Telefona verilecek para 1000 lira seviyesine çıktığında iPhone'un eline hiç bir telefon su dökemez.
Toshiba Portege G500 ithalatçısı yada dağıtıcısı ticari anlayışını kınıyorum.
Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..
-
-
HTC ve iPhone olmak üzere her 2 markayı da kullanan biri olarak, iPhone--> HTC nin yanına bile yaklaşamaz. HTC nin tek dezavantajı şarjının kısa gitmesi, bunun haricinde mükemmel. HTC, gerçekten iPhone dan çok daha iyi, sağlam ve kararlı çalışan bir cihaz.
-
Bir power-user için HTC daha başarılı olabilir. Fakat günlük kullanımda kullanıcı dostu iOS olsun, inanılmaz app zenginliği olsun, tasarımı olsun, ekran çözünürlüğü olsun iPhone önemli ölçüde üstün bir alet.
HTC ile root'udur , rom'udur, android market'ı açana kadar bile kırk takla atmak gerekiyor. iPhone'da ise en fazla uğraşacağınız jailbreak olacaktır.
Adhoc bağlantı bile yapamayan android sistemler ancak bilgisyarda da pc'nin orasını burasını kurcalayıp overclock yapan, linux'la uğraşan, windows'un tuhaf tuhaf tweakleriyle vakit harcayan kimseler için çekici gelmekte. Ne var ki bu kimseler de Mac OS'un sadeliği, rahatlığı, yapması gereken her işi yaparak sizi onun yapması gereken işleri yapmak zorunda bırakmaması ile eninde sonunda Mac OS'un son kullanıcı katında en güçlü OS olduğunu kabulleniyor ve genelde en son uğraştıkları "geek"lik benim gibi PC'ye Mac OS kurmak oluyor. iOS'ta da aynı durum geçerli. Tamam android pek çok kişiselleştirme, ayar ve yönetim imkan sağlıyor fakat iOS'ta bunlara bir ihtiyacınız olmuyor çünkü iOS her şeyi zaten kendisi yapıyor. Bu kadar basit aslında konu.Bu arada fiziksel sağlamlık açısından iPhone 4'ler çok iddialı değil belki ama ben iPhone'u kararsızlaştırabilmeyi henüz becerebilmiş değilim. Kilitlenmiş falan bir iPhone da bilmiyorum henüz. "Bu iPhone da yavaş çalışıyor" diyen birini de görmedim ki görsem de gülerdim zaten.
Ben Apple ile geç tanışmış biri olarak yılların pc ve alternatif platformlar macerasından sonra gördüm ki biz giderken apple dönüyormuş. Türkiye'de Apple hala tek tuşlu mouse kullanan bilgisayarlar olarak bilindiği için osa gerek, bu durumu kabullenmek genelde biraz zor oluyor.
-
htc lerde bir rom dosyası indirip exe yi çalıştırıp htc nizi bağlıyorsunuz kalan herşeyi yazılım hallediyor rom update vs durumlarında.Geek olmayı gerektiren bir durum yok.Zaten official olmayan hiç bir romu vs tavsiye etmem "non-geek" kullanıcı için.
Ha tabi açık kaynak koda inanan ve 90 ların sonundan beri (çocukluk evresini atlattığımdan beri) emeğe saygı gösterip hiç korsan yazılım kullanmamış, çalıştığı firmaların-kurumların bile yazılım politikasını değiştirip korsan yazılım kullanmak yerine para verilmek istenmiyorsa açık kaynağa yöneltmiş biri olarak gerek iphone da gerek androidde bir oyun veya başka bir yazılıma 2-3 dolar (ya da her ne kadarsa) vermekten kaçmak için jailbreaktir vs ihtiyacı duyulacağını varsaymadım.
Günlük kullanım için geek ihtiyaçlarınız ve korsan yazlıım kullanma niyetiniz yok ise android yüklü HTC de, Iphone da işinizi görür. Ama android de gelecekte özellikle daha fazla açık kaynak mantıklı ücretsiz yazılım buluncağından korsan yazılım kullanmayacaksanız tavsiyem android olur özellikle önümüzdeki günlerde bedavaya daha çok işinizi görecek yazılım bulabilmeniz için.Iphone içinde sharewareler, limitli demolar vs üretiliyor hatta tam sürüm ücretsiz yazılımlarda yok değil ama ticari anlayış gereği iphone daki gidişatın "ad-ware" yani size reklam vs gösteren oraya buraya tıkla diyen tırnak içinde ücretsiz yazılımlara doğru yol alması daha olası görünüyor.
MAC-PC ayrımına gelince artık (2005 ten beri) böyle bir ayrım artık yok çünkü ikiside artık PC.
Evet MAC platformu kesinlikle üstün idi motorola 68k tipi işlemcileri veya powerpc olarak bilinen freescale (eski motorola işlemci tarafı yine,şu an arm larıda sanırım bu adamlar üretiyor) kullanır iken, çünkü mk68 tipi assembly de instruction set daha gelişmiş idi x86 ya göre ve dolayısı ile daha çok kelime ile dil konuşan birinin derdini daha kolay anlatması gibi, daha az kaynak ile mac ler çok daha fazla iş başarabiliyorlardı x86(pc) platformuna göre.Ne zamanki (2005) intel x86 işlemcileri kullanmaya başladılar bu üstünlük sadece eski günlerin hatıralarında kaldı diyebilirim.Sene 98 de bilişim 98 fuarında (şimdi cebit e çevirilen fuar) gözümle ortalama bir mac ile o zamanın en iyi malzemesi ile toplanmış bir pc yi bir photo manipülasyon programında ağır bir filitre uygularken izledim aynı fotoğraf üstüne, pc daha %5-10 lardeyken mac işlemi bitirmiş fotoyu açmış eee daha ne yapıcaz bana iş ver der gibi idi, fark inanılmazdı özellikle kayar nokta işlemleri vs gerektiren ağır matematiksel işlemlerde.(Tabi pc windows 98 ile çalışıyordu o yüzden fark bu kadar inanılmaz idi,linux vs ile iyi konfigure bir makine olsaydı yine mac ağır bir farkla önde olurdu ancak bu kadar da %5-10 lar da kalmaz idi en azından bir %60 ı filan görürdü, sadece tahmin)
Şimdi benzer testi yapsak corei7 nin aynı işlemcisine sahip ve eş boyutta rami olan bir mac ile bir pc arasında (aslında artık ikiside pc (x86) çünkü üstündeki işletim sistemi değiştirmez platformu işlemci ailesi değiştirir) farkı yaratan işletim sistemi ve kaynağı ne kadar verimli kullandığı özelliklede işletim sisteminin "idle" halde iken ne kadar sistem kaynağı kullandığı olacaktır.Bu durumda da iyi konfigure edilmiş kullanılmayacak servisleri kapatılmış kernelı kullandığı donanımın minimum destek ihtiyaçlarını bilen biri tarafından derlenerek gereksiz donanım destekleri vs kaldırılılmış 64 bit Linux yüklü bir pc önde bitirecektir.(tabi ilk örnekteki gibi ağır bir fark olmaz)
Şu an apple çok iyi bir endüstriyel tasarım ve iyi de bir yazılım üreticisi ama esas olarak pazarlama ve kurumsal imaj konusunda gerçekten önlerinde eğilmemek mümkün değil.Biz bile bir ios yazılımı geliştirttik şirkette ,müşterilerimiz kullansın diye.Itunes da securitas diye aratarak bulunabilir.Çok ciddi bir pazar ve pazarlama imkanı var Iphone/Ipad de.Bu arada Blackberry ve Windows Mobile üzerinde de yazılım geliştiriyoruz aralarında en stabili geliştirici gözüyle maalesef o çirkin blackberry mobil işletim sistemi olarak.Çünkü işletim sisteminden çok, basit ama etkili bir firmware vs gibi adamların mantığı.Alengirli yazılımlara high-level işlere pek girmiyorlar. (o tek tuşlu mouse lu eski apple lar gibi ki gerçekten zamanının ötesinde makinalardı)
Yani uzun lafın daha kısa özet versiyonu MAC artık pc den üstün değil çünkü MAC te artık bir PC."Geek"lere tavsiyem PC nize MACOS vs kurmak yerine linux kullanın ve biraz daha öğrenin linuxu araştırın kendi kernel ınızı derleyin,kendi yazılımlarınızı uygun destekle kendi donanınımınıza göre derleyin hem bilginizi arttırsınız hem donanımınızdan maksimum verim alırsınız hem de emeğe saygı göstermiş yazılım hırsızlığı yapmamış olursunuz ,biraz emek ve araştırma ile görsel ve kullanım açısından da macos tan çok ta aşağı kalmayacak bir kullanım keyfide sürebilirsiniz ama dediğim gibi biraz emek gerektirir cd yi takıp bir dökümandan adım adım işlem yaparak olmaz karşılaştığınız her soruna farklı çözümler bulmanız gerekir.
