleceği belirsiz bi durumda ve acıkcası beni korkutmaya başladı bu tüpleri bana hatsan hediye etmedi paramla aldım tüplerde tehlike varsa canımı tehlikeye atmak için para vermiş oluyorum cevremde buna dailHasan özellikle sözlerimin yanlış anlaşılmamış olmasını umuyorum diyerek söze başlayayım,
Bu tüpler bu üretim şekli, bu işin yasasına aykırı, bu tüpleri hepsi patlarmı derseniz sanmıyrum, ama ihtimal dahilinde, şans kime vurur bilemem,
Bakın o tüpün tornalanmayan kısmındaki fazla et kalınlığının o tüpe hiç bir faydası yok ve silaha artı ağırlık, demem odurki bir zincirin dayanımı en zayıf halkası kadardır dersek, bu tüpün inceltilen kısmının dayanımı kadar bir dirence sahiptir, burada mesele tüpün dışının tornalanmış olması, bu yanlış, olması gereken, arzu edilen basınç değerlerinin gerektirdiği et kalınlıkta bir seferde soğuk çekme olarak üretilmesi gerekiyor, valfin tüpe bağlandığı kısımdaki açılan diş derinlğini ölçtüm, orada yaklaşık 1,5mm et kalınlığı kalmış yani 200 bar basıncın en fazla riske ettiği kısımda borunun et kalınlığı 1,5mm . . .
Hasan kardeşim tüplerinize 180 bardan fazla basmayın zaten en istikrarlı atış basıncıda buymuş bu yeni seride, silahın üzerinde tüp takılı iken tüpünde basınçlı hava varken yada sökülü tüpde basınçlı hava varken düşürmeyin,
Tüpün dışı tornalı sadece HW100 vardır ama :
Tüpün basınca tabi en ince yerinin kalınlığı olması gerekenin neredeyse 2 katı kalınlıkta, ve ayrıca bu kalınlığın üzerine düşme yada sıcakta kalma gibi olasılıklar düşünülerek ekstra çember halka kalınlığı bırakılmış, ayrıca HW100 ün tüpünde tüp kafalarındaki dişlerde basınçlı hava yok, bana göre en sağlıklı sistem budur.FX tüpleri alüminyumdur, tüp kafalarındaki dişler basınca tabidir, ama bu tüpü Dünyanın en kaliteli silahlarını üreten ve dünyaca teknolojisi tanınan isveç üretmiyor, bu işlerde dünyada kabul gören bir kaç tane basınçlı tüp üreticisi vardır, bunlardan biride Luxfer amerika dır ve ülkemizde de distribütörü mevcuttur, FX Luxfer den temin eder tüplerini, Türkiye Luxfer ile yada Faber ile irtibata geçebilir Hatsan.
Bir arkadaşımız FX tüpü takılabilirmi demiş, evet takılabilir, ama YataGun a baktınızmı fiyatına neredetse AT44 fiyatı, değer bu silaha derseniz alın ama şu an bu silahın sadece tehlikelerini konuşuyoruz, tehlikeleri sonlandığında bu silah dünyanın en kaliteli silahı olmayacak, malum inceleme başlığını inceleyin ve mekaniğinde kullanılan tasarım ve işçilik ve seçilen malzeleri fotoğraflarıyla inceleyin. PCP Hatsan AT44-10 .177 (4.5) İnceleme
Ve benim bu yazılarımı yanlış değerlendirip ticari kaygılarımdan dolayı yazdığım tezini ortaya atanlara bir sözüm var :
1) Bu silahın tehlikelerinin olması tümden pcp lerin yaygınlaşmasına zarar vermektedir, bu anlamda haklısınız,
2) Bu silahın tehlikeleri halledilmesi halinde, kesinlikle fiyatının cazip olmasından dolayı bize ticari anlamda faydası olacaktır, şu an bile az para ile bu silahtan satın alanlar pcp ile tanışıyor ve arkasından FX satın alıyor, bizden bu güne kadar pcp satın alanların %35 i ilk kez pcp ile tanışmasını Hatsan Raider yada Hatsan AT44 le yapmış kişiler.
Buradan bu hizmetinden dolayı Hatsana tekrar teşekkür ederim. -
Bildiğim kadarıyla Hatsan AT-44 leri ihracat da yapıyor. Eğer ihracatı yapılıyorsa mutlaka CE belgeside olması lazım diye düşünüyorum. O zaman bu tüplerin belli bir standartda olduğu anlamı da çıkmaz mı?
-
Arkadaşlar, basınçlı tüpler konusunda dünyaca kabul edilmiş belli standartlar vardır. Bu kurallar belli kalite kontrol firmaları tarafından test edilip onay verildiği taktirde tüplerin üzerinde okunabilecek şekilde belirtilir. Kendimizin ve sevdiklerimizin zarar görmesini istemiyorsak, yerli ya da yabancı bir silah alıyorsak bu onay işaretlerinin bulunması bizim yararımızadır. Peki bu isaretler nedir neye benzer diyecek olursanız. Birinci vereceğim örnek RÖHM firmasının Twinmaster PCP tabancasının basınçlı hava tüpünün üzerinde yazan yazılardır. Dünyaca kabul görmüş tüm firmalar silahlarında bu tür bilgilendirme ve tip onay işaretlerini bulundururlar ve sizde gönül rahatlığıyla bu ürünleri kullanırsınız. Bu bilgi RÖHM resmi sitesinden indirilmiş Twinmaster PDF kataloğundan alınmıştır. İnanmayanlar ya da RÖHM lerde yazı bulunmaz diyenlere duyurulur.
http://www.roehm-rg.de/index.php?id=1…Hash=f5d0b2f058[Resim Engellendi: http://s10b.directupload.net/images/090117/pz9xpjb5.jpg]
Yer Havalısilah Forum Konu
HATSAN AT-44 10 COMBO 5 KURUŞ BİLE ETMEZ!!!
http://forum.havalisilah.com/viewtopic.php?t=5255&start=60
"Aitho
Kayıt: 06 Ekm 2005
Mesajlar: 637
Nerden: İSTANBUL
MesajTarih: Cmt Oca 17, 2009 0:15 Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver
Delinin biri kuyuya taş atmış, kırk akıllıda nasıl çıkar diye düşünüyor..??Demişlerle mişli geçmişlerle, falan filanlarla bu işler olmaz. Varsa elinde ciddi bir kanıt, korsun resmini hepimiz bakar amenna der geçeriz ama böyle olmaz bu iş. Israr devam ederse kasıt ve kötü niyet aramak gerekir, hatta karalama çamur vesair şeyler de denilebilir.
NightHawk'ın dediği onay vesair seri numaralar formatlar gaz tiplerine dair yazılar Röhm marka pistollerin tüplerinde de yok, onlardamı kötü, onlarda da mı patlama riski var.?
Torna hikayesi de yeni çıktı, Allah aşkına üç kuruçluk plastik tutucuyu raybalamak/değiştirmek yerine kim uğraşır basınç tüpünü tornalamakla traşlamakla. Makinadan işçilikten anlamayan benim gibi biri için bile oldukça mantıksız, araba örneğiyle falan daha fazla anlaşılabilir açıklamaya gerek yok.
