Pellet tasarımı ve anket

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Arkadaşlar

    Pellet konusunda bir adım daha ileri gidip kendi pelletimi üertmeyi denemeye karar verdim.

    http://s10b.directupload.net/file/d/1791/ilxsd9jt_jpg.htm

    http://s3b.directupload.net/file/d/1791/fbl6854b_jpg.htm

    http://s1b.directupload.net/file/d/1791/yixoys2r_jpg.htm

    http://s6b.directupload.net/file/d/1791/u9jj3aus_jpg.htm

    http://s3b.directupload.net/file/d/1791/ccmbaaxu_jpg.htm

    Şu ana kadar olan çalışmaların sonucu şunlardır.

    Malzeme olarak serleştirilmiş bakır alaşım "bakır berilyum" yada Bronz kullanmaya karar verdim. İki malzemeden de cubuk olarak aldım yanımda duruyor.

    Amacım
    1) Evanix'inim şarşörunun izin verdigi kadar iri bir Pellet tasarlamak.
    2) Bu tasarımı olabildigince balistik etkinligi yuksek bir şekilde tasarlamak
    3) pelleti tasarlarken evanix'in tasarımından gelen zayıflıkları ve guclu yonlerini birleştirerek tasarlamak Örn; sarjörun uzunugu avantaj ama şarjörun arkasındakı şişkinlik dez avantaj.
    Bu avantaj ve dez avantajı goz onunde bulundururak şöyle bir sistem olusturmaya karar verdim. Pelletimin arka kısmı daralacak boylece govde ve agırlık kazanmış iken şarjörü modifiye etmem gerekmiyecek. Vede pelletin arkasına hava sızdırmazlıgı saglayacak ve pelleti itecek bir yastık ilave etmeye karar verdim. Bunun malzemesini şu an için teflon olarak öngöruyorum.
    4) dogal olarak tıkac ile pelleti aynı anda şarjöre suremiyecegim için buldugum çözum şarjöre ardışıl olarak bir pellet bir tıkaç surmek. Yani 6li yuvadan 3 adet atılabilir pellet sistemi oluşturmak niyetindeyim. Her seferinde ilk kurulumda önce pelleti surup arkasından ikinci bir kurma yapıp pelletin arka tarafındaki konik yataga oturarak ve yastıgı şişirip namlunun içinde sıkı geçme yapacak bir sistem..

    Nedersiniz

    Bu noktada sonra yardımınıza ihtiyacım var. Öncelikle bu sisteme katmak istediginiz yada uyarmak istediginiz birşey varsa katkınız süreci hızlandıracaktır. İkincisi 11 farklı tipte ön tasarım yaptım sizce hangisi ilk 3e girer prototip aşamasına geçmek için.

    Yada bu formlar sizce uygun degilmidir.

    Yarın Evanix i atölyeye getirip kumpasla ölculerini alıp ona göre pellet ebat ve boyutu sonlandıracagım. perşembe gunu bir yurt dışı gezim var. Pazartesi dönuyorum gitmemeden prototipleri imalata verip salı gunude deneme atışlarını yapmak istiyorum.

    Sizin öneriniz ne olur..

    NOT: Salı gunlu deneme atışlarınlarına farklı tipte pellet uretilecektir. Atış sahasında Chrono ile namlu cıkış hızı ve 50 m deki hızı olçulerek Chair gun ile BC degerleri tespit edilecektir.

    burada en uygun sonuç veren pellet ise 100m için tekrar uretilecektir.

    Saygılar

    Degerli katkılarınızı bekliyorum
    ;tufey#

  • benim acemi görüşüm 10 numara üzerinde en etkili tercih olacağıdır. olmadı 6 numara da uygun olacaktır. ama aklıma takılan 10 numaralı prototipin etek kısmı mümkün olduğunca olduğunca kısa tutmak iyi olabilir mi diye düşünüyorum.