Burada geek liğinde bir sınırı var her şeyle de manuel uğraşamam ben aslında daha fazla öğrenmek değil daha keyifli bilgisayar kullanmak istiyorum diyorsanız ve yasallığı da kriter olarak kabul etmiyorsanız windowsuda mac i de lisanssız yüklemek mümkün ise tabii ki mac os yükleyin derim.Bir itiraf pc'imde linux ve windows yüklü, linux u nadiren boot ediyorum, son kullanıcı anlamında windows kullanıyorum office işleri ,internette gezinmek vs için genelde çünkü artık büyük sunucularda geek liğimi bilgi açlığımı tatmin ediyorum ve günlük kullandığım laptop ta ufak bir iş için linuxte fazladan bir kaç tık'a ya da çok özelleştirme ile uğraşmaya vaktim yok.Bu üstte bahsettiğim kişisel kullanımda linux evresinden yeterince geçtim zamanında çok iyi masaüstleri yarattım kendime linuxte gayet her işimi rahatça keyifle "tek tık" la görebildiğim ve mac sahipleri-yılların macos severlerinin bile gayet başarılı bulduğu sistemler.Bir kısmını bu şekilde edindiğim bilgi ile şimdi ekmeğimi kazanıyorum.
Bu konunda mac in bir avantajı daha var mac alıp osx yüklü ,üstüne parasını verip lisansını alıp windows kurabilirsiniz sanal makine içinde,bir de linux kurarsınız her üç işletim sisteminede sahip olursunuz aynı anda legal olarak ki kendinizi geliştirmek vs için güzel bir düzeneğiniz olmuş olur geek lik adına,ihatta bu arada sanallaştırma vs işlerinide kapmış olursunuz.Ama mac harici pc lere yasal osx kurmak mümkün değil bildiğim kadarı ile.(yanlış biliyorda olabilirim apple ın lisanslama modellerini çok araştırmadım).
Bir de korsan yazılımların ekstra riskleri var bahsetmek isetediğim:Kullandığınız korsan yazılımları "binary" yani derlenmiş (windowstaki .exe gibi düşünebilirsiniz) halde indirip kullanıyorsunuz.Ya da "patchliyorsunuz" .Bu yazılımların "crack" ini yapan kişilerin yazılımı disassamble edip kopya koruma ile ilgili özellikleri vs kaldırıp yeniden derlerken veya patchi yazarken kodun içine özel hayatınıza müdahele edecek, sizin bilgilerinizi çalacak hele de artık gps li telefonlar vs düşünüldüğünde belkide konum bilginizi dahi kaydedecek-iletecek vs bir şeyler eklemediğinden emin misiniz?Açık kaynakta kaynak kod ortada olduğundan bu olası değildir.Bu yüzden özellikle ölçeği ne olursa olsun ticari işletmeler,gizliliğine önem veren önemli bilgileri bilgisayarında mailinde vs işleyen kullanan insanlar vs için korsan yazılım hangi platformda olursa olsun kabul edilemez bir risktir.Bu yüzden özellikle işletme sahiplerine sesleniyorum korsan yazılım maliyeti düşürmek için bir alternatif değildir.Maliyetlerinizi azaltmak istiyorsanız açık kaynağa yönelmelisiniz.En basitinden şu an office 2010 pro lisansı 500 dolar.biz toplu alıp 300 dolarlar civarına alıyoruz şirkette volume licensing ile. Halbuki biraz daha küçük ölçekli bir işletmede openoffice kullanmak, kullanıcıları eğitmek mümkün olabilirdi.Bizde türkiyenin her yerine dağılmış 300 den fazla kullanıcı var hepsinin eğitimi, bu eğitimler için gerekecek iş gücü kaybı-seyehat- konaklamalar vs ile openoffice bizde ucuza gelmiyor.
Özetin daha özeti Yaşasın Açık Kaynak Sapıttım ben yine
Burada yazdıklarımın çoğunun aslında pek fazla alakası yok bu konu ile ama biraz bilgi vermek için fırsat olarak gördüğümden yazdım buraya çünkü iş hayatında IT profesyonelleri arasında bile hala mac üstünlüğünden vs bahseden ve bazende nolacak canım kurdum korsan geçtim diyen insanlara rastlayabiliyorum bu konuları burada da dile getirmek için bir fırsat olarak gördüm ve biraz boş vaktim vardı..Saygılar selamlar okuyan herkese
-
- Resmi Gönderi
Çok güzel paylaşım, sonuna kadar sıkılmadan okudum,
Teşekkürler Alper
-
Ben ilk jenerasyon iphone amerikada çıktığında iphone kullanmaya başladım, bu sene galaxy s ile android e geçtim. Başta pili çok harcıyor falan desem de ne olduysa bir firmware güncellemesi ile sorun çözüldü. Şu anda gingerbread xxyvk sürüm 2.3.3 kullanıyorum. İphone beni ne kadar da kasıyormuş onu fark ettim. Ayrıca hiç yabancılık da çekmedim 1 günde alıştım. Ama android'in , htc nin farklı ama samsung un androidinin iphone ios u andırdığını rahatlıkla söyleyebilirim. Bir hayli esinlenme var neticede iphone un 3 te 1 fiyatına pili değişebilen, hafıza kartı da değiştirilebilen, ekranı daha net, 1ghz işlemcisi ile çok çok hızlı bir makine aldım. Bence galaxy 2 geldiğinde iphone un isim satmaktan başka şeyler de vermesi gerekecek, tabi bu benim gibi en son para verdiği yazılım windows 95 osr 2 olanlar için geçerli herhalde iphone yazılımlarının büyük bir çoğunluğu ve üzerine artı olarak fantezi yazılımlar (sid player , scumm vm virtual machine , quake 3 arena 1024x768 opengl olarak) da meraklısı için cabası.
-
htc lerde bir rom dosyası indirip exe yi çalıştırıp htc nizi bağlıyorsunuz kalan herşeyi yazılım hallediyor rom update vs durumlarında.Geek olmayı gerektiren bir durum yok.Zaten official olmayan hiç bir romu vs tavsiye etmem "non-geek" kullanıcı için.
Ha tabi açık kaynak koda inanan ve 90 ların sonundan beri (çocukluk evresini atlattığımdan beri) emeğe saygı gösterip hiç korsan yazılım kullanmamış, çalıştığı firmaların-kurumların bile yazılım politikasını değiştirip korsan yazılım kullanmak yerine para verilmek istenmiyorsa açık kaynağa yöneltmiş biri olarak gerek iphone da gerek androidde bir oyun veya başka bir yazılıma 2-3 dolar (ya da her ne kadarsa) vermekten kaçmak için jailbreaktir vs ihtiyacı duyulacağını varsaymadım.
