Arkadaşlar uzun zamandır bir solid pelet yapımı üzerinde çalışıyordum. Aslında sadece projeyi kafamda oluşturmak uzun zaman aldı benim için. Dökme kurşunlamı yoksa pres yöntemiyle mi yapsam bilemiyordum. Sonunda her ikisinide denemeye karar verdim. Resimde gördüğünüz soldaki ilk pelet Gamo Pro Hunter fikir vermesi açısından koydum.Ortadaki kendi yaptığım ilk pelet.Kurşun bir levhadan profesyonel delgeç ile pelleti kestim ve aynı zamanda altta bulunan kalıpta ezdirerek kafa kısmının hafif yuvarlak bir form kazanmasını sağladım. Aynı zamanda üstten baskı yapan delgeç pistonu sayesinde peletin arka kısmına hava boşluğu açılmış oldu. Ancak altta kullandığım kalıbı alüminyum külçeden dremel kullanarak yaptığım için çok düzgün bir pelet çıkmadı. Bu arada Master Akif abinin verdiği bilgi çok işime yaradı yoksa ben peleti tamamen 5,50 yapacaktım ancak en azından etek kısmının 5,52 olması gerektiğini söyledi.Bende kalıbın üst kısmını biraz genişlettim ve üstten pistonun yaptığı baskı sayesinde hem hava kanalı kolay açıldı hemde pelletin etek kısmı genişledi. Sağ baştaki şaheser ise tamamen kurşun eritme yöntemiyle yapıldı. Ancak burada kurşunu eritip dökmek yerine kurşunu kalıpta eriterek yapıyorum. Arkadaşıma anahtarcı tornasında yaptırdığım kalıbı kullandım. Tek parçalık bu kalıp işi çok yavaş ama çok iyi olmasını sağlıyor. Dijital bir termostatım vardı. Bu termostatı kurşunun erime sıcaklığı olan 327,5 e ayarladım ilk başta ancak kalıptaki kurşun erimeden termostat atıyordu. Aradaki ısı kaybını deneme yanılma yöntemiyle yok ettim. Kurşun eridikten sonra yaklaşık 10 saniye çalışıyor ve duruyor. Yaklaşık 30 saniye içinde kalıptaki kurşun donuyor. Kalıba bağlı yaptığım düzenek sayesinde , bir kol çekerek kalıbın ikiye ayrılmasını ve peletin aşağıdaki talaş dolu yuvaya düşmesini sağlıyorum. Şimdilik aletlerin görüntülerini yayınlayamam bu konuda kusura bakmayın çünkü ciddi anlamda otomasyon ve üretim düşünüyorum. Anlayışla karşılayacağınızı düşünüyorum. Saygılarımla
[Resim Engellendi: http://s1b.directupload.net/images/090228/temp/xqkduhod.jpg]