[Resim Engellendi: http://s4.directupload.net/images/090918/59mu9chw.jpg] ilçemizde yetişir. iğde boyunda içi çıtır çıtır harika bir meyvadır. her yerde yetişmez .toprak ve iklim seçer. şu an için üniversiteler bunun çekirdeğini kanser tedavisi amacıyla incelemektedir.
Hünnap meyvası
Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..
-
-
Botanik Bilgi : Nisan-mayıs ayları arasında, sarı renkli çiçekler açan, hoş kokulu, 4-5 m yüksekliğinde dikenli bir ağacın, kırmızı kabuklu, sert çekirdekli, iri zeytin biçiminde ve büyüklüğünde bir yemişidir. En dış çeperi derimsi ve ince, pulpasi (yumuşak kısım) sari renkli ve tatlı lezzetlidir Ünnap da denilir. Bahçelerde yetiştirildiği gibi yabânî olarak da bulunur. Asil vatani Suriye’dir. Ağacının gövdeleri silindir biçiminde, esmer kabuklu, çok dallıdır.Yapraklar karşılıklı 2 sıra hâlinde, kısa saplı, diken seklinde 2 küçük yaprakçıklıdır. Çiçekler 3-6 tânesi bir arada ve oldukça küçüktür. Çanak yaprakları 5 parçalı ve yeşil renklidir. Taç yaprakları sari renkli, kıvrık olup 5 parçalıdır.
Türkiye’de yetiştiği yerler : Marmara, Bati ve GüneyAnadolu’da yetişir. Türkiyede Özellikle Denizli Çivril'le Bağlı Gümüşsu Beldesinde Bol Miktarda Bulunmaktadır. Gümüşsu Hünnapın Ana Vatanı Diyebiliriz.
Bilinen Bileşimi : Şeker, nitrat, tartrat, pektin, müsilaj, C vitamini, tanen.
Kullanıldğı Yerler : Güneşte kurutulan olgun meyveler çerez olarak çay ile tüketilebilir. Ayrıca kaynatılıp içilmekte ve reçeli de yapılmaktadır. Bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır.
Faydaları :
Çok eskiden beri yumuşatıcı, balgam ve idrar söktürücü ve kabız edici olarak kullanılmaktadır.Kalp Damar Sertliği, Nefes Darlığı Gibi hastalıklarda Çok Faydalıdır.
Hünnap meyvası : Eczacılık da 21 günlük kürler halinde (sabah aç 2 tane meyve) , Kolestrol ve lipid düşürücü olarak kullanılır.
Sabahları Aç Karna içilmesi Zayıflamayada Faydalıdır.
Hünnap Yaprağı : Çay olarak bronşit, astım, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılır.
Kullanım Şekli : 4 bardak süte 30-60 gr. meyve konularak 15-20 dakika kaynatılır. Günde 4 kere 1′er bardak içilir.
-
abi bilgiler güzel amaa ramazanramazan canımız çekti nasıl ulaşacağız biz bu meyvaya birazda onu anlatsanıza
-
ben ardıça benzettim ama marmara bölgesinde gördüğüm ardıç meyvasından daha etli ve büyük görünüyor
-
Şöyle 10000x25000 çözünürlükte bir resmini çekseydiniz daha iyi seçilirdi. Ben bir şeye benzetemedim de
-
Şöyle 10000x25000 çözünürlükte bir resmini çekseydiniz daha iyi seçilirdi. Ben bir şeye benzetemedim de
Canon u biraz konuşturam dedik
-
pazarda satılıyor gecen gün yedim.
-
Afiyet olsun
-
Elmaya benzettim.
-
Elma şekerine benziyoR.=)
-
bu konudan kısa bir süre sonra tesadüf ettiki belkide algıda seçiciliktendir. bizim köydede hünnap ağacı varmış. ancak bir kaç yıldır ekili olduğunu duydum. resmini paylaşmak istedim. yer edirne.
http://s6.directupload.net/file/d/1973/w3j9tox6_jpg.htm
[Resim Engellendi: http://s6.directupload.net/images/091109/temp/w3j9tox6.jpg]