Günlük kullanım için geek ihtiyaçlarınız ve korsan yazlıım kullanma niyetiniz yok ise android yüklü HTC de, Iphone da işinizi görür. Ama android de gelecekte özellikle daha fazla açık kaynak mantıklı ücretsiz yazılım buluncağından korsan yazılım kullanmayacaksanız tavsiyem android olur özellikle önümüzdeki günlerde bedavaya daha çok işinizi görecek yazılım bulabilmeniz için.Iphone içinde sharewareler, limitli demolar vs üretiliyor hatta tam sürüm ücretsiz yazılımlarda yok değil ama ticari anlayış gereği iphone daki gidişatın "ad-ware" yani size reklam vs gösteren oraya buraya tıkla diyen tırnak içinde ücretsiz yazılımlara doğru yol alması daha olası görünüyor.
MAC-PC ayrımına gelince artık (2005 ten beri) böyle bir ayrım artık yok çünkü ikiside artık PC.
Evet MAC platformu kesinlikle üstün idi motorola 68k tipi işlemcileri veya powerpc olarak bilinen freescale (eski motorola işlemci tarafı yine,şu an arm larıda sanırım bu adamlar üretiyor) kullanır iken, çünkü mk68 tipi assembly de instruction set daha gelişmiş idi x86 ya göre ve dolayısı ile daha çok kelime ile dil konuşan birinin derdini daha kolay anlatması gibi, daha az kaynak ile mac ler çok daha fazla iş başarabiliyorlardı x86(pc) platformuna göre.Ne zamanki (2005) intel x86 işlemcileri kullanmaya başladılar bu üstünlük sadece eski günlerin hatıralarında kaldı diyebilirim.Sene 98 de bilişim 98 fuarında (şimdi cebit e çevirilen fuar) gözümle ortalama bir mac ile o zamanın en iyi malzemesi ile toplanmış bir pc yi bir photo manipülasyon programında ağır bir filitre uygularken izledim aynı fotoğraf üstüne, pc daha %5-10 lardeyken mac işlemi bitirmiş fotoyu açmış eee daha ne yapıcaz bana iş ver der gibi idi, fark inanılmazdı özellikle kayar nokta işlemleri vs gerektiren ağır matematiksel işlemlerde.(Tabi pc windows 98 ile çalışıyordu o yüzden fark bu kadar inanılmaz idi,linux vs ile iyi konfigure bir makine olsaydı yine mac ağır bir farkla önde olurdu ancak bu kadar da %5-10 lar da kalmaz idi en azından bir %60 ı filan görürdü, sadece tahmin)
Şimdi benzer testi yapsak corei7 nin aynı işlemcisine sahip ve eş boyutta rami olan bir mac ile bir pc arasında (aslında artık ikiside pc (x86) çünkü üstündeki işletim sistemi değiştirmez platformu işlemci ailesi değiştirir) farkı yaratan işletim sistemi ve kaynağı ne kadar verimli kullandığı özelliklede işletim sisteminin "idle" halde iken ne kadar sistem kaynağı kullandığı olacaktır.Bu durumda da iyi konfigure edilmiş kullanılmayacak servisleri kapatılmış kernelı kullandığı donanımın minimum destek ihtiyaçlarını bilen biri tarafından derlenerek gereksiz donanım destekleri vs kaldırılılmış 64 bit Linux yüklü bir pc önde bitirecektir.(tabi ilk örnekteki gibi ağır bir fark olmaz)
Şu an apple çok iyi bir endüstriyel tasarım ve iyi de bir yazılım üreticisi ama esas olarak pazarlama ve kurumsal imaj konusunda gerçekten önlerinde eğilmemek mümkün değil.Biz bile bir ios yazılımı geliştirttik şirkette ,müşterilerimiz kullansın diye.Itunes da securitas diye aratarak bulunabilir.Çok ciddi bir pazar ve pazarlama imkanı var Iphone/Ipad de.Bu arada Blackberry ve Windows Mobile üzerinde de yazılım geliştiriyoruz aralarında en stabili geliştirici gözüyle maalesef o çirkin blackberry mobil işletim sistemi olarak.Çünkü işletim sisteminden çok, basit ama etkili bir firmware vs gibi adamların mantığı.Alengirli yazılımlara high-level işlere pek girmiyorlar. (o tek tuşlu mouse lu eski apple lar gibi ki gerçekten zamanının ötesinde makinalardı)
Yani uzun lafın daha kısa özet versiyonu MAC artık pc den üstün değil çünkü MAC te artık bir PC."Geek"lere tavsiyem PC nize MACOS vs kurmak yerine linux kullanın ve biraz daha öğrenin linuxu araştırın kendi kernel ınızı derleyin,kendi yazılımlarınızı uygun destekle kendi donanınımınıza göre derleyin hem bilginizi arttırsınız hem donanımınızdan maksimum verim alırsınız hem de emeğe saygı göstermiş yazılım hırsızlığı yapmamış olursunuz ,biraz emek ve araştırma ile görsel ve kullanım açısından da macos tan çok ta aşağı kalmayacak bir kullanım keyfide sürebilirsiniz ama dediğim gibi biraz emek gerektirir cd yi takıp bir dökümandan adım adım işlem yaparak olmaz karşılaştığınız her soruna farklı çözümler bulmanız gerekir.
Burada geek liğinde bir sınırı var her şeyle de manuel uğraşamam ben aslında daha fazla öğrenmek değil daha keyifli bilgisayar kullanmak istiyorum diyorsanız ve yasallığı da kriter olarak kabul etmiyorsanız windowsuda mac i de lisanssız yüklemek mümkün ise tabii ki mac os yükleyin derim.Bir itiraf pc'imde linux ve windows yüklü, linux u nadiren boot ediyorum, son kullanıcı anlamında windows kullanıyorum office işleri ,internette gezinmek vs için genelde çünkü artık büyük sunucularda geek liğimi bilgi açlığımı tatmin ediyorum ve günlük kullandığım laptop ta ufak bir iş için linuxte fazladan bir kaç tık'a ya da çok özelleştirme ile uğraşmaya vaktim yok.Bu üstte bahsettiğim kişisel kullanımda linux evresinden yeterince geçtim zamanında çok iyi masaüstleri yarattım kendime linuxte gayet her işimi rahatça keyifle "tek tık" la görebildiğim ve mac sahipleri-yılların macos severlerinin bile gayet başarılı bulduğu sistemler.Bir kısmını bu şekilde edindiğim bilgi ile şimdi ekmeğimi kazanıyorum.
Bu konunda mac in bir avantajı daha var mac alıp osx yüklü ,üstüne parasını verip lisansını alıp windows kurabilirsiniz sanal makine içinde,bir de linux kurarsınız her üç işletim sisteminede sahip olursunuz aynı anda legal olarak ki kendinizi geliştirmek vs için güzel bir düzeneğiniz olmuş olur geek lik adına,ihatta bu arada sanallaştırma vs işlerinide kapmış olursunuz.Ama mac harici pc lere yasal osx kurmak mümkün değil bildiğim kadarı ile.(yanlış biliyorda olabilirim apple ın lisanslama modellerini çok araştırmadım).
