- Resmi Gönderi
Havalı tüfek ve havalı tabancalar son zamanlar da kişiler tarafından sık sık tercih edilen tüfek ve tabanca türleri arasında yer almaktadır. Havalı tüfekler ve havalı tabancalar hakkında ki yasal mevzuat ile ilgili detaylı bilgiye geçmeden önce detaylı bir şekilde havalı tüfek ve havalı tabancaları incelemek gerekmektedir.
Havalı tüfek, hava basıncı (CO2 tüplü) ve elektrikli olan tüfekleri ifade etmektedir. Kendi içerisinde bir çok çeşidi olan havalı tüfekleri kişiler kendi zevk ve ihtiyaçlarına göre rahatlıkla tercih edebilmektedir.
Havalı tabanca, sıkıştırılan hava aracılığı ile etrafa saçma atabilen tabanca çeşitlerinden bir tanesidir. Tıpkı havalı tüfeklerde olduğu gibi birbirinden farklı özellikler de çeşitleri bulunan havalı tabancalar bulunmaktadır.
Havalı Tabanca ve Havalı Tüfekler; 2521 Sayılı AVDA VE SPORDA KULLANILAN TÜFEKLER, NİŞAN TABANCALARI VE AV BIÇAKLARININ YAPIMI, ALIMI, SATIMI VE BULUNDURULMASINA DAİR KANUN kapsamındadır.
AlıntıTanım Olarak;
2521 Sayılı AVDA VE SPORDA KULLANILAN TÜFEKLER, NİŞAN TABANCALARI VE AV BIÇAKLARININ YAPIMI, ALIMI, SATIMI VE BULUNDURULMASINA DAİR KANUN
Madde 3 – Bu Kanun kapsamına giren;
b) Spor ve nişan tüfekleri ve tabancaları: Hava ve gaz basıncıyla çalışan ateşsiz, namluları yivli veya yivsiz olan, uluslararası standartlara uyan tüfek ve tabancalardır.
Havalı tabanca ve havalı tüfekler, sıkıştırılmış hava yardımıyla saçma atabilen silah çeşididir. Bunlar, hava pistonlu (kurmalı) ya da karbondioksit tüplerle çalışabilir.
Kanunda ve yönetmelikte havalı tüfek ve tabancalar için ruhsat gerektiği konusunda bir hüküm bulunmamaktadır. Havalı tüfek ve tabanca almak isteyen kişi av tüfeği satışı yapan bayiden gidip alabilir. Alan kişi (müşteri) kimlik belgesi ve açık adresini gösterir belgeyi ibraz etmekle ve satıcı (bayi) bu alıcının kimlik ve adres bilgisi ile satın aldığı havalı silahın cins, marka, çap ve seri numarasını liste halinde 1 ay içinde mülki makama vermek zorundadır.
Alıntı2521 Sayılı AVDA VE SPORDA KULLANILAN TÜFEKLER, NİŞAN TABANCALARI VE AV BIÇAKLARININ YAPIMI, ALIMI, SATIMI VE BULUNDURULMASINA DAİR KANUN
Satışta aranacak belgeler:
Madde 8 – Yivsiz tüfeklerin satışında; satıcıdan satıcılık belgesi, alıcıdan (...) mahallin en büyük mülkiye amirinden alınacak yivsiz tüfek satın alma belgesi aranır. Hava ve gaz basıncı ile çalışan ateşsiz tüfek ve tabanca satışlarında bu belge aranmaz.
Satıcılar bir ay içinde, önceki ay sattıkları tüfek ve nişan tabancalarının cins, marka, çap ve seri numaraları ile alıcının açık adresini, yivsiz av tüfekleri alıcıları tarafından ibraz edilen yivsiz tüfek ruhsatnamesi veya yivsiz tüfek satın alma belgesinin tarih ve numarasını da gösteren listeleri mahallin en büyük mülkiye amirine vermek zorundadırlar.
Havalı tüfek ve tabancaların 18 yaşından küçüklere satışı ile avda ve yerleşim yerlerinde kullanılması yasaktır.
AlıntıDİKKAT: Havalı silahlar, faturası ile birlikte, kılıf veya çantası içerisinde araçların bagajında nakledilebilir veya taşınabilir. Nakil işlemini bu şekilde yapmayanlara 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 43.maddesine istinaden para cezası uygulanır.
