PCP Hakkında bilmediklerim

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Yeni silah satın alan tüm arkadaşlara hayırlı uğurlu olsun diyorum. Ankarada oturup fırsat bulup da henüz buluşmalara katılamasamda Ankara team'i hayranlıkla takip ediyorum.apploud.gif

    Bu yıl hobiye daha fazla vakit ayırmaya ve PCP'ye geçiş yapmaya niyetli birisi olarak araştırıyorum, forumda aradım fakat birkaç soruya yanıt bulamadım, tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa memnun olurum.

    Örnegin silahın Hava tüpünü tam doldurduktan sonra hemen atışa geçerek yüksek basıncı düşürmek gerekiyormu / tüp basınçlı olarak (200 bar) ne kadar süre kalabilir?

    Atışlar sonrasında silahtan tüpü çıkartmak gerekiyormu silaha takılı kalması sorun olurmu? (tabancadaki co2 tüpü gibi )

    Şimdiden teşekkürler

  • kaçağı yoksa 200barda 3 ay durabilir. zaten silahı basınçlı halde saklamak gerekiyor, tüpünü sökmenize gerek yok.

    .

    AA s400 MPR FT + Falcon 10-50x60 FT MilDot Metric

    AA s510 Carbine .22 + Hawke RedDot

    ankarateam.png

  • Alıntı

    kaçağı yoksa 200barda 3 ay durabilir. zaten silahı basınçlı halde saklamak gerekiyor, tüpünü sökmenize gerek yok.

    Hızlı yanıt için teşekkür ederim. Tüpü basınçlı halde saklamak neden acaba?

  • PCP tüfeklerin tüplerini basınçlı olarak saklamakta fayda vardır, ama dikkat edilmesi gereken konu tüpün ısı kaynaklarından uzak tutulmasıdır (mesela tam dolu vaziyette güneş alan yerde kalması, araçta bırakılması) basınçlı olarak saklamak tüpün içerisine nem girmesini engelleyecek contaların ömrünü uzatacaktır. Sıcak havalarda tüpü saklarken biraz düşük basınçta saklayıp güvenlik aralığı bırakmakta fayda var. Ayrıca nemli iklimlerde ve mevsimlerde eğer nem kapanı kullanmadan tüpü dolduruyorsak , el pompasıyla hızlı bir şekilde nemini tahliye etmeden dolduruyorsak (normalde el pompası ile tüpü doldururken 10 dakikada bir pompanın soğumasını bekleyip , gladiator gibi büyük hacimli tüplü silah dolduruyorsak pompadaki nemi tahliye vanası yoluyla boşaltmak gerekiyor.) tüpü 20-30 dolumda bir tamamen boşaltmak tavsiye ediliyor (weihrauch tarafından)

    Weihrauch HW100T Falcon T35x56 Premier Target
    Weihrauch HW97KL Blue Laminate Maccari Hornet MKVI
    Weihrauch HW45 .177&.22 Maccari
    Zoraki HP-01 Ultra .177
    Heckler & Koch USP Compact Blue 9x19 Para Trijicon Nightsights
    Remington Spartan SPR220 12ga 22'' Double Trigger & Hammer Coachgun
    Bernardelli Compact 9x19 Para
    CZ 75B Semi Compact 9x19mm Para
    Hatsan 250XT Tac Boss (KJW Ruger MKIII)
    Gamo PR776

    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen TheNightHawk (4 Ocak 2009 00:31).

  • Ayrıca eklemek istediğim birşey var, Weihrauch tüpü söküp içindeki havayı tahliye etmeniz için size bir aparat temin etmekte (kutu içeriğinde) tüfeğin içindeki havayı ateş ederek tamamen boşaltmaya çalışmak tehlikeli bir davranıştır. Regülatörlü PCP silahlarda büyük bir arıza çıkartma olasılığı olmamasına rağmen. PCP silahlarda 100 bar basıncın altında atış yapmak eğer üretici tersini belirtmiyorsa sakıncalıdır. Bazı silahlarda çekiç yayı düşük basınçta tüpün valfine zarar verecek hızda vurabilir. Düşük basınçtan dolayı valf gerekli karşı koyma gücünü sağlayamaz ve silahta onarım gerektirecek hasar oluşabilir. Bu yüzden tüpü boşaltmak için üreticinin talimatlarına uyunuz.