Poligonda Hatsan'ın ürettiği ilk seri AT-44'lerden birinin tüpüde nedense aynı tornaya tutulmuş gibi duruyor ilk üretim serisi olmasına rağmen, ve bu dar geldiği söylenen AT-44W premiumlara da cukkadanak oturuyor üzerinde CAMO kaplama olmasına rağmen. İnanmayan varsa resimlerini çeker seve seve postlarım buraya.
Daha öncede söylediğim gibi Hatsan benim babamın oğlu değil, şakşakçılık ya da yalakalık gibisinden bir hareketle elde edeceğim herhangi bir çıkar falan da yok ki olsa bile kişiliğime çokça aykırı bir hareket olur beni tanıyanlar bilirler, ama durduk yere ortada fol yok yumurta yok o ööle dedi bu bööle dedilerle karalama kampanyası başlatılıyorsa hoop derim, her haksızlığa karşı duracağım gibi. Sezarın hakkı sezara.
Yurdumda üretilmiş bir üründen gurur duyarak, olumlu eleştirilerle daha iyiye gitmeyi sağlarım karalamak yerine, biraz daha olumlu yaklaşırım. Artı hiçbir delil, eder veri yokken elde sanki bende biraz kuyuya eğilip bakar gibi oldum bu taş nasıl çıkar diye, taşı atanın kim olduğunu düşünmeden, bilmeden.
Herkese İyi Atışlar."
Uzun zamandır yazı yazmaktan imtina ettiğim bir foruma yine dayanamayıp mesaj atıp insanları uyarmaya çalıştım. Sağlık olsun. Artık tamamen yazmama kararı almış bulunuyorum. O yüzden cevabı buraya yazıyorum. Üyeliği varsa RÖHM de işaret varmı yok mu görebilir.
O forumda belirttiklerimi burada da belirtmek istiyorum. Diğer örnek ise Weihrauch Firmasının HW100 modelinin tüpüdür.
[Resim Engellendi: http://wb3.indo-work.com/pdimage/60/856660_cylinder6.jpg]
Tüpün sertfikasının adresi budur.
http://www.quatis.de/DG/Recherche/B…069-02_Rev2.pdfTaşınabilir basınçlı ekipmanların taşıması gereken özellikleri bildiren Avrupa birliği dokümanı (Pi ye benzer işaret onaylı olduğunu belirtir)
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex…020:0056:EN:PDFBendeki FX gladiatörün tüpünde ise LUXFER firması tarafından üretildiği, 898 LUX UK (öyle gibi okudum soğuk damga şeklinde) m960535 AA6065 (tüpün alüminyum olduğu) T6 Metrik 18x 1.5 dişe sahip olduğu ISO GB yazısı var, altında da 5.00mm 0.81kg 0.50L PW250 (çalışma basıncı) PH375BAR
pi işareti 0038 (Pi yukarıda belirttiğim avrupa birliğine giren ekipmanların taşıması gereken bir işaret) -40 derece EN1975 GB2007/10 Onay işareti ve UN1002 Basınçlı hava (basınçlı hava için üretilen tüplerde 1002 yazar)http://www.luxfercylinders.com/
http://www.luxfercylinders.com/products/paint…lindermarkings/
Üzerindeki -40 derece yazması
http://ec.europa.eu/transport/tpe/guideline/tped03b_en.pdfTüplerin nasıl üretildiği
http://www.luxfercylinders.com/products/paint…cturingprocess/
Dahasını benden daha teknik olanlar istek üzerine ekleyebilir. Benden bu kadar
-
Bismark'a
sanırım benim söylemeye çalıştığımı yanlış anlıyorsunuz, yada ben yanlış anlatıyorum.
şimdi bu kampanyaya siz dürbün, pellet veya sas95 için girmediniz sanırım. buradaki ana amaç hesaplı PCP sahibi olmak. buradan yola çıkarak firma kaynaklarını yanındaki "siz beğensenizde" ana amaç olmayan ekipmanları vermek için harcıyacağına "güvenli ve kalite kontrolü yapılmış" bir PCP ile Çin'den misal 10dolara aldığı bir dürbün değilde 20 dolara aldığı bir dürbün ile kolayca kullanılan ve bozulmayan bir pompa verseydi (ki birtek sizin pompada problem olmayabilir, scuba ile dolduran, başka marka pompa kullananlar var. yani pompaların hepsi kullanılmıyor) diyorum.
bu alışverişten ve sonrasından daha mutlu olmaz mıydınız?
-
- Resmi Gönderi
Arkadaşlar forumlar kavga yeri değil paylaşım yerleridir, TheNightHawk Murat burada son noktayı koymuş kendisine hepimiz adına teşekkür ediyorum, ama işte böyle böyle 1. dünya ülkesi olacağız herhalde.
Ayrıca beni deli diye niteleyen kişiyede teessüflerimi sunarak, kötü söz sahibine yakışır demekle yetiniyorum, bir insan daha önce karşılaşmadığı, tanımadığı biri için sanki çok iyi tanıdığı biri gibi, kim olduğunu bilmeden kuyuya bakmış, bilseymiş bakmazmış herhalde, doğru anladım sanırım, kendisinide tanımadığım bu kişi ile sanırım hafta sonu poligonda karşılaşacağız, belki tanışacağız, acaba tanımadığı birine bu şekilde hakaret etmiş olmasının kendisine ne gibi bir kalite katkısı yaptığnı ve benimle karşılaştığında yüzünde bir kızarma olup olmacağını doğrusu merak ediyorum
-
burda sanki BMW ile TOFAŞ kıyaslaması yapılıyor gibime geliyor.
-
burda bmw ile tofaş kıyası değil tofaşın neden kalitesi düşük otomobil ürettiği düşünülüyor
-
Raptorx'e
Tabi ki ana ekipman AT44 için girdim ben bu kampanyaya.Belirttiğiniz gibi de mesela red dot öyle çok da aman aman kullanacağım bir ürün değil.Ancak boş bir ürün de değil.Bununla birlikte sadece 800 YTL'ye tüfeği LW namlulu olarak verselerdi başka herşey hariç gene de bu tüfek alınırdı.Benim görüşüm bu.Bununla birlikte mesela diğer hediyeler yerine daha kalite bir dürnün olabilir miydi?Evet olabilirdi.Ancak beraberinde gelenler de işe yaradı.Hiç yoktan ürünler eline geçince alıp hemen satanlar bile tüfeğin hemen hemen 3/1 parasını çıkarttı.Satmayanlar da var benim gibi.Kullanıyorlar güzelce.
Hakkınızı yemeyeceğim.Mod 95 SAS ve diğer ürünler mi yoksa kalite bir dürbün mü deseniz ben de kalite bir dürbün derdim haliyle.Ancak bu hediyelerle birlikte gelmiş olması da benim için tatminkârdır.Hiç bir işe yaramayan hediyeler fikrinize katılmıyorum.
-
bu linktede http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/20590.html kurallarımız var.
bu tarihten sonra ilave yada değişiklik olup olmadığını bilmiyorum.araştırmak lazım.
kural var ancak uyulup uyulmadığı ayrı bir tartışma konusu.saygı ve sevgiler
AlıntıSanayi ve Ticaret Bakanlığından
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 10/11/2000
Yayımlandığı Resmi Gazete No: 24226
BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar, Temel Prensipler
Amaç
Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı; basınçlı kapların imali ve bu kapların muayene yöntemlerini belirleyerek kullanıcıların korunmasını sağlamak için usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
Madde 2 - Bu Yönetmelik; amacı doğrultusunda içerisindeki gaz, buhar veya sıvı akışkanlarını 0,5 bar'dan daha fazla basınca maruz kalarak muhafaza eden sabit ya da hareketli kapları kapsar.