  • etegi kısaltmanın faydası olacagı dusuncesine bende amartörce katılıyorum ama ilk deneme için etegi uzun tutup arka taraftaki teflon yastıgı olabildigince fazla iç içe geçirmek dusuncesi agır basıyor. Niyetim ilk ateşleme anında iki konikligin sıkı bir şekilde birbirine gecmesi ve teflonu birazda şişirmesi sızdırmazlık amacıyla. Belki de 10 numaradan iki farklı etek boyunda yapıp aradaki farkı test etmek gerekecek. ;$.,:him:s8|

  • Hatta şu da olabilir pellet ucunda başlayan konikliği gövdenin yarısına gelince tam düz ayarlayıp etek kısmı evanix şarjörünün et kalınlığında yapılıp etek kısmı küresel
    (konkav olarak) ayarlanabilir ki basıncı alması için

    • Resmi Gönderi

    Tonguç maalesef bu tasarımlarının hiç biri çalışmayacak, üzgünüm :(

    Birincisi ; çekirdekteki malzeme seçimin yanlış, kurşun yada benzeri yumuşak bir malzeme seçmek zorundasın, yada tasarımda radikal değişim yapmalısın, bu tasarımlarla bile kurşun peleti namluda yürütemezsin, sana şöyle söyleyeyim en basiti .22 kalibre bakır ceketli bir çekirdeği namluda harekete geçirebilmen için çekirdek arkasında minimum 400 bar basınç uygulamak zorundasın, aksi halde setler çekirdeği kesemez, çekirdeğin aerodinamik yapıları hepsindede bozuk bu çekirdekler namludan çıksa bile namludan çıkar çıkmaz takla atmaya başlarlar, Tıpaç olayını tamamen unut çünkü bu kaval namlu bir silah değil, yivsetli bir silah, çekirdeğin ön kısmı arkasına göre ağır olmalı aksi halde takla atar, ancak çekirdek arkasında 700 bar gibi bir basınç uygularsan ve namlunda 1/10" tvis tur şeklinde olursa tamam kısmen takla atmayı engellersin ama bu seferde çekirdek hedefe vurma sırasında ses hızının üzerinde olmalı, yani şimdi sen bu işe heveslendin ve üretmek istiyorsun tamam ama bunun için bu forum sayfalarında anlatılamayacak kadar faktörler var bunların tamamını bilmeden çekirdek tasarlayamazsın. bir hafta sonuda olabilir, gel istanbula tartışalım sana olayın inceliklerini anlatayım, bu durumda yapacağın üretimde ilk müşterin ben olurum, projene maddi destekde veririm.

  • Mustafa bey

    herşeyden öncelikle teşekkurler sanırım beni onca çabaya girip sonra namluda sıkışacak bir operasyondan kurtardınız. Hımm ama açıkcası bu tarzda bir imalat yapmaya kafayı taktım. daha cok uzun menzile uygun bir çekirdek tasarlayıp uretmek istiyorum. Bu arada bilgisizligimi hoş görün ama kaval namlu ile kastettiğiniz yivsiz namlu oluyor deyilmi...
    Şimdi öncelikle carşamba akşam istanbula ucuyorum perşembe de libyaya çarşamba akşam saatlerinde 7den sonra nerede olursunuz programınız müsaittmi diye sormak istiyorum.
    Birde tez canlılıgımı hoş gorurseniz söylediklerinizden anladıklarımı sizinle paylaşmak istiyorum dogru anlamadım mı diye.
    1) genel olarak solid bir pelleti yiv sette surebilme sorunu daha cok gereken basıncın orantılı olarak artması ile ilgili. Ne kadar sert o kadar eksra basınç anladıgım kadarıyla.
    2) Radikal tasarımla kastetiginiz sert bir yuzeyi olabildigince az yivlere surtunecegi bir şekilde tasarlamak ama bunu yaparkende yivlerin çekirdeği dönme eğilimi verecek kadar basması gerekliliği sanıyorum.
    3)Cekirdegin agırlık merkezinin önde olması gerektigi ve 1/10 twist ile heliks boyu uzayacagı için birim zamanda öne haraket daha fazla olacak demek istiyorsunuz sanırım.
    Hımmmm

    bunları düşünmem gerekiyor... Ama vazgeçmek yok. Tasarım işinde kökleri ikinci dunya savaşına dayanan bir ekol vardır. temsilcid e almanlardır. Alman muhendisligi imkansız bir fikri alıp evirip cevirip yapılabilir bir hale getirmekle ünlüdür. İngilizler ise yapıması cok kolay bir işi imkansız bir tasarıma cevirmekte meşhurdurlar. En azından öyle derler.

    bence bu sektörün solid bir pellete ihtiyacı var.

