Forumda yay-ok yapmak isteyen kullanıcılar vardı. Eee ne oldu ? merakla yapılan ok-yay ların fotoğraflarını bekliyoruz
Kendi imkanlarımızla ok ve yay yapmak
Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..
-
-
Vay be süpe bilgiler.
Videoda güzeldi adamlar osmanlıya hayran kalmış
-
Atalarımız
-
Merhaba arkadaslar ok yapımı icin eger bulabilirseniz suyunu almıs sertlige ulasmıs ince kargıları kullanabilirsiniz.fakat 2 tur kargı var birisi ince etli ve zayıf olan digeride et kalınlıgı daha cok ve saglam olanı.tercih kalın olanı olursa daha saglam oluyor. saglam olanının yapraklarının ucu daha sivri dikenimsi sepet odukleri degil yani. Bu arada balık tutkalı bulamadıgım icin ben yayımı celikten yaptım
-
teşekkürler güzel çalışma olmuş
-
iyi günler
bende bahçedeki palmiye ağaçlarını kestim dallarını bir güzel budadım sonrada kurumaya bıraktım 3 ay kadar kurudu geçen haftada oku tamamladım okun fotoğraflarınıda haftasonu koyarım pek ahım şahım bişey olmadı ama 40 45 mt atıyor işte bide güzel ok yapabilrsek çok daha iyi atacağına eminim -
resimleri yenilerseniz sevinirim
-
Abim eline sağlık güzel olmuş . Bişeyi öğrenmek istiyorum .. Yay yapımında en uygun ağaç nedir ? Okun ağırlık merkezi diye bir şeyi var mıdır ? Okun ip gibi gidebilmesi için neler yapmak gerekir ? Okun arkasındaki tüyler isabet oranını arttırır mı ? Yayın gerilirken kırılmaması için ne yapmak gerekir ? Saygılarımla ..
-
Ortalama bir senedir ok ve yay yapımı için araştırmalar yaptık en güzel ve kaliteli oklar için özel ağaçlar özel kemikler özel yapıştırıcılar yani kısacası uzun süren bi işçilik ortaya çıktı ve çoğu malzemeyi temin etmek zor oluyor. Bizde kendi ok ve yayımızı başka yöntemlerle yapmaya karar verdik.Forumda çoğu üyenin oklara ve yaylara en az ben kadar meraklı olduğu için bu konuyu açtım.Sırasıyla ok ve yay yapımını elimden geldiği kadar anlatmaya çalışıcam. Umarım sizde benimkiler kadar güzel hatta benimkilerden daha güzel ok ve yaylar yapabilirsiniz.
Öncelikle yay yapımı. Sırasıyla yapılacak işlemler ve kullanılıcak malzemeler.
1 ) Herhangi bir av-balık malzeme yada çadır dükkanından 3 adet iç içe geçmeli çadır fiberi. ( 2 kişilik çadırlarda kullanılan ortasından lastik geçen siyah fiberlerden.
2 ) Makrema ip i renk seçimi kendi zevkinize göre.
3 ) 80 lik misine ( Dip oltası yapmakta kullanılan kalın misinelerden.
4 ) Bol miktarda japon yapıştırıcısı.
Yayın yapılışıda çok basit sırasıyla yay yapımıda şöyle
1 ) Çadır fiberlerinin 3 tanesini birbirine geçiriyoruz ortada kalan fiberin iki ucu dişi diye tabir edilen diğer fiberlerin içine geçmesini sağlayan demirli parçalardan.
2 ) Yanlarda kalan fiberler esneme sırasında kırılacağı için önceden önlemimizi alıyoruz. İçleri boş olduğu için ikisininde bir ucundan içeriye bi kaç santim derinliğinde sıcak silikon sıkıyoruz ve kurumasını bekliyoruz.
3 ) Yanlara takılacak olan fiberlerin silikon sıkmadığımız uçlarına erkek demirleri japonlayıp takıyoruz bunlar okun bağlanacağı misinelerin kaymasını engellemek için lazım
4 ) Deviri az olan şinyale yada sabit taş motoruna bağladığımız orta parçayı kalınlaştırmak ve güzel bir görüntü vermek için makinayı çalıştırıp üzerine düzgün bir şekilde makremayla doluyoruz. ( Ben 4 tur alt kat ve üstüne tama ortaya 10cm lik bir alana iki katta başka renkte makrema ipi doladım ) Burda dikkat edilmesi gereken ortadaki fibere makremayı dolarken tam ortasında 2 cm lik bir boşluk bırakıp ip sarma işlemine devam etmek. Bunun sebebi oku yaya tam oturtup sağa sola gitmesini engellemek.
5 ) Yanlara takıcağımız fiberleri ortada kalan fiberin dişi kısmına sokuyoruz ortalama 5 cm falan gidip duruyor. Durduğu yeri işaretleyip yan fiberlerede bir kat ip doluyoruz yan fiberlerdeki ip hem esnekliği orantılıyor hemde görüntüsü güzel oluyor.
6 ) Ortadaki fiberi ve yanlardaki fiberleri birbirlerine takıyoruz bir ucuna misineyı idam düğümü ile bağlıyoruz sonra yayı büküp esneterek misinenin siğer ucunuda bu uca idam düğümü ile bağlıyoruz. Yayı büküp esnetirken dikkat edeceğimiz yer yay ne çok gergin olacak nede çok bol ortalama göz kararı ayarlıyoruz.