    Weihrauch HW100T Falcon T35x56 Premier Target
    Weihrauch HW97KL Blue Laminate Maccari Hornet MKVI
    Weihrauch HW45 .177&.22 Maccari
    Zoraki HP-01 Ultra .177
    Heckler & Koch USP Compact Blue 9x19 Para Trijicon Nightsights
    Remington Spartan SPR220 12ga 22'' Double Trigger & Hammer Coachgun
    Bernardelli Compact 9x19 Para
    CZ 75B Semi Compact 9x19mm Para
    Hatsan 250XT Tac Boss (KJW Ruger MKIII)
    Gamo PR776

    • Resmi Gönderi

    TheNightHawk Murat'ın aktarımlarının dikkate alınması çok önemlidir,

    Scuba tüpleride, pcp silahlarımızda kullandığımız hava tüpleride kullanım basınçları patlama değerlerinin yaklaşık 1/3 üdür, yani 200 barlık kulanım basıncı olan bir tüp 350 - 400 bar gibi basınçlarda deforme olmaya başlar ve 500 - 600 bar gibi parlarlar, ama yazın sıcakta araç içinde kalan, içinde 200 bar olan bir tüpde basınç 400 - 500 bar'ları bulabilir, 60 barlık Co2 tüpleri bile 300 barlara dayanabilecek yapıda üretilirler, çünkü özellikle Co2 gazları yüksek sıcaklıklarda 180 ila 220 derecelerde sıvıdan gaz hale geçerken 300 - 400 bar basınçlara çıkar.
    "Bir zincirin dayanımı en zayıf halkası kadardır" atasözünü hepimiz biliriz, bu yüzden düşük işçilik, özensiz imalat ve kalite kontrol zaafiyetleri sizi istenmeyen sürprizlerle karşı karşıya bırakabilir.

    Nem konusunda da Murat'ın aktarımları çok önemlidir,

    özellikle pompa ile dolumlarda mutlaka dinlenme aralarında hava tahliye musluğu açılarak nem tuzağındaki nemin dışarı atılması şarttır, kalitesiz PCP pompalarda bu nem tuzakları olmayabilir, bunlar dikkate alınmadan kullanımlarda çok kısa süre sonra silahınızda arızaların baş göstemesi yüksek olasılıktır, nem özellikle silahımız üzerindeki subap ve valfleri öncelikli etkiler, ilk etkilenen hızlı dolum yuvasındaki subaptır, burada nem alüminyum, pirinç ve çelik gibi metallerin yüze yüz kapanma noktalarında büyüteçle incelendiğinde ciddi korozyonların oluştuğunu gözlemledik, bunlardan korunmada yapılması gerekenler arasında mutlaka bu subapların çalışma yüzeylerinde sentetik bazlı (molycote111) gres yağları kullanmak ve nemden korumaktır.

  • Üstadlara bu değerli bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Bir çok soruya şimdiden yanıt aldım.

    Tüpün yanında PCP silahların bakımı yaylılardan farklımıdır? Contaların yağlanması,namlunun harbilenmesi yetiyormu? (Bilgi eksikliğim için kusura bakmayın ama nispeten basit teknolojili yaylıların yanında bu canavarlar biraz daha ilgiyi hak ediyordur diye düşünüyorum)

  • Pcp tüfeğimin kullanımı ve bakımında deyim yerindeyse acayip kıl bir kişiliğe bürünüyorum.Belki biraz abartıyorum ama T12 benim ilk gözağrım.Onu uzun yıllar kullanmak isterim.Dolayısıyla konuyla ilgili her açıklamayı ayrıntısıyla not alıyorum.T12 nin kullanma kılavuzunda bakıma yönelik maalesef ((ayrıntılı bir açıklama yok.Silahın belli aralıklarla temizlenmesi ve yağlanması pozisyonunda biz kullanıcılar, silahın mekanik hangi aksamlarına ve ne şekilde müdahalelerde bulunabiliriz.Bu konuyla ilgili resimli ayrıntılı bir açıklama süper olur. Ayrıca merak ediyorum,tüpün belli aralıklarla sökülp iç ve dış temizliğinin yapılması gerekiyormu ve bunu biz kullanıcılar olarak yapabilirmiyiz.Açıklamalar için şimdiden ustalara teşekkürlerimi iletiyorum.Saygı ve sevgiler.

