Amerikan Yönetimi, İran Sınırındaki Tek NATO Ülkesi Olan Türkiye'ye 7,8 Milyar Dolar Değerinde Füzesavar Satmayı Planlıyor. ABD Başkanı Barack Obama Yönetiminin, Türkiye'ye Muhtemel Bir Patriot Pac-3 Füzesavar Takımının ve İlgili Aksamının Satışı Konusunda Kongre'yi Bilgilendirdiği Bildirildi.
Amerikan yönetimi, İran sınırındaki tek NATO ülkesi olan Türkiye'ye 7,8 milyar dolar değerinde füzesavar satmayı planlıyor. ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin, Türkiye'ye muhtemel bir Patriot PAC-3 füzesavar takımının ve ilgili aksamının satışı konusunda Kongre'yi bilgilendirdiği bildirildi. Pentagon'un Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı'ndan yapılan açıklamaya göre söz konusu satış; 13 adet Patriot ateşleme birimi, 72 adet Patriot Advanced Capability - (PAC3 - İleri Kapasiteli Patriot) ve yerde konuşlu hava savunma sistemi için bir dizi donanımı içeriyor. Gerçekleşmesi halinde satış, ABD'nin son yıllarda yaptığı en büyük miktardaki silah satışların biri olacak. Aynı zamanda Türkiye de ABD'nin en büyük silah müşterilerinden biri olduğunu gösterecek.
Ajanstan yapılan açıklamaya göre Türkiye, PAC-3 füzelerini, füze savunma kapasitesini güçlendirmek, savunmasını güçlendirmek ve bölgesel tehditlere karşı koymak için kullanabilecek. Açıklamada Türkiye'nin "bölgede barışın ve istikrarın sağlanması konusunda ABD'nin bir ortağı olduğuna" da dikkat çekiliyor. Ayrıca ABD'nin, bir NATO üyesi müttefikine, bölgede kabul edilebilir bir askeri dengeye katkı sağlayacak güçlü ve hazır bir savunma kapasitesi geliştirmesi ve sürdürmesi için yardım etmesinin, Amerikan çıkarları için hayati derecede önemli olduğu ifade ediliyor. Kongre'ye yapılan açıklamada Türkiye'ye silah satışının ayrıca bölgedeki askeri dengeyi değiştirmeyeceğine dikkat çekiliyor.
Ayrıca Amerikan yönetiminden Kongre'ye dün ayrı ayrı yapılan açıklamalarda Ürdün'e 220 milyon dolarlık topçu roketi ve Fas'a da 187 milyon dolarlık F-16 jeti satışı yapılabileceği kaydedilmişti.
Türkiye'ye yapılacak silah satışının yüklenici firmaları ise Raytheon Co ve Lockheed Martin Corp. şirketleri olabileceği belirtildi. ABD'de yasalara göre silah satışlarının Kongre'ye bildirilmesi gerekiyor. Ancak bu bildirimler, satışın tamamlandığı anlamına gelmiyor. Türkiye gibi NATO üyesi ülkeler için Kongre'nin, her ne kadar şimdiye kadar resmi olarak bildirilmiş bir satışı hiç durdurmamış olsa da, satışa onay vermemek için 15 günü bulunuyor.
Satışın gerçekleşmesi halinde Türkiye, ABD'den ilk kez PAC-3 füzeleri satın almış olacak. Washington Institute for Near East Policy adlı araştırma kuruluşu uzmanlarından Soner Çağaptay, bu durumu Türkiye'nin son yıllarda silah satın alma konusunda ABD'den uzaklaşmaya yönelik eğiliminin, tersine dönmesi olarak değerlendiriyor. Çağaptay, bu çaptaki bir satışın "Türkiye-ABD askeri ilişkilerinde büyük bir sağlamlaşmayı gösterdiğini" dile getiriyor.
Congressional Research Service'den Steven Hilderth ise PAC-3 füzelerinin, İran'ın kısa menzilli SCUD füzelerine karşı Türkiye'ye savunma kabiliyeti sağlayacağını söylüyor. Hildreth, İran'daki füzelerin menzilinin, tüm Türkiye'ye ulaşabildiğine dikkat çekiyor.
Congressional Research Service, geçtiğimiz yıl hazırladığı bir raporda Türkiye'nin ABD için stratejik öneminin, ağırlıklı olarak Adana'da bulunan İncirlik Üssü'nden kaynaklandığını kaydetmişti. Aynı kuruluştan Carol Migdalovitz ise söz konusu satış ile Türkiye'nin, İran ile gelişmiş ilişkilerini de riske atmadığını belirtiyor. Migdalovitz, "Türkiye İran ile karşılıklı ticari ve enerji alanındaki ilişkilerini geliştirirken, nükleer programı konusunda ise ihtiyatlı duruyor" diye konuşuyor. (CİHAN)
Allah Allah bizim böyle düşmanımız varmıki kendi tankımızı üretemezken patriot füzesi alıyoruz Amkerikanın koyunu sonra çıkar oyunu Kuracaklar kendi savunma sistemini bizim topraklarımıza daha önce denediler olmadı şimdi kılıfını bulmuşlar geçiriyorlar....