Yayımız hazır hale geldiğine göre şimdide ok ların yapımında.
Ok yaparken bir çok malzeme kullanıp test ettik aliminyum borular , ince çıtalar , ağır demirler , plastik borular , oltaların en ucundaki ince fiberler.. En sonunda dere kenarlarındaki saz ların ortası aklımıza geldi yaş olarak kesip kurutuyorum ama siz başka şeyler düşünüp yapabilirsiniz biz denedik en güzel ok saz dan oluyor.
Hazırlanışı : Dere kenarındaki saz bitkilerini kesiyoruz ve kuruuyoruz sonra en düzgünlerini ayırıyoruz gerçi hemen hemen hepsi düzgün oluyrlar. Okun en ucuna değişik delici maddeler koyduk ama en güzeli ve benim kullandığım bizim havalı tüfeklerde kullandığımız arkası tüylü olan pelletler. Pelletlerin arkasındaki tüğleri çıkarıyoruz sonra okun ucuna matkapla delik deliyoruz bu deliğe japon yapıştırıcısı sürdükten sonra pelleti içeriye monteliyoruz. Daha sağlıklı olması açısından okun en ucuna iki tane tel sıkıştırıyoruz yani dışardan etrafına dolayıp sıkıştıryoruz.
Ve ok-yay takımımız hazır halde hepinize iyi atışlar umarım atladığım bir yeri kalmamıştır. Yapan arkadaşların fotoğraflarını bekliyorum.
Yay bittiği zaman üç parça olacak : [Resim Engellendi: http://s12.directupload.net/images/090721/temp/ta95dk8s.jpg]
Ortadaki fibere takılacak olan kısımlar : [Resim Engellendi: http://s12.directupload.net/images/090721/temp/e5ptrxx4.jpg]
Yayımızın uçları , misinenin bağlanacağı yerler : [Resim Engellendi: http://s12.directupload.net/images/090721/temp/lkcaudf7.jpg]
Okumuzun en uç kısmı tüğlü pelletin olduğu kısım : [Resim Engellendi: http://s12.directupload.net/images/090721/temp/3bnrtn7i.jpg]
Okumuzun genel görüntüsü : [Resim Engellendi: http://s12b.directupload.net/images/090721/temp/elw4yd9k.jpg]
Aynı stili kullanarak yapılan ok ve yaylar : [Resim Engellendi: http://s12b.directupload.net/images/090721/temp/w428nw7l.jpg] [Resim Engellendi: http://s12b.directupload.net/images/090721/temp/rckdlxmw.jpg]
Uzun zaman geçmiş ama fotoğraf linklerini yenilemeniz mümkünmü ?
-
resimlerin güncellenmesi mümkünmüdür acaba?
-
güzel hortlatmışsınız konuyu inşallah elinde hala o fotolar vardır...
-
Ok yapmak zor iş fakat, yay yapımı konusunda PVC boru ve Fiberglas çubuk kombinasyonu iyi sonuçlar verebiliyor.
Yapı marketlerde satılan 1" lik pvc boruyu 110cm kadarlık bir parçasını, ocak ateşinde ısıtarak(pvc yi yakmadan yavaşça) yumuşatıp, oklava ile elips şekli(fiber çubukların içine girebilmesi için) verilir.
Daha sonra, 1mt uzunlukta 8mm çaplı 2 adet fiberglas çubuk(internette satan yerler var) içine yerleştirilir. Uçlarına çile takmak için çentikler açılır. Çile olarak Paraşüt ipi kullanılır. Çile yay a takıldığında, yay dan 15cm kadar yüksekte olması yeterlidir. Bu yay 60-70lbs arası güçte oluyor. Tabii bu yay ı çekmek için kendinize bir Zihgir yani başparmak okçu yüzüğü temin etmelisiniz. Yada 3 parmak çekecekseniz bir okçu eldiveni.
Yada 1" borudan bir küçük çaplı olan(20mm civarı yanılmıyorsam) borudan yine 110cm kadarı içine bir adet 1mt ye 8mm çap fiberglas çubuk, (üstüne koli bandı sarılarak sıkı geçmesi sağlanarak) yerleştirilir. Bu yay ise 25-30lbs civarı oluyor.
Ok için nette satılan ucuz ahşap okları tavsiye ederim, işinizi görür, sadece cok sert hedeflere atmayın kırılıyorlar. PVC boruları güneş ışınlarından korumak için, tamir bandı ile sarabilirsiniz, görüntüde güzel olur. Youtube de "PVC Bow" diye aratınca da baya bilgi çıkıyor.
-
Gerçende türk yayı ingilizlerin long bow dedikleri uzun yaylardan çok daha etkili mi, türk yayı ile atılan bir ok yaklaşık 600 metreden bir adamı öldürebiliyor mu, zırh delebiliyor mu ? bunlar doğru mu ? Öyleyse bu gerçekten de bir zamanların en güçlü silahı olduğu doğruymuş. Peki neden bunun sırrı şimdi bile bilinmiyor ?
-