    İlginize teşekkurler

    iyi akşamlar

  • Her seferinde ilk kurulumda önce pelleti surup arkasından ikinci bir kurma yapıp pelletin arka tarafındaki konik yataga oturarak ve yastıgı şişirip namlunun içinde sıkı geçme yapacak bir sistem..

    Öncelikle çalışmalarınızda başarılar dilerim.
    Evanix Bolt Action da ardarda 2 pelet sürülmüyor.
    Sidelever konusunda tecrübem yok. Şayet mekanizmaları aynı ise bu düşünceniz işe yaramayacaktır.

  • berilyumlu bakır min 240 hb max 390 hb , gsnbz12 malzeme ise min 90 max110 hb , havalı silahlarda kullanılan namlu celiği ise max 180 hb sertliğindedir .malzeme olarak seçimleriniz bence yanlış zamak ,gcupb20 ve uzeri kurşun içeren alaşımlar kullanım amacınıza daha yatkın ,özellikle zamak enjeksiyon döküme uygun üretilebilirliği daha basit . [Resim Engellendi: http://s6b.directupload.net/file/d/1791/u9jj3aus_jpg.htm] verdiğiniz form teflon boyunu uzatmanız çekirdek boyunuda kısaltmanız durumunda iyi iş çıkarabilir , palet formunuz bc olarak 0.5 üzeri gibi görünüyor.
    bu linkt]e http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/hframe.htmlbir ara radyüslere göre mermi aerodinamik hesaplama formulleri bulmuştum inceleyin ilginizi çekebilir .

    kolay gelsin

  • mühendis Bey

    Kastettiğiniz boyle bir tasarımdı sanıyorum.

    http://s4b.directupload.net/file/d/1791/lv7ftdmn_jpg.htm.

    Saygılar

    iyi akşamlar

    Sayın guctony %80 cevabım evet olurdu ama etek kısmı konveks olmuş ben tam ters şekilde konkav olması daha iyi olabilir mi (gerçi mustafa abi çalışamayacak demişti ama biz yine de jimnastiğe devam)bu şekilde de bu tıpaç olayını daha basit hale getiremez miyiz diye de kendime soruyorum

    hatta 2 farklı malzemeyi bir arada kullanamaz mıyız mesela içte plastik dışta metal gibi

    • Resmi Gönderi

    Tonguç çarşamba akşamı beklerim, ofisimde olurum, adres sarıyer zekeriyaköy, garanti bankası önüne aracınızı park edersiniz geldiğinizde alo dersiniz, pm den cep telefonumu ve iş telefonumu geçiyorum.

  • bende düşünmüştüm zamak enjeksiyon kalıbı yapıp ama satılan peletlerin maliyeti gerçekten düşük .

    ve burda kalıp çok önemli çok hassas olması gerekiyor.

    ama kalıpdan çıkan peletlerin çapak alma işlemi zor çünkü titreşimli vibrasyon dediğimiz olay var biraz büyük parçalar için bir sorun yok

    ama peletin vibrasyona atılmasında peletin etekleri taşlarla beraber vibrasyonda problem olabilir.

    bunun için özel bir vibrasyon olması gerekirki buda 10.000 ytl civarı şimdi burda yapılan peletlerin neden çok çapaklı olduğu burdan anlaşılıyor.

    ve bence pelettin kurşundan yapılması gerekir.diğer alaşımlar sert ve kurşuna nazaran hafiftir.

