Daha Çok Göster
Her konuda anlaştık sadece değindiğin bir iki konuda ki yanlışlığı da giderlim toptan anlaşalım artık çünkü bu durumda alçakgönüllü şekilde açıklamak görevi bana düşüyor :)Bu fikir ayrılıkları trabzonda bir pizzacının arkasında goldwave ile amatör gruplara bir profesyonel gözü ile muhtemelen çok kötü hücum kayıtlar yapmış benim sana ben bu kayıt işini en az senin kadar iyi biliyorum demem en iyi yazılımda goldwave dir çünkü basit ama etkilidir son kullanıcı o çok alengirli yazılımları pro toolsları vs kullanamaz dememe benziyor.Bu örnekte fena olmadı sanırım.Tartışmayı çok da teknik seviyeye çekmemeye çalışıyorum ama teknik anlamda doğrudan yanlış şeylerin söylenmesi de bende açıklama ihtiyacı yaratıyor.Dolu kova örneği güzel ancak benim anlattıklarımı okur isen çok oturmuyor çünkü aslında sen %70 i hazır dolu bir kovadan bahsediyorsun ben ise fincan ile %98 e kadar doldurabilmekten ve geek olmanın fincanı sevmek olduğunu dolu kovayı istiyorsan bunun son kullanıcı yaklaşımı olduğunu ve son kullanıcı için mac in zaten gayet iyi bir tercih olduğunu.Microsoftta kova delik kesin katılıyorum ama orada bile bir sezar hakkı var ihtiyaca göre düşünüldüğünde microsoft a çıkacak case lerde var mesela büyük ölçekli çok kullanıcılı sistemlerde teknik destek maliyetlerini düşürmek deploymentları vs en az sayıda personel ile yapabilmek ya da windows serverlara bağlı thinclientlar kullanmak vs gibi başka işletim sistemleirnde aynı başarıyı yakalayamayacağın caseler.Anladığım kadarı ile hala anlaşılmayan bir durum var işletim sistemi veya herhangi bir yazılım tercihini sadece ve sadece ihtiyaçlar belirler takım tutar gibi işletim sistemi veya bir donanım tutulmaz mantıklı değildir.
Eula yı apple sallamıyor konusuna gelince çok da teknik ayrıntıya girmek istemiyorum ama MAC makinelerde TPM var.Trusted Platform Module yani bir nevi arabanın çipli anahtarı gibi düşünebilirsiniz ve MacOS soruyor TPM e kurulumda oradamısın bu bir Apple ürünü mü?Evet der ise kuruyor.Hackintosh tabir edilen kurulumlar bir şekilde bu TPM i aşıyor ve kurulumu öyle gerçekleştiriyor o yüzden adları hackintosh belki de.Generic donanıma işletim sisteminin kurulmasını onaylayan bir firma para verip de Infeneon dan TPM alır mı cihazlarına koymak için?Tekrar söylüyorum MacOS x server olsun yada başka bir dağıtıım hepsi sadece Apple marka donanıma kurulmak için satılıyor ve aksi kanunen suçtur.Aksini söyleyenden non apple hardware e kurulabileceğini açıkca belirten kaynak isterim maalesef artık şu aşamada bu kadar diretildikten sonra.Çünkü kimseyi yanlış bilgilendirmeye hakkımız yok kim olursak olalım.
Opensource da ilgilileri olan ve takip edilen ihtiyaç duyulan konular doğal süreci içerisinde gelişir.Örneğin binlerce dolarlık IDS sisteminin muadilini hatta aslında daha iyisini tamamen ücretsiz kurabilirsiniz yada bir yedekleme sisteminin.Bilmemkaç yüz dolarlık ünlü matematik yazılımının ücretsiz karşılığı vardır akademisyenler için.Hatta bazı kimya vs yazılımlarının ,bazı modelleme yazılımlarının vs vs.Ses kayıt konusunda senin ihtiyacının çok profesyonelce olması ekstra donanım gerektirmesi ise bambaşka bir extreme örnek.2004 te albüm kayıtları yapmış amcamlar linkte linuxte anlatıyorlar :
http://www.soundonsound.com/sos/feb04/articles/mirrorimage.htm birde ubuntustudio var http://ubuntustudio.org/ senin işini görür diye diretmiyorum konunun uzmanı olmadığım için ama belki daha az profesyonel birilerinin işini görürecektir.ama sen ve senin gibiler ilgi gösterirse kesinlikle çok daha fazla gelişecektir.