Aşağıdaki hususlar kapsam dışıdır:
a) Bozulması radyoaktif sızıntıya sebep olabilecek ve özel olarak nükleer kullanım için tasarımlanan kaplar,
b) Özel olarak gemilere ve uçaklara takılması için tasarımlanan veya bunların çalıştırılmasında kullanılan kaplar,
c) Boru hatları ve boru çalışmaları.
Hukuki Dayanak
Madde 3 - Bu Yönetmelik; 10/06/1930 tarihli ve 1705 sayılı Ticarette Tağşişin Men'i ve İhracatın Murakabesi ve Korunması Hakkında Kanun, 08/01/1985 tarihli ve 3143 sayılı Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, 23/02/1995 tarihli ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca düzenlenmiştir.
Tanımlar
Madde 4 - Bu Yönetmelikte geçen tanımlardan;
Bakanlık : Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nı,
Müsteşarlık : Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı'nı,
Komisyon : Avrupa Birliği'ni,
Konsey : Avrupa Birliği Konseyi'ni,
Basınçlı Kap: 0,5 bar'dan daha fazla etkili basınç uygulayan gaz, buhar veya sıvı akışkanları üzerine tasarlanan yada geliştirilen sabit yada hareketli kabı veya depoyu ifade eder. Bu Yönetmelikte "Basınçlı Kap" ifadesi kısaca "Kap" olarak yer alacaktır.
AT Tipi Basınçlı Kap: Bu Yönetmeliğin amaçları doğrultusunda basınçlı kabın belirli bir sınıfı için ilgili yönetmeliklerin gereklerini karşılayacak şekilde tasarımlanan ve imal edilen basınçlı kabı,
Üretici: Bir basınçlı kap ve kap grubunu imal eden, ıslah eden veya basınçlı kaba adını, ticari markasını veya ayırt edici işaretini koyarak kendini imalatçı olarak tanıtan gerçek veya tüzel kişiyi; üreticinin Türkiye dışında olması halinde üretici tarafından yetkilendirilen temsilciyi; Türkiye'de yetkili bir temsilcinin bulunmaması halinde ise ithalatçıyı; ayrıca, basınçlı kabın tedarik zincirinde yer alan ve faaliyetleri basınçlı kabın güvenliğine ilişkin özelliklerini etkileyen gerçek veya tüzel kişiyi,
Yetkili Temsilci: Üretici tarafından yetkilendirilen, Bakanlık tarafından kabul edilen ve bu Yönetmelik hükümleri uyarınca imalatçı adına faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişiyi,
Uygunluk Değerlendirmesi: Basınçlı kap veya basınçlı kap grubunun bu Yönetmelik ve ilgili teknik düzenlemeye ve/veya standarda uygunluğunun test edilmesi ve/veya belgelendirilmesine ilişkin her türlü faaliyeti,
Muayene Kuruluşu: Bu Yönetmelik kapsamında uygunluk değerlendirilmesi faaliyetlerini yürüten özel veya kamu kuruluşunu,
AT Tip Onayı: Muayene Kuruluşunun; bir basınçlı kap grubunu temsil eden numunenin bu Yönetmelik ve ilgili teknik düzenlemeye ve/veya standarda uygun olduğunun tespiti ve belgelendirilmesi ile ilgili yapmış olduğu işlemi,
AT Doğrulaması: Muayene Kuruluşunun, basınçlı kap veya basınçlı kap grubunun deneyini yaparak, basınçlı kabın AT Tip Onayı belgesinde tanımlanan tipe ve bu Yönetmelik ve ilgili teknik düzenleme ve/veya teknik düzenlemelerde atıfta bulunulan standartlara uygunluğunu beyan ve garanti eden işlemi, ifade eder.
Temel Prensipler
Madde 5 - Bu Yönetmelik haricinde, basınçlı kap sınıfları ve uygunsa yardımcı tesisatın, tasarım ve imalat gerekleri ile muayene, test ve gerektiğinde üretim metodları ilgili yönetmelik kapsamında değerlendirilecektir.
Bu Yönetmelikler, basınçlı kapların her sınıfı için AT Tip Onayı ve AT Tip doğrulaması prosedürlerine veya bunların hiçbirine tabi olup olmadığını belirleyecektir.
Bu Yönetmeliklerde aşağıdaki hususlar belirlenir.
a) AT Tip Onayında kabul edilebilecek herhangi bir koşul veya zaman kısıtlaması ve bu gibi durumlarda basınçlı kaplara iliştirilebilecek işaret,
b) Her bir basınçlı kabın tanıtım işareti,
c) Onaylanan kabın farklı tiplerinin aynı tip onayını almak için yerine getirmesi gereken koşullar.
Bakanlık, bu Yönetmelik ve bununla beraber ilgili yönetmeliklere uygun olarak imal edilen bir basınçlı kabın veya AT tipi basınçlı kabın imalini, muayenesini, pazarlamasını ve hizmete sunulmasını reddedemez, yasaklayamaz, sınırlayamaz.
Bakanlık, AT Tip Onayı ve AT Doğrulamasına, her eşdeğer prosedürde olduğu gibi aynı değeri verir.
İKİNCİ BÖLÜM : AT Tip Onayı, AT Doğrulaması, Ortak Hükümler ve Değişiklik Hükmü
AT Tip Onayı
Madde 6 - İlgili yönetmelikle düzenleme yapılması durumunda; AT Doğrulaması gerektiğinde veya gerekmediğinde, pazarlama ve hizmete sunmadan önce AT Tip Onayı bir ön koşuldur.
Bakanlık ülke içerisinde mevcut bulunan üretici ya da yetkili temsilcinin talebi halinde ilgili yönetmeliğin gereklerini karşılayan basınçlı kabın özel sınıfı ile ilgili her tipe AT Tip Onayı verecektir.
AT Tip Onayı başvurusu, her tip kap için yalnızca Bakanlığa yapılacaktır. Bakanlık AT Tip Onayını bu bölümdeki hükümlere ve Ek I madde 1.2 ve madde 4'e göre verecek, reddedecek veya geri çekecektir.
Madde 7 - Ek I madde 2'de belirtilen incelemelerin sonuçları yeterli ise incelemeyi yapan muayene kuruluşu tip onayının verilmesine esas teşkil edecek raporu düzenleyecektir. Bu rapor AT doğrulamasına tabi bir basınçlı kap ile ilgili ise üretici AT doğrulaması yapılmadan önce Ek I madde 3'de belirtilen onay işaretini kaba vuracaktır. Rapor ve onay işareti ile ilgili hükümler Ek I madde 3 ve madde 5'de belirtilmiştir.
Madde 8 - İlgili yönetmeliğin şartlarını sağlayan herhangi bir basınçlı kabın değişik bir tipi için AT Tip Onayı gerekmiyorsa, ancak bunun için AT Doğrulaması konusunda bir başvuru yapılmış ise imalatçı AT Doğrulaması yapılmadan önce kendi sorumluluğunda Ek I madde 3.2'de belirtilen özel işareti bu tipe dahil olan basınçlı kaba vuracaktır.