    Fx T12 Typhoon 5.5 /Leapers 6-24x50 Mil-Dot AO - Norica twin 5.5-4.5 Scuba (Drager 300 Bar)
    Armsan A612S Slug 61 cm.

    Kemal Yılmam

  • Sevgili arkadaşlarım hepinize iyi pazarlar, Mustafa bey izninizle bir kaç sorum olacak;

    1. PCP silahların temizlik,koruma yağları ve o ringlere zarar vermeyecek şekilde gres kullanılımında tavsiye edilen yağlar nelerdir?

    2. Malum AT-44W'leri yeni aldık, pompalarında nem yuvaları mevcutmu? (Gözle yaptığım kontrolda hava tahliye vidasının arkasında pek birşey göremedim.)

    3.Subapların çalışma yüzeylerinde korozyona engel olan sentetik bazlı (molycote111) gres yağları o ringlere zarar verirmi?

    4. AT-44'ün Kullanım Kılavuzunda namlunun kesinlikle yağlanmaması isteniyor. Ateşli silahlardan bildiğimiz; namlu, karıncalanma ve korozyona karşı önce solvent tipi yağla silinir sonra atışa kadar korunması için koruyucu yağla yağlanır. Atıştan önce ise içinde hiç yağ kalmayacak şekilde silinirki atış esnasında namluda HALKAVİLİK MEYDANA GELMESİN. Havalı silahlarda da neden aynı mantık uygulanmıyor merak ettim. Sonuçta iyi kurulanmış namluda, pelletin yumuşak olduğu için halkavilik yapamayacağını değerlendiriyorum.

    İyi çalışmala dilerim.

    R. Atilla MUTAFOĞLU

    • Resmi Gönderi

    Üstadlara bu değerli bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Bir çok soruya şimdiden yanıt aldım.

    Tüpün yanında PCP silahların bakımı yaylılardan farklımıdır? Contaların yağlanması,namlunun harbilenmesi yetiyormu? (Bilgi eksikliğim için kusura bakmayın ama nispeten basit teknolojili yaylıların yanında bu canavarlar biraz daha ilgiyi hak ediyordur diye düşünüyorum)

    Pcp tüfeğimin kullanımı ve bakımında deyim yerindeyse acayip kıl bir kişiliğe bürünüyorum.Belki biraz abartıyorum ama T12 benim ilk gözağrım.Onu uzun yıllar kullanmak isterim.Dolayısıyla konuyla ilgili her açıklamayı ayrıntısıyla not alıyorum.T12 nin kullanma kılavuzunda bakıma yönelik maalesef ((ayrıntılı bir açıklama yok.Silahın belli aralıklarla temizlenmesi ve yağlanması pozisyonunda biz kullanıcılar, silahın mekanik hangi aksamlarına ve ne şekilde müdahalelerde bulunabiliriz.Bu konuyla ilgili resimli ayrıntılı bir açıklama süper olur. Ayrıca merak ediyorum,tüpün belli aralıklarla sökülp iç ve dış temizliğinin yapılması gerekiyormu ve bunu biz kullanıcılar olarak yapabilirmiyiz.Açıklamalar için şimdiden ustalara teşekkürlerimi iletiyorum.Saygı ve sevgiler.

    Slahını sökmen dağıtman gerekmiyor, silahınızla birlikte gelen kullanım kitapçığını üretici firma yeterli bulmuş, Silahınıza yapacağınız basit temizlikler yeterlidir. Ayrıca yılda 1 kez içiniz rahatlaması için silahını gönderin kontrollerini yapıp gönderelim.

  • Namlunun yivsetleri parlayana kadar ilk kullanımda temizleme dışında ilk 1000 atış temizlemezseniz, yivset parlar ve daha sonraki hayatını daha isabetli bir namlu olarak geçirir. Temizlik pelleti kullanacaksak, namluda moderatör takılı olmamasına dikkat etmek gerekir yoksa moderatöre çarpar içinde kalabilir. Temizlik pelleti atarken çok hızlı atabileceğini , kapalı yerlerden sekebileceğini, yaralayabileceğini unutmamak gerekir. Ayrıca dolum ucunu temiz tutmak yere değdirmemek toz kaptırmamak gerekir. Eğer yere düşüp tozlanırsa iyice temizlenmeli yoksa dolum ağzında tıkanıklığa ve hava kaçaklarına neden olabilir. Tüpe gidecek pislik (her zaman filtre edilmiş solunabilir nitelikte kuru hava kullanılmalı, sanayi tipi azot yada argon gazı da kullanılabilir) içerde valflere zarar verebilir.