İDARİ YAPTIRIMLAR
Havalı tüfek ve tabancaların taşınması ile ilgili 2521 sayılı kanunda her hangi bir ruhsata tabilik ve cezai hüküm v.b düzenleme bulunmamakta ancak taşındığı esnada bayi tarafından düzenlenen fatura ile birlikte taşınması tavsiye edilmektedir. Ancak bu silahların 5326 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında park, meydan, cadde veya sokaklarda görünür bir şekilde taşıyan kişilere 43. maddeden idari para cezası uygulanabilir.
Alıntı5326 Sayılı KABAHATLER KANUNU
Silah taşıma
Madde 43 - (1) Yetkili makamlardan ruhsat almaksızın kanuna göre yasak olmayan silahları park, meydan, cadde veya sokaklarda görünür bir şekilde taşıyan kişiye, kolluk tarafından elliTürk Lirası idarî para cezası verilir.
*2023 yılı itibariyle 5326 Sayılı Kanun 43. Maddesine istinaden 617 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
Kanun ve yönetmelik maddelerinde belirtilen idari para ceza tutarları her yıl yeniden değerlemeye Tabi olur.
Havalı Tabanca ve Havalı Tüfeklerin av da kullanılması 4915 sayı Kara Avcılığı Kanunu 6. maddesi 2. paragrafında yasaklanmıştır, 24. maddesinde uygulanacak idari yaptırım belirtilmiştir.
AlıntıDaha Çok Göster4915 Sayılı KARA AVCILIĞI KANUNU
Avlanma esas ve usulleri
Madde 6
(...) Zehirle avlanmak yasaktır. Haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış otomatik, yarı otomatik, pompalı ve benzeri yivsiz av tüfekleri ile havalı tüfek ve tabancalar avda kullanılamaz.
(...)
Avlanma esaslarına uymama ve belgesiz avlanma
Madde 24 - (Değişik: 23/1/2008-5728/510 md.)
6 ncı maddenin ikinci ve üçüncü fıkralarında sayılan zehirle avlanma hariç diğer yasaklara ve esaslara aykırı hareket edenlere her bir aykırılık için ayrı ayrı olmak üzere yüzelli Türk Lirası idarî para cezası verilir.
(...)
*2023 yılı itibariyle 4915 Sayılı Kanun 24/1 Maddesine istinaden 1.535 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
Kanun ve yönetmelik maddelerinde belirtilen idari para ceza tutarları her yıl yeniden değerlemeye Tabi olur.
Ayrıca havalı silah, ilgili kanunun 20.madde 2. paragrafı ve 28. madde 2.cümlesine göre avlanmada kullanması yasak olan vasıta olarak mülki amir onayı ile mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir. Eğer avda hayvan öldürülmüşse 4915 Sayılı Kanun Kapsamında ayrıca işlem yapılacaktır.
AlıntıDaha Çok Göster4915 Sayılı KARA AVCILIĞI KANUNU
Suç ve kabahatlerin takibi
Madde 20 - (Değişik: 23/1/2008-5728/506 md.)
(...)
Genel kolluk ile, av yasaklarının takibi ile görevli olan av koruma memurları ve saha bekçileri, bu Kanunda belirtilen yasaklara aykırı hareket edenleri avlanmadan men etmeye, haklarında tutanak düzenlemeye; yasaklanan fiillerin konusunu oluşturan veya bu fiillerin işlenmesi suretiyle elde edilen canlı veya cansız hayvanlar ve bunların türevleri ile avlanmada kullanması veya avlaklarda, pazaryeri ve ticarethanelerde bulundurulması yasak olan eşya ve vasıtalara elkoymaya ve bu amaçla yakalamaya görevli ve yetkilidir.
(...)
Avdan men etme ve mülkiyetin kamuya geçirilmesi
Madde 28 - (Değişik: 23/1/2008-5728/513 md.)
Bu Kanunla yasak edilen fiilleri işleyenler derhal avdan men edilir.
Bu Kanunun 20 nci maddesi kapsamında elkonulan av hayvanları ve türevleri ile sair eşyanın mülkiyetinin kamuya geçirilmesine mahallî mülkî amir tarafından karar verilir.
(...)