Madde 9 - Bakanlık bu Yönetmeliğin 5 inci maddesini izleyerek ilgili yönetmelikte belirtilen herhangi bir şartın yerine getirilmediğini tespit ederse onayı geri çekecektir.
Bakanlık, tip onayı verilen basınçlı kabın bir tipinin onaylanan tipe uygunsuzluğunu tespit ederse aşağıdaki hususları yapacaktır.
a) Tespit edilen uygunsuzluk minimum değerde ise ya da basınçlı kabın tasarım ve imalat yöntemleri üzerinde esasa yönelik bir etkisi olmuyorsa ve herhangi bir şekilde güvenlik tehlikesi yaratmıyorsa onayı devam ettirir.
b) Tespit edilen uygunsuzluk herhangi bir güvenlik tehlikesi yaratıyorsa onay geri çekilir.
c) İmal edilen partinin onaylanan tipe uymadığı tespit edildiğinde imalatçıdan kısa sürede uygun imalat değişiklikleri yapması istenir.
Eğer imalatçı bu isteğe uymayı başaramazsa onay geri çekilir.
Bakanlık, eğer onayın verilmemesini gerektiren bir durum tespit ederse onayı geri çeker. Bakanlık, yukarıda belirtilen durumlardan birinin varlığı ile ilgili olarak diğer bir üye ülke tarafından bilgilendirilirse bu üye ülkeye danıştıktan sonra, bu maddede yukarıda belirtilen hükümlere göre işlem yapar. Bakanlık ile üye ülke arasında onayın geri çekilmesi konusunda mutabakat sağlanamıyorsa, bu durumda Müsteşarlık aracılığı ile komisyona başvurur. Komisyon konuyu çözmek için gerekli işlemleri yapar. Bakanlık, tip onayını geri çekmeye karar verdiğinde, bu kararı derhal Müsteşarlık aracılığı ile diğer üye ülkelere ve Komisyona bildirir.
AT Doğrulaması
Madde 10 - AT Doğrulaması bir basınçlı kabın ilgili yönetmeliğin şartlarına uyup uymadığını tespitte yardımcı olmalıdır. Bu husus, doğrulama işareti ile tasdiklenir.
Madde 11 - Bir basınçlı kap, AT Doğrulaması için muayene kuruluşuna sunulduğunda; muayene kuruluşu, aşağıda belirtilen hususları kontrol eder:
a) Basınçlı kabın AT tip onayına tabi olan bir kap sınıfına ait olup olmadığını,
b) Basınçlı kap, AT tip onayına tabi olan bir kap sınıfına ait ise onaylanan tipi karşılayıp karşılamadığını ve AT tip onayı işaretini taşıyıp taşımadığını,
c) Basınçlı kap, AT tip onayına tabi olan kap sınıfına ait değil ise ait olduğu ilgili yönetmelikte belirtilen şartları yerine getirip getirmediğini,
d) Basınçlı kabın; deney sonuçları ve zorunlu işaretleri doğru olarak iliştirilmesi açısından ilgili yönetmeliğin gereklerini karşılayıp karşılamadığını.
İmalatçı, muayene kuruluşunun, imalat yerine girmesini ve muayene ile ilgili görevlerini yerine getirmesini engelleyemez.
Madde 12 - Bakanlık, muayene kuruluşlarını tayin ederken, bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesindeki yöntemleri izleyerek Ek III'teki kriterleri esas alır.
Madde 13 - Bakanlık, muayene kuruluşlarının listesi ile bu kuruluşların hangi muayeneleri yapabilmeleri için yetkilendirildiklerini belirten belgeyi Müsteşarlık aracılığı ile diğer üye ülkelere ve Komisyona bildirir.
Bakanlık, tayin ettiği muayene kuruluşunun Ek III'de belirtilen kriterleri karşılamadığını veya karşılamanın sona erdiğini tespit ederse, verilen yetkiyi geri alır. Bakanlık bu konuda Komisyon ve üye ülkeleri Müsteşarlık aracılığı ile derhal bilgilendirir.
Muayene kuruluşunun tayini, verilen yetkinin geri alınması ve yetkinin sınırlandırılması yetkisi sadece Bakanlığa aittir.
Madde 14 - Muayene kuruluşu, basınçlı kabın bu Yönetmeliğin 11 inci maddesinde ve Ek II'de belirtilen şartlar dahilinde AT Doğrulamasını yaptıktan sonra, EK II madde 3'de belirtilen düzenlemelere göre kısmi ya da son AT Doğrulama işaretini kab'a basar.
AT Doğrulama işaretlerinin şekli ve karakteristikleri ile ilgili esaslar EK II madde 3'de verilmiştir. Eğer ilgili yönetmelikte yer alıyorsa, muayene kuruluşu uygulanan muayeneleri ve sonuçlarını belirten bir rapor düzenler.
Madde 15 - Basınçlı kapların herhangi bir sınıfının ait olduğu ilgili yönetmelik AT Doğrulamasını kapsamıyorsa, imalatçı kendi sorumluluğunda bu ilgili yönetmeliğin gereklerini sağladığını ve tipin buna uygun olduğunu doğruladıktan sonra, aşağıda belirtilen işaretleri verir.
a) AT Tip Onayı gerekiyorsa, Ek I'in Madde 5.3'ünde belirtilen özel işareti,
b) AT Tip Onayı gerekmiyorsa Ek I'in Madde 5.4'ünde belirtilen özel işareti.
Ortak Hükümler
Madde 16 - Kap ve yardımcı teçhizatı ile ilgili olarak bu Yönetmelik ve ilgili yönetmelikte belirtilen işaretler her basınçlı kabın ve yardımcı teçhizatın görülebilir bir yerine okunaklı ve silinmez şekilde basılır.
Bakanlık, AT işaretleri ile karıştırılacak işaretleri ve açıklamaları basınçlı kaplar üzerine basılmasını yasaklamak için gerekli bütün tedbirleri alır.
Değişiklik Hükmü
Madde 17 - Basınçlı kabın tasarımında ve imalatında kullanılan metotların ve bunlarda yapılan değişikliklerin eşit derecede bir güvenlik sağlanması koşuluyla 5 inci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen ilgili yönetmeliklerin hükümlerinin tamamına uymasına gerek yoktur.
İlgili yönetmeliklerin her biri, bu gibi değişikliklerin yapılmasına veya yapılmamasına ait hükümleri açıkça belirtir.
Bu gibi durumlarda aşağıdaki prosedür izlenir.
a) Bakanlık, kabın tanımını veren veya değişiklik talebini destekleyen dokümanları ve uygulanan tüm deney sonuçlarının birer kopyasını Müsteşarlık aracılığı ile üye ülkelere ve Komisyona gönderir. Bu işlemler gizli yapılır.
b) Eğer yasal süre içerisinde, Komisyona iletilen konu hakkında hiçbir üye ülke itirazda bulunmamışsa ya da bir soru sormamış ise üye ülke gelen tüm talepleri değerlendirdikten sonra değişiklik kararını verir ve bu konuda diğer üye ülkeleri ve Komisyonu Müsteşarlık aracılığı ile bilgilendirir.
c) Eğer bir üye ülke yasal süre içerisinde herhangi bir cevap vermemiş ise bu değişikliği onaylamış sayılacaktır. Fakat söz konusu Bakanlık bu durumda herhangi bir cevabın olmadığını Komisyondan teyit ettirmek için başvurmak zorundadır.
d) Eğer konu Komisyona iletilmiş ve olumlu yönde karar alınmışsa Bakanlık talep ettiği şekilde değişiklik yapar.
e) Bununla ilgili dokümanlar söz konusu ülkenin dilinde ya da kabul edilebilir herhangi bir dilde sunulur.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM : Koruma Önlemleri ve Özel Hükümler
Koruma Önlemleri
Madde 18 - Bakanlık bir yada daha fazla basınçlı kabın bu Yönetmelik ve ilgili yönetmeliklerin şartlarını karşıladığı halde herhangi bir güvenlik tehlikesi meydana getirdiğini belirten sağlam delillere sahip ise basınçlı kap veya kapların satışa sunulmasını geçici olarak yasaklayabilir, yada özel şartlara bağlayabilir. Bu kararı gerekçeleriyle beraber Müsteşarlık kanalı ile Komisyona ve üye ülkelere vakit geçirmeden bildirir.