Bir de korsan yazılımların ekstra riskleri var bahsetmek isetediğim:Kullandığınız korsan yazılımları "binary" yani derlenmiş (windowstaki .exe gibi düşünebilirsiniz) halde indirip kullanıyorsunuz.Ya da "patchliyorsunuz" .Bu yazılımların "crack" ini yapan kişilerin yazılımı disassamble edip kopya koruma ile ilgili özellikleri vs kaldırıp yeniden derlerken veya patchi yazarken kodun içine özel hayatınıza müdahele edecek, sizin bilgilerinizi çalacak hele de artık gps li telefonlar vs düşünüldüğünde belkide konum bilginizi dahi kaydedecek-iletecek vs bir şeyler eklemediğinden emin misiniz?Açık kaynakta kaynak kod ortada olduğundan bu olası değildir.Bu yüzden özellikle ölçeği ne olursa olsun ticari işletmeler,gizliliğine önem veren önemli bilgileri bilgisayarında mailinde vs işleyen kullanan insanlar vs için korsan yazılım hangi platformda olursa olsun kabul edilemez bir risktir.Bu yüzden özellikle işletme sahiplerine sesleniyorum korsan yazılım maliyeti düşürmek için bir alternatif değildir.Maliyetlerinizi azaltmak istiyorsanız açık kaynağa yönelmelisiniz.En basitinden şu an office 2010 pro lisansı 500 dolar.biz toplu alıp 300 dolarlar civarına alıyoruz şirkette volume licensing ile. Halbuki biraz daha küçük ölçekli bir işletmede openoffice kullanmak, kullanıcıları eğitmek mümkün olabilirdi.Bizde türkiyenin her yerine dağılmış 300 den fazla kullanıcı var hepsinin eğitimi, bu eğitimler için gerekecek iş gücü kaybı-seyehat- konaklamalar vs ile openoffice bizde ucuza gelmiyor.
Özetin daha özeti Yaşasın Açık Kaynak Sapıttım ben yine
Burada yazdıklarımın çoğunun aslında pek fazla alakası yok bu konu ile ama biraz bilgi vermek için fırsat olarak gördüğümden yazdım buraya çünkü iş hayatında IT profesyonelleri arasında bile hala mac üstünlüğünden vs bahseden ve bazende nolacak canım kurdum korsan geçtim diyen insanlara rastlayabiliyorum bu konuları burada da dile getirmek için bir fırsat olarak gördüm ve biraz boş vaktim vardı..Saygılar selamlar okuyan herkese
Apple'ın intel'e geçmesi ile üstünlüğünü kaybettiğini düşünmek tamamen yanlış. Neticede Windows 98'den bu yana gelişimi sürdürürken Mac OS da yerinde saymadı. Windows ve PC tarafında yaşanan gelişmeleri Apple da Mac OS ve Mam mimarisi üzerinde yaptığı güncellemelerle yaşadı.
Yazdığın test kurgusu bile aslında Mac'in ne denli üstün olduğunu bir hayli açık şekilde gözler önüne seriyor. Diyorsun ki; "Bu durumda da iyi konfigure edilmiş kullanılmayacak servisleri kapatılmış kernelı kullandığı donanımın minimum destek ihtiyaçlarını bilen biri tarafından derlenerek gereksiz donanım destekleri vs kaldırılılmış 64 bit Linux yüklü bir pc önde bitirecektir."
Bir defa "işletim sistemi platformu değiştirmez" yaklaşımı bana göre son derece hatalı. Bu önermenden aynı platform ve donanım üzerinde çalışan bir Windows Vista ile bir Windows 7'nin aynı performans sunacağı anlamı çıkıyor ki bunun böyle olmayacağını sen de biliyorsun. Artı olarak işletim sistemi üzerinde gerekli ayarlamaların ve kaynak yönetim planın elle yapılmış olması halinde aradaki performans farkının azalacağı da bir gerçek. Ne var ki bu bahsettiğin ayarları yapmak aslında işletim sisteminin çalışma şekline müdahale etmek anlamına gelir. Bir nevi software overclock yaparak bir platformu hızlandırmak, o platformun son kullanıcı katında yakalayabildiği performansı yansıtamaz.
İkinci olarak, yazdığın şekilde yapılacak bir testte, yazdığın şekilde x64 Linux ile, yazdığın pek çok ayarlama yapılmış ve teste yönelik olarak kullanılmayacak servislerin kapatılmış olduğu, dolayısıyla testte kullanılacak uygulamalar dışında yapılacak pek çok işi yapabilecek durumda olmayan ve aslında tam da bahsettiğim gibi power-user eliyle modifiye edilmiş bir sistemin karşısına standart haliyle bir Mac koymuş oluyorsun. Bu durumda Mac OS'un kullanıcı dostu yapısını, ayar ve kurcalama istemeyen ve gerektirmeyen yapısını, standart haliyle ve herhangi bir kullanıcının "hiçbir şey yapmasını gerektirmeden" profesyonelce hazırlanmış bir Linux sisteme kafa tutabildiğini kabul etmiş oluyorsun.
Mac OS da Unix tabanlı bir sistem olduğuna göre, Linux için anlatmış olduğun "tweak"lerin aynıları Mac OS'a da yapılmış olduğunda bahsettiğin testten nasıl bir sonuç çıkacağını tahmin edersin sanırım.
Geek'lere Mac OS yerine Linux kurmasını tavsiye ediyorsun ki evet, buna katılıyorum. Kernel derlesinler, kendi yazılımlarını derlesinler, sistemlerinden maksimum verim almak için kırk takla atsınlar, emek versinler, bunlar zevkli ve keyifli uğraşlar.
Fakat ben Mac ve Mac OS'u savunurken hep şunları söyledim; "Kullanım kolaylığı", "Kullanıcı dostu". Benim kişisel tavsiyem, Linux kurup kernelle, yazılım derlemeyle, kext uyarlamaya uğraşana kadar Mac OS kurup arkaya yaslanarak PC platformunda yapmak zorunda olduğunuz ama aslında işletim sisteminin yapması gereken şeyleri olması gerektiği Mac OS'un sizin yerinize yapmasının keyfine varın.
Ben şunu anlayamıyorum: "Neden bilgisayarın yapması gereken ama yapmadığı ya da düzgün yapamadığı şeyleri kendimiz yapmak zorunda kalmayı "güçlü platform"" olarak görüyoruz?
Standart ana akım(mainstream) bir son kullanıcı bir bilgilsayarda ne yapmak ister? İnternete girmek, oyun oynamak, çizim, tasarım, dizgi, beste, kayıt gibi mesleki işlerle uğraşmak ve sair. Peki bu son kullanıcı internette girmek için neden ethernet sürücüsü ile, ip kofigürasyonu ile, ActiveX denetim ayarları ile, browser tweakler ile uğraşsın? Neden oyun oynamak için DirectX ile, ekran kartı sürücüleri ile, kasanın ekran kartının işlemcinin sıcaklığı ile meşgul olmak istesin? Neden çizim yapmak için .Net framework ile, Visual C++ ile tebelleş olmak zorunda kalsın?Şu anda gelmiş geçmiş en iyi Windows sürünü olduğunu düşündüğüm Windows 7'me kurulu programlara bakıyorum:
Nero: Çünkü Windows adam gibi DVD-DL yazmayı beceremiyor.
Tam 10 kalem Canon sürücü ve yazılımı: Çünkü bir yazıcı bağladım.
CCleaner: Çünkü durmaksızın şişen Registry'mi rahatlatmak zorundayım.
Nod32: Çünkü ne kadar dikkatli davransam da her an bir yerlerden bir autorun.exe olasılığı mevcut.
EWX ses kartı sürücüsü: Çünkü çalıştığım profesyonel kayıt programları onboard ses kartları ile çalışmıyor ve bu zıkkım ses kartını kurmak için tam bir haftamı harcadım. Buna rağmen daha yarım saat önce bilgisayarım bu sürücünün bir .dll'sini göstererek mavi ekran verip restart attı.