    ve kurşun erime derecesi düşüktür çakmakla dahil eritebilirsiniz .ama zamak ve diğerleri için bu imkansızdır bu yüzden kalıpta kurşunun

    yollukları (kalıptaki kanallar) ilerlemesi ve doldurması daha rahattır.


    bu söylediklerim benim karşıma çıkanlar umarım size yardımcı olur ve pellette bence en mükemmelide fx ler 4,52 oluşları yivsete tam

    oturması.

    hatsan at44-10 ....4.5.....square 3-9x40 scuba tüp(rüştü bey)
    Hatsan torpedo 150 th....4.5---- optima 3-9x32mm
    crosman 357 8.
    klasik tekli martını henry
    k.üzümlü klasik çifteli

  • Alıntı

    berilyumlu bakır min 240 hb max 390 hb , gsnbz12 malzeme ise min 90 max110 hb , havalı silahlarda kullanılan namlu celiği ise max 180 hb sertliğindedir .malzeme olarak seçimleriniz bence yanlış zamak ,gcupb20 ve uzeri kurşun içeren alaşımlar kullanım amacınıza daha yatkın ,özellikle zamak enjeksiyon döküme uygun üretilebilirliği daha basit . verdiğiniz form teflon boyunu uzatmanız çekirdek boyunuda kısaltmanız durumunda iyi iş çıkarabilir , palet formunuz bc olarak 0.5 üzeri gibi görünüyor.
    bu linkt]e http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/hframe.htmlbir ara radyüslere göre mermi aerodinamik hesaplama formulleri bulmuştum inceleyin ilginizi çekebilir .

    kolay gelsin

    Berilyumlu bakır ve bronz tercih etmemin iki sebebi var. Birincisi pelletleri CNC tornada cekmek istiyorum. Bunun için işlenebilecek kadar sert bir malzeme ihtiyacım var. Kalıplı döküm imalatı dışında yuksek adetli imalatlarda maliyeti dusurebilecek birinci secenek CNC tornalar. Burada bahsettim CNC torna biraz farklı Revolver CNC torna diye tanımılıyabilecegim malzemeyi ileri geri surerken cakıların sabit durdugu özel bir tip cok yuksek imalat hızına sahip bir torna. genelde civata imalatında kullanılır.
    İkinci sebeb ise ekteki tablolara bakarsanız özgül agırlık olarak kurşuna yakın ama ucuz malzemeler içinde en mantıklıları tabi Bakır da bu işe uygun ama CNC torna için bu 5.5mm cap için yumuşak bir malzeme.

    Burada boronz malzemenin agırlıktaki dez avantajını olabildigince buyuk bir pellet tasarlıyarsak aşmak istiyorum

    Diger bir sebeb ise Pellet tasarımının kafamdaki projenin birinci aşaması olması. Aslında niyetim ses hızının ustunde calışabilecek bir pellet tasarlamak. Kurşun pelletlerin yuksek hızlarda namluda eridigi için bu işe uygun olmadıgı biliyorum .bu başarılı pellet tasarımından yola cıkarak daha yuksek hızlı bir uydurmasyon PCP havalı tüfek yapmak istiyorum kendime. Hedefledigim kullanım basıncı 300 bar. Bunun için Airsoftcuların kullandıgı kevlar kaplı tuplerden bir tane aldım. Uydurmasyon diyorum çünkü amacım işlevsel bir tüfek tasarlamak deyil şimdilik. Şekilsiz ama yuksek hızda pellet atabilecek bir sistem tasarlamak istiyorum şimdilik..

    Verdiginiz link için cok teşekkurler. Cok faydasını görecegim gibi geliyor..

    Saygılar

  • Alıntı

    Öncelikle çalışmalarınızda başarılar dilerim.
    Evanix Bolt Action da ardarda 2 pelet sürülmüyor.
    Sidelever konusunda tecrübem yok. Şayet mekanizmaları aynı ise bu düşünceniz işe yaramayacaktır.

    Şu şekilde oluyor.