    Weihrauch HW100T Falcon T35x56 Premier Target
    Weihrauch HW97KL Blue Laminate Maccari Hornet MKVI
    Weihrauch HW45 .177&.22 Maccari
    Zoraki HP-01 Ultra .177
    Heckler & Koch USP Compact Blue 9x19 Para Trijicon Nightsights
    Remington Spartan SPR220 12ga 22'' Double Trigger & Hammer Coachgun
    Bernardelli Compact 9x19 Para
    CZ 75B Semi Compact 9x19mm Para
    Hatsan 250XT Tac Boss (KJW Ruger MKIII)
    Gamo PR776

  • Namlunun yivsetleri parlayana kadar ilk kullanımda temizleme dışında ilk 1000 atış temizlemezseniz, yivset parlar ve daha sonraki hayatını daha isabetli bir namlu olarak geçirir.

    Bundan hiçbirşey anlamadım? :him:s

    • Resmi Gönderi

    Bundan hiçbirşey anlamadım? :him:s


    Bu bizim silahlarımızda tam geçerli değildir, burada kastedilen bakır - bronz türevi çekirdeklerle yapılan atışlardırki bunlar ateşli silahlarda kullanılır, amaç yiv ve setlerin parlatılması yani leblenmesidir, bunu 1000 atışta kurşun pellet sağlayamaz, üstelik kurşun sıvanması negatif etkisi olur,

    FX marka silahlarda buna hiç gerek yoktur, çünkü FX lerde kullanılan LW (Lothar Walther) namlu zaten Mach Grade namludur yani müsabaka kalite namludur, bu şu demektir, bu namlu zaten leblemesi (yiv-set polisajı) yapılmış namludur, bu lebleme isabetliliğe etkisi varmıdır ? Evet azımsanmayacak etkisi vardır,

    Kurşun sıvanmasında en etkili temizlik Saf yün keçe ile temizliktir.

    • Resmi Gönderi

    Peki namludan oldukça sıkı bir şekilde yağlı bez geçirsek yeterli temizliği sağlar mı?

    Bu şekilde namluyu tıkarsın ve açamayabilirsin, namlu içinde penye kotton pamuklu türev bez kullanmamaya çalışın çünkü sıkışıp tıkanma riski yüksektir, bunun yerine eskimiş yün çorabınızdan keseceğiniz parçalar yün olmasından dolayı sıkışıp tıkanma yapmaz ve daha iyi temizlik yapars, unutmadan pcp silahlarda namlu başlangıcındaki O Ring e şefkatli davranın.