File Scavenger: Çünkü Windows'un -nadiren de olsa- attığı restartlardan zarar gören hard disklerimdeki veriyi Mac OS'la açıp okuyabildiğim halde Windowsla okuyamıyorum. Dosya sistemi Microsofta ait olan NTFS olmasına rağmen.
.Net Framework 4 Client ve Extended: Çünkü AutoCAD 2011 bu zıkkım olmadan çalışmıyor. İşin komik yanı, bunlar olmasına rağmen de çalışmıyor. Eminim bu durumun bir çözümü mevcuttur ama artık internette workaround aratmaktan tiksindim. Google'a "airgun" yazsam otomatik tamamlama "airgun workaround win7" diye tamamlıyor artık.
Visual C++ 2005'ten 2010'a kadar çeşitli versiyonlardan tam 18 kalem: Neden orada olduklarını bile bilmiyorum, en son kaldırdığımda sürekli kullandığım bir şeyler çalışmamıştı, hatırlayamıyorum.
Microfot WSE 3.0: Çünkü Microsoft web servislerinin güvenliğini sağlamayı bir türlü becermeyip durmaksızın sdk yayınlıyor.
MSXML 4.0: Yine kurduğum bir başka yazılımın çalışması için gerekliydi, ne olduğunu hatırlamıyorum.
3 farklı ekran kartı sürücüsü: Çünkü sürücüler olmadan bir browser penceresi açmak bile 10 saniye sürüyor. Grafik sürücüsüyle ne alakası olduğu ise tam bir muamma.
Speedfan: Çünkü en kaliteli soğutma ekipmanlarına sahip olmama rağmen fan gürültüsünden gece bilgisayarı açık bırakamıyorum.
TeamViewer: Çünkü durmaksızın bilgisayar arızası yaşayan eş dost akrabaya telefonda laf anlatmaktan sıkıldım ve artık görerek kendim yapıyorum.Bunlara Windows'un beraberinde kurulan yazılımların berbat ve yetersiz olması sebebiyle onların yerine kurduğum winamp, VLC, Firefox, Chrome, Winrar, codecler falan dahil değil daha.
Şimdi bu tabloya bakarak soruyorum: Ben sadece internette gezmek, iki üç ofis dökümanı hazırlamak, biraz oyun oynamak, dizi film falan izleyi müzik dinlemek ve ses kayıt işleme programlarımı çalıştırmak istiyorum. O zaman neden bu kadar gereksiz detayla uğraşamak zorunda kalıyorum? Neden bu kadar ıvız zıvırla zihnimi meşgul ediyorum?
PC'de formatlarla uğraşır, işletim sisteminin her yeni versiyonuyla yeni yeni sürücüler yazılmasını beklerken Mac OS kendi kendini ses soluk çıkarmadan update ediyor, haberin bile olmuyor.
2002'de aldığı iMac'i halen kullanmakta olan arkadaşım "format"ın ne olduğunu unutmuş durumda. 2004 model Powerbook G4'ünü Mac OS X Tiger ile kullanan bir başka arkadaşım ise 1gb ram ve 1.5Ghz G4 işlemci ile benim Intel E6750 işlemci, 4Gb Ram, R9800GT ekran kartlı makinemden daha hızlı photoshop çalıştırıyor. Benim ısrarlarımla workstation olarak Mac Pro alan bir arkadaşım "abi Mac kullanmayı öğrenebilir miyim bilmiyorum" derken aleti kurduktan 10 dakika sonra "Bitti abi bu makina, ne kadar basitmiş her şey." diye kalktı makinanın başından.
Hani demişsin ya; "ve günlük kullandığım laptop ta ufak bir iş için linuxte fazladan bir kaç tık'a ya da çok özelleştirme ile uğraşmaya vaktim yok." diye, işte aynı şeyi söylüyorum ben de. Kimsenin bunlara harcayacak vakti yok aslında. Ama nasılsa bunlarla uğraşmak marifet haline gelmiş bulunmakta. Ben bu ıvır zıvıra harcadığım vakte acıyorum şimdi düşününce. Mac OS'un en büyük üstünlüğü kullanıcıyı bu gereksiz işlemlerden uzak tutması işte. Film mi izleyeceksin, tıklıyor izliyorsun. Çalışacak mısın? Çalışacağın programın simgesini tutup bilgisayar simgesine taşıyorsun, tak diye kurulup çalışmaya başlıyor. İnternet'e mi gireceksin? Ethernet'le, Lan'la uğraşmak yok. Kabloyu tak, Safari'ye tıkla, bitti. Update? Haberin bile olmuyor. Bir programı kaldırmak istiyorsan Windows'taki gibi Program Ekle Kaldır'la uğraşmıyor, kaldırdığın programın updatelerini ayrı ayrı silmiyor, sildiğin programın registry ve dll kalıntılarını temizlemek için boğuşmuyorsun. Program simgesini çöpe taşıyorsun, konu kapanıyor.
Mac'in güzelliği her şeyin bu kadar basit olması ve basitliğinin yanında standart haliyle diğer platformlardan daha performanslı çalışıyor olması.
2002'de iMac alan arkadaş o sene benim aldığım bilgisayarın iki katı para vererek almıştı iMac'i. O zaman "ne aptalca" diye düşünmüştüm ama şimdi bakıyorum, o iMac aldıktan sonra ben tam 4 kere PC toplamışım, toplamda onun verdiği paranın 3 katını harcamışım. Haliyle düşünüyorum: Neden o kadar para verdim?
Bu arada PC'ye yasal Mac OS kurmak mümkün. Apple Mac OS'u ayrı olarak satıyor ve retail Mac OS dvd genelde uyumlu donanıma sahip PC'lere kurulabiliyor. Artı olarak Apple'ın PC için korsan Mac OS X dağıtımlarını engellemek için hiçbir şey yapmıyor olması da bu dağıtımların ne kadar yasadışı olduğunu sorgulamaya sebep oluyor. Ne de olsa yasadışı bir Mac OS kurulumunu genelde gidip bir Mac almak takip ediyor ve haliye Apple da bu korsan yayılıma müdahale ederek PC kullanıcılarına bu şekilde ulaşma sistemini tanıtma fırsatını tepmek istemiyor. Benim değerlendirmem bu yönde.
En son NetCad kullanıcı olan ve Windows XP ile çalışmak zorunda kalan bir arkadaşıma Macbook Pro aldırıp Bootcamp ile Windows kurdurdum ve kendisi şu anda her görüştüğümüzde Macbook'tan ne kadar memnun olduğunu, daha önce hiç bir bilgisayarda bu kadar akıcı bir Windows kullanmadığını anlatarak bana ısrarlarım için teşekkür ediyor.
Ha bir de unutmadan; google bile kurumsal olarak Mac'e geçiyor artık. Server bazında bir değişim okumuştum geçenlerde ama şimdi kaynağını bulamadım.
Demem o ki, ayarla falan uğraşmadan, cihazın sağında solunda kaybolmadan, bir şeyleri bozarım korkusu taşımadan her şeyi rahatlık ve hızla yapabilmek isteyenler için en iyi seeçenek Apple.
-
Tersini söylemedim aslında söylediklerinin çoğunun Evren hatta senin kast ettiğin anlamda bir seçime değinmedim bile,ama olsun dert değil yanlış anlaşılmalar olması doğaldır çok karışık yazıyorum genelde yazılı ifade de çok başarılı değilimdir.Tekrar bir toparlayıcı bir yazı yazayım senin söylediklerinin ışığında bir de yeni bir bilgisayar alımından ve bu seçimden hiç söz etmemiştim ki esasen senin cevabın daha çok bu durumu refere ediyor o yüzden ondan da söz edeyim.
