Selamlar arkadaşlar. Kocaeli Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılmış olan avcılık sertifikası kursunu bu hafta bitiricem ve belgemi alıcam. Haliyle peşine tezkere ve satın alma belgeleri ile uğraşacağım. Şimdilerde tüfek almak için son kararlarımı vermek üzereyim. 4 model arasında kararsız kaldım. Bunlardan biri otomatik diğer üçü süperpoze. "Avcının tüfeği çiftedir, pozedir" sabitinden kaynaklı pozeler ağırlıkta. Ancak hafif olması, mobil şok seçenekleri sebebi ile av çeşitliliğinden ve büyük avlarda avantaj olarak görülen fişek çokluğu sebebi ile otomatik de düşünmekteyim. Şuan için klasik yan çifte düşünmüyorum. ( Büyük ihtimalle çok fazla öneri gelecektir. ) 800 - 900 ytl gibi bir bütçem var. Marka ve modeller konusunda sizinde fikirlerinizi ve önerilerinizi almak istiyorum. Tercihlerim şöyle;
1. Sarsılmaz New Avrasya
Model : NEW AVRASYA Tek tetik
Kalibre : 12
Fisek Yatagi : 70 mm
Uzunluk : 66-71 cm
Sok : Fixed
Agirlik : 2.80 kg
Sabit şoklu bu modele geçen hafta mercanda baktım. Hafif bir tüfek ancak hafif olduğu için tepme hissi daha fazla olur kannatindeyim. Ancak arazide gezme konusunda ağırlık avantaj olacaktır. Baktığım yerdeki bey bana 66 namluyu önerdi. Bu namlu ile her ava gidersiniz dedi. Sarsılmazın kalitesine inandığım için ilk sırada.
2. Ata AHŞAP Otomatik Av Tüfeği
Tanımı : Gazlı Yarı Otomatik Av Tüfeği Kalibre : 12 - 20
Fişek Yatağı : 3" Magnum (76mm)
Namlu Boyu : 55 cm - 61 cm - 66 cm -71 cm - 76 cm
Gövde : Parlak siyah, Gravürsüz
Namlu : Parlak siyah, Şeritli
Şok : Mobil Şoklu (F, IM, M, IC, S)
Şarjör Kapasite : 5+1
Dipçik & El Kundağı : Ceviz
Ağırlık : 12 Kal. 2.850 gr. 20 Kal. 2.500 gr.
(5+1) değeri 70 mm fişekler için verilmiştir. 76 mm magnum fişekler için kapasite (4+1) dir.
Çok hafif ve işçilik olarak güzel bir tüfek. Mobil şok sebebi ile av çeşitliliği çok. Uzunca bir süre tek tüfek olarak kullanacağım için bunu da almayı düşünmekteyim. Ancak otomatik tüfeklerdeki gaz problemleri, şişme vs. sebeplerden dolayı birazda çekinceliyim. 71cm namlu ve 12 cal. düşünmekteyim.
3. Huğlu 103 D Tek Tetik Süperpoze Av Tüfeği
KALİBRE:12
FİŞEK YATAĞI:76 mm Magnum
UZUNLUK:66-71-76 cm
DİPCİK:Ceviz-Kayın
ŞARJÖR KAPASİTESİ:2
NAMLU ŞOKU:Fixed
NAMLU TİPİ : Siyah Krom kaplama şeritli
GÖVDE:Beyaz krom kaplama kasa
AĞIRLIK:3-3,3 kg
TETİK TİPİ:Tek Tetik
Huğlu olarak bana hep "eski Huğlu bulursan al" denmekte furada Huğlulara baktım çok başarılıydılar. Kilo olarak yorarmış gibi geliyor. Şok sabit. Namlu boyu konusunda bunuda 66 düşünüyorum.
4. Huğlu 104 A Çift Tetik Süperpoze Av Tüfeği
KALİBRE:12
FİŞEK YATAĞI:76 mm
UZUNLUK:66-71-76 cm
DİPCİK:Kaliteli Cevizi
ŞARJÖR KAPASİTESİ:2
NAMLU ŞOKU:Fixed
NAMLU TİPİ : Siyah Mat Krom Şeritli
GÖVDE:Beyaz Mat Krom İşlemeli
AĞIRLIK:3-3,3 kg
TETİK TİPİ:Tek Tetik
Hemen hemen bir önceki modelle aynı sadece magnum değil ve çift tetik. Tektetiklerde kimi zaman yüksek gramajlı fişeklerde çift fişek patladığı için bu modelde alternatif. Fiyat olarakda 300 ytl daha avantajlı.
Marka ve modellerin hepsi böyle fikir ve önerilerinizi bekliyorum. Herkese selamlar, saygılar, sevgiler..