Komisyon 6 hafta içerisinde üye ülkelere danışarak konu ile ilgili gerekli işlemleri başlatır. Korunma tedbirlerini alan Bakanlık bu değişiklikler yürürlüğe girinceye kadar bu tedbirleri muhafaza eder.
Özel Hükümler
Madde 19 - Bu hüküm; kabın ilgili bir yönetmelik kapsamına girmediği durumda, 5 nci maddeye uygun olarak bu Yönetmeliğin kapsamına giren basınçlı kaplara uygulanır.
Böyle durumlarda aşağıdaki hükümler uygulanır.
a) Bakanlık, tasarımla ilgili ulusal kanunlara, idari hükümlere ve yönetmeliklere uygun olarak Ek IV'de belirtilen prosedüre göre seçilen muayene kuruluşu tarafından muayene edilen ve deneye tabi tutulan basınçlı kapları dikkate alacaktır.
b) Bu muayene ve deneyler, Ek IV'de belirtilen prosedüre göre, ülkede yürürlükte olan ulusal mevzuata ve eşdeğer olarak tanınan metotlara göre yapılacaktır. Yapılan bu muayene ve deneyler, kapların imal edildiği mahalde yapılabilecek şekilde olacaktır.
c) Bakanlık, ulusal dokümanlarla basınçlı kabın imal edildiği ülkedeki muayene kuruluşu tarafından verilen raporlara ve sertifikalara aynı değeri verecektir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM : Son Hükümler, Yürürlük ve Yürütme
Son Hükümler
Madde 20 - Bakanlık ve muayene kuruluşu, bu Yönetmelik ve ilgili yönetmeliklere uygun olarak AT Tip Onayının reddi, onayın geri çekilmesi ya da basınçlı kapların satışı veya kullanılmasının yasaklanması hususundaki her kararını sağlam temellere dayandıracaktır.
Madde 21 - Bakanlık, bu Yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra, Yönetmelik metnini Komisyona bildirmek üzere Müsteşarlığa iletir.
Madde 22 - Bu yönetmelik; Avrupa Birliğinin 76/767/EEC sayılı "Üye Devletlerin, Basınçlı Kaplar ve Bu Kapların Muayene Yöntemlerinin Ortak Hükümlerine İlişkin Mevzuatın Uyumlaştırılması Hakkında Direktifi" ile bu direktifin teknik gelişmelere uyarlanmasına ilişkin 88/665/EEC sayılı direktife uygun olarak hazırlanmıştır.
Yürürlük
Madde 23 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinden bir yıl sonra yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 24 - Bu Yönetmelik hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür.
EK I
AT TİP ONAYI
1. AT TİP ONAYI BAŞVURUSU
1.1 Başvuru ve yazışmalar ile ekleri Türkçe olarak yapılmalıdır.
1.2 Başvuru aşağıdaki bilgileri kapsamalıdır:
- İmalatçı firmanın veya yetkili temsilcisinin yada başvuru sahibinin adı, adresi, kapların imal edildiği yer veya yerlerin adresi,
- Kabın sınıfı,
- Kullanım amacı yada yasaklanan kullanımlar,
- Teknik özellikler,
- Varsa ticari ismi veya tipi.
1.3 Başvuru ilgili dokümanların iki nüshası ile yapılmalıdır.
1.3.1. Başvuruda aşağıdaki hususlar bulunur:
- Malzemelerin sipesifikasyonları, imalat metotları ve kabın mukavemet hesapları,
- Kaba bağlanan herhangi bir emniyet aygıtı,
- İlgili yönetmeliklerde belirlenen diğer işaretler ile bu yönetmelikte belirlenen onay ve doğrulama işaretlerinin konulacağı yerler.
1.3.2. Genel planlar ve uygun olduğunda önemli tasarım özelliklerinin ayrıntılı çizimleri.
1.3.3. İlgili yönetmeliklerde yer alan diğer bilgiler.
1.3.4. Kabın aynı modeli için başka bir AT Tip Onayı başvurusunun yapılmadığını belgeleyen bir bildirim eklenmelidir.
2. AT TİP ONAYI İNCELEMESİ
2.1. AT Tip Onayı incelemesi, planlar bazında ve gerektiğinde tip kaplar üzerinde yapılır.
a. Tasarım hesaplamalarının, imalat metodunun, işçiliğin ve malzemelerin kontrolü
b. Uygun olduğunda emniyet aygıtlarının, ölçme aletlerinin ve tesisatın kurulma metotlarının kontrolü.
3. AT TİP ONAYI SERTİFİKASI VE İŞARETİ
3.1. 7 nci maddede bahsedilen sertifika, tip muayene sonuçlarını ihtiva edecek ve madde 2.1'de onayın tabi olduğu her koşulu gösterecektir. Tipi tanımlamak ve uygun olan yerlerde fonksiyonların nasıl yerine getirildiğini izah etmek için gerekli açıklamalar ve çizimler eklenecektir. 7 nci maddede yer alan AT Tip Onay İşareti şekilsel olarak bir "
" harfiyle gösterilecek ve aşağıdaki hususları içerecektir.
- Yukarıdaki kısımda kabul edilebilir kronojik sırasına göre tasnif edilmiş ilgili direktifin seri numarası ve AT tip onayını veren ülkeyi tanımlayan büyük harf veya harfler (Belçika için B, Almanya Federal Cumhuriyeti için D, Danimarka için DK, Finlandiya için FI, Fransa için F, İtalya için I, İrlanda için IRL, Lüksemburg için L, Hollanda için NL, Birleşik Krallık için UK, Yunanistan için EL, Portekiz için P, İspanya için E, İsveç için S, Türkiye için TR) ve AT tip onay yılı, AT tip onayının atıf yaptığı ilgili direktiflerin numarası Konseyce kabul edildiği zamana göre belirtilecektir.
- Alt kasımda AT Tip Onay Numarası, bu husus madde 5.1.'de gösterilmektedir.
3.2 8 inci madde de düzenlenen ve şekilsel harf ile gösterilen, dikey eksen üzerinde simetrik olarak ters çevrilen işaret 3.1'in ilk paragrafında öngörüldüğü gibi, yukarı kısımda aynı bilgiyi ve aşağı kısımda da ilgili yönetmelikte bu şekilde yer alıyorsa AT Tip Onayına konu olmayan sınıfın referans numarasını içerir.