    İlk kurmada pelleti suruyorsunuz sonra sideleveri geri cektiginizde elinizle şaröru bir tur ceviriyorsunuz. Ancak öyle oluyor Şimdilik. :whistling:;$.,


  • dedigim gibi benim amacım sureci tamamiyle Tornaya taşımak bu şekilde iyi bildigim bir konudan imalatı yapmak istiyorum. Dokum Türkiye de çok ciddi firmalarla çalışmadıgınız surece cok sorunlu.

    Aklımda ki ikinci çözum pellet serlikleri ile başa cıkmak için amerikalıların Putty diye tanımladıkları namlu içi kaplama macunları var. yuksek guçteki yivli av silahlarında kullanıyorlar. Hem namliu iç sertligini arttırıyor hemde yiv setlerdeki her turlu bozuklugu alıyor. Niyetim namlu içini bu şekilde kaplıyıp sertlik sorununu aşmak

  • Alıntı

    Sayın guctony %80 cevabım evet olurdu ama etek kısmı konveks olmuş ben tam ters şekilde konkav olması daha iyi olabilir mi (gerçi mustafa abi çalışamayacak demişti ama biz yine de jimnastiğe devam)bu şekilde de bu tıpaç olayını daha basit hale getiremez miyiz diye de kendime soruyorum

    hatta 2 farklı malzemeyi bir arada kullanamaz mıyız mesela içte plastik dışta metal gibi

    konkav olmasına şimdilik sıvak bakmıyorum Mühendis bey neden derseniz amaç olabildigince agır bir pellet tasarlamak. Agırlıktan fedakarlık etmek istemiyorum. Çünku her nekadar peleet iri gorunsene malzeme seçiminden dolayı o ebatta bile 30 grain kadar anca. vede şarjörun boyu hesaba katılırsa dahada arrtırmak mumkun gurunmuyor.

    iki malzemeyi bir arada kullanmakta gene agırlıktan tasaruf etmeyi getirecek,. Bu nedenli iki aşamalı bir yuklemeyi öngördum. Amaç olabildigince iri bir pellet ve onu itecek sızdırmaz bir tıkaç

  • Alıntı


    Diger bir sebeb ise Pellet tasarımının kafamdaki projenin birinci aşaması olması. Aslında niyetim ses hızının ustunde calışabilecek bir pellet tasarlamak. Kurşun pelletlerin yuksek hızlarda namluda eridigi için bu işe uygun olmadıgı biliyorum .bu başarılı pellet tasarımından yola cıkarak daha yuksek hızlı bir uydurmasyon PCP havalı tüfek yapmak istiyorum kendime. Hedefledigim kullanım basıncı 300 bar. Bunun için Airsoftcuların kullandıgı kevlar kaplı tuplerden bir tane aldım. Uydurmasyon diyorum çünkü amacım işlevsel bir tüfek tasarlamak deyil şimdilik. Şekilsiz ama yuksek hızda pellet atabilecek bir sistem tasarlamak istiyorum şimdilik..

    bui link ilginizi ceker o zamanhttp://s192.photobucket.com/albums/z65/mm123521/


    kolay gelsin

    • Resmi Gönderi

    Bu fotoğraftaki tasarım kesinlikle bu işi bilen biri tarafından yapılmış, tamam Tonguç yüksek hızlar ve bu hızlarını koruyabilen bir dizayn istiyor bu fotoğrafta doğru olan taraf yan yüzlerdeki setlerin keseceği setler, yani zaten çekirdek üzerinde bu setlerin keseceği setleri ilk dizayn edende 1945 lerdeki o meşhur almandı. bu fotoğraftaki dizaynın ucunu bir miktar sivriltin aşırıya giderseniz merminin dengesi bozulur, tıpaçtan vazgeçin çekirdeğin kıçınıda bir miktar ovalleştir ama içini bir miktar kıçtan boşaltarak hafifletmelisin, bu fotoğraftaki çekirdeğin yan yüzeylerini sizin seçtiğiniz malzeme ile 5,48 mm çapında üretin yani namlu setlerine temas edecek kadar, ve çekirdek üzerinde sadece 2 tane set kullanın bunların genişliği 1 mm çaplarıda 5,60 olmalı, kaçak olmaz endişe etmeyin. ama unutmayın havalı silah namluları 1020 malzemeden üretilir, yani kısa sürede namlu setleri deforme olur, bu dizaynda 200 barlarda setler kesilebilir.