Son kullanıcı iseniz rahat güzel sorunsuz ve windows a göre çok daha verimli bir işletim sistemi olan bir bilgisayarım olsun istiyorsanız tabii ki bir mac alabilirsiniz.Bu durumda linux un üstün olduğu tek bir konu var ücretsiz yazılım bolluğu ve işletim sisteminin kendisininde ücretsiz oluşu.Bunun dışında standart bir son kullanıcı için linux un mac os a göre bir artısı olmaz.Paranız varsa hem bir MAC almaya hemde sonradan belki ihtiyacınız olacak yazılımlara da ,tabii ki mac alın, ki standart derken ev kullanıcısını kast ediyorsak belki ihtiyacınız bile olmaz ekstra yazılım almaya çünkü mac ile gelen fotoğraf görüntüleme müzik dinleme-video izleme vs yazılımları,browser vs vs gibi küçük ekstralar zaten fazlası ile işinizi görür bile.Ki bu işleri ubuntu vs gibi ev kullanıcısına daha yönelik olan linux dağıtımları ile de sorunsuz yapabilirsiniz ancak asla MAC teki kadar şık ve kullanışlı olmaz.
Benim daha önce ki yazıda bahsettiğim mevcut pc ye işletim sistemi kuran bir "geek" e dönersek:
Evet macos her tür microsoft OS'undan default hali ile tabi ki başarılıdır ancak eğer geek iseniz yani gerçekten uğraşacaksanız/öğrenecekseniz derdiniz sadece işinizi görmek değil ise,linuxte yapabileceğiniz optimizasyon ve customizasyon ve size öğretecekleri "açık kaynak kodlu" olduğundan çok daha fazladır.MacOs ta usb klavye kullanmıyorsanız ps/2 ise klavyeniz mesela usb klavye desteğini işletim sistemi çekirdeğinden kaldırarak boot aşamasında o bilmemkaç byte rami kurtarabilir misiniz mesela?Ya da kablosuz ağı olmayan masaüstü bir bilgisayarda 802/11 b/g desteğini? gibi gibi örneklenebilir. Hatta linux o kadar isteğe göre özelleştirilebilir bir işletim sistemi çekirdeğidir ki bir çok appliance da firmware gibi kullanılır mesela çoğumuzun evindeki modemler modem/router lar wireless access pointler vs bile linux ile çalışır.(genelde 16 mhz işlemci ve 128 kb ram vs gibi çok düşük sistem kaynağına sahip donanımlardır.) Telnet portu olanlarda bağlanıp uname -a vs derseniz Linux 2.4.16 bilmemne bilmemne diyen çekirdek versiyonunu görürsünüz.Sadece tek bir işi yapacak şekilde tasarlanır ve o işi yaparlar az kaynak ile.Kendimden bir örnek hala eski iş yerimde benim 98 yılında çöpe mi atsak derken vazgeçip slackware 3.5 kurup optimize ettiğim bir 105 mb diskli 386 dx 40 işlemcili 4mb ramli makina üstünde apache webserver çalışıyor ve intranet te basit bir web sayfası görüntülüyor çalışanlara.
Genel anlamı ile Geekler için bir fayda daha Dünya da Geek lerin çok büyük kısmı linux kullanır ki bu yüzden değişik geeklik alanları için örneğin microişlemci programlama pic/atmel vs yada bu şekilde yapacağınız bir robotun web kamerasından gelen görüntüyü işlemek için bile linux te örnek yazılımlar ve projeler bulabilirsiniz.Ağ güvenliği vs gibi konlarla uğraşacaksanız Penetrasyon testlerine hacking e bir sunucu yönetmeye vs hevesli iseniz öğrenmeniz ve bilmeniz gereken *nix tir ve bilgisayarınza yükleyebileceğiniz ücretsiz *nix te inuxtur ve bu konular ile ilgili piyasada bulacağınız tool ların %80 i diyelim sadece linux ta çalışır.Hatta bir geek için son kullanıcıya daha fazla hitap eden dağıtımları bile tavsiye etmem (ubuntu-fedora vs gibi) Slackware ya da gentoo kurun işin temelini kavrayın kuruncaya kadar bile acı çekin ve öğrenin derim.
Okuyanları Yanıltmamak adına şunu da tekrar bildireyim MacOsX in Eula sından (End user license agreement) bir satır:"thou shalt not install OS X on non-Apple-labeled hardware". Evren o ayrı satılan kutular mevcut mac lere upgrade vs için olabilir bende hatta yurtdışında teknoloji marketlerinde vs ilk gördüğümde şaşırmıştım macos ayrı satılıyor mu diye.Yasal olarak MacOS kuramazsınız MAC olmayan bilgisayarınıza hala bildiğim kadarı ile.Evren bunun aksi bir şey öğrenir ve paylaşırsan sevinirim benimde yanlış bilgimi düzeltmiş olursun.
Geek olmayan birininde zaten mevcut PC sine MacOS kurması bana çok olası gelmiyor şu case dışında:Computer geek olmayıp başka şeylerin geek i olup kafası da çok iyi çalışan adamlar vardır (evren gibi) ,meraklı becerikli ve azimli kullanıcılardır, dertleri ıncığını cıncığını toptan öğreneyim değil hem bişeyler öğreneyim hem kullanışlı olsun ,sağlam olsundur, linuxu dener IT de uzmanlaşmak ekmeğini bundan kazanmak gibi bir amacı olmadığından çok da bütün emeğini buna vermek değil o işletim sistemi üzerinde çalışacak uygulamalarda uzmanlaşmak tır bir yandanda bu uygulamaların performanslı-verimli çalışmasını ister çünkü onun ekmeği oradadır,MacOS kurar mutlu mutlu yaşar çünkü MacOS ne Linux kadar karmaşıktır ne de windows gibi kullanıcı dostu olacağım iddası ile verimsiz ve başarısız.(ki windows kullanıcı dostu olmayıda başaramaz bir usb cihaz bağlayınca, yada en ufak güncellemede yeniden başlayan dostluk olur mu?) İkisinin arasında ideal denge denebilecek bir yerde durur MacOS bu kullanıcı için ve ideal tercihtir.
Evren Case i için MacOS Alper Case i için Linux döver.
Evren case i için bile yine dayanamadım bir artı mesela eminim örneğin senin müzik kayıt -işleme işlerin için kullandığın yazılımların çok fonksiyonel olmasa bile yasal ve ücretsiz benzerlerini bulabilirsin ve bu yazılımları geliştiren grupların mail gruplarına üye olup isteklerini dile getirerek senin için ufak tefek eklemeler yapmalarını bile sağlayabilirsin ki açık kaynağın esas ruhu ve amacı da budur.Senin gibi bu işi profesyonelce yapan ve teknik birikimi ile doğru yönlendirebilecek başka yapıcı kişilerde katılır katkı sağlarlar ise bir gün o bilmemkaç bin dolarlık yazılımın herkesin kullanabileceği açık kaynaklı ücretsiz bir alternatifi olur ve açık kaynak felsefesinin yegane gayesi de budur.
Yaşasın Açık Kaynak Yine sapıttım dayanamadım
-
Şimdi şöyle kısacık bir özet geçeyim.
Burada bir ton yazı yazdık. Senin yazdıklarını benim dışımda kaç kişi anladı, benim yazdıklarımı senin dışında kaç kişi anladı? İtiraf etmek gerekirse bu konularda araştırma yapmış, belli başlı bir altyapıya sahip biri olarak ben bile bazı yazdıklarını anlamakta zorlandım. Bu senin anlatamamanla ilgili değil, anlattıklarının fazlasıyla teknik olması ile ilgili bir durum. Bu bile aslında sana basit gelen Linux ve OS tweak inceliklerinin sıradan ev veya ofis kullanıcısı için ne kadar zor ve kafa karıştırıcı olduğunun bir kanıtı.
