QUACKENBUSH BIGBORE 512 YARDA ATIŞLARI

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • bu alet gerçekten 500 yard mesfeye gidip o tahtayı delebilir mi?

    sitesinde bir silahta 500 fp güç
    ürettiği yazıyor
    http://www.quackenbushairguns.com/LA_Outlaw.htm

    burada başka bir görüntü var
    http://www.bigboreairguns.com/lasso/cookin2.wmv

    geç yüklenebilir

    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen MADMAX (13 Ocak 2009 00:25).

  • Quackenbush La Outlaw, 430 grain mermiyi 732 fps ile atıyormuş.
    Winchester 45-70 mermisinin (300 grain) BC si 0.307.
    430 grain merminin BC sinide aynı kabul edersek, 732 fps ile atılırsa, 500 yardadaki hızı 600 fps civarı ve enerjisi de 340 fpe olur.
    Tahta dahil pek çok şeyi delebilir.

  • tüfek değil top o ne biçim pallet öyle yüreğim ağzıma geldi :)

  • eğik atışın serbest cisim diyagramında

    1-yatay hız VX=***
    2-düşey ız VY=***
    3-0.5g*t^2 düşey hıza bağlı olarak düşme miktarı
    4-m*g*k k havanın cisme uyguladığı kinematik viskozite m kütle g yerçekimi
    şimdi 1 ile 4 zıt yönde ve menzili yani max. uçuş süresini bu belirler biz havanın sürtünmesiz olmadığını biliyoruz ( max uçuş süresi bu denklemden artacak yatay hız yavaşlayacak ) ve 2-3 farkı1-4 bağıntısında ağır bir mermi ile t süre arttacağından düşme farkı fazlalaşacak
    biri bana yatay hız ile kinematik viskozitenin ve bunlara bağlı olarak düşey hareketini irdelsin ya lütfen

  • Şöyle ki; havasız ortamda ağır kütleli cisim düşük kütleli cisimle aynı hızda atılırsa aynı miktarda düşme yapar. Burada hemfikiriz sanırım.

    Havanın sürtünmesini de hesaba katarsak cismin BC (Ballistic Coefficient) Katsayısını da hesaba katmamız gerekir. Yani hava sürtünmesi hareket halindeki cisme direnç oluşturur balistik verimlilik cismin bu dirençten etkinlenme miktarını verir. Bu durumda iki cismin de BC katsayısı aynı ise ikisi de aynı miktarda dirençle karşılaşır, t birim sürede aynı miktarda kinetik hız kaybeder, uçuş süreleri aynı kalır ve doğal olarak aynı miktarda dikey düşüş yaşarlar.

    Air Arms S400 MPR-FT .177/ Hawke Optics Sidewinder 30 Tactical 8.5-25x42
    Air Arms S410-SL Xtra FAC .22 / BSA Deerhunter 8-32x44 SWF
    Webley Raider 10 .22

    A Rh + fakat benden başkasına yaramıyor. =/

  • mühendisbey,
    Yatay hareket eden cisimlerdeki yükseklik kaybı (düşme) miktarını veren formülü vermişsiniz :
    h=1/2*g*t^2, burada , bu kaybın cismin kütlesinden bağımsız olduğu görülüyor.
    Etken faktörler, yerçekimi ivmesi ve zaman. Yerçekimi ivmesini sabit kabul edersek, düşmenin, kütleden bağımsız olarak sadece zamanla ilintili olduğunu görürüz.
    4 numaralı formülünüz yetersiz, kütlenin hava direnci ile doğrudan bağlantısı yoktur, ayrıca ben formülde hız da göremiyorum. (hareket olmadan hava direnci olmaz.)

    Cisimlerin hava içerisindeki hareketleri, balistikte (havacılıkta da böyledir) dört bölümde incelenir.
    1- Subsonic (ses altı) v < 0.8M
    2- Transonic (geçiş bölgesi) 0.8M < V < 1.2M
    3- Supersonic (ses üstü) 1.2M < V < 5M
    4- Hypersonic V > 5M

    Hava direnci veya havanın sürtünme katsayısı diye sabit bir değer yoktur. Merminin hareket yönüne dik kesit alanı, profili, boyu ve yüzey pürüzlülüğüne ilaveten hareket hızına bağlı olarak farklı kuvvetler oluşur.
    Hava içinde hareket ederken karşılaşılan bu kuvvet merminin yavaşlamasına sebep olur. Bu kuvvete karşı koyan kuvvet ise merminin kinetik enerjisidir. Yani burada hızın yanında kütle de devreye girer.
    Aynı hızla atılan bir misket ve misketin iki misli ağırlığındaki süpersonik tasarımlı mermiden en çabuk yavaşlayan ve eşit menzilde daha fazla düşen, misket olacaktır.

    Balistikte mermi yolunu hesaplarken pek çok değişkenle uğraşmak yerine, ağırlık, profil, kesit alan v.s. gibi pek çok etkenin bileşiminden oluşan ve merminin birim zamandaki yavaşlaması ile ilintili bir faktör kullanılır. (BC veya Ballistic coefficient)
    Hız - yörünge hesabı yapan pek çok program bu faktöre göre işlem yapar. Yalnız burada atlanmaması gereken nokta, bu faktörün, ancak belirli bir hız aralığında doğru sonuç vereceğidir.
    Merminin hareketi esnasında karşılaşacağı kuvvetin hıza göre değişimi aşağıdaki grafikteki gibidir.