    [Resim Engellendi: http://s3b.directupload.net/images/090512/vbpamkf7.jpg]

  • Bu fotoğraftaki tasarım kesinlikle bu işi bilen biri tarafından yapılmış, tamam Tonguç yüksek hızlar ve bu hızlarını koruyabilen bir dizayn istiyor bu fotoğrafta doğru olan taraf yan yüzlerdeki setlerin keseceği setler, yani zaten çekirdek üzerinde bu setlerin keseceği setleri ilk dizayn edende 1945 lerdeki o meşhur almandı. bu fotoğraftaki dizaynın ucunu bir miktar sivriltin aşırıya giderseniz merminin dengesi bozulur, tıpaçtan vazgeçin çekirdeğin kıçınıda bir miktar ovalleştir ama içini bir miktar kıçtan boşaltarak hafifletmelisin, bu fotoğraftaki çekirdeğin yan yüzeylerini sizin seçtiğiniz malzeme ile 5,48 mm çapında üretin yani namlu setlerine temas edecek kadar, ve çekirdek üzerinde sadece 2 tane set kullanın bunların genişliği 1 mm çaplarıda 5,60 olmalı, kaçak olmaz endişe etmeyin. ama unutmayın havalı silah namluları 1020 malzemeden üretilir, yani kısa sürede namlu setleri deforme olur, bu dizaynda 200 barlarda setler kesilebilir.

    [Resim Engellendi: http://s3b.directupload.net/images/090512/vbpamkf7.jpg]

    resimdeki paletler %10 Sn alaşımlı kurşun paletlerdir ,kullanılan tüfek 380 grein paledi 951 fps ile 763 fpe ile atıyor .


    THIS WINTER I BUILT A NEW GUN
    .458 CAL. 44 INCH LONG BARREL.

    I WAS PLAYING AROUND WITH A BULLET MOLD TODAY.
    HAD AN OLD LEE MOLD FOR 30 CAL M1 CARBINE LAYING AROUND. SOLD THE GUN MANY YEARS AGO.

    I MACHINED OUT THE MOLD FOR .458
    PLUNGED DOWN WITH A .437 BALL ENDMILL, THEN CUT 2 DRIVING BANDS AT .460.

    THE BULLET AND GUN COMBO MAKES 951 FPS, AND THE BULLET WEIGHS 380 GRAINS. THATS 763 FPE ON A 3100 PSI FILL.

    THIS THING HAS HUGE RECOIL!!!

    IT DOESNT EVEN LOOK LIKE A BULLET ANYMORE!.
    THATS A .22 KODIAK PELLET FOR SIZE COMPAIRSON.


    iyi araştırmalar

    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen aliburak (12 Mayıs 2009 13:35).

  • Sanırım Böyle Birşeyden bahsediyorsunuz Mustafa Bey

    http://s4b.directupload.net/file/d/1792/stemyfx9_jpg.htm

    Öncelikle sabrınız ve iyi niyetiniz için teşekkurler Mustafa Abi. Kendimi biraz sabırsız hissediyorum. bu konuyla ilgili. Birde artık pelletin tasarımı size ait oldu. Adını serdar 1 koyuyorum izninizle. Herkez uygun görürse saat 2.00 de imalata yolluyorum. deneme amaçlı.

    Arkayı hafifletmek için arkayı daralttım sizce yeterli olurmu bu haliyle 3.13 gram 48.32 Grain

    Aşınma konusunda Haklısınız Ama itiraf etmem gerekirse Evanixi alma sebebim butur amaçlar için kullanmak aslında. T 12 me hayatta kıyamam böyle denemeler için. Aşınmayı azaltmak için pelleti yada namluyu bor yagı ile yaglamayı dusunuyorum ne dersiniz.

    Saygılar