Ben Alper haksız demiyorum, sen de Evren haksız demiyorsun anladığım kadarıyla.
Sebebi çok basit: Bakış açılarımız farklı.
Sen diyorsun ki Linux'ta cirit atarım, ıcığını cıcığını karıştırır, içini dışına çıkarırım, web gruplarda açık kaynak yazılım parçacıkları toplar bunlardan sistem üretirim ve sonuçta çok iyi bir performansa ulaşırım.
Doğrudur, yapılır. Fakat ben de diyorum ki bir Apple alır, düğmesine basar dvd'sini içine atarım, kurulum bitince her istediğimi tek tıklamayla hallederim, sonuçta çok kolay kullanan ve iyi ayarlanmış bir Linux sisteme kafa tutacak performans sağlayan bir sisteme sahip olurum.
Linux'u asla küçümsemiyorum. Evimde kullandığım Dreambox ve Linksys router'ımda Linux kurulu olduğunu biliyorum ve linux mimarisini takdir ediyorum. Ne var ki, Linux'ta bahsettiğin gibi akıcı bir sistem kurmak kovayı fincanla doldurmaya benziyor. Microsoft'ta kova delik, Apple'da ise getirip dolu bir kova veriyorlar eline.
Güzel benzetme oldu sanki. =)
Mac OS Leopard'ın retail dvd'si satıştaydı fakat Snow Leopard ile PowerPC işlemci serisine verilen destek sonlanınca sadece update versiyon çıkardılar. Server versiyonu var satışta 500$ fiyatla.
EULA'da belirtilen şey tamamen ürün desteği ile ilgili. Yani kullanıcıya sattığı ürünü şuna kuramazsın buna kurabilirsin diye bir şey diretemezler hukuki olarak. Kullanıcı aldığı ürünü satmaya ya da dağıtmaya kalkışmadığı sürece ortada bir illegaliteden söz edilemez. Olsa olsa ürünün Apple üretimi olmayan bilgisayarlara kurulumu "onaylanmıyor" diyebiliriz. İllegal diyemeyiz. Ayrıca Hackintosh kurulmuş PC'lerin bile en ufak sorun olmaksızın, OS'un kendi uptade araçlarıyla resmi Apple serverlarından kolaylıkla update edilebiliyor olması EULA'yı Apple'ın da pek sallamadığını gösteriyor ki bunun muhtemel sebebini yazmıştım zaten.
Bu arada bizim ses kayıt programlarının açık kaynak kodluları var ufak tefek ama en iyi ihtimalle bile olacağı çerezden öteye gidemeyecektir. Ses kayıt işinde yazılım dışında donanımsal destek de gerekiyor ve bu donanım tabii ki yazılımla birlikte geliyor. Open Source kaynaklar ancak donanımın gücünün yettiği kadar iş görüyor, sonrasında iş donanım-yazılım paketlerine geliyor. Dünyada en çok kullanılan ve en üstün DAW(Digital Audio Workstation) yazılımı olarak tanınan Pro Tools'un olayı şöyle bir şey mesela: http://www.avid.com/US/products/Pro-Tools-HD-3-Accel-Systems http://www.compel.com.tr/P/17-12-857
Öyle açık kaynak ile olacak işler değil yani pek. =)
-
Arkadaş konu nereye geldi yaw. Tamam almıyorum telefon melefon istemiyorum bişi kontürlü büfeden ararım nereyi arayacaksam oldu bitti gitti ya...
-
Şimdi şöyle kısacık bir özet geçeyim.
Burada bir ton yazı yazdık. Senin yazdıklarını benim dışımda kaç kişi anladı, benim yazdıklarımı senin dışında kaç kişi anladı? İtiraf etmek gerekirse bu konularda araştırma yapmış, belli başlı bir altyapıya sahip biri olarak ben bile bazı yazdıklarını anlamakta zorlandım. Bu senin anlatamamanla ilgili değil, anlattıklarının fazlasıyla teknik olması ile ilgili bir durum. Bu bile aslında sana basit gelen Linux ve OS tweak inceliklerinin sıradan ev veya ofis kullanıcısı için ne kadar zor ve kafa karıştırıcı olduğunun bir kanıtı.
Ben Alper haksız demiyorum, sen de Evren haksız demiyorsun anladığım kadarıyla.
Sebebi çok basit: Bakış açılarımız farklı.
Sen diyorsun ki Linux'ta cirit atarım, ıcığını cıcığını karıştırır, içini dışına çıkarırım, web gruplarda açık kaynak yazılım parçacıkları toplar bunlardan sistem üretirim ve sonuçta çok iyi bir performansa ulaşırım.
Doğrudur, yapılır. Fakat ben de diyorum ki bir Apple alır, düğmesine basar dvd'sini içine atarım, kurulum bitince her istediğimi tek tıklamayla hallederim, sonuçta çok kolay kullanan ve iyi ayarlanmış bir Linux sisteme kafa tutacak performans sağlayan bir sisteme sahip olurum.
Linux'u asla küçümsemiyorum. Evimde kullandığım Dreambox ve Linksys router'ımda Linux kurulu olduğunu biliyorum ve linux mimarisini takdir ediyorum. Ne var ki, Linux'ta bahsettiğin gibi akıcı bir sistem kurmak kovayı fincanla doldurmaya benziyor. Microsoft'ta kova delik, Apple'da ise getirip dolu bir kova veriyorlar eline.
Güzel benzetme oldu sanki. =)
Mac OS Leopard'ın retail dvd'si satıştaydı fakat Snow Leopard ile PowerPC işlemci serisine verilen destek sonlanınca sadece update versiyon çıkardılar. Server versiyonu var satışta 500$ fiyatla.
EULA'da belirtilen şey tamamen ürün desteği ile ilgili. Yani kullanıcıya sattığı ürünü şuna kuramazsın buna kurabilirsin diye bir şey diretemezler hukuki olarak. Kullanıcı aldığı ürünü satmaya ya da dağıtmaya kalkışmadığı sürece ortada bir illegaliteden söz edilemez. Olsa olsa ürünün Apple üretimi olmayan bilgisayarlara kurulumu "onaylanmıyor" diyebiliriz. İllegal diyemeyiz. Ayrıca Hackintosh kurulmuş PC'lerin bile en ufak sorun olmaksızın, OS'un kendi uptade araçlarıyla resmi Apple serverlarından kolaylıkla update edilebiliyor olması EULA'yı Apple'ın da pek sallamadığını gösteriyor ki bunun muhtemel sebebini yazmıştım zaten.
Bu arada bizim ses kayıt programlarının açık kaynak kodluları var ufak tefek ama en iyi ihtimalle bile olacağı çerezden öteye gidemeyecektir. Ses kayıt işinde yazılım dışında donanımsal destek de gerekiyor ve bu donanım tabii ki yazılımla birlikte geliyor. Open Source kaynaklar ancak donanımın gücünün yettiği kadar iş görüyor, sonrasında iş donanım-yazılım paketlerine geliyor. Dünyada en çok kullanılan ve en üstün DAW(Digital Audio Workstation) yazılımı olarak tanınan Pro Tools'un olayı şöyle bir şey mesela: http://www.avid.com/US/products/Pro-Tools-HD-3-Accel-Systems http://www.compel.com.tr/P/17-12-857
Öyle açık kaynak ile olacak işler değil yani pek. =)
Her konuda anlaştık sadece değindiğin bir iki konuda ki yanlışlığı da giderlim toptan anlaşalım artık çünkü bu durumda alçakgönüllü şekilde açıklamak görevi bana düşüyor :)Bu fikir ayrılıkları trabzonda bir pizzacının arkasında goldwave ile amatör gruplara bir profesyonel gözü ile muhtemelen çok kötü hücum kayıtlar yapmış benim sana ben bu kayıt işini en az senin kadar iyi biliyorum demem en iyi yazılımda goldwave dir çünkü basit ama etkilidir son kullanıcı o çok alengirli yazılımları pro toolsları vs kullanamaz dememe benziyor.Bu örnekte fena olmadı sanırım.Tartışmayı çok da teknik seviyeye çekmemeye çalışıyorum ama teknik anlamda doğrudan yanlış şeylerin söylenmesi de bende açıklama ihtiyacı yaratıyor.