     [Resim Engellendi: http://s11b.directupload.net/images/090113/yfqvoakl.gif]

    Bu grafikten de anlaşılacağı gibi, subsonic bölgede ölçümle veya hesapla ulaşılan BC değeri, transonic veya supersonic bölgede geçerli değildir. Gene bu grafikten açıkça anlaşılacağı üzere, süpersonic mermiler için en riskli bölge transonic bölgedir. (Merminin ses üstü hızdan ses altı hıza geçtiği bölge)
    Bu nedenle ateşli silahlarda silahın hassas atış yapma menzilinin, mermi hızının transonic hıza düşme mesafesi kadar olduğu kabul edilir. Transonic bölgeden geçerken mermi aşırı direnç ve vibrasyon gibi nedenlerle uçuş yolundan sapabilir.
    Yeri gelmişken şunu da belirteyim : BC leri çok düşük olan havalı silah mermileri (pelletler) ses hızı üstünde atıldıkları zaman, çok kısa bir mesafede ses altı hızlara inerler ve bu arada yörüngeleri az veya çok değişir. Bu nedenle ses üstü hızlar yerine, daha ağır pelletlerle ses hızının altında atışlar yapılması daha uygundur.

  • sevgili üstadım ihtiyar hocam değerli açıklamalarınız için teşekkür ederim yani olayı şöyle mi değerlendirmek gerekiyor ağır pellete uygulanan kinematik viskozite hafif pellete uygulanana göre daha yüksek olacağından hava da olsa yörüngesindeki yüzeye daha iyi aderans sağlayacağından aynı nokta da hedefe varır

    doğru mu anladım

  • abi bunlar doktor terimlerimi böyle ben hiç bişey anlamadım. mühendis değilimde

  • Kinematik viskoziteye fazla takılmayın. Tanım olarak kinematik viskozite, absolut viskozitenin akışkan yoğunluğuna bölünmesi ile elde edilen değerdir.
    Havada yüksek hızla hareket eden cismin önünde ve çevresinde basınç dalgaları oluşur, hız değiştikçe bu basınç değerleri ve dolayısı ile akışkanın (havanın) yoğunluğu değişir.
    Yani hesaplarda kullanılabilecek sabit bir kinematik viskozite değeri yoktur.

    Basit anlatımla, tasarım olarak birbirinin aynı fakat yoğunluğu farklı iki maddeden, mesela alumiyum ve demirden yapılmış iki mermiyi aynı hızla fırlatırsanız demir olan hızını daha uzun süre muhafaza edip daha uzağa gidecektir. Karşılaştıkları direnç (karşı kuvvet) aynı olmasına rağmen, kinetik enerjisi daha yüksek olan demir mermi bu karşı kuvvete daha uzun süre karşı koyacaktır. Yani merminin ağırlığı kadar kesit yoğunluğu da (sectional density) önemlidir. Mermilerin BC lerinin hesabında da bu değer kullanılır.
    Özetle, ağır mermiler aynı formda hafif mermilerden daha yüksek BC değerine sahiptirler ve aynı hızla atılınca daha uzağa giderler. Diğer taraftan ağırlıkları ve tasarımları farklı iki merminin BC değerleri aynı olabilir. Bu durumda eşit hızla atılan bu memiler hedefte aynı yere aynı hızla vururlar.

  • geçen gün bu silahla 10 metrede balona sıktım geri sekti... ;lol; ;lol; ;lol; ;lol; ;lol; ;lol;

    abicim ne biçim mermi kullanıyo bu tanksavar mermisi gibi..

    Kalibrgun Cricket .25 + .22 lw
    Kral Arms Breaker .22

  • anladım sevgili hocam benim hesaba katmadığım bc değerini serbest cisim diyagramında hesaba katarsak sizin analiz ettiğiniz değerlere yaklaşık olarak ulaşmam gerekiyor.
    nihayetinde çok özür dilerim teknik ve pratik olarak balistik konusunda pek bilgim yok yavaş yavaş bilgileneceğim
    sonsuz saygılarımla

    Not: Ne mühendisi olduğunuzu merak ettim sormamda sakınca yoktur umarım

    • Resmi Gönderi

    Not: Ne mühendisi olduğunuzu merak ettim sormamda sakınca yoktur umarım

    Soruyu öyle değilde, eğitimleriniz deseydiniz daha geniş bir açılım alınırdı sanırım ;kihhik,

  • Belki başka merak edenler de vardır, başlangıç olarak Kimya Y. Mühendisliği eğitimi aldım.
    Sonrakileri anlatmanın yeri burası değildir diye düşünüyorum.

  • herkesten özür dilerim mühendislik eğitimim boyunca teknik derslerimi başarayım derken servis derslerimi ihmal ettim ve böyle kısmi türkçe özürlü bir mühendis çıktı ortaya

  • ve siz ve sizin gibi üstadlardan feyz almak ın yeri neresi olsa gerek bunu da merak ediyorum

  • ben hep yivli namludan dönerek çıkan merminin dönüş yönünde sapıp sapmadığını merak etmişimdir :him:s

    webley patriot 5.5

  • Bildiğim kadarıyla namludan çıkan çekirdek helezonal bir salınımla ilerliyor. Yani namlu ekseninin etrafında daire çizerek yol alıyor.

    Air Arms S400 MPR-FT .177/ Hawke Optics Sidewinder 30 Tactical 8.5-25x42
    Air Arms S410-SL Xtra FAC .22 / BSA Deerhunter 8-32x44 SWF
    Webley Raider 10 .22

    A Rh + fakat benden başkasına yaramıyor. =/

  • ülkü amcamın (ihtiyar) karşısına geçip bir muhabbete başlayınca zamanın nasıl geçdiğini anlamıyorsun anlatsada 1 hafta soluksuz suzuzdinlesem diyosun bilgisi öyle çok ki her konuda her kelimede ben bilmediklerimi duyunca şaşırıyorum kendisine buradan saygılar vede sevgiler sunuyorum allah başımızdan eksik etmesin seni ülkü amca