Son günlerde ortalığı PCP'leri yakıp kavurduğu bugünlerde, PCP alamayıp ta elindeki yaylı-pistonlu'dan soğuyan arkadaşlara ithafen yazıyorum
PCP tüfekler gerek güç gerekse isabetlilik açısından tartışmasız daha iyi tüfekler, fakat kusursuz hiçbirşey olmadığı gibi en iyi PCP'lerde bile bazı kusurlar bulunur (tabi bu kusur bazılarına göre kusur sayılmayacaktır) öncelikle iyi bir yaylı'nın standart hali ile iyi bir PCP'ye namlu çıkış hızı olarak oldukça yakın olduğunu hatırlatmak istiyorum örneğin Diana Mod 48 .22 kalibre için namlu çıkış hızı 890-900 fps'dir, buna mukabil yeni gözbebeklerimiz FX'lerden T12=870 fps, GLAD:950 fps (maximum güçte) REVO:930 fps (maximum güçte)'tir. Gördüğünüz gibi standart kullanımda yaylı silahlar PCP'lerde çok da geride olmadıkları gibi onlarla yarışabilir durumdadırlar (mod'lanmış tüfekler konumuz dışındadır), PCP'lerin en büyük avantajı atış esnasında nredeyse sıfır titreşim sebebi ile isabetlilikte yaylılardan bir gömlek üstündürler, ancak bu da bizazcık göreceli bir durumdur, forumun grupmanlar bölümünde 50 metreye kadar yapılan atışlarda yaylı'lar ile PCP'ler arasında öyle "vay be" dedirtecek bir isabet üstünlüğü pek de yok gibidir (50 metreden sonrası için PCP'ler tartışmasız üstündür).
Ancaaak bunların dışında pcp'lerin bazı kullanım anında ek "yük" leri vardır;
1.Kısıtlı atış imkanı, basınçı hava ihtiyacı
2.Scuba tüpü ile bu sorun çözülüyor ama scuba'da zayıflayınca; scuba hamallığının yanında birde kullanıma bağlı olarak haftada-ayda bir scuba'yı doldurtmak gerekiyor
3.PCP'lerde ortalama 15-20 atıştan sonra tüp zayıfladığından vuruş noktası değişmektedir, bunu önlemek için tüp dipek tüfeğe bağabailir ama bence tehlikeli oluyor biraz.
- yaylılarda kurmak için az bir güç harcamak gereksede bu pompa ile tüpü doldurmaya çalışmaktan bence çok daha kolaydır.
- yaylılarda dizelleme düzene girdikten sonra atışlar oldukça stabildir
- yaylı tüfekler ağırdır ama PCP tüfek + 10 lt Scuba kada değil
- Yaylı tüfeği elinize alıp dolaşmaya çıkar ve istrseniz 3-5 km yürüyebilirsiniz, PCP+Scuba ile bunu yapmak daha zordur
- yaylılarda pcp'ler gibi modifiyelenebilir, iyi mod'lanan bir yaylı ortalama pcp'lerin bazılarını rahatlıkla geride bırakabilir.
Umarım benim gibi PCP almak isteyip te şu anda herhangi bir sebepten alamayanları biraz da olsa rahatlatabilmişimdir.
Sloganımız:
Yaylı'mı seviyorum