- Resmi Gönderi
Arkadaşlar "ihtiyar" Ülkü abi bu silahtan bir tane sipariş etmiş ve silah bugün kargodan çıktı, satıcı sonradan sitesinin yönetiminden silahın siparişini 4,5mm ye (editliyor) çeviriyor, ama Ülkü abinin silahı 5,5mm olarak sipariş edip, sepet ve satın alma dökümanlarını print screen yaptım deyip, uyarı e-postası sonucu bu karışıklık önlenmiş ve silah 5,5 kalibre olarak gelmiş, aman nasılda hata yaptım, ben aslında 5,5 almıştım gibi bir düşünceniz olursa ne olduğunu tahmin edebilirsiniz. !
Silahın paketini ben açtım ve önce genel görünümünü inceledikten sonra silahı A dan Z ye en ufak parçasına kadar dağıttım, şimdi ilk gözlemlerimi yazıyorum, Ülkü abide görüşlerini ilave edecektir, pazartesi hız testleri vs... yapıp yayınlarız.
- Kundak : Estetik olarak Oldukça güzel işlenmiş, vernik vs... Kayın (gürgen) benzeri G.Koreye has bir ağaç, başarılı olmasına rağmen silah gövdesinin kundağa oturduğu kanal fazla derin açılmış, böylelikle silahı monte ettiğinizde tetik bıçağı tetik muhafazasına oturuyor ve tetik kullanılamıyor, silah kurulamıyor, bu sorunu aşmak için kundak kanalının tabanına yaklaşık 3mm lik bir tarafı yapışkan masa sandalye ayak altlarına yapıştırılan keçe yapıştırılarak bu sorun çözülüyor, ve kundağı bloğa tutturan vida yıldız başlı kullanılmış, allen başlı ile değiştirilirse daha şık olacağı kanaatindeyim.
- Namlu : Namlu 510mm boyunda, namlu ucu crown tabir ettiğimiz havşa başarısız, doğrusu crown açılmamış ve pellet çıkarken tıraşlanıyor, namlu siyah asit karartması 3. sınıf siyah yerine morumsu dalga dalga hareler var, ama namlu yiv ve setleri benden 10 üzerinden 10 aldı, 8 yiv 8 set, (1/16 twis) yani 16 inch de 1 tur spir var, solid mermi geçirip mercekle inceledim yiv set lerde en ufak bir hata yok, birilerine duyurulur, LW kalitesinde de namlu üreten çekik gözler var.
- Hava tüpü : Bahsedildiği gibi 320cc hacme sahip değil 290cc bu da Air Arms ın tüp hacminden 10cc fazla eder, boyası tam anlamıyla kabus, bildiğiniz olmamış patlıcan renginde hare hare dalgalı ve ara ara çizikler vs.. var üzerinde, tüp çelik materyalden üretilmiş, dış çapı 35mm et kalınlığı şaşılacak derecede ince 2,10mm AirArms da bile 2,40mm iken ve biz AA yı tüpünün et kalınlığı çok ince diye eleştirirken bu silahın tüpünün bu incelikte olması doğrusu bizi şaşırttı, ve tüp üzerinde test ve kullanım basınçlarını belirten hiç bir yazı yok, bu yüzden aman arkadaşlar 200 bar üzerini sakın test etmeyin.
- Ana gövde : Gövdeyi elimize aldığımızda Ülkü abi ile birbirimize baktık gövde FX T12 den kopyalanmış ve hormonlanıp bir kaç estetik değişikliğine gidilmiş, genel işçilik 10 üzerinden 7 , bolt kolu adi çelikten yapılıp üzerine nikelaj yapılmış ve bu bizdeki silahın bolt kolu topuzunda da çentikler ve nikelaj atıkları vardı, birde bolt kolunun bağlandığı gövde içindeki pellet iticinin arka kısmı sarı (pirinç) malzemeden üretilmiş, ve bolt kolu bu sarı parçaya vidalanıyor, bu sarı parçada önündeki pellet iticiye vidalı, böyle olunca boltu çekerek silahı kurarken bu sarı parça sağa sola yalpalıyor, tabi bu sarı mil ve önündeki pellet itici yatağına neredeyse 1 mm nin üzerinde küçük işlenmiş, silah mekaniğinde en önemli parçalardan biride bunlar.