Hatta şahsi fikrim (bilmiyorum öyle bir iddiam yok araştırmadım) o donanım başka yazılım ile çalışmasın opensource çular daha iyisini yapmasın diye bir nevi TPM vs kullanıyor olabilir yada hem linuxte bu konuya belki bir IDS sistemi kadar fazla ilgi olmadığından hemde donanım üreticisi hardware-specific leri api leri firmware sourcelarını vs paylaşmadığından o donanıma destek verilmemiş getirisi fazla görülmediğinden reverse-engineer edilmemiş olabilir.
Çok da iddialı şeyler yazmayı bir şeyleri iddia tartışma haline getirmeyi seven biri değilim bu yazdıklarım bile içten içten rahatsız ediyor beni ama yanlış bilgileri "bir bilen" olarak düzeltmemek te vicdanen rahatsızlık verir bana.
Heh kayıt yazılımı örneği doğru değil çünkü ben ev kullanıcısı için OS kolaylığından bahsediyorum, sen ise profesyonel kullanıcı için kayıt programının karmaşıklığını örnek veriyorsun. Bilgi işlemci için, yazılımcı için, IT elemanı için tabii ki kolay kullanım ön planda olmayacaktır. Ben de zaten ev-ofis kullanıcısının ihtiyaçlarından bahsettim hep.
Gel şu Mac kovasını %85 yapalım, anlaşalım.
TPM konusunu detayını bilmiyorum fakat o konuda yanıldığını biliyorum. Çünkü benim bir Mac yanında verilmiş retail dvd'den bir PC'ye en ufak bir hack yapmadan bizzat kurduğum bir Mac OS çatır çatır otomatik update yapıyor. TPM falan bu noktada pek önemli değil galiba, durum bu çünkü.
Ayrıca suç konusunda da yanılıyorsun. EULA kanun değildir. Senin de açılımını yazdığın gibi EULA, Son kullanıcı linans anlaşmasıdır. Son kullanıcı ile sağlayıcı arasında lisansın kullanım şeklini belirleyen bir anlaşmadan ibarettir. Apple bu anlaşmada ürünün Apple etiketi taşımayan -ki bu tabirin muğlaklığı bile bu maddeyi hukuken batıl kılmaya yeter nitelikte- bilgisayarlara kurulmamasını öngören bir madde eklemiş olabilir ve kullanıcı bu maddeyi ihlal ederek anlaşmayı bozmuş olur. Sağlayıcının bu konuda yapabileceği tek şey anlaşmanın kendi tarafına yüklediği sorumluluklardan caymaktan öteye geçemez. Yani en fazla ürün desteği vermez, bir gün bir bakarsın ürünün update olmaz, en fazla lisans kodun kara listeye girer. Ama EULA ihlali hiç bir şekilde suç olarak nitelenemez. Sonuçta kullanıcı parasını vererek yasal bir lisans edinmiştir ve bunu yasadışı satış, dağıtım, yayma gibi bir lisans ihlali yapmaksızın istediği şekilde kullanma hakkına da sahip olmuştur. Borçlar hukuku yani, çok temel, çok kesin.
Opensource'a çok fazla inanıyorsun. Benim gibiler inan bir DAW'a 20.000lira vermeye çok meraklı değil. Mecburlar. Ayrıca 20.000liralık bir yazılımın daha iyisini yapabilecek kapasitede yazılımcılar da bu işi hayır olsun diye yapmıyor genelde. Bir kaç yazılımcı bugün Pro Tools'a rakip olabilecek bir yazılım geliştirsin, inan bana bu yazılımı open source yapmanın fikrine bile gülerler. Bu adamlar sahip oldukları bilginin bu kadar para ettiğini farkettikleri anda opensource'a elveda diyorlar. Yani opensource aslında yazılımcıların maharetlerini sergiledikleri bir işçi kahvesi. Patronlara göz kırpıp "beni al beni al" dedikleri bir platform. El kadar plug inler bile azıcık yayılınca bir bakıyorsun reklam falan almış, resmi sitelerine bağış linkleri koymuş oluyor. İstisnalara saygım sonsuz tabii ki.
Her neyse, demem o ki; Apple ürünün hamallığını kullanıcıya yüklemeyen, şahane bir firma. Plug'n Play, Fire'n Forget. Tak fişi, bitir işi. Bas düğmeye, gerisini unut. Bu kadar basit aslında.