Dolu kova örneği güzel ancak benim anlattıklarımı okur isen çok oturmuyor çünkü aslında sen %70 i hazır dolu bir kovadan bahsediyorsun ben ise fincan ile %98 e kadar doldurabilmekten ve geek olmanın fincanı sevmek olduğunu dolu kovayı istiyorsan bunun son kullanıcı yaklaşımı olduğunu ve son kullanıcı için mac in zaten gayet iyi bir tercih olduğunu.Microsoftta kova delik kesin katılıyorum ama orada bile bir sezar hakkı var ihtiyaca göre düşünüldüğünde microsoft a çıkacak case lerde var mesela büyük ölçekli çok kullanıcılı sistemlerde teknik destek maliyetlerini düşürmek deploymentları vs en az sayıda personel ile yapabilmek ya da windows serverlara bağlı thinclientlar kullanmak vs gibi başka işletim sistemleirnde aynı başarıyı yakalayamayacağın caseler.Anladığım kadarı ile hala anlaşılmayan bir durum var işletim sistemi veya herhangi bir yazılım tercihini sadece ve sadece ihtiyaçlar belirler takım tutar gibi işletim sistemi veya bir donanım tutulmaz mantıklı değildir.
Eula yı apple sallamıyor konusuna gelince çok da teknik ayrıntıya girmek istemiyorum ama MAC makinelerde TPM var.Trusted Platform Module yani bir nevi arabanın çipli anahtarı gibi düşünebilirsiniz ve MacOS soruyor TPM e kurulumda oradamısın bu bir Apple ürünü mü?Evet der ise kuruyor.Hackintosh tabir edilen kurulumlar bir şekilde bu TPM i aşıyor ve kurulumu öyle gerçekleştiriyor o yüzden adları hackintosh belki de.Generic donanıma işletim sisteminin kurulmasını onaylayan bir firma para verip de Infeneon dan TPM alır mı cihazlarına koymak için?Tekrar söylüyorum MacOS x server olsun yada başka bir dağıtıım hepsi sadece Apple marka donanıma kurulmak için satılıyor ve aksi kanunen suçtur.Aksini söyleyenden non apple hardware e kurulabileceğini açıkca belirten kaynak isterim maalesef artık şu aşamada bu kadar diretildikten sonra.Çünkü kimseyi yanlış bilgilendirmeye hakkımız yok kim olursak olalım.
Opensource da ilgilileri olan ve takip edilen ihtiyaç duyulan konular doğal süreci içerisinde gelişir.Örneğin binlerce dolarlık IDS sisteminin muadilini hatta aslında daha iyisini tamamen ücretsiz kurabilirsiniz yada bir yedekleme sisteminin.Bilmemkaç yüz dolarlık ünlü matematik yazılımının ücretsiz karşılığı vardır akademisyenler için.Hatta bazı kimya vs yazılımlarının ,bazı modelleme yazılımlarının vs vs.Ses kayıt konusunda senin ihtiyacının çok profesyonelce olması ekstra donanım gerektirmesi ise bambaşka bir extreme örnek.2004 te albüm kayıtları yapmış amcamlar linkte linuxte anlatıyorlar :
http://www.soundonsound.com/sos/feb04/articles/mirrorimage.htm birde ubuntustudio var http://ubuntustudio.org/ senin işini görür diye diretmiyorum konunun uzmanı olmadığım için ama belki daha az profesyonel birilerinin işini görürecektir.ama sen ve senin gibiler ilgi gösterirse kesinlikle çok daha fazla gelişecektir.
Hatta şahsi fikrim (bilmiyorum öyle bir iddiam yok araştırmadım) o donanım başka yazılım ile çalışmasın opensource çular daha iyisini yapmasın diye bir nevi TPM vs kullanıyor olabilir yada hem linuxte bu konuya belki bir IDS sistemi kadar fazla ilgi olmadığından hemde donanım üreticisi hardware-specific leri api leri firmware sourcelarını vs paylaşmadığından o donanıma destek verilmemiş getirisi fazla görülmediğinden reverse-engineer edilmemiş olabilir.
Çok da iddialı şeyler yazmayı bir şeyleri iddia tartışma haline getirmeyi seven biri değilim bu yazdıklarım bile içten içten rahatsız ediyor beni ama yanlış bilgileri "bir bilen" olarak düzeltmemek te vicdanen rahatsızlık verir bana.
-
Ben iphone veya htc android tavsiye ederim.
Vodafone kontrat karşılığı 18 ay veya 24 ay veriyor.
http://www.vodafone.com.tr/Kampanyalar/vo…-kampanyasi.php
http://www.vodafone.com.tr/Cihazlar/iPhon…il-paketler.php
Ben ordan aldım iphonu heryöne konuşma sms ve 1gb internet vardı paketimde.
-
Windows u ilk kullanan mac (hatta o zamanki MAC ler siyah beyazdı)
Mac windows tarzı os kullanırken Pcler Ms-Dos kullanıyordu yani bilgisayarı açtığınızda siyay ekran beyaz yazıyla
C:\ yazıyorduBildiğim kadarıyla USB yi ilk kullanan Apple. USB çıkmadan önce bilgisayara aygıt (klavye,mouse,printer) takmak için bilgisayarı kapatıyordunuz.
-
MacOS x server olsun yada başka bir dağıtıım hepsi sadece Apple marka donanıma kurulmak için satılıyor
bu kısımda saçmalamışım az önce yanlış bilgi vermek istemem özür..
macos çu bir arkadaşım uyardı sağolsun server versiyonunu satışa çıkarmış apple non apple hardware için.Neyse aslında bir şey de değiştirmiyor belirttiğim case de çünkü zaten ne evrenin nede benim bahsettiğim zaten sunucu seviyesindeki bir karşılaştırma vs değil.
Herkese Selamlar. -
MacOS x server olsun yada başka bir dağıtıım hepsi sadece Apple marka donanıma kurulmak için satılıyor
bu kısımda saçmalamışım az önce yanlış bilgi vermek istemem özür..
macos çu bir arkadaşım uyardı sağolsun server versiyonunu satışa çıkarmış apple non apple hardware için.Neyse aslında bir şey de değiştirmiyor belirttiğim case de çünkü zaten ne evrenin nede benim bahsettiğim zaten sunucu seviyesindeki bir karşılaştırma vs değil.
Herkese Selamlar.esas burada saçmalamışım özürün tekrar özürü ilk söylediğim doğru imiş bana da ders olsun kulaktan dolma bilgi ile bilgisine güvendiğim bir arkadaşım bile söylese bir daha kendim araştırmadan bir şey paylaşmam sonuçta bir sorumluluk burada bir şeyler paylaşıyor olmak yanlış bilgi vererek karışılığa sebep olmak haddim değil.
MAC OS X Snow Leopard Server için System requirements
Mac desktop or server with Intel processor
10GB of available disk space
2GB of RAMama birde şunuda öğrenmiş oldum sanallaştırma altında VM içinde server versiyonunu kullanmak yasalmış 499 dolarım olsa isterdim denemeyi esasen sanal makina üstünde.Ya da belki kişisel günlük kullanım için bir macbook vs de alabilirim ileride para ayırabilirsem bakalım kısmet.
-