- Tetik : Tam anlamıyla Av silahı tetiği diyorlar ama ben kabul etmiyorum, çünkü bu silah ateşli değilki aşırı tepmesi vs.. olsun, Tetikde hiç bir ayar vidası yok, sadece 2 parçadan oluşuyor, tetik bıçağı ve altında çekici tutan tırnak, dolayısıyla ayarlı tetik değil ve modifiye ilede ayarlı tetik haline getirmek zor, hatta imkansız, tetik neredeyse 1 kilo basınçla çekici bırakabiliyor, yani bu tetikle hassas gurup yapmak hayal hatta imkansız.
- Hızlı dolum : silahın tüpünün ön kısmında AirArms da olduğu gibi bir kapak var, önce bu kapağı açmalısınız, içeride FXairguns silahlar ile birebir aynı ölçülerde hızlı dolum sistemi var, yani FX de kullandığımız hızlı dolum aparatını bu silahta rahatlıkla kullanabilirsiniz. hızlı dolum ucuna takılan 2 adet O Ring in hemen değiştirilip bir büyüğü takılmalı, takılan O Ringler küçük ve hava kaçırıyor.dolum sisteminin ve AA gibi kapalı olması isabetli olmuş.
- Valf : AirArms valf sistemi ve T12 de olduğu gibi tüpün üzerinde, valfin içinide dağıttım ve burada gördüğümse sarı (pirinç) gövdeye 7,5mm lik bir valf yaslanma hava girişi ile 4mm çapında bir valf mili üzerinde delrin (plastik) enjeksiyonla tutturulmuş, bu iç valf ise 7mm lik AirArms S410 Xtra ile yarım mm lik farkı saymazsanız birebir kopyası denilebilir, Valf sistemi hakkındaki görüşüm ise başarılı, bir kaç işçilik hataları dışında.
- Şarjör : 6 pellet kapasiteli ve içi kademeli, namlu tarafına göre arka kısım daha dar ve böylelikle pelletleri şarjörün ön tarafından pelletin kıçından şarjöre yüklemelisiniz, bence bu hiç iyi olmamış çünkü pelletlerin kıçını öce yuvaya sokarken pelletin eteklerinin hasar almaması neredeyse imkansız, bu da silahın isabetsizliğine neden olacaktır, ancak solid pellet kullanılırsa bu sorun ortadan kalkar, yada şarjörün içindeki dar kademe bir rayba ile yok edilmeli fakat bu modifiyeden sonra pelletler arkadan yüklenince de pelletlerin (namlu tarafına) en öne itilmesi gerekiyor, çünkü şarjörü çevirmek için, arkasında toplu tabancalardaki gibi diş yok bunun yerine pellet yükleme portlarını kullanmışlar böyle olunca iticinin pellet eteğini ezmemesi için pelletlerin ileride durması gerekiyor.
- Aksesuvar : silahın paketinde yedek O Ringler pul vs... ve bir adet çekiç yayı bulunuyor, bu yayın tel kalınlığı ise silahın içinde kullanılana göre 0,10mm daha kalın, yani silahın orijinal çekiç yayını bu yay ile değiştirirseniz ekstra güç elde edersiniz.
Satın alan arkadaşlara hayırlı olsun, bu silahla ancak av yapılabilir, çünkü yukardada bahsettiğim gibi bu silahta kullanılan tetik 1 kilodan fazla ve bu tetikle gurup yapmak hayal, ben yaparım diyenler olursada ancak demogoji amaçlı kabul eder ve bu olası tartışmaya da taraf olmam.