  • Selamlar arkadaşlar makina mühendisi olarak pcp tüp riski ile ilgili bir kaç şey söylemek isterim.Öncelikle yerli üreticilere Türk olarak destek vermeliyizki dünyada hatırı sayılır bir yerimiz olsun.Pcp tüp hakkında şayet endişe taşıyorsak bu tüpe uygun bi aparat yaparak ; aparattan kasıt tüpü tüfekten çıkarıp ara bir parçanın bir ucu pcp tüpe geçecek diğer tarafıda oksijen tüpünün vana ağzı ile aynı olacak şekilde. Tüpü ve ara parçayı alıp test onayı veren bir yere gideriz.Orada tüpün içine su doldurup gerekli test basıncını verirler.Sorun varsa tüp yarılır (test sırasında tüpün yanında dahi durabilirsiniz sıvılar sıkışmadığından sorun halinde tüpünüz yarılacaktır.)Sorun yoksa gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.Bu arada uçakta bilidiğim kadarı ile basınçlı kaplar taşınmıyor.Ama havada yerdekinden tek bir fark olacaktır. Yerde 200 barlık bir tüp mutlak sıfır basıçta 201 bara yükselir buda çok önemsizdir.Ayrıca bildiğim kadarı ile basınçlı kapların üzerine test ayrıntıları yazılıp test yapılmadan doldurulamazlar.Bunun dışında hatsan 44 tüfeği satın almak için gittiğimde tüfek üzerindeki işçilikten dolayı hayal kırklığına uğradım.Gördüğüm eksiler vidaların havşaları özensiz açıldığından vida başı çıkıntıları eşit değil.Mermi süren parça preste kesilmiş ve iç yüzeylerine temizleme işlemi yapılmadığından pres çapağının çıkıntısı mevcut.Ayrıca sağ tarafta yayın bir kısmı açıkta çalışıyor kirlenmeye ve tutukluk yapmaya müsahit.Boya işlemi sırasında iç yüzeylere gerekli özen gösterilmediğinden iç yüzeylerde boya eksiklikleri mecut.Laklama(boyama) işlemi düzgün yapılmadığından boya yüzeyi pürüzlü.Bu arada boya kalınlıkları vede namlu ölçüleri vede namlu sertliği hakkında bilgi sahibi değilim.Makina mühendisi olarak diana tüfeği elime aldığımda onu okşuyorum hatsan gerçekten işçiliğ ile gurur duyulacak bir tüfek değil.Bir malın tercih sebebi kalite yerine ucuzluk olursa dünya çapında söz sahibi olamaz.Bence hatsan üretim mantığını gözden geçirip daha kalitelisini 2 katı fiyata satmalıdır.

  • Şunu da unutmamak lazım, Hatsan 1.500 ytl lik pcp çıkarsa kimse almaz, bizler yani Türk tüketicileri böyledir, Air Armas a Diana ya 1.500 YTL veririz ama hatsan 1.500 ytl ye kaliteli bir tüfek üretse yerli malı yaaa ne olacak kalitesiz deriz çamurlarız...

    Hayır arakdaş yapsın alırız kaliteli olsun yerli olsun alırız der dediğinizi duyar gibi oluyorum ama inandırıcı değil, kaliteli tüfek istiyorsanız Galdiator var T12 var buyrun alın onlar 1000 ytl üzerinde tüfekler

    Birşeyleri yargılarken fiyat/performans oranı gözden geçirilmelidir, Hatsan'ın son PCP silahı AT44-WX10 fiyatına göre gayet iyi ve performanslı bir tüfek, hemde kampanya ile onlarca tüfek sattılar yanında bir adet yaylı tüfek, pompa dürbün vs de vardı, bu yönden bakılınca çok ucuza gelen bu pcp fiyatına göre gayet başarılıdrı, yerli üretimi kötüleyip durmayalım lütfen

    Hatsan AT44WX-10 .22 + Nikko Stirling Targetmaster 10-50x60 MD

    Pek yakında : Nikko Stirling Diamond 10-50x60 MD :love:

    Hatsan Mod 95 Sas 4.5 Cal + Gamo 3-9x40

    Diana Mod 26 4.5 Cal + Optima 1x40 RedDot

    FX Revolution .22 + Nikon Buckmaster 4.5-14x40 Mil Dot


    ankarateam.png

  • kalitelisini ve güvenli olanını yaptıklarına inanayım verir parasını alırım. ancaak 2 yıldır hiç H..... silahım olmamasına rağmen o kadar çok sıkıntısını yaşayan kişilerin yazdıklarını okudumki. Bu nedenle kaliteli ve sağlam bişey yapacaklarına artık çok zor inanacağım.

    son silahtan alanlarda fabrikasına teslim kargo paketleri yollamaya başlamış okuduğum kadarıyla, adamlar mallarının arkasındalar (tek güvenebileceğim bu)

    Yanında kompresör (kendi üretimi değil ama) verseler belki alırdım, ama öbür verdikleri ile beni kandıramazlar.

    .

    AA s400 MPR FT + Falcon 10-50x60 FT MilDot Metric

    AA s510 Carbine .22 + Hawke RedDot

    ankarateam.png

  • Hatsan 1000Tl lik tüfek üretemez.! sayın Emporto. Kimsenin almayacağı da doğrudur. Hatta çok doğrudur. Alanlar hatsan yakınlarının gazıyla alır sonra uğraşırlar. Dandik malın savunucusu çok nedense.