3.3 15 inci maddenin a bendinde belirtilen işaret, bir altıgen tarafından çevrilen AT Tip Onay İşareti ile aynıdır. Bu işaretin bir örneği 5.3'de gösterilmiştir.
3.4 15 inci maddenin b bendinde belirtilen işaret, bir altıgen tarafından çevrilen AT Tip Onayı muafiyet işaretidir. Bu işaretin bir örneği 5.4'de gösterilmiştir.
4. AT TİP ONAYININ YAYINLANMASI
4.1 İstenmesi halinde; AT Tip Onayı Sertifikasının kopyaları, basınçlı kabın açıklayıcı teknik dosyası, yapılan inceleme ve test raporlarının kopyaları da dahil olmak üzere üye ülke tarafından komisyona ve diğer üye ülkelere gönderilmelidir.
4.2 AT Tip Onayının geri çekilmesi 4.1'de belirtilen prosedüre göre yapılmalıdır.
4.3 AT Tip Onayını reddeden Bakanlık bu konu ile ilgili olarak diğer üye ülkeleri ve Komisyonu Müsteşarlık aracılığı ile bilgilendirmelidir.
EK I VE EK II'YE AİT TABLO
"AT Tip Onayı ya da AT Doğrulamasının Olası Kombinasyonlarını Resmeden Tablo" için lütfen ilgili Resmi Gazeteye bakınız.
EK II
AT DOĞRULAMASI
1. GENEL
1.1 AT Doğrulaması bir veya daha fazla aşamada yürütülebilir.
1.2. İlgili yönetmeliklerin hükümlerine tabi olarak;
1.2.1 AT doğrulaması yalnızca fabrikada bir bütün halinde imal edilen kaplar için bir aşamada yapılmalıdır. Ancak kaplar dağıtılmadan başka yerde monte edilebilir.
1.2.2 Tek parça olarak üretilen kapların doğrulaması iki veya daha fazla aşamada yürütülebilir.
1.2.3 Doğrulama; özellikle kabın onaylanan tipe veya kabın AT Tip Onayından muaf olma durumunda ise, ilgili yönetmeliğin hükümlerine uygunluğunu sağlamalıdır.
2. AT DOĞRULAMASININ YAPISI
2.1 İlgili yönetmeliklerin hükümlerine bağlı olarak doğrulama aşağıdaki işlemleri gerektirir:
- Malzeme karakteristiklerinin incelenmesi,
- Tasarım hesaplamalarının imalat metodunun, işçiliğin ve kullanılan malzemenin kontrolü,
- Dahili parçalar ve kaynaklar konusunda inceleme,
- Basınç testi,
- Her emniyet aletinin ve bağlanan ölçme ekipmanının muayenesi,
- Kabın çeşitli parçalarının dış incelemesi,
- İlgili yönetmelikte öngörüldüğünde performans testi.
3. AT DOĞRULAMA İŞARETLERİ
3.1. AT Doğrulama İşaretlerinin açıklaması:
3.1.1 İlgili yönetmeliklerin hükümlerine bağlı olarak bu Ek Madde 3.3'e göre konulan AT Doğrulama İşaretleri aşağıdakiler gibi olmalıdır.
3.1.1.1. AT Son Doğrulama İşareti iki damgadan oluşmaktadır.
3.1.1.1.1 Birincisi "e" harfinden oluşmalı ve aşağıdaki hususları içermelidir.
- Üst kısımda doğrulamanın uygulandığı ülke işareti (Belçika için B, Almanya Federal Cumhuriyeti için D, Danimarka için DK, Finlandiya için FI, Fransa için F, İtalya için I, İrlanda için IRL, Lüksemburg için L, Hollanda için NL, Birleşik Krallık için UK, Yunanistan için EL, Portekiz için P, İspanya için E, İsveç için S, Türkiye için TR) gerekli olduğunda bölgesel bir alt bölümü tanımlayan bir ya da iki numara.
- Alt kısımda, muayene kuruluşunun numarası ile birlikte, eğer uygunsa Bakanlığın işareti.
3.1.1.1.2 İkincisi ilgili yönetmelik gereklerine uygunluğu belirten doğrulama tarihini içeren altıgen şeklinde bir damga.
3.1.1.2 AT Kısmi Doğrulama İşareti sadece birinci damgadan ibaret olacaktır.
Kap eğer imalat yerinde monte edilemiyorsa ya da taşınması özelliklerini etkiliyorsa AT Doğrulaması aşağıdaki gibi yapılmalıdır:
- Kabın imal edildiği ülkenin muayene kuruluşu tarafından imalat yerinde AT gereklerine uygun olduğunun doğrulanması bu Ek madde 3.1.1.1.2'de tanımlanan "e" damgasının konulması, AT Kısmı Doğrulama İşareti olarak bilinmelidir,
- Kabın imal edildiği ülkenin muayene kuruluşu tarafından montaj yerinde AT gereklerine uygun olduğunun son doğrulaması bu Ek madde 3.1.1.1.2' de tanımlanan damganın konulması AT Kısmı Doğrulama İşareti ile birlikte ve AT Son Doğrulama İşaretini meydana getirmelidir.
3.2 İşaretlerin şekli ve ebatları
3.2.1 Bu Ek madde 3.1.1.1.1 ve Madde 3.1.1.1.3'de tanımlanan damga örnekleri aşağıdaki şekil 1 ve Şekil 2'de tanımlanmıştır.
İlgili yönetmelikler AT Doğrulama İşaretinin yerini ve boyutlarını belirleyebilir. İlgili yönetmeliklerde başka şekilde belirtilmediğinde, her işaretin harfleri ve numaraları en az 5 mm yüksekliğinde olmalıdır.
3.2.2 Ülkelerin muayene kuruluşları AT Doğrulama İşaretlerinin çizimlerinin kopyalarını karşılıklı olarak mübadele etmelidir.
3.3 İşaretlerin yerleştirilmesi
3.3.1 Kap AT gereklerine uygun bir şekilde son olarak doğrulandığında ve tanındığında AT Son Doğrulama İşareti kabın üzerine gereken pozisyonda yerleştirilmelidir.
3.3.2 Doğrulamanın birden fazla safhada yürütülmesi halinde AT Kısmi Doğrulama İşareti AT gereklerine uygun olduğu kabul edilen bir kaba veya kabın bir parçasına, imalat yerinde, muayene işlemi safhasında kapta damga yeri olarak belirlenen veya ilgili direktiflerde belirlenmiş olan kabın başka bir yerine yerleştirilmelidir.
"Şekil 1 için lütfen ilgili Resmi Gazeteye bakınız.
5. AT TİP ONAYI İLE İLGİLİ İŞARETLER
5.1 AT Tip Onayı İşareti"Örnek"te yer alan şekil için lütfen ilgili Resmi Gazeteye bakınız.
5.2 AT Tip Onayından Muafiyet İşareti "Örnek"te yer alan şekil için lütfen ilgili Resmi Gazeteye bakınız.
5.3 AT Tip Onayı İşareti ve AT Doğrulamasından Muafiyet "Örnek"te yer alan şekil için lütfen ilgili Resmi Gazeteye bakınız.
5.4 AT Tip Onayı ve AT Doğrulamasından Muafiyet "Örnek"te yer alan şekil için lütfen ilgili Resmi Gazeteye bakınız.
5.5 İlgili Yönetmelikler, AT Tip Onayı ile ilgili işaretlerin yerleştirilmesini ve boyutlarını belirleyebilir. İlgili yönetmelikte başka türlü belirtilmediyse, her işaretteki harfler ve numaralar en az 5 mm yüksekliğinde olmak zorundadır.
EK III
AT DOĞRULAMASINI UYGULAYACAK OLAN MUAYENE KURULUŞLARINI TAYİN EDERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ASGARİ KRİTERLER:
1. Muayene kuruluşunun yöneticisi ve doğrulama testlerini uygulamaktan sorumlu personel, muayene edilecek kapların ya da teçhizatın tasarımcısı, imalatçısı, tedarikçisi, montaj sorumlusu ya da bunların yetkili temsilcisi olamazlar. Bu kişiler, kapların veya teçhizatın tasarımına imalatına, pazarlamasına, tanıtımına ya da bakım hizmetlerine doğrudan katılamazlar veya bu faaliyetleri yürütenleri temsil edemezler.
2. Muayene kuruluşunun teknik yeterliliği haiz personeli, doğrulama testlerini bütünlük içerisinde uygulamak zorundadır. Personel, özellikle doğrulama sonuçları ile doğrudan ilişkili olan kişi veya kişilerden, kararlarını muayene sonuçlarını etkileyebilecek finansal baskılardan ve özendirmelerden bağımsız olmalıdır.
3. Muayene kuruluşu, doğrulamalarla ilgili idari ve teknik görevleri tam olarak yerine getirmek üzere gerekli personeli bulundurmalı ve yeterli teçhizata sahip olmalıdır.
4. Muayeneden sorumlu teknik personel aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır.
- Yeterli teknik ve mesleki eğitim almış olmalı,
- Uygulanan testlerin gerekleri hakkında yeterli bilgi ve deneyime sahip olmalı,
- Testlerin doğruluğu için gerekli olan sertifikaları kayıtları ve raporları hazırlama kabiliyetinde olmalıdır.
5. Muayene personeli mutlaka tarafsız olmalıdır. Ücretleri uygulanan testlerin sayısına yada bu testlerin sonuçlarına bağlı olmamalıdır.
6. Sorumluluk milli kanunlara göre devlet tarafından üstlenilmemiş ise muayene kuruluşu sorumluluğu almalı ve üçüncü taraf sigortayı sağlamalıdır. Ya da Bakanlık testlerinden doğrudan sorumlu olmalıdır.
7. Muayene kuruluşu personeli görevlerini yürütürken bu Yönetmelik ve ilgili yönetmelikler veya bunlarla ilgili milli mevzuatlar çerçevesinde elde edilen bütün bilgiler hakkında mesleki gizliliği sağlamalıdır. Faaliyetlerini yürüttüğü ülkedeki yetkili idari makamlar kapsam dışıdır.
EK IV
TANIMLAR
Menşe Ülke : Basınçlı kabın imal edildiği üye ülke.
Alıcı Ülke : Basınçlı kabın ithal edileceği veya pazarlayacağı ve/veya hizmete konulacağı üye ülke.
Menşe İdare: Menşe ülkenin yetkili idari makamları.
Alıcı İdare: Alıcı ülkenin yetkili idari makamları.
PROSEDÜR
1. Bir imalatçı bir basınçlı kabı yada tek bir tipin birden fazla basınçlı kaplarını ihraç etmek istediğinde, kendisi yada temsilcisi 19 uncu maddeye göre ve alıcı ülkeninkiler dışında bir muayene kuruluşu tarafından alıcı ülkede ortaya konan metotlara göre uygulanacak doğrulama testlerini talep eden bir başvuruyu alıcı idareye doğrudan yada alıcı ülkedeki ithalatçı kanalıyla dolaylı olarak gönderecektir.
İmalatçı yada yetkili temsilcisi başvurusunda hangi muayene kuruluşunu seçtiğini belirtmelidir. Bu seçimi 13 üncü madde dahilinde menşe ülke tarafından gönderilen listeden yapmak zorundadır. Fakat bu prosedürden hariç olarak kapların az sayıda özel olarak imal edilmesi yada kapların tüketici veya onun tayin ettiği danışmanlık kuruluşu tarafından sağlanan bilgi ve tasarımlanması durumlarında, menşe üye ülkenin bir muayene kuruluşu 13 üncü maddede belirtilen listede bulunsun yada bulunmasın alıcı idarenin bu seçimi uygun görmesi ile tüketici tarafından seçilebilir. Alıcı idare almış olduğu bu kararı menşe idareye bildirmelidir. Eğer biliniyorsa tüketici ve ithalatçının adı başvuruda gösterilmelidir.
Başvuru; kap yada tiple ilgili çizimleri ve hesaplamaları, malzeme spesifikasyonlarını, imalat prosesleri hakkındaki bilgileri, imalat süresindeki doğrulama metotlarının detaylarını, aynı tipten bir kabın yada kapların planlara uyup uymadığını, alıcı ülkenin basınçlı kaplarla ilgili yasal gerekleri yerine getirip getirmediği gibi imalatçı yada temsilcisinin alıcı idarenin kararına yardımcı olabileceğini düşündüğü bilgileri içeren bir dosya ile desteklenmelidir.
Dokümanlar alıcı ülkenin dilinde veya dillerinde yada bu ülkede kabul edilen başka bir dilde 4 kopya olarak verilmelidir.
2.
2.1 Alıcı idare dosyayı aldıktan sonra en kısa sürede cevap vermelidir.
2.2.1 Alıcı idare dosyanın birinci bölüm dahilindeki bütün bilgileri içerdiğini tespit ederse dosyadaki dokümanların kapsamlı bir incelemesini üç ay içerisinde yapmalıdır.
2.2.2 Alıcı idare dosyanın birinci bölüm dahilindeki bütün bilgileri içermediğini tespit ederse, daha detaylı bilgi sağlaması için başvuru sahibini, dosyayı alışından itibaren bir ay içerisinde bilgilendirir. Dosyanın tamamlanmasından sonra madde 2.2.1'deki prosedür takip edilmelidir.
2.3.
2.3.1 Dosyanın kapsamlı olarak incelenmesinden sonra kap yada kapların ilgili belgelere uygun olarak imal edildiği veya imal edilmesinin tasarlandığı ve alıcı ülkede basınçlı kaplara ilişkin zorunlu gerekleri karşıladığı anlaşılırsa veya bu gereklerden bir sapma olmasına rağmen uygunluğu kabul edilirse alıcı idare başvuru sahibini madde 2.2.1'de belirtilen süre içinde bilgilendirecektir.
Başvuru dahilindeki kap yada kap tipleri alıcı ülkenin yönetmeliklerinin kapsamında değilse; alıcı idare kapların menşe ülkedeki basınçlı kaplarla ilgili yönetmeliklere uygun olmasını talep edebilir.
2.3.2 Dosyanın kapsamlı incelenmesinde kap yada kap tiplerinin ilgili dokümanlara göre imal edildiği yada imal edilmesi amaçlandığı fakat alıcı ülkedeki basınçlı kaplarla ilgili yasal gerekleri karşılamadığı ve bu gereklerden bir sapma olduğu tespit edilirse, alıcı idare madde 2.2.1'de belirtilen süreç dahilinde başvuru sahibine bildirimde bulunmalı, kap yada kap tipleri kabul edilecekse hangi hükümlere uyulmadığını ve hangi hükümlere uyulmasının zorunlu olduğunu belirtmelidir.
Aynı zamanda alıcı ülkede yürürlükte olan basınçlı kaplarla ilgili yönetmeliklerin gerektirdiği imalat gerekleri ve kontroller, testler ve doğrulamalardan başvuru sahibini bilgilendirmelidir.
Başvuru sahibi kap yada kap tipi ile ilgili olarak tasarım, imalat projesi ve/veya doğrulama metotlarını şartları sağlamak üzere tadil etmeye hazırlanıyorsa, başvuru dosyasını buna göre tadil etmelidir.
Tadil edilen dosyanın alınması üzerine madde 2.2.1'de belirtilen prosedür takip edilmeli ancak, inceleme süreci iki aya indirilmelidir.
2.3.3 Madde 2.3.1 ve madde 2.3.2'de belirtilen farklılıklar kabul edilirken yada reddedilirken alıcı idare tarafından kullanılan kriterler alıcı ülkede yerleşik bulunan imalatçılara uygulanan kriterlerle aynı olmalıdır.
2.4 Dosyanın incelenmesindeki ücretler, vergiler yada diğer harçlar alıcı ülkede uygulanan kurallarla belirlenenlerle aynı olmalıdır.
3. Bu Ek madde 1 gereğince seçilen muayene kuruluşu alıcı idare tarafından gereken işlemleri yürütecektir.
4. Alıcı idare tarafından gereken kontroller, testler ve doğrulamalar uygulandıktan ve sonuçlar ikna edici bulunduktan sonra, muayene kuruluşu, imalatçı yada onun temsilcisine ve alıcı idareye, kullanılan kontrol test ve doğrulama metotlarının ve elde edilen sonuçların alıcı ülkenin gereklerine uygun olduğunu doğrulayan kontrol, test ve doğrulama raporları ile sertifikaları vermelidir.
Eğer kontrol sonuçları ikna edici değilse, muayene kuruluşu başvuru sahibini ve alıcı idareyi bilgilendirmelidir.
Bu dokümanlar alıcı ülkenin dilinde yada bu ülkece kabul edilebilecek diğer bir dilde hazırlanmalıdır.
5. Kontrolleri ve testleri uygulamak için ücretler, vergiler ve harçlar, muayene kuruluşunun kuralları gereğince olmalıdır.
6. Alıcı idare, kendisine gönderilen bütün plan ve dokümanların gizli kalmasını sağlamalıdır.
-
İlgilenen arkadaşlar için Ankara'da dalış kulüplerinin scuba tüplerine test uygulayan Habaş'ın internet sitesinden alıntıdır.
Yüksek Basınçlı Tüplerin Bakımı :
Tüplerin bakımı için TS 7450'de belirtilen farklı kontrol safhaları aşağıda özetlenmiştir.1-Tüpler içerisinde gaz olup olmadığının kontrolü :
Vananın açık olması kesinlikle tüp içerisinde gaz olmadığını ifade etmez, vana kirlenme ve/veya kilitlenme suretiyle kapalı olabilir. Tüpte gaz var ise, tespit edilip boşaltılmalıdır.2-Tüp koruma başlığının ve vananın sökülmesi :
Tüpün üzerindeki koruma başlığı çıkarıldıktan ve tüp içerisinde gaz olmadığından emin olduktan sonra, vana dönme momenti kontrollü torkmetre ile sökülür.**************************************************************************************************
3-Tüp boynunda markalamış bilgilerin okunması ve tesbiti:
İmalatçı firma tarafından yazılan bilgiler,
- İmalatçı adının,
- İmalatçı tarihinin,
- İmalatçıya ait tüp numarasının
- İşletme basıncı ( İB ) ve test basıncının ( TB ),
- Boş ağırlığının ( vana ve kapak dahil ), tespit edilmesi gerekmektedir.Aşağıda belirtilen durumlarda tüpler hurdaya ayrılmak suretiyle imha edilirler.
· İmalatçı firması bilinmeyen,
- Ağırlığının belirli miktarı kaybeden,
- Tüp üzerindeki bilgilerde değişiklik yapılmış olan,
- Ağırlığı, test basıncı, tarihi, tüp numarası v.s.. den herhangi biri belirtilmeyen tüpler.**************************************************************************************************
4-Tüpün Fiziksel kontrolü :
4-a Tüpün Dış Yüzey Muayenesi :
Tüpün boyun ve gövde kısmı aşağıda belirtilen hususlar yönünden incelenir;
- Çarpma, çökme olup olmadığı,
- Tüp yüzeyinde derin çizik, ezik ve çatlak olup olmadığı,
- Metalde ve kaynakta (dikişli tüpler için) kopma olup olmadığı,
- Metal, ilavesinin olup olmadığı,
- Tüp ayak bağlantı yerinin çökmesi,
- Kalibrasyonlu bir kantar yardımı ile ağırlık ölçümü yapılarak tüp üzerinde yazılı dara bilgisi ile karşılaştırılması sureti ile genel korozyon tesbiti,
- Ultrasonik kalınlık ölçme cihazı vasıtası ile et kalınlığındaki değişimin tesbiti,
- Yangın izi belirtisinin bulunup bulunmadığının tespiti,
amacıyla ayrıntılı olarak muayeneden geçirilir. Yukarıda belirtilenlerden herhangi birinde veya birilerinde TS7450 standardında belirtilen şartları ve toleransları karşılayamayan tüpler, bir daha kullanılmayacak şekilde tahrip edilerek hurdaya ayrılır.4-b Tüpün iç kısmının muayenesi :
Özellikle dip kısmındaki korozyon izlerinin ve çatlakların meydana çıkarılması için tüpün iç kısmı fırçalandıktan sonra ayrıntılı olarak muayeneden geçirilir. Bu muayene sadece soğuk ışık lambası ile yapılabilir.
5- Hidrostatik test :Hidrostatik test, tüplerin tehlike yaratmadan kullanılabilmesi için, dolum basıncının 1,5 katı basınca tabi tutulması işlemidir. Standarda uygun olarak imal edilen ve işaretlemeleri yapılan tüp üzerinde tüplerin işletme ve test basınçları belirtilmiştir. İmalatçı firma bu standarda göre tüpleri imal eder. İsminden de, anlaşılacağı gibi hidrostatik test su ile yapılan testtir. Tüpün hava ve gaz ile ani basınçlandırılması sonucu tehlikeli boyutta patlamasının önüne geçebilmek için tüpün su ile doldurulması ve su basıncına tabi tutulması sureti ile gerçekleştirilir. Tüpün kopma ve deformasyona uğramadan, TS7450'de belirtilen esneme toleransları ile bu testten olumlu netice alması halinde, boyun kısmına damga basılır ve test tarihi yazılır.6- Tüpün iç kısmının kurutulması:
Tüp içerisindeki hidrostatik test suyunun boşaltılmasından sonra, daha sonradan oluşabilecek her türlü korozyonun önüne geçebilmek için, iç kısım Kuru Hava veya Azot ile kurutulur. -
Yazılan bu kadar yorumdan sonra elimdeki tüfeği kullanmaktan korkar oldum.
6,35 kırmalı ya devammı etsem ne yapsam Özellikle tüpün patlama olasılığı, ateşli silah kullanırken bile gözünü kırpmayan beni korkuttu.
Kaliteli bir yabancı marka almadığıma pişman olmadım desem yalan olur.